Cheonggukjang – Fermentoitu soijapaputahna Koreasta

Cheonggukjang on perinteinen korealainen ruoka, joka on valmistettu nopeasti fermentoiduista soijapavuista. Se on tunnettu syvästä, voimakkaasta mausta ja tahmeasta rakenteesta, mikä tekee siitä mielenkiintoisen lisäyksen useisiin korealaisiin ruokiin. Cheonggukjang on erityisen suosittu Korean talvikuukausina tarjoten lämmön tunnetta kylmän sään aikana.

Tämän ruoan valmistuksessa fermentaatio tapahtuu lyhyen ajan sisällä, tyypillisesti noin kahden päivän ajan. Prosessi perustuu hyödyllisten bakteerien kuten Bacillus subtilisin vaikutukseen, jotka auttavat soijapapujen hajoamisessa ja antavat cheonggukjangille sen ainutlaatuisen maun ja hajun. Cheonggukjangia käytetään usein keittojen pohjana, mutta sitä voidaan nauttia myös sellaisenaan lisukkeena riisin tai vihannesten kanssa.

Cheonggukjang on myös terveellinen valinta. Se sisältää runsaasti proteiinia, vitamiineja ja kuitua, ja sillä on havaittu olevan hyödyllisiä vaikutuksia ruuansulatukseen sekä mahdollisia hyötyjä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Kuten monet fermentoidut tuotteet, se sisältää probiootteja, jotka voivat auttaa vahvistamaan suoliston mikrobiomia.

Cheonggukjang valmistetaan soijapavuista.
Cheonggukjang valmistetaan soijapavuista.

Perinteet ja historia

Cheonggukjang on perinteinen korealainen ruoka, jonka historialliset juuret ulottuvat syvälle Korean niemimaan menneisyyteen. Se on tunnettu vahvan hajunsa ja erottuvan makunsa vuoksi, ja se kuuluu edelleen modernin korealaisen keittiön kulmakiviin.

 • Koryo-dynastian aikakaudelta peräisin olevissa dokumenteissa on mainintoja cheonggukjangista, mikä viittaa siihen, että sen valmistusmenetelmät ovat peräisin tuolta ajalta. On mahdollista, että tämä ruoka kehittyi riisin ja soijapapujen runsaan saatavuuden myötä, joita pidettiin siihen aikaan pääruokina.
 • Silla-valtakunnan aikana (57 eKr.–935 jKr.), keskeiset ruoanvalmistusmenetelmät ja ainesosat levittäytyivät laajasti Koreaan. Cheonggukjangin valmistus on saattanut hyödyntää näitä menetelmiä, vaikka tarkkaa ajoitusta on vaikea määrittää.

Kiina ja Mantsurian alue ovat myös tunnettuja soijapapujen fermentoinnista, mutta cheonggukjangin ainutlaatuinen resepti ja maku on tiiviisti sidoksissa korealaiseen ruokakulttuuriin. Sodat ja konfliktit, kuten Mantsurian sota, vaikuttivat kauppasuhteisiin ja kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen, mahdollisesti tuoden mukanaan uusia valmistustapoja ja ruokaperinteitä.

Saatat löytää cheonggukjangia moderneista korealaisista ravintoloista ympäri maata, ja se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden maistaa, kuinka esi-isät aikoinaan kokivat maansa maut.

Alkuperä

Cheonggukjang on perinteinen korealainen fermentoitu soijapaputuote, jolla on pitkä historia. Sen uskotaan olevan peräisin Koreaan kolmen kuningaskunnan aikakaudelta (n. 57 eKr.–668 jKr.). Tuolloin fermentoidut elintarvikkeet olivat suosittuja, koska ne säilyivät pitkään ilman kylmäsäilytystä ja olivat myös ravitsevia.

Alun perin cheonggukjang valmistettiin luonnollisella fermentaatiolla, jossa soijapapuja kypsennettiin ja annettiin fermentoitua luonnonlämpötilassa. Nykyisin valmistusprosessi hyödyntää tiettyjä mikro-organismeja, kuten Bacillus subtilis, nopeuttaakseen fermentaatiota ja parantaakseen tuotteen makua ja tekstuuria.

Kulttuurinen merkitys

Cheonggukjang on olennainen osa korealaisia perinteitä ja ruokakulttuuria. Se on syvälle juurtunut Etelä-Korean ruokaperimään, ja siitä nautitaan usein perheiden yhteisen aterian yhteydessä.

Terveyshyödyt

 • Runsas proteiinien ja vitamiinien lähde.
 • Auttaa ruoansulatuksessa ja edistää suoliston terveyttä.

Valmistusmenetelmät

Cheonggukjangin valmistusprosessi on verrattain yksinkertainen ja nopea. Seuraavassa kuvataan prosessin päävaiheet.

Aluksi tarvitset laadukkaita soijapapuja, jotka ovat raaka-aineen perusta. Valitse huolellisesti, sillä papujen laatu vaikuttaa lopputuotteen makuun.

 1. Liota soijapapuja runsaassa vedessä noin 8–12 tunnin ajan.
 2. Kun pavut ovat turvonneet, keitä niitä suuressa kattilassa kunnes ne ovat täysin pehmeitä. Tämä kestää noin 4 tuntia.

Papujen keittämisen jälkeen seuraa tärkein vaihe: fermentointi. Fermentointi tapahtuu lisäämällä Bacillus subtilis -bakteeria, joka on tärkeä tekijä cheonggukjangin valmistuksessa.

VaiheetKuvaus
LeikkausLeikkaa pavut paloiksi varmistaaksesi, että bakteerit pääsevät tunkeutumaan niihin.
KylvöRipottele Bacillus subtilis -bakteereita papujen päälle tasaisesti.
LämpötilaAseta pavut lämpimään paikkaan, optimilämpötila fermentoinnille on 37–40°C.
AikaAnna papujen fermentoitua 1–2 vuorokautta.

Kun fermentointi on päättynyt, soijapapuseoksen tulisi tuoksuun voimakkaasti ja sen koostumuksen olla tahmea. Fermentoinnin valmistuttua lisää makuun sopivia mausteita, kuten suolaa, makusi mukaan.

Ravintoarvotietoja

RavintoaineMäärä (100g)
Energia212 kcal
Proteiini20g
Hiilihydraatit9.6g
Rasvat11g
 • Määrät voivat vaihdella tuotemerkin ja valmistustavan mukaan.

Cheonggukjang sisältää myös vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten K-vitamiinia.

Fermentointiprosessi

Cheonggukjangin valmistuksessa fermentointiprosessi on keskeisessä asemassa. Prosessi alkaa, kun kuivattuja soijapapuja liotetaan vedessä 8–12 tunnin ajan. Tämän jälkeen pavut kypsennetään höyryssä noin neljän tunnin ajan.

Kun pavut ovat höyrystyneet, ne peitetään hengittävällä materiaalilla, kuten riisipaperilla, liinalla tai synteettisellä suodatinmatolla, ja ne sijoitetaan lämpimään paikkaan fermentoitumaan. Optimaalinen lämpötila fermentointiin on noin 37–42 celsiusastetta. Tässä lämpötilassa Bacillus subtilis -bakteerit, jotka ovat joko luonnollisesti läsnä pavuissa tai lisätään keinotekoisesti, alkavat aktiivisesti toimia.

Bakteeriaktiivisuus:

 • Bacillus subtilis aloittaa soijaproteiinin hajottamisen.
 • Proteiinien hajotessa muodostuu tyypillinen, vahva haju.
 • Hajottaa myös sokereita ja muita komponentteja, tuottaen moninaisia makuja.

Fermentointiprosessi kestää yleensä 1–2 vuorokautta, riippuen halutusta makuvoimakkuudesta ja tekstuurista. Kun fermentointi on saavuttanut tietyn pisteen, cheonggukjang on valmis käytettäväksi ainesosana monimuotoisissa korealaisissa ruokalajeissa tai syötäväksi sellaisenaan.

Ravinnetiedot

Proteiini ja vitamiinit

Cheonggukjang on erinomainen proteiinin lähde. Proteiini on keskeinen ravintoaine, joka tukee lihasten rakennusta ja ylläpitoa. Se sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa, jotka ovat välttämättömiä kehon toiminnalle.

Lisäksi tämä fermentoitu soijapaputuote tarjoaa useita B-ryhmän vitamiineja, jotka ovat välttämättömiä kehon energia-aineenvaihdunnalle ja hermoston normaalille toiminnalle. Cheonggukjang ruokavaliossasi auttaa tukemaan terveellistä energia-aineenvaihduntaa ja voi auttaa ylläpitämään normaalia ihoa sekä hermostoa.

 • B1-vitamiini (Tiamiini): Auttaa muuntamaan hiilihydraatteja energiaksi.
 • B2-vitamiini (Riboflaviini): Tärkeä ihon, näöntarkkuuden ja raudan aineenvaihdunnan kannalta.
 • B3-vitamiini (Niasiini): Edistää hermoston toimintaa ja tervettä ihoa.
MineraaliHyöty keholle
RautaEdistää hapen kuljetusta veressäsi ja tukee immuunijärjestelmäsi toimintaa.
KalsiumVahvistaa luitasi ja hampaitasi, sekä osallistuu lihasten toiminnan säätelyyn.
KaliumTärkeä sydämen terveydelle ja verenpaineen säätelyssä.
MagnesiumAuttaa yli 300 entsyymin toimintaa kehossasi ja on tärkeä energia-aineenvaihdunnalle.

Cheonggukjangin sisältämät mineraalit ovat olennaisia monille kehosi toiminnoille. Lisäksi se sisältää fytoestrogeenejä, jotka voivat toimia antioksidantteina ja tukevat hormonitasapainoa.

Cheonggukjangin käyttö ruokalajeissa

Cheonggukjang-jjigae on suosittu ja helppo ruokalaji, jossa tahnaa käytetään pohjana. Voit valmistaa tämän lempeästi hautuvan padan seuraavasti:

 • Kuumenna pata ja lisää cheonggukjang-tahnaa
 • Lisää vettä ja tuo seos kiehuvaksi
 • Heitä mukaan haluamiasi ainesosia kuten tofua, kimchiä ja vihanneksia
 • Anna hautua kunnes ainekset ovat pehmenneet

Cheonggukjang-tahnaa voidaan käyttää myös maustekastikkeena tai liemenä erilaisissa keittoresepteissä.

Muita käyttötarkoituksia ovat:

 1. Maustaminen: Pieneen määrään tahnaa, voidaan sekoittaa esim. soijakastiketta tai seesamiöljyä mausteeksi
 2. Dippi: Cheonggukjang-tahna sopii dippikastikkeeksi vihanneksille tai grillatulle lihalle
 3. Korealaiset stews: Käytä tahnaa osana liha- tai kasvispohjaisia patoja

Muita ruokia

Cheonggukjang on korealainen ruoka, ja se on osa monia reseptejä. Tässä on joitakin ruokia, joissa voit käyttää cheonggukjangia:

 • Cheonggukjang-keitto: Keitto on klassinen tapa nauttia fermentoidusta pavusta. Käytä lientä pohjana ja lisää vihanneksia makusi mukaan.
 • Bibimbap: Lisää cheonggukjangia maustekastikkeeksi tässä suositussa sekoitetussa riisiannoksessa.
 • Jjigae: Tämä korealainen pata sisältää usein cheonggukjangia sen rikkaan maun ja paksuuden vuoksi.

Voit aloittaa yksinkertaisella cheonggukjang-kastikkeella, jota voidaan käyttää dippikastikkeena tai marinadina lihalle:

 1. Sekoita cheonggukjang tahnaa soijakastikkeen ja seesamiöljyn kanssa.
 2. Säädä suolaisuus ja makeus makusi mukaan.

Muista, että cheonggukjang on hyvin voimakasarominen, ja sitä tulisi käyttää maltillisesti, varsinkin jos et ole tottunut sen makuun.

Säilytysmenetelmät

Cheonggukjangin säilyttäminen vaatii huolellisuutta, jotta sen maku ja ravintoarvot pysyvät optimaalisina. Tässä on joitakin perusohjeita:

Lämpötila: Säilytä cheonggukjangia jääkaapissa, mieluiten noin 2–4 °C. Kylmässä se säilyy tuoreena ja estää haitallisten bakteerien kasvua.

Ilmatiiviys: Käytä ilmatiiviitä astioita cheonggukjangin säilyttämiseen. Tämä ei ainoastaan suojaa tuotetta ilman kosteudelta ja epäpuhtauksilta, vaan myös vähentää sen voimakkaan hajun leviämistä jääkaappiin.

Säilytysaika: Noudattamalla oikeaa säilytysmenetelmää, cheonggukjang voi säilyä hyvälaatuisena useita päiviä. Tarkista kuitenkin aina tuotteen tuoreus ennen käyttöä.

Ostopaikat

Kun haluat ostaa cheonggukjangia, löydätte sitä useista erilaisista myyntipaikoista. Tämä perinteinen korealainen fermentoitu soijapaputuote on saatavilla seuraavista lähteistä:

 • Korealaiset ruokakaupat: Monilla suurilla kaupungeilla on korealaisia ruokakauppoja, jotka myyvät laajan valikoiman aitoja korealaisia elintarvikkeita, mukaan lukien cheonggukjang.
 • Aasialaiset supermarketit: Aasialaisten tuotteiden laaja valikoima sisältää usein cheonggukjangia, ja nämä kaupat palvelevat erilaisia aasialaisia yhteisöjä.
 • Verkkokaupat: Jos paikallisesti ei ole saatavilla, cheonggukjangia voidaan tilata usein netistä.
 • Erikoisruokakaupat: Tietyt erikoisruokakaupat saattavat kantaa eksoottisempia elintarvikkeita, kuten cheonggukjangia.

Kannattaa myös tarkistaa tuotteen viimeinen käyttöpäivä ja varmistaa, että kuljetus on asianmukainen, jos päätät tehdä ostoksen verkossa. Cheonggukjangin valmistuksessa käytetään aktiivista fermentaatiota, minkä vuoksi tuotteen säilyvyys ja säilytysolosuhteet ovat tärkeitä tekijöitä.

Suositut variantit

 • Maustettu Cheonggukjang: Tähän versioon lisätään erilaisia mausteita, kuten chiliä, valkosipulia tai sipulia, mikä antaa pastaan lisää makusyvyyttä ja potkua.
 • Merenelävillä rikastettu Cheonggukjang: Joissakin versioissa käytetään mereneläviä, kuten merilevää tai katkarapuja. Ne tuovat esille suolaisia ja merellisiä vivahteita.
 • Kuivatut anjovikset: Joissain resepteissä käytetään anjovista parantamaan makua.
 • Daepa (iso vihreä sipuli): Lisätään toisinaan tuomaan lisää syvyyttä makuun.
 • Juusto: Joidenkin cheonggukjang-tyyppien joukossa voi olla juustoa.
 • Jogurtti: Toiset versiot saattavat sisältää jogurttia, mikä voi pehmentää käyneen pavun maun voimakkuutta.

Koreassa voit löytää paikallisia cheonggukjangin variantteja, jotka heijastavat kyseisen alueen ruokakulttuuria ja parhaiten saatavilla olevia ainesosia. Huomaa myös, että saatavuus eri variaatioille voi vaihdella vuodenaikojen ja paikallisten ruokamarkkinoiden mukaan. Cheonggukjangin variantteja löytyy etnisistä ruokakaupoista tai korkealaatuisista aasialaisista supermarketeista, ja yhä useammin voit tilata niitä myös verkosta.

Maku ja kulttuuriset vaikutukset

Kun maistat cheonggukjangia, ensivaikutelmasi on sen voimakas, läpitunkeva tuoksu. Tämä pistävä fermentoitu soijapaputahna on olennainen osa korealaista ruokakulttuuria. Nautit cheonggukjangin ainutlaatuisesta mausta, joka on saanut vaikutteita Korean perinteisistä fermentointimenetelmistä.

Fermentoidut ruuat kuten cheonggukjang ovat tunnettuja niiden probioottisesta hyödystä. Sinulle ne tarjoavat terveysetuja, kuten ruoansulatuskanavan parantumista ja immuunijärjestelmän vahvistumista. Vaikka cheonggukjangin maku voi jakaa mielipiteet, sen terveysvaikutukset ovat kiistattomat.

Probioottien hyödyt

 • Edistävät suoliston mikroflooran tasapainoa.
 • Vähentävät tiettyjen suolistosairauksien riskiä.
 • Parantavat ruoansulatusta ja vitamiinien imeytymistä.

Ravintoaineiden vaikutus

 • Proteiinit: Cheonggukjang sisältää laadukkaita proteiineja, jotka ovat tärkeitä lihasten ja kudosten rakennusaineita.
 • Vitamiinit: B-vitamiinien pitoisuus, erityisesti B2 ja B12, edistävät energia-aineenvaihduntaa ja hermoston toimintaa.
 • Mineraalit: Sisältää rautaa, kalsiumia ja fosforia, jotka ovat oleellisia mineraaleja luuston ja verenkiertoelimistön terveydelle.

Cheonggukjangin juuret ovat syvällä korealaisessa yhteiskunnassa. Korealaisille cheonggukjang ei ole vain ruoka-aine, vaan se on osa suurempaa kulttuurista perintöä, joka osoittaa ylpeyttä ja identiteettiä.

Ominaisuudet

Cheonggukjang on ainutlaatuinen korealainen ruoka, jonka maku voi olla yllättävä ensikertalaiselle. Se on tunnettu voimakkaasta, hieman ammoniakin kaltaisesta aromistaan, joka johtuu sen lyhytaikaisesta fermentoinnista soijapavuista. Cheonggukjangissa on syvä ja intensiivinen umami-maku, joka voi olla myös lievästi epämiellyttävä. Se voi sisältää pähkinäisiä ja juustoisia vivahteita.

Valmistuksessa syntyvä tahnamainen koostumus on tyypillistä ja voi vaihdella paksusta hienostuneempaan sileään.

Allergeenit ja intoleranssit

 • Jos sinulla on soija-allergia, cheonggukjang saattaa olla sopimaton valinta.
 • Fermentoitujen elintarvikkeiden histamiinipitoisuus voi aiheuttaa oireita.

Usein kysytyt kysymykset

Cheonggukjang on korealainen fermentoitu soijapaputuote, jonka monimuotoinen maku ja terveyshyödyt kiinnostavat yhä useampia. Tässä osiossa vastataan yleisimpiin kysymyksiin cheonggukjangista.

Cheonggukjang sisältää runsaasti proteiinia ja probiootteja, jotka voivat parantaa ruoansulatusta ja edistää suoliston terveyttä. Soijapavuista valmistettuna se on myös hyvä kuidun, vitamiinien ja mineraalien lähde.

Cheonggukjang-keittota tehdessäsi tarvitset cheonggukjang-tahnaa, vettä tai lihalientä, valkosipulia, kevätsipulia ja muita mausteita. Tahna liuotetaan nesteeseen ja haudutetaan yhdessä muiden ainesten kanssa luomaan syvä ja täyteläinen maku.

Cheonggukjangilla on voimakas, hieman ammoniakin tapainen maku ja se voi olla tottumattomalle melko voimakas. Sen maku on täyteläinen ja umaminen, ja se muistuttaa hieman maturisoitunutta juustoa.

Cheonggukjangia on saatavilla aasialaisissa ruokakaupoissa jauheena tai valmiina tahnana. Verkkokaupoista voit tilata myös valmiita tuotteita toimitettuna suoraan kotiisi.

Cheonggukjangin ääntäminen korostaa ensimmäistä tavua ‘cheong’ ja jatkuu pehmeämmin loppua kohti. Sana ei venytä vokaaleja eikä korosta konsonantteja samalla tavalla kuin jotkut muut korealaiset sanat.

Yhdistämällä kimchiä ja cheonggukjangia saat voimakkaan makuyhdistelmän. Voit valmistaa esimerkiksi keittoja, muhennoksia tai kastikkeita, joissa kahden ainutlaatuisen korealaisen raaka-aineen maut yhdistyvät.

Samankaltaiset artikkelit