Hoppang – Lämmin punapaputasku

Hoppang on korealainen välipala, joka on saanut alkunsa jo vuosikymmenien takaa. Se on sittemmin muodostunut Korean katuruokakulttuurin ikoniseksi herkuksi. Hoppangia myydään perinteisesti katukojuista ja sen yleisin täyte on makea punapaputahna. Lisäksi tarjolla voi olla monia muita täytteitä, kuten kermavaahtoa, kasviksia tai lihaa.

Tämä höyryttämällä valmistettu leipätasku tunnetaan sen pehmeästä kuoresta ja maukkaista täytevaihtoehdoista. Hoppang on erinomainen valinta, kun tarvitset nopeaa ja täyttävää välipalaa liikkeellä ollessasi. Sen suosio on kestänyt ajan saatossa ja nykyään hoppangia voi löytää myös monista ruokakaupoista ja jopa automaateista, joista herkku on saatavilla milloin tahansa.

Hoppangin valmistusprosessi on suhteellisen yksinkertainen, mutta se vaatii tarkkuutta höyrykupolin lämpötilan ja ajastuksen suhteen, jotta lopputulos on täydellinen: kuohkea ja tasaisesti höyrytetty leipä, jonka täyte on täsmälleen oikean lämpöistä. Perinteikäs tapa nauttia hoppangista on sen nauttiminen yhdessä lämpimän soijamaidon kanssa.

Hoppang ja sen sisältö voi vaihdella oman maun mukaan.
Hoppang sisällön voi valita mielensä mukaan.

Hoppangin historia

Hoppang on korealainen höyrytetty leipomotuote, joka on peräisin 1900-luvun alusta. Alun perin tämä ruokalaji oli köyhän väestön talvinen välipala, sillä se oli sekä edullinen että helppo valmistaa. 1960-luvulla, hoppangin suosio kasvoi merkittävästi, kun se levisi laajemmalle kuluttajapohjalle kätevien katuruokakojujen ansiosta.

Hoppang tarjoillaan yleensä höyrytettynä, mikä pitää sämpylän pehmeänä ja lämpimänä. Se on osa Korean laajaa katuruokakulttuuria ja on tunnettu erityisesti talvisin tarjottavana lämpimänä herkkuna.

Hoppang ei ole vain ruokaa, vaan se on myös osa Koreassa vuodesta toiseen välittyvää perinnettä joka yhdistää ihmisiä ympäri maata. Hoppang symboloi ajatusta kodista, lämmöstä ja mukavuudesta kylminä talvipäivinä. Hoppangin tarina on esimerkki siitä, miten ruokalaji voi kasvaa kädestä suuhun nautitusta herkusta kulttuuriseksi ilmiöksi ja pysyä suosittuna läpi vuosikymmenten.

Hoppangin kehitys ja suosio

Nykyisin hoppang on olennainen osa Koreaan kuuluvaa ruokakulttuuria ja sitä myydään laajalti ympäri maata. Lämmin ja höyryävä hoppang tarjoaa lohtua kylminä päivinä, ja se on kätevä, nopea välipala kiireisille ihmisille. Markkinoille on tullut myös monia innovaatioita aina perinteisistä täytteistä, kuten makeasta punapaputahnasta, uusiin makunautintoihin, kuten pizza- ja lihatäytteisiin.

Hoppangin suosion kasvusta kertoo se, että tuote on levinnyt myös kansainvälisille markkinoille, ja sitä nyt myydään erilaisissa etnisten ruokien kaupoissa ympäri maailmaa.

Valmistaminen

Hoppang muistuttaa suuresti kiinalaista baozia. Perinteisesti hoppangia täytetään makealla punapaputahnalla, johon lisätään sokeria ja ripaus suolaa. Makeus tasapainotetaan taitavasti, jotta lopputulos ei ole liian imelä. Tahnan koostumusta pehmennetään usein pienellä määrällä voita.

Hoppang voi olla myös suolainen; tällöin täytteinä saatetaan käyttää kasviksia, kuten sipuleita sekä naudanlihaa. Joskus hoppangissa käytetään myös muita makuvaihtoehtoja,kuten kurpitsaa tai suklaata luomaan uudenlaista makukokemusta.

Leivontaprosessissa olennaista on hiiva, joka auttaa hoppangin kohoamaan ja saamaan ilmavan koostumuksen. Tämä on erityisen tärkeää, jotta lopputulos on kuohkea ja houkutteleva. Kokonaisuutena nämä ainesosat yhdistyvät harmonisesti luoden hoppangin ainutlaatuisen maun ja rakenteen.

Taikina

Hoppangin taikina on korealaisen höyrytetyn leivän perusta. Sen valmistamiseen tarvitaan oikeassa tasapainossa ainesosia, jotta tulos on ilmava ja pehmeä.

 • Vehnäjauhoa 250 g
 • Sokeria 1 rkl
 • Kuivahiivaa 1 tl
 • Lämmintä vettä 180 ml
 • Suola ½ tl
 • Öljy 1 rkl

Variaatiot:

 • Maitoa tai kasvipohjaisia juomia voi käyttää veden sijaan tuomaan lisää makua ja rakennetta.
 • Öljyä tai muuta rasvaa voi lisätä taikinaan tuomaan pehmeyttä.

Valmistus etenee sekoittamalla kuivat aineet keskenään, minkä jälkeen lisätään nesteet. Taikinan vaivaamisen jälkeen sen annetaan kohota lämpimässä paikassa. Kohotus on kriittinen vaihe, sillä se määrittelee lopputuotteen koostumuksen ja ilmavuuden.

Täytteet ja niiden vaihtoehdot

Täytteiden valintaan voi vaikuttaa henkilökohtainen maku sekä halu kokeilla perinteisiä tai uudenlaisia makuyhdistelmiä.

 • Anko: Perinteisin täyte, punaisista adzukipavuista tehty makea tahna.
 • Kermavaahto: Kevyt ja makea vaihtoehto, joka tuo hoppangiin pehmeyttä.
 • Liha: Kuten jauheliha tai kana, usein maustettu soijakastikkeella ja seesamiöljyllä.
 • Juusto: sulaa ja venyvää, sopii yhteen mausteisempien täytevaihtoehtojen kanssa.
 • Hedelmät: esimerkiksi omenat tai mansikat tuovat raikkautta ja makeutta.
 • Suklaa: sopii erinomaisesti yhteen makean taikinan kanssa.
 • Makeat hoppangit voi viimeistellä ripottelemalla tomusokeria niiden päälle.

Gochujang on senverran tulinen chilitahna, että sitä emme suosittele täytteeksi laittamaan.

Valmistusprosessi

Täytettyäsi hoppangit haluamallasi täytteellä tarvitset tarvitset höyrytintä niiden höyryttämiseen.

Aseta hoppangit astiaan, jonka pohjalla on tilkka öljyä tai leivinpaperia. Tämä estää hoppangin tarttumisen ja helpottaa niiden irrottamista valmistuksen jälkeen. Täytä höyryttimen alaosa vedellä ja kuumenna, kunnes vesi kiehuu. Aseta sitten hoppangit astiassaan höyryttimen yläosaan. Varmista, että höyry pääsee kulkemaan vapaasti ympärillä. Höyrytä hoppangeja noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsyneet täydellisesti. Peitä tiiviillä kannella.

Tarjoile hoppangit heti höyrytyksen jälkeen, varoen ettei kuuma höyry polta sormia. Nauti hoppangit seesamiöljyn tai mietojen kastikkeiden kanssa.

Tarjoiluideat ja koristelut

Voit asettaa hoppangit näyttävästi esille suurelle tarjoiluvadille tai erikokoisille lautasille. Ripottele ympärille esimerkiksi seesaminsiemeniä tai viipaloituja kevätsipulinvarsia.

Hoppangien tarjoilussa tärkeää on lämpötila; ne tulisi tarjota kuumina. Voit lämmittää hoppangeja höyryttämällä pari minuuttia ennen tarjoilua, mikäli ne ovat jäähtyneet. Tämä palauttaa niiden pehmeän tekstuurin ja maistuvuuden. Voit käyttää tarjoilussa myös pientä pöytähöyrytintä, jotta hoppangit pysyvät lämpiminä koko ajan.

Kokeile koristella tarjoiluastiat sesongin mukaisilla elementeillä, kuten kirsikankukilla keväällä tai vaahteranlehdillä syksyllä tuomaan juhlan tuntua. Erilaiset koristelut eivät vain näytä hyvältä, vaan tuovat myös esille hoppangien alkuperäisen kulttuurin estetiikan.

Säilytys ja uudelleenlämmitys

Voit säilyttää hoppangeja jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Tämä pitää ne tuoreina 1-2 päivää. Jos säilöt niitä pidempään, suositellaan pakastamista. Pakasta hoppangit yksittäin, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Käytä pakastuspusseja tai muita astioita ja merkitse pakkaus päivämäärällä.

Voit lämmittää hoppangit uudelleen mikroaaltouunissa, höyrykattilassa tai tavallisessa uunissa seuraten näitä ohjeita:

Mikroaaltouunissa:

 1. Laita hoppang mikroaaltouunin kestävään astiaan.
 2. Peitä se kostealla paperipyyhkeellä.
 3. Lämmitä 1-2 minuuttia korkealla tehotasolla.

Höyrykattilassa:

 1. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi.
 2. Laita hoppang höyrytettävään astiaan.
 3. Höyrytä 5 minuuttia.

Uunissa:

 1. Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
 2. Laita hoppangit uuninkestävälle alustalle.
 3. Kuumenna 10-15 minuuttia.

Vaihtoehtoiset reseptit ja mukautukset

Hoppang-taskuja voi mukauttaa monin tavoin. Kokeilemalla erilaisia täytteitä ja mausteita voit luoda makuyhdistelmiä, jotka vaihtelevat perinteisestä makeasta aina rohkean mausteiseen.

 • Lisää punapaputahnaan hunajaa tai agavesiirappia, jos kaipaat lisämakeutusta.
 • Kookoshiutaleita voidaan lisätä antamaan trooppista vivahdetta.
 • Käytä curryjauhetta tai kimchitäytettä, jos haluat aasialaista vaikutusta ja tulisuutta.
 • Käytä erilaisia mausteita, kuten kanelia tai kardemummaa, jos haluat lämpimän maun.
 • Chilijauhetta tai sriracha-kastiketta voi lisätä, jos pidät tulisemmista makuelämyksistä.

Ota haltuun koralaiset jälkiruoat ja välipalat!

Usein kysytyt kysymykset

Perinteisen hoppangin valmistaminen kotona alkaa taikinan ja täytteiden valmistuksesta. Annoksen valmistumiseen menee yleensä noin 20 minuuttia.

Hoppang-kone on erikoislaite höyrytettyjen leipomusten valmistukseen. Sinun tarvitsee vain seurata laitteen ohjeita hoppangin valmistuksessa.

Reseptejä löydät mm. ruoanlaittosivustoilta ja -blogeista, jotka keskittyvät aasialaiseen katuruokaan tai fuusiokeittiöön.

Parhaiten hoppangin valmistukseen sopii bambuhöyrystin, joka asetetaan kattilan päälle. Bambuhöyrystin mahdollistaa tasaisen höyryn kiertämisen ja antaa leivonnaiselle kevyen aromin.

Samlip Hopang on tunnettu kaupallinen hoppang-brändi, joka on erikoistunut valmiisiin mikroaaltouunissa lämmitettäviin hoppangiin. Ne tarjoavat kätevän nopean aterian ja niissä on useita eri täytevaihtoehtoja verrattuna itsevalmistettuun perinteiseen hoppangiin.

Samankaltaiset artikkelit