Gamjatang – Possunluukeitto Koreasta

Gamjatang eli korealainen porsaanluukeitto on Koreasta peräisin oleva ruokalaji, joka on saanut suosiota ympäri maailmaa sen ainutlaatuinen maku ja mausteinen lämpö. Tämä keitto on perinteisesti valmistettu selkärankoista ja mureista porsaanlihapaloista, ja se on maustettu runsaalla määrällä valkosipulia, retiisiä ja perunoita sekä muita mausteita kuten gochugaru (korealainen chilijauhe), gochujang (fermentoitu chilitahna) ja soijapastaa.

Keiton nimi, gamjatang, viittaa suoraan astian pääraaka-aineeseen: gamja tarkoittaa koreaksi ‘perunaa’, vaikka itse keitossa pääosassa ovatkin porsaan selkäranka ja sen ympärillä olevat lihapalat. Tang puolestaan merkitsee ‘keittoa’ tai ‘lientä’. Historiallisesti ruokalaji on tarjoiltu perinteisenä kateruokana Koreassa, mutta nykyään se nautitaan usein perheen illallisella tai ystävien kanssa viikonlopun aikana.

Valmistusprosessi alkaa lihan pitkällä hauduttamisella, jotta liemi on mahdollisimman rikas ja syvä maultaan. Se sisältää usein myös lisukkeita, kuten lehtikaalia ja perinteisiä korealaisia siirappeja, jotka tuovat mukaan hienovaraisia makuvivahteita. Gamjatangiin liittyy myös interaktiivinen sosiaalinen elementti: sitä syödään tavallisesti isossa kulhossa, jonka ympärille kokoontuvat ystävät ja perheenjäsenet, ja jokainen voi maustaa omansa oman maun mukaan.

Gamjatangin pääainesosa on possun luu.

Gamjatangin historia ja kulttuurinen merkitys

Gamjatang on korealainen ruokalaji, joka tunnetaan vahvasta mausta ja syvästi lohdullisista ominaisuuksistaan. Tämä lämmittävä keitto on saanut nimensä korealaisista sanoista “gamja”, mikä viittaa vanhemmalla korean kielellä niveliin, ja “tang”, joka tarkoittaa keittoa. Vaikka nykyään “gamja” tarkoittaakin perunoita, alkuperäinen nimi ei viitannut keiton sisältämiin perunoihin.

AinesosaMerkitys
Naudan selkänikamatLihan ympärillä olevat luut antavat keitolle sen tunnusomaisen maun.
PerunatTuovat ruokaan täyteläisyyttä ja vahvistavat keiton rakennetta.
MausteetEsim. gochugaru (korealainen chilijauhe) ja doenjang (soijapastakastike) korostavat makua.

Tässä ravitsevassa keitossa yhdistyvät maukkaat lihat, perunat ja erilaiset mausteet, kuten seesaminsiemenet, vihreät sipulit ja usein myös perillalehdet, luoden monipuolisen makuprofiilin.

Korealaisessa kulttuurissa gamjatang tunnetaan myös sen nauttimisen sosiaalisista kokoontumisista, joissa ystävät ja perhe kerääntyvät yhteen nauttimaan tämän rikkaan keiton tuomasta yhteisöllisyydestä. Usein se tarjoillaan myöhään illalla tai varhain aamulla, ja sen uskotaan auttavan palautumaan rankan päivän jälkeen tai jopa krapulan hälventämisessä.

Tarvittavat ainesosat

Gamjatang vaatii monipuolisen valikoiman ainesosia, jotka antavat ruoalle sen tunnusomaisen maun ja rakenteen.

Lihalajit

Porsaan luut ovat Gamjatangin keskiössä, tarvitset:

 • Porsaan niskaluut
 • Porsaan selkäranka

Luut ovat ensiarvoisen tärkeitä liemen syvän maun saavuttamiseksi.

Vihannekset ja yrtit

Tärkeitä vihanneksia ja yrttejä ovat:

 • Perunat
 • Sipuli
 • Valkosipuli
 • Napa- eli kiinankaali
 • Vihreät sipulit
 • Chili
 • Soijapavun ituja
 • Shiitake-sienet (sekä tuoreet että kuivatut)

Vihannekset tuovat keittoon kuitua ja makua.

Mausteet ja maustekastikkeet

Jotta aterian maku olisi aito, valmistaudu käyttämään seuraavia mausteita ja kastikkeita:

Mausteet ja KastikkeetKäyttötarkoitus
Doenjang (Korealainen soijapaputahna)Suolaisuus ja syvyys
Gochujang (Korealainen chilitahna)Makeus ja tulisuus
KalakastikeUmami
SoijakastikeSuola ja väri
SesamiöljyTäyteläisyys
RuoanlaittoviiniMakuprofiilin tasapainottaminen

Mausteet luovat vivahteita syöjän makunystyröille.

Lisäainesosat

Liuota makua keittoon lisäämällä:

 • Vesi ja liemi: Perusta liemen pohjalle.
 • Riisi: Tarjotaan yleensä keiton kanssa.
 • Kylmä vesi: Liota liemiin lisättäviä kuivia shiitake-sieniä.

Nämä lisäaineet auttavat ruokalajin rakenteen kehittymisessä.

Viimeistely

Koristele ja lisää viimeistelyn:

 • Seesaminsiemenet
 • Perilluslehdet
 • Hienonnettu vihreä sipuli

Koristeet lisäävät keitolle persoonallisuutta sekä tuoreutta.

Vaihtoehtoja ruokaan

 • Liemi: Jos sopivia porsaan luita ei ole saatavilla, voit korvata ne lihaliemellä.
 • Mausteet: Voit korvata Korealaisen soijapaputahnan tavallisella soijapaputahnalla ja gochujangin miedommalla chilitahnalla.
 • Vihannekset: Jos tietyt vihannekset puuttuvat, voit soveltaa korvikkeita, mutta tarkista sopivuus reseptin kontekstissa.

Substituutiot voivat olla tarpeen, kun alkuperäisiä ainesosia ei ole saatavilla.

Valmistelu ennen keittoa

Valmisteluvaiheessa keskeistä on lihojen ja vihannesten huolellinen esikäsittely sekä maustekastikkeen tarkka valmistus. Näin varmistetaan Gamjatangin rikas maku ja syvä umami.

Lihojen esivalmistelu

Ensin liotat possun luut vähintään tunnin ajan kylmässä vedessä. Tämän jälkeen peset ja puhdistat ne huolellisesti, jotta mahdolliset luuytimen muruset ja veri poistuvat. Kun luut ovat puhtaat, ryöppäät ne nopeasti kiehuvassa vedessä, mikä auttaa poistamaan ylimääräisen rasvan ja lian, parantaen keiton selkeää makua.

Vihannesten esivalmistelu

Kuori ja hienonna tarvittavat vihannekset, kuten perunat ja porkkanat. Napa- tai kiinankaalin lehdet ryöppäät kevyesti, jotta ne pehmenevät ja maustuvat paremmin lopullisessa keitossa. Vihannesten esikäsittely auttaa tasaisessa kypsymisessä.

Maustekastikkeen valmistus

Valmista maustekastike sekoittamalla gochugaru (korealainen chilijauhe), tattaritäysjyväsoijapastaa, suolaa, mustapippuria, ja sokeria. Maustekastikkeen tulee olla tulinen ja täynnä voimakkaita makuja. Kastikkeeseen voit halutessasi lisätä tilkan sojua makusi mukaan.

Mausteiden esikäyttö

Pieni määrä maustekastiketta hierotaan suoraan lihojen päälle, mikä edesauttaa makujen imeytymistä luuhun. Käytä puikkoja tai sormiasi varmistaaksesi, että mauste on levitetty tasaisesti joka puolelle lihakappaleita.

Muiden ainesosien valmistus

Viimeistele valmistelut pilkkomalla valitsemasi yrtit ja muut mausteet, kuten vihreät sipulit. Tämä valmistusvaihe kannattaa tehdä juuri ennen keiton kokoamista, jotta mausteet säilyttävät tuoreutensa ja arominsa keittoprosessin aikana.

Gamjatangin valmistusohjeet

Gamjatang on maukas ja ravinteikas korealainen keitto, jonka variaatioita löytyy monesta keittiöstä. Tässä ohjeessa käydään läpi valmistuksen tärkeimmät vaiheet, jotka on jaoteltu selkeästi alaotsikoihin.

Keittämisen alkuvaiheet

Aloita valitsemalla laadukkaat porsaan niskaluut. Huuhtele ne ja liota kylmässä vedessä noin tunnin ajan, jotta veri ja ylimääräiset epäpuhtaudet irtoavat. Tämän jälkeen kiehauta luut suuressa kattilassa 10 minuuttia vahvan pohjaliemen muodostamiseksi. Huuhtele luut uudelleen ja täytä kattila tuoreella vedellä. Keitä luut miedolla lämmöllä 2-3 tuntia, kunnes liha on hyvin mureaa.

Lisäainesosien lisääminen

Kun liha on lähes kypsää, lisää kattilaan kuoritut ja lohkotut perunat. Keitä ne melkein kypsiksi. Tämän jälkeen aseta kattilaan leikattu kaali sekä muut vihannekset, kuten lehtiselleri ja sipulin varret. Keiton tulisi nyt hiljalleen porista, jotta maut yhdistyvät hyvin.

Maustekastikkeen ja mausteiden lisääminen

Seuraavaksi valmistele maustekastike. Sekoita pienessä kulhossa asianmukaiset määrät soijakastikettakalakastikettadoenjangia (korealainen soijapaputahna), gochujangia (korealainen chilitahna), hienonnettua valkosipulia, raastettua inkivääriä ja perilla-siemeniä. Lisää seos varovaisesti keiton joukkoon yhdessä seesamiöljyn, chilihiutaleiden ja laakerinlehtien kanssa. Anna kaiken maustua vähintään 20 minuuttia.

Loppuvaiheet

Kun keitto on maustunut ja ainekset kypsät, viimeistele Gamjatang lisäämällä viipaloitu serrano-pippuri, ohuesti leikattuja kevätsipulinvarsia ja seesaminsiemeniä. Hienonnettu valkosipuli on myös hyvä viimeinen lisä, joka tuo lisää syvyyttä ja makua. Tarjoile keitto kuumana ja muista, että sen maku vain paranee seuraavana päivänä.

Tarjoilu ja sivulajit

Gamjatang tarjoillaan tyypillisesti kuumana ja höyryävänä. Se on eteläkorealainen ruokalaji, joten sen rinnalle sopii erilaiset perinteiset korealaiset lisukkeet, eli “banchan”. Tässä muutama esimerkki, joita voit nauttia Gamjatangin kanssa:

Riisi: Riisi toimii perustana, joka tasapainottaa Gamjatangin mausteisuutta. Sitä syödään yleensä jokaisella aterialla.

Kimchi: Hapankaalista valmistettu kimchi on tunnettu korealainen lisuke, joka tuo ruokailukokemukseen lisää syvyyttä sen happamuudella ja tulisuudella.

BanchanKuvaus
Mu: NamulMarinoitu retiisi, raikas maku ja rapea tekstuuris
SigeumchiPinaattia, seesamiöljyllä ja valkosipulilla maustettuna
Gaji NamulHöyrytettyjä munakoisoja maustettuna soijakastikkeella.

Yllä olevat lisukkeet ovat vain pintaraapaisu korealaisen keittiön monipuolisesta maailmasta. Kokeilemalla löydät lempiyhdistelmäsi, joka täydentää Gamjatangin makuelämystä. On suositeltavaa aloittaa muutamalla lisukkeella ja lisätä valikoimaa makutottumusten mukaan.

Vaihtoehdot ja alueelliset erot

Gamjatang on kotoisin Etelä-Korean alueelta, ja sen reseptit vaihtelevat alueittain. Pohjoisessa saatat huomata, että keitossa käytetään enemmän punaista chiliä antamaan lisää lämpöä ja mausteisuutta, mikä tekee siitä erityisen lohdullisen talvikauden aikana. Etelässä reseptit saattavat korostaa pavunversojen raikkautta keiton koostumuksessa.

Ainesosat vaihtelevat seuraavasti:

AlueLämpöPurutuntumaMakuprofiili
PohjoinenKorkeaVahvempiMausteisempi
EteläMietoKevyempiPavunversojen läsnäolo

Usein keiton maistuvuus ja ravintoarvo kumpuavat pitkästä hauduttamisajasta, jonka aikana liemeen liukenevat luusta peräisin olevat mineraalit. Tämä tekee gamjatangista erittäin ravitsevan aterian.

Huomaat, että varianteissa käytetään erilaisia yhdistelmiä mausteita ja lisäaineita:

 • Esimerkiksi, perinteisiä mausteita, kuten gochugarua (korealainen punainen chilijauhe), käytetään yleisesti makuprofiilin säätelyssä.
 • Paikallisista tottumuksista riippuen jotkut reseptit sisältävät runsaammin pavunversoja, lisäten keiton tekstuuria ja tuoden siihen kevään tuntua.

Lisätiedot ja vinkit

Gamjatangin valmistuksessa käytettävät porsaan niskaluut ovat reseptin perusta. Keitä luut pitkään, jotta liemi saa rikkaan maun ja liha irtoaa helposti luista.

Ainesosalistan fermentoitu soijapaputahna (doenjang) lisää ruokalajiin syvyyttä ja umamin vivahteita. Käytä tahnaa maltilla, sillä sen maku on voimakas.

Yukon gold -perunat ovat hyvä lisä, sillä ne ovat kiinteitä ja säilyttävät muotonsa keitettäessä.

Reseptissä käytettävä riisi tarjoillaan usein erikseen gamjatangin kanssa. Huolehdi riisin huolellisesta huuhtelusta ennen keittämistä poistaaksesi ylimääräisen tärkkelyksen.

Vaikka gamjatang sisältää yleensä vain vähän sokeria, pieni määrä voi tasapainottaa muiden aineksien makua.

Koristele valmis gamjatang seesaminsiemeneillä ennen tarjoilua lisätäksesi rapean tekstuuri ja pähkinäistä makua.

Soju on perinteinen juoma, jota nautitaan usein gamjatangin kanssa. Se on korealainen alkoholijuoma, joka voi olla miedosta vahvaan.

Seesamiöljy tuo esiin ruoan savuisen ja pähkinäisen vivahteen. Lisää ruokaan juuri ennen tarjoilua, jotta sen aromit pysyvät tuoreina.

Kun valmistat gamjatangia, muista, että sen ainutlaatuinen mausteisuus ja makulisä tulevat erilaisista maunjakaajista, kuten soijapaputahnasta ja seesamiöljystä. Ole kärsivällinen liemen kypsennyksen kanssa ja säädä mausteiden määrää mieltymystesi mukaan.

Usein kysytyt kysymykset

Tässä osiossa käsitellään yleisimpiä kysymyksiä Gamjatangista, korealaisesta porsaanluukeitosta.

Gamjatang sisältää runsaasti proteiinia ja mineraaleja, jotka ovat peräisin porsaanluiden mukana keitossa olevasta luuytimestä. Se voi auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää, kun syödään osana tasapainoista ruokavaliota.

Porsaanluukeiton sisältämät gelatiini, kollageeni ja muut ainekset voivat edistää nivelten terveyttä ja ihon kimmoisuutta. Se on myös lohtua tuova ruokalaji, joka lämmittää talvisin.

Gamjatangin perusta ovat selkärankaiset porsaanluut, joihin liittyy useita muita ainesosia kuten perunaa, vihreitä sipuleita, perillaa ja gochujang-kastiketta tai gochugaru-chilijauhetta tuomaan syvää makua.

Porsaanluiden keittämisen tulisi kestää useita tunteja, yleensä kolmesta viiteen tuntiin, jotta ne pehmenevät ja liemi saa rikkaan maun sekä rakenteen.

Perusaineksia porsaanluukeittoon sisältyy porsaan selkärankaluita, perunaa, vihreitä sipuleita, valkosipulia, gochujang-kastiketta tai gochugaru-chilijauhetta, perillalehtiä ja seesamöljyä.

Voit löytää Gamjatangia korealaisista ravintoloista, jotka tarjoavat perinteisiä ruokalajeja. Sen löytämiseksi kannattaa etsiä korealaisia ruokapaikkoja omalla alueellasi tai tutustua paikallisiin korealaisiin yhteisöihin.

Samankaltaiset artikkelit