Gochujang – Korealainen chilipaprikatahna

Gochujang on korealainen chilipaprikatahna, joka on yksi korealaisen keittiön kulmakivistä. Se on punainen, paksu ja tahmainen kastike, jota valmistetaan fermentoimalla chilipaprikaa, riisiä, suolattuja soijapapuja ja suolaa. Tahnaa usein säilytetään perinteisissä saviruukuissa, jotka on tehty erityisellä tavalla, joka edesauttaa fermentoitumista. Tämä kastike on mausteinen, makea, hieman savuinen ja umaminen – kaikki samassa paketissa.

Gochujang on korealaisen keittiön monipuolinen mauste ja sitä käytetään monissa ruokalajeissa. Esimerkiksi Doenjang Jjigae sisältää gochujangia sekä Denjang-misoa tuomaan voimakasta makua. Myös monissa muissa resepteissä, kuten Sundubu Jjigae ja Jjigae, käytetään tätä herkullista chilipaprikatahnaa tuomaan makua ja syvyyttä ruokaan.

Korealainen gochujang on noussut suureen suosioon myös kansainvälisessä keittiössä, ja monissa resepteissä sitä suositellaan lisäämään rohkeasti oman maun mukaan. Käytöstä riippuen gochujang voi tehdä ruoasta mausteisen, mutta samalla se tuo myös syvyyttä ruoan makuun.

Gochujangia käytetään paljon Korealaisen ruoan valmistuksessa.
Gochujangia käytetään paljon Korealaisen ruoan valmistuksessa.

Gochujangin valmistus

Gochujang on korealainen maustetahna, joka saa makunsa erityisestä valmistusprosessista. Valmistus alkaa soijapapujen fermentoimisella, joka tunnetaan myös nimellä käyminen. Käymisen aikana soijapavut muuttuvat doenjangiksi, joka on korealainen soijatahna.

Seuraava vaihe on valmistaa meju fermentoiduista soijapavuista. Soijapavut keitetään ja sen jälkeen niistä tehdään jauhoja, jonka jälkeen jauho muovataan kappaleiksi. Näitä kappaleita kuivataan useita päiviä, jonka jälkeen ne fermentoidaan. Tämä prosessi luo vahvan pohjan gochujangille.

Kun meju on valmis, se jauhetaan mejugaruksi, joka on fermentoidun soijapapujauhon nimi. Tämän jälkeen mejugaru sekoitetaan gluteenijauhoon ja riisijauhoon. Riisijauho valmistetaan yleensä tahmariisistä.

Gochujang saa tulisen makunsa korealaisten chilipaprikoiden ansiosta. Nämä chilipaprikat jauhetaan jauheeksi ja sekoitetaan riisijauhojen, gluteenijauhon ja mejugarun kanssa. Veden lisääminen seokseen tekee siitä tahnan, joka on gochujangin perusta.

Tahna säilötään kauniisiin perinteisiin saviruukkuihin, joissa se fermentoidaan edelleen auringonvalossa. Fermentointiprosessi voi kestää kuukausia, jopa vuosia, riippuen valmistajan toiveista ja lopputuloksen halutusta mausta.

Gochujangilla on monia käyttötarkoituksia korealaisessa keittiössä, kuten tteokbokkin ja bulgogin maustaminen tai uuden vuoden juhlaruoan tteokgukin maustaminen. Se on myös olennainen osa korealaisen grillikulttuurin makuja ja reseptejä.

Perinteinen valmistustapa

Ensimmäinen vaihe on valita oikeat ainesosat. Valitse laadukkaita raaka-aineita, kuten täysjyväriisiä, tuoreita chilejä ja hapatettuja soijapapuja. Tämä varmistaa, että lopputulos on maukas ja hyvälaatuinen.

Toinen vaihe on keittää riisi. Riisi tulee ensin huuhdella huolellisesti ja keittää pehmeäksi. Tämä auttaa tahnan rakenteen muodostumisessa.

Kolmas vaihe on valmistaa soijapapumössö hapatetuista soijapavuista, joihin on lisätty suolaa.

Neljäs vaihe on yhdistää ainesosat. Chili, riisi ja hapan soijapapumössö sekoitetaan keskenään tasaiseksi massaksi. Tämän jälkeen lisätään suolaa ja vettä, kunnes tahna on haluttua koostumusta.

Lopuksi gochujang laitetaan fermentoitumaan. Tätä varten se sijoitetaan ilmatiiviiseen astiaan ja fermentoidaan auringossa noin kuuden kuukauden ajan. Auringonvalolla on tärkeä rooli fermentoinnin kulussa, joten astian paikka on valittava huolellisesti.

Noudata näitä ohjeita valmistaessasi perinteistä gochujang-tahnaa. Muista, että kärsivällisyys on avain onnistumiseen, sillä prosessi vie useita kuukausia.

Kotitekoinen gochujang

Aloita hankkimalla seuraavat ainesosat:

 • 250g chilijauhetta
 • 200g riisijauhoja
 • 100g soijapapuja
 • 150g sokeria
 • 2 rkl merisuolaa
 • 1,5 dl vettä

Valmistusvaiheet ovat seuraavat:

 1. Liota soijapapuja yön yli runsaassa vedessä. Huuhtele liotetut pavut ja keitä ne kypsiksi.
 2. Jauha kypsät pavut sosemaiseksi massaksi monitoimikoneella tai tehosekoittimella.
 3. Kuumenna vesi kiehumispisteeseen ja lisää siihen riisijauhot vähitellen, koko ajan sekoittaen. Hauduta seosta, kunnes se muuttuu kiiltäväksi tahnaksi. Jäähdytä tahna.
 4. Yhdistä kaikki ainekset suuressa kulhossa. Sekoita hyvin, kunnes seos on täysin tasaista ja väri on tasainen.
 5. Säilytä seos ilmatiiviissä purkissa ja anna fermentoitua noin 1-2 viikkoa huoneenlämmössä. Fermentoinnin jälkeen säilytä gochujang jääkaapissa.

Lopputulos on mausteinen ja umaminen soosi. Voit käyttää kotitekoista gochujangia korealaisissa ruokalajeissa, kuten bibimbapissa, bulgogissa ja kimchissa. Muista, että voit säätää mausteisuutta lisäämällä tai vähentämällä chilin määrää reseptissä.

Gochujangin käyttö korealaisessa keittiössä

Gochujang on monipuolinen ainesosa, joka toimii erinomaisesti kastikkeena, marinadina, keitossa, muhennoksessa ja mausteena. Esimerkiksi bibimbap-ruokalajissa se antaa annokselle rikkaan ja mausteisen maun. Tteokbokkissa gochujang-tahna tarjoaa syvän punaisen värin ja tulisen maun.

Kimchi, korealaisen keittiön peruspilari, voi myös sisältää gochujangia. Kimchi – Mestariteos hapattamalla esittelee gochujangin käytön tässä monipuolisessa ruoassa. Gochujang-tahnaa sekoitetaan usein muihinkin ruokiin parantamaan niiden makua ja väriä.

Gochujangia käytetään usein paitsi marinadeissa ja kastikkeissa, myös herkullisten, tulisten ruokien valmistuksessa, joita ovat esimerkiksi Haejangguk tai Yukgaejang. Gochujang-marinadi voi myös antaa ainutlaatuisen twistin perinteiselle friteeratulle kanalle.

Gochujang-jälkiruoat

Gochujang-mansikkahillo yhdistää makeiden mansikoiden ja tulisen gochujang-tahnan maut. Se on helppo valmistaa keittämällä mansikoita, sokeria ja gochujang-tahnaa miedolla lämmöllä.

Voit käyttää tätä hilloa monin eri tavoin:

 • Levitteenä leivälle tai paahtoleivälle
 • Jogurtin tai jäätelön kanssa
 • Kastikkeena pannukakuille tai vohveleille

Toinen herkullinen jälkiruoka on gochujang-suklaamousse. Tämä mousse on täydellinen yhdistelmä makeaa ja tulista. Valmista tämä mousse vatkaamalla kerman kanssa suklaa, sokeri, vaniljasokeri ja gochujang-tahna.

Suosittelemme tarjoilemaan moussen jääkaappikylmänä ja koristelemalla sen esimerkiksi tuoreilla marjoilla tai keksimurulla. Tämä jälkiruoka sopii erinomaisesti päättämään ateriasi korealaisella vivahteella.

Kolmas ja viimeinen jälkiruoka on gochujang-omenaherkku. Tämä herkku on yksinkertainen, mutta ikimuistoinen yhdistelmä paistettuja omenoita, sokeria, kanelia ja ripaus gochujang-tahnaa. Tarjoa tämä herkku vaniljajäätelön kanssa tai lisää kuohkeaa kermavaahtoa päälle.

Säilytys ja käyttöikä

Gochujangia säilytetään yleensä jääkaapissa pitkäikäisyyden ja maun säilyttämiseksi. Avattu purkki tulisi käyttää mielellään kolmen kuukauden kuluessa, mutta se voi säilyä hyvänä jopa vuoden verran.

Korealaisessa perinteessä gochujangia säilytettiin luonnonmukaisesti hangareissa tai onggeissa, jotka ovat perinteisiä keraamisia astioita. Nämä astiat mahdollistavat happea läpäisevän hengittämisen, mikä auttaa säilyttämään tahnan ominaisuuksia ja makua. Vaikka modernit säilytysmenetelmät ovatkin yleistyneet, osa gochujangin valmistajista noudattaa edelleen perinteisiä tapoja.

Jääkaapissa varastoinnin lisäksi voit säilyttää gochujang-pastaa myös erityisissä jangdok-astioissa, jotka on valmistettu erikoisesta savimateriaalista. Jangdok-astiat ovat ideaalisia gochujangin pitkäaikaiseen säilytykseen, koska ne mahdollistavat tahnan kypsymisen ja maun syventämisen.

Ostaminen

Gochujang on helppo löytää monista eri myymälöistä. Aasialaiset ruokakaupat ovat yleensä parhaita paikkoja ostaa gochujangia, sillä ne tarjoavat laajan valikoiman erilaisia merkkejä ja voimakkuuksia. Joten seuraavan kerran kun vierailet aasialaisessa ruokakaupassa, etsi hyllyiltä gochujang-tahnaa.

Toinen vaihtoehto on etsiä gochujangia isoista supermarket-ketjuista. Nykyään monet supermarketit tarjoavat kansainvälisiä elintarvikkeita, joten on mahdollista löytää gochujang ja muita korealaisia ainesosia niiden hyllyiltä. Tämä vaihtoehto on erityisen kätevä, jos aasialainen ruokakauppa ei ole helposti saatavilla alueellasi.

Lisäksi, voit ostaa gochujangia verkkokaupoistaAmazon on erinomainen vaihtoehto, koska sillä on laaja valikoima gochujang-tuotteita ja arvosteluja, jotka auttavat sinua valitsemaan parhaan vaihtoehdon. Ostaessasi gochujangia verkosta, kannattaa kiinnittää huomiota tuotetietoihin, ainesosaluetteloon ja valmistajan suosituksiin.

Kun ostat gochujangia, ole tarkkana parasta ennen -päivämäärän kanssa. Gochujang säilyy useita kuukausia avaamattomana, mutta sen maku ja laatu voivat heikentyä ajan myötä. On suositeltavaa valita tuote, jolla on mahdollisimman pitkä säilyvyysaika, jotta voit nauttia sen täydestä mausta pitkän aikaa.

Ravintosisältö ja terveysvaikutukset

Tässä mausteisessa kastikkeessa on useita terveysvaikutuksia, kuten:

 • Gochujang on hyvä antioksidanttien lähde.
 • Tämä kastike sisältää myös runsaasti B-vitamiineja, jotka auttavat säätelemään keskeisiä kehon toimintoja, kuten aivojen ja sydämen toimintaa.
 • Gochujang tarjoaa kohtalaisen määrän proteiinia ja kuitua.
 • Lisäksi se sopii kasvissyöjille, koska se on valmistettu pääasiassa fermentoiduista soijapavuista, riisistä ja chilistä.

Vaikka gochujangin nauttiminen voi tuoda monia terveyshyötyjä, on tärkeää ottaa huomioon sen korkea natriumpitoisuus. Sitä suositellaan käyttämään kohtuullisesti ja tasapainottamaan ruokavaliota muiden ainesosien kanssa.

Usein kysytyt kysymykset

Gochujang-tahnaa voi löytää useimmista aasialaisista ruokakaupoista ja joistakin hyvin varustetuista supermarketeista. Voit myös etsiä sitä verkkokaupoista, kuten Amazonista tai erikoistuneista aasialaisista ruokaverkkokaupoista.

Suljetun gochujang-tahnapurkin säilyvyys on yleensä noin 1-2 vuotta valmistuspäivämäärästä. Avattuna gochujang-tahna säilyy jääkaapissa noin 6-12 kuukautta. Tarkista aina pakkauksen parasta ennen -päivämäärä.

Gochujang-kanan valmistaminen on helppoa. Sekoita marinadi: 2-3 rkl gochujang-tahnaa, 1 rkl soijakastiketta, 1 rkl hunajaa, 1 rkl seesamiöljyä ja 2 valkosipulinkynttä murskattuna. Marinoi noin 500 g kanaa 30 minuutista 2 tuntiin jääkaapissa. Paista kana uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes kana on kypsää.

Gochujang-tahna on kohtalaisen tulista johtuen käytetystä punaisesta chilijauheesta. Tulisuus voi vaihdella eri merkkien ja versioiden välillä. Voit aina säätää annosta oman makusi mukaan.

Jos et löydä gochujang-tahnaa tai haluat korvata sen jollakin muulla, voit käyttää esimerkiksi sriracha-kastiketta, sambal oelekia tai punaista currytahnaa. Voit myös sekoittaa yhteen 2 rkl punaista misotahnaa, 1 rkl paprikajauhetta ja 1 rkl chilijauhetta keskenään.

Valmista nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kastike: 2 rkl gochujang-tahnaa, 1 rkl soijakastiketta, 1 rkl seesamiöljyä, 1 rkl hunajaa ja 1 rkl riisiviinietikkaa. Paista pannulla vihanneksia ja proteiinia, kuten kanaa tai tofua, valintasi mukaan. Lisää kypsät nuudelit pannulle ja sekoita kastikkeen kanssa. Tarjoa heti.

Samankaltaiset artikkelit