Doenjang Jjigae – Makuja palkokastikkeesta Korealaisessa keittiössä

Doenjang jjigae on yksi Etelä-Korean rakastetuimmista kansallisista ruokalajeista, joka tunnetaan intensiivisen maun takia. Se on perinteinen satoja vuosia vanha korealainen soijapaputahnakeitto, joten sen vaikutus korealaiseen ruokakulttuuriin ja perinteisiin on suuri. Doenjang, fermentoitu soijapaputahna, on tämän herkullisen keiton sydän, minkä ansiosta siinä on erityinen syvä maku ja umami.

Keiton ulkonäkö heijastaa sen yksinkertaisuutta ja autenttisuutta, mutta sen valmistusprosessi on yllättävän monipuolinen. Useat perheenreseptit ja paikallisversiot sisältävät erilaisia ainesosia, kuten erilaisia vihanneksia, lihaa ja kalaa. Suosittuja lisättyjä aineksia ovat esimerkiksi kimchi, katkaravut ja sienet, mutta vaihtoehtoja on loputtoman paljon. Näin jokainen Doenjang jjigaen maku voi vaihdella henkilöittäin ja perinteestä riippuen, mutta herkullisuus säilyy.

Korealainen keittiö on tunnettu mausteisista ja voimakkaista mauistaan ja tämä tunnettu keitto on tästä hyvä esimerkki. Doenjang jjigae on uskomattoman monipuolinen ruokalaji, joka sopii monille erilaisille ruokavalioille. Olipa se ruokavaliosi pääruoka tai lisäke, sen mahtava maku ja monipuolisuus saavat sinut palaamaan tähän ikoniseen korealaiseen keittoon kerta toisensa jälkeen.

Doenjang on valmistettu soijapavuista, suolasta ja viljoista
Doenjang on valmistettu soijapavuista, suolasta ja viljoista.

Doenjang jjigaen historia

Doenjang jjigae on perinteinen korealainen keitto, jonka juuret ulottuvat yli 2000 vuoden taakse. Se on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista korealaisista ruokalajeista, joka on tehty käyttämällä pääraaka-aineenaan doenjangia eli korealaista soijapaputahnaa. Historia kertoo, että tämä herkullinen keitto sai alkunsa maaseudun talonpoikien keskuudessa, minkä avulla he pystyivät paremmin selviytymään kylmän talven aikana.

Doenjang on valmistettu soijapavuista, suolasta ja viljoista, ja se on olennainen osa korealaista ruokakulttuuria. Doenjang jjigaen ihana maku on pohjimmiltaan doenjangin aikaansaamasta täyteläisestä, suolaisesta mausta, johon lisätään muita ainesosia, kuten vihanneksia, makkaroita, tofua ja kala- tai lihalientä. Nykypäivänä resepti vaihtelee perheittäin ja paikkakunnittain.

Aikojen saatossa doenjang jjigaesta on kehittynyt yleinen ravitseva kotiruoka, jonka uskotaan edistävän terveyttä ja hyvinvointia. Keitto sisältää runsaasti proteiineja, vitamiineja, kivennäisaineita ja probiootteja, joiden ansiosta se on saavuttanut suuren suosion Korean lisäksi ympäri maailmaa.

Vaikka doenjang jjigae on alkujaan yksinkertainen maaseuturuoka, nykypäivänä se voidaan löytää sekä kotikeittiöistä että hienoista ravintoloista. Keiton suosio on nostanut sen Korean kansallisruoaksi ja sen tarjoilu on ylpeyden aihe useille korealaisille kokeille. Doenjang jjigae on paitsi tärkeä kulttuurillinen perinneruoka myös herkullinen ja lämmin tapa tutustua Korean  keittiöön.

Ainesosat

Doenjang jjigae on korealainen soijapastakeitto, joka on tunnettu terveellisenä ja herkullisena ruokana. Perusainesosat ovat:

 • Doenjang (korealainen soijapasta): 3 rkl
 • Vesi: 4 kupillista
 • Tofu: 1 pakkaus (leikattu paloiksi)
 • Sipuli: 1 kpl (pilkottu ohuiksi viipaleiksi)
 • Peruna: 1 kpl (kuorittu ja pilkottu)
 • Sesamiöljy: 1 rkl
 • Valkosipuli: 2 kynttä (murskattuna)

Lisäainesosat

Doenjang jjigae on monipuolinen keitto, johon voit lisätä monia ainesosia. Tässä on esimerkkejä lisäainesosista, joita voit käyttää:

 • Paprika: 1 kpl (pilko ohuiksi viipaleiksi)
 • Sieni: 5 kpl (esim. siitakesienet, leikattu paloiksi)
 • Parsakaali: pieni (pilko kukinnot)
 • Herkkusienet: 5 kpl (pilko)

Keskeisten ainesten lisättyäsi kannattaa kokeilla mausteita omien mieltymysten mukaan. Esimerkiksi gochugaru (korealainen chilijauhe) tai gochujang (korealainen chilitahna) antavat lisää makua ja potkua keittoon. Voit myös lisätä suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.

Kun olet valinnut haluamasi ainekset, sekoita ne kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä noin 20-30 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä. Tarjoile doenjang jjigae kuumana riisin ja kimchin kanssa nautinnollisena ja terveellisenä ateriana.

Valmistusmenetelmä

Doenjang jjigae valmistetaan seuraavalla tavalla:

 1. Valmistele ainekset: Pilko tofu, sienet, sipuli ja muut vihannekset haluamaasi kokoon. Huuhtele myös säilykepavut sekä katkaravut ennen käyttöä.
 2. Keitä liemi: Lisää 1 kk doenjang (soijapaputahna) reiluun vesimäärään ja anna kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Tämän jälkeen voit lisätä muut mausteet, kuten gochugaru (korealainen chilijauhe) ja valkosipulinkynnet.
 3. Lisää ainekset: Aseta vihannekset, sienet ja pavut liedellä olevaan kattilaan. Anna kiehua noin 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää sekaan tofu. Katkaravut lisätään viimeiseksi, sillä ne kypsyvät nopeasti.
 4. Hauduttele doenjang jjigae vihanneslientä liedellä n. 10-15 minuuttia, kunnes vihannekset ovat täysin pehmeitä ja tofu on imeytynyt.

Vinkkejä ja muunnelmia

 • Voit muuttaa pääainesosia doenjang jjigae reseptissä tarpeidesi mukaan, esimerkiksi lisäämällä enemmän vihanneksia, käyttämällä eri mereneläviä tai lisäämällä mausteita.
 • Jos et löydä doenjangia tai muita korealaisia aineksia kaupastasi, voit korvata ne esimerkiksi japanilaisella misotahnalla tai tomaattisoseella saadaksesi samankaltaisen maun.
 • Kokeile lisätä liemeen hieman seesamiöljyä tai kalakastiketta saadaksesi rikkaamman ja syvemmän maun.
 • Voit tarjoilla doenjang jjigae lopuksi keitetyn riisin ja kimchin kanssa.

Ravintoarvot ja hyödyt

Doenjang jjigae on korealainen pääruoka, joka tunnetaan myös nimellä soijapaputahnakeitto. Se on erittäin ravitseva ja terveellinen ruoka, joka sopii mainiosti myös kasvissyöjille.

Doenjang jjigae tarjoaa monia terveyshyötyjä, kuten:

 • Proteiinit: Soijapaputahna on erinomainen proteiinin lähde, josta erityisesti kasvissyöjät hyötyvät.
 • Kuidut: Kasvisten ja soijapaputahnan kuidut edistävät ruoansulatusta ja pitävät kylläisenä pidempään.
 • Vitamiinit ja mineraalit: Keitossa on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, kuten A-, B-, C- ja K-vitamiineja sekä kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä.

Ravintoaineet per annos (noin 300 g)

RavintoaineMäärä (% päivittäisestä arvosta)
Kalorit180g (9%)
Proteiinit12 g (24%)
Rasvat4 g (6%)
Hiilihydraatit28 g (9%)
Kuidut5 g (20%)
Sokerit3 g (3%)
Kalsium5%
Rauta15%
Magnesium10%
Sinkki10%

Kuten huomaat, doenjang jjigae on erinomainen ruoka monipuoliseen ruokavalioon. Se on helppo valmistaa ja maistuu hyvältä sekä kylmänä että lämpimänä, joten se sopii monenlaisiin tilanteisiin ja on täydellinen arkiruoka.

Säilytys ja käyttövinkkejä

Doenjang jjigaen säilyttäminen ja käyttäminen on helppoa, kunhan noudatat muutamia yksinkertaisia vinkkejä.

 • Säilytys: Kun ostat doenjang tahnaa, säilytä se jääkaapissa avaamattomana pidempää säilyvyyttä varten. Avattu tahna voidaan säilyttää jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa jopa kuusi kuukautta.
 • Valmistelu: Ennen kuin aloitat doenjang jjigaen valmistamisen, pese ja pilko ainekset, kuten tofu, vihannekset ja sienet. Näin voit keskittyä itse keittoon ja saada sen kasaan nopeasti ja helposti.
 • Kasvisten valinta: Valitse doenjang jjigaen kasvikset oman makusi mukaan. Perinteisiä aineksia ovat muun muassa kesäkurpitsa, munakoiso ja retiisi. Voit kokeilla myös muita vihanneksia, kuten paprikaa, parsaa ja herneitä.
 • Tofun käyttö: Doenjang jjigaeen sopii parhaiten kiinteä tofu, sillä se pysyy hyvin kasassa keiton aikana. Leikkaa tofu kuutioiksi ja lisää se keittoon vasta lopussa, jotta se säilyttää muotonsa.
 • Makua tehostavat ainekset: Hyvän doenjang jjigaen salaisuus piilee sen maukkaassa liemessä. Voit lisätä esimerkiksi valkosipulia, sipulia, chiliä tai gochujang tahnaa tehostamaan keiton makua.

Älä pelkää kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja makuja doenjang jjigaessa. Tärkeintä on löytää oma suosikkisi ja nauttia terveellisestä korealaisesta keitosta. Tutustu kaikkiin Korealaisiin resepteihin täältä.

Usein Kysytyt Kysymykset

Doenjang jjigae on korealainen keitto, joka perusta on doenjang soijatahnassa. Se on mausteinen, paksu ja yleensä sisältää tofua ja vihanneksia, kuten kesäkurpitsaa, sieniä ja sipulia. Sundubu jjigae on myös korealainen keitto, mutta se on valmistettu silkkisestä tofusta ja siinä käytetään usein punaista chilijauhetta antamaan sille sen mausteisen maun. Näiden kahden välillä pääasiallinen ero on pohjana käytetty tahna: Doenjang jjigaessa käytetään soijapastaa, kun taas Sundubu jjigaessa käytetään chilijauhetta.

Vegaanisen Doenjang jjigaen valmistamiseksi korvaa reseptissä olevat eläinperäiset ainesosat, kuten liha, kala tai äyriäiset korvataan kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla. Voit lisätä esimerkiksi enemmän tofua tai sieniä.

Doenjangia voidaan käyttää monilla eri tavoin ruoanvalmistuksessa. Sitä voi käyttää mausteena keitoissa ja muissa kuumissa ruoissa, tai se voidaan sekoittaa kastikkeisiin ja marinadeihin. Doenjangiin voidaan käyttää myös vihanneksia tai lihaa fermentoivana aineena ruokien valmistamisessa.

Doenjang jjigae on terveellistä, koska se sisältää monia ravitsemuksellisia ainesosia. Soijapohja, doenjang, on erinomainen proteiinin, raudan, kalsiumin ja foolihapon lähde. Lisäksi keittoon yleisesti käytetyt vihannekset, kuten kesäkurpitsa, sienet ja sipulit, sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Tällaiset ainekset tekevät Doenjang Jjigaesta ravitsevan ja terveellisen vaihtoehdon monille muille keitoille.

Sekä Doenjang jjigae että Biji jjigae ovat korealaisia keittoja, mutta niissä on erilainen keiton perusta  ja ainesosat. Doenjang jjigae perustuu soijapohjaiseen doenjang tahnaan ja sisältää useita vihanneksia sekä tofua. Biji jjigae perustuu taas pääasiassa soijapavun ainesosiin (biji), jotka ovat peräisin soijamaidon valmistusprosessista. Siinä käytetään myös vihanneksia ja lihaa tai tofua, mutta se voi olla ehkä hieman suolaisempi ja voimakkaampi maultaan kuin Doenjang jjigae.

Doenjang ja misotahna ovat molemmat soijatahnoja, jotka on valmistettu fermentoimalla soijapapuja. Kuitenkin, doenjang on korealaista alkuperää, ja se on yleensä hapan ja voimakkaampi maultaan, kun taas misotahna on japanilaista alkuperää ja se on hiukan makeampi ja miedompi maultaan. Lisäksi doenjangin fermentointiprosessii kestää yleensä  kauemmin kuin misotahnan. Vaikka molemmat tahnat on valmistettu samankaltaista ainesosista, niiden maku ja käyttötarkoitus eroavat toisistaan.

Samankaltaiset artikkelit