Sikhye – Eteläkorealainen jälkiruokajuoma

Sikhye on korealainen perinteikäs juomaa, jota usein nautitaan jälkiruokana tai virkistävänä juomana. Se on makea maltaiden ja riisin sekoitus, johon on lisätty hieman sokeria. Juoma valmistetaan yleensä hautomalla keitettyä riisiä vedessä, johon on lisätty mallasta. Sen annetaan fermentoitua eli hapattua, kunnes neste muuttuu hieman sameaksi ja makeutuu luonnollisesti. Sikhyen valmistusmenetelmät voivat vaihdella, mutta perinteinen tyylisuunta korostaa luontaisen makeuden ja miellyttävän aromin esiintuomista.

Yksi Sikhyen ominaispiirteistä on sen helppo sulavuus ja kevyt koostumus, mikä tekee siitä sopivan juoman monenlaisiin tilanteisiin. Juomaa tarjoillaan usein kylmänä ja sen sekaan saatetaan lisätä myös kokonaisia riisijyviä, jotka antavat sille erityisen tekstuurin ja lisäävät käyttökokemusta. Sikhyen mieto maku ja virkistävyys ovat sen suosion salaisuuksia, ja juoma onkin säilyttänyt paikkansa korealaisessa ruokakulttuurissa sukupolvelta toiselle.

Sikhyen valmistukseen käytetään perinteisesti korealaisia riisilajikkeita, jotka ovat ominaisia makeudeltaan ja täyteläisyydeltään. Tämä juoma ei ainoastaan ole osa Koreassa vietettäviä festivaaleja ja juhlia, vaan löytää tiensä myös arjessa nautittavaksi virvoitusjuomaksi. Sikhyen sanotaan myös edistävän ruoansulatusta, mikä selittää, miksi se usein tarjoillaan aterian lopuksi.

Sikhyen maustaminen on myös mahdollista.
Sikhye voidaan myös maustaa eri mausteilla.

Sikhyen historia ja perinne

Sikhye on korealainen perinteinen juoma, joka juontaa juurensa vuosisatojen taakse. Sen makea maku ja virkistävä vaikutus ovat tehneet siitä suositun juhla-ajan juoman Koreassa.

Sikhyen alkuperä

Sikhye (siivilöity maltaiden tee) tunnetaan myös nimellä Andesong Sikhye ja Gamju. Juoman historia ylettyy kauas Koreaan, missä sitä on valmistettu ja nautittu perinteisenä juomana jo muinaisista ajoista lähtien. Sikhye valmistetaan fermentoimalla riisiä maltaita käyttämällä, mikä antaa sille sen tyypillisen makean maun.

Korealaisten juhlien juoma

Erityisesti Chuseok (korean kuukalenterin mukainen sadonkorjuujuhla) sekä Seollal (korealainen uusivuosi) ovat juhlia, joissa Sikhye on oleellinen osa perinteistä juomatarjoilua. Nämä juhlat eivät olisi samanlaisia ilman Sikhyen lämmittävää ja hyvää tekevää vaikutusta. Sikhye tehdään näissä tilaisuuksissa käsityönä, korostaen juoman perinteisen valmistusprosessin merkitystä.

Sikhyen valmistuksen perusteet

Sikhye on perinteinen korealainen riisijuoma, jonka valmistus vaatii tarkat raaka-aineet ja ohjeet. Tutustuaan nyt juoman valmistusmenetelmään tarkemmin.

Tarvittavat ainekset

Valmistaessasi sikhyetä tarvitset:

 • Valkoista riisiä (2 kupillista)
 • Ohraa tai ohrajauhoa (1 kupillinen)
 • Sokeria (noin 1/2-1 kupillista maun mukaan)
 • Tuoretta inkivääriä (muutama viipale, valinnainen)

Ohjeet sikhyen valmistukseen

Vaihe 1: Riisin keittäminen

 1. Huuhtele valkoiset riisijyvät huolellisesti ja valuta ne.
 2. Laita riisi riisikeittimeen tai kattilaan ja lisää vettä. Keitä, kunnes riisi on täysin kypsää.

Vaihe 2: Maltaan valmistus

 1. Lämmitä ohra tai ohrajauho lämpimässä vedessä suuressa kulhossa noin tunnin ajan, välillä sekoittaen. Tämä prosessi tunnetaan nimellä liotus.
 2. Seoksen tulee olla lämmin, ei kuuma, jotta maltaiden entsyymit voivat aloittaa fermentoinnin.

Vaihe 3: Siivilöinti ja yhdistäminen

 1. Siivilöi karkea ohra tai ohrajauho pois, jättäen jäljelle mallasnesteen.
 2. Yhdistä mallasneste kypsän riisin kanssa ja laita seos takaisin lämpöön. Tarkkaile makeusastetta ja lisää sokeria makusi mukaan.

Vaihe 4: Fermentointi

 1. Peitä astia ja anna seoksen hapattua 1-2 tunnin ajan lämpimässä paikassa. Tässä vaiheessa riisinjyvät alkavat nousta pinnalle.
 2. Kun riisijyvät kelluvat, fermentointi on valmis ja sikhye on valmis siivilöitäväksi ja jäähdytettäväksi.

Vaihe 5: Jäähdytys ja tarjoilu

 1. Siivilöi juoma uudelleen poistaaksesi riisinjyvät, ja kaada sikhye puhtaaseen kannuun tai pulloihin.
 2. Jäähdytä juoma jääkaapissa. Jäähdytetyn juoman tulisi olla kirkasta ja riisijyvät pyörivät lasin pohjalla kun sitä ravistetaan. Tarjoile kylmänä, ja lisää halutessasi viipaloitua inkivääriä.

Ravitsemus ja hyödyt

Tässä osiossa tarkastelemme sikhyen ravitsemuksellisia etuja ja sen sopivuutta eri ruokavalioille. Erityisesti kiinnitämme huomiota sikhyen ruoansulatukselliseen hyötyihin ja kuinka se voi soveltua eri ruokavalioita noudattaville ihmisille.

Sikhye sisältää amylaasi-entsyymiä, joka muodostuu viljan kiehumisprosessissa. Amylaasin on havaittu edistävän tärkkelyksen hajottamista, mikä voi auttaa sinua parempaan ruoansulatukseen. Amylaasientsyymit voivat auttaa pilkkomaan monimutkaisia hiilihydraatteja yksinkertaisemmiksi sokereiksi, mikä tekee ruoansulatuksesta tehokkaampaa ja vähentää ruoansulatusvaivoja.

Sopivuus eri ruokavalioille

Sikhye on yleensä sopiva juoma kasvissyöjille, sillä sen perusraaka-aineet sopivat kasvisruokavalioon. Tämä makea juoma voi myös olla ravitseva lisä imetystä tekevien äitien ruokavalioon, sillä se auttaa nesteytyksessä ja tarjoaa lisäenergiaa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että erikoisruokavaliot, kuten vegaaninen tai tietyt allergiat saattavat vaatia tarkempaa tarkastelua sikhyen ainesosien suhteen.

Sikhyen vaihtoehdot

Eri alueet Koreassa tuottavat omaleimaisia Sikhyen varianteja. Busanissa sikhye on tunnettu siitä, että se usein tarjoillaan yhdessä kevyen ja raikkaan dansul-nimisen makean viinin kanssa, joka on toinen suosittu korealainen juoma. Dansul antaa Busanin sikhyelle ainutlaatuista syvyyttä ja makeutta. Toisaalta taas Yeonyeop-sikhye, jota valmistetaan käyttämällä suuria määriä sakea, on merkittävä muunnelma juomasta, joka yhdistää perinteisen sikhyen ja japanilaisen alkoholin täyteläiset maut elegantilla tavalla.

Lisäksi kotitekoinen sikhye on suosittu versio, missä käytetään perinteisiä ainesosia kuten kokonaista gluteenista riisiä ja luonnollista makeutusainetta, kuten hunajaa luomaan syvällisempää makuelämystä.

Nykyajan makuaineiden lisäykset

Nykykeittiössä Sikhyen makuun tuodaan elävyyttä innovatiivisilla lisäyksillä. Hobak-sikhye on yksi tällainen luomus, jossa perinteiseen sikhyeen yhdistetään kurpitsan makeus ja kermainen suutuntuma, tuoden esiin juoman makean ja moniulotteisen luonteen. Kurpitsalta saatu maku lisää juoman arvoa ja on nostanut hobak-sikhyen suosioon erityisesti syyskaudella.

Modernit jäähdytetyt versiot, kuten Sikhye slush vastaavat nykypäivän kiireisen elämäntyylin tarpeisiin. Tämä slushie-tyylinen eli jäähiletyylinen jäähdytetty versio on säilyttänyt perinteisen sikhyen ominaisuudet, mutta tarjoilee ne uudella ja virkistävällä tavalla esimerkiksi nautittavaksi kuumana kesäpäivänä.

Myös Sujeonggwa on inspiroinut nykyaikaisten Sikhyen versioiden kehitystä. Sujeonggwan lämmin mausteisuus on rohkaissut kokeilijoita tuomaan vastaavia makuja myös Sikhyen maailmaan.

Sikhyen valmistaminen kotona

Sikhye on perinteinen korealainen makea riisijuoma, jonka valmistus kotona on yksinkertainen prosessi. Tämä osio opastaa sikhyen valmistuksessa kotona käyttämällä perinteisiä menetelmiä ja tyypillisiä kotitalousvälineitä.

Koti sikhyen resepti

Aloitta koti-sikhyen valmistus keräämällä tarvittavat ainekset. Reseptissä tarvittavat pääraaka-aineet ovat:

 • Riisi: 1 kuppi
 • Ohramallasvesi: 10 kuppia
 • Inkivääripalat: 4-5 viipaletta

Perusohjeet koti-sikhyen tekoon:

 1. Riisi: Keitä 1 kuppi riisiä.
 2. Ohramallasuute: Sekoita riisi ja 10 kuppia mallasvettä suuressa kattilassa.
 3. Inkivääri: Lisää inkivääripaloja maun mukaan.

Valmistusvälineet ja -tekniikat

Koti-Sikhyen valmistukseen tarvittaviin välineisiin lukeutuvat:

 • Riisinkeitin tai Instant Pot
 • Vispiläpuukauha ja ottimet
 • Hieno siivilä
 • Uuni

Tekniikat:

 • Mallasveden valmistuksessa anna veden levätä niin, että mallaskiteet kypsyvät ja muodostavat makean liemen.
 • Siivilöi kädenlämpöinen mallasvesi optimaalisia tuloksia varten.

Myyntipaikat ja saatavuus

Sikhye on perinteinen korealainen juoma, jonka saatavuus on laajentunut kansainvälisesti. Voit löytää tämän makean riisijuoman useista paikoista eri puolilla maailmaa.

Sikhye korealaisissa kaupoissa

Korealaiset ruokakaupat ovat yksi parhaista paikoista Sikhyen etsinnässä. Suurimmissa kaupungeissa on korealaisia markkinoita, joissa on tarjolla laaja valikoima maan perinteisiä juomia. Sikhye-juomat ovat yleensä kylmäosastolla ja saatavilla sekä isoina että pieninä pakkauksina.

Esimerkiksi:

KaupunkiKaupan NimiOsoite
HelsinkiKorea HouseMannerheimintie 100
EspooKim’s GroceryLeppävaarankatu 12
TampereSeoul MarketItsenäisyydenkatu 30

Kulttuurinen merkitys ja käyttö

Sikhye on korealainen makea riisijuoma, jolla on syvät kulttuuriset juuret Korean niemimaalla. Tämä juoma on olennainen osa juhlapyhiä ja perinteitä, kuten Korean uuttavuotta (Seollal) ja Chuseok-juhlaa, joka vastaa amerikkalaista kiitospäivää.

Riisijuoman valmistusprosessi on yhteisöllinen, usein sisältäen perheenjäseniä ja yhteisöjä panostamassa aikaansa ja vaivaansa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Tämä perinteen jakaminen lujittaa yhteisöllisiä siteitä ja kulttuurista identiteettiä.

Sikhyen käyttö ulottuu juhlista arjen hetkiin. Se on suosittu välipala ja virvokkeena tarjoiltava, joka tuo virkistävää viileyttä kuumina kesäpäivinä. Sikhyellä on myös lievä ruuansulatusta edistävä vaikutus, mikä tekee siitä ihanteellisen lisän raskaan aterian jälkeen.

Usein kysytyt kysymykset

Sikhye valmistetaan yleensä liottamalla maltaista tehtyä makeutusainetta kiehuvaan veteen, johon lisätään riisiä. Seoksen annetaan jäähtyä ja fermentoitua hieman, jonka jälkeen se siivilöidään ja jäähdytetään ennen tarjoilua.

Sikhye sisältää vähäisiä alkoholipitoisuuksia fermentaatioprosessin seurauksena, mutta määrä on tyypillisesti niin pieni, että sitä pidetään alkoholittomana juomana.

Sikhye-juoman pääainesosat ovat riisi, vesi, mallas ja sokeri. Joissakin resepteissä voidaan käyttää myös inkivääriä tai muunlaisia mausteita lisämaun saamiseksi.

Sikhyellä on makea ja hieman maltaan maku, joka voi vaihdella riippuen siitä, kuinka kauan se on annettu fermentoitua. Sen maku on kevyt ja se voi sisältää myös aavistuksen inkiväärin mausta.

Sikhye sisältää ruoansulatusta edistäviä entsyymejä ja se voi rauhoittaa vatsaa aterian jälkeen. Mallastettu riisi sisältää myös kuituja ja erilaisia vitamiineja.

Sikhye on yleinen juoma Koreassa. Voit löytää sitä korealaisista ruokakaupoista, ravintoloista ja online-kaupoista. Joistakin kansainvälisistä kaupoista saattaa myös olla mahdollisuus tilata sitä.

Samankaltaiset artikkelit