Nurungji – Korealainen riisiherkku

Nurungji on perinteinen korealainen ruoka-aine, joka muodostuu riisin keittämisen aikana kattilan pohjalle paakkuuntuneesta, ruskistuneesta riisistä. Se tarjoaa uniikin makuelämyksen, joka on miedon paahteinen sekä hieman makea. Korealaisissa perinteissä nurungji on arvostettu herkku ja sitä saatetaan nauttia sellaisenaan tai hyödyntää muiden ruokien valmistuksessa.

Valmistuksen perusteet

Valmistettaessa nurungjia on tärkeää valita oikeanlaiset raaka-aineet ja säätää valmistuksessa lämpötila sekä veden määrä huolellisesti. Valitse riisi tarkasti, sillä eri riisilajikkeilla on erilaiset ominaisuudet. Valkoinen riisi, ruskea riisi ja musta riisi soveltuvat nurungjin valmistukseen, kunhan ne ovat lyhytjyväisiä tai puuroutuvia lajikkeita, kuten sushiriisi.

Riisin laatu on avainasemassa, joten valitse laadukas tuote miellyttävän lopputuloksen varmistamiseksi. Riisin valmistuksessa oikean veden määrän merkitys on suuri. Aloita keittäminen suhteella:

 • Valkoinen riisi: yksi mitta riisiä sekä yksi ja puoli mitallista vettä.
 • Ruskea riisi: yksi mitta riisiä sekä kaksi mitallista vettä.
 • Musta riisi: yksi mitta riisi sekä kaksi mitallista vettä.

Kattilassa keitettynä nurungji muodostuu luontaisesti, mutta valmistaminen onnistuu myös riisikeittimillä tai uunissa. Riisin laatu ja keittoajan hallinta ovat avainasemassa, jotta saavutetaan täydellinen rapeus nurungjiin. Tutustu myös muihin riisiruokiimme.

Lämmön säätely

Käytä liekin tai levyn lämmönsäätelyä hienovaraisesti:

 1. Kiehauta riisi korkealla lämmöllä.
 2. Alenna lämpöä niin, että riisi porisee hiljaa.
 3. Peitä kattila ja anna riisin hautua miedolla lämmöllä. Tarkkaile lämpöä, jotta riisi ei kuitenkaan pala pohjaan.

Maustaminen

Käyttämällä eri menetelmiä ja mausteita, voit luoda nurungjista monenlaisia makuja ja koostumuksia. Nurungjin maustamiseen voit käyttää esimerkiksi seesamiöljyä, hunajaa, valkosipulia ja inkivääriä.

Nurungji voi olla myös olennainen osa monia korealaisia keittoja. Sitä voidaan käyttää tuomaan lisää tekstuuria ja makua ruoanlaittoon. Voit lisätä nurungjia palasina suoraan keittoihin tai kastikkeisiin.

Nurungjin käyttö

Nurungji tunnetaan rapeudestaan ja monipuolisesta käytöstään keittiössä. Sitä voidaan käyttää niin välipalana, pääruoan osana kuin makeana herkkuna tai jopa juomana. Nurungjit voidaan syödä sellaisenaan välipalana, jolloin niiden luontainen, hieman makea maku ja rapeus tulevat esiin. Voit myös kokeilla nurungji-paloja dippaamalla ne esimerkiksi kimchiin tai muuhun kastikkeeseen.

Korealaisessa keittiössä nurungji toimii usein lisukkeena erilaisille pääruoille. Kokeile nurungji-paloja osana esimerkiksi bibimbapia. Nurungji sopii myös jälkiruoaksi hieman makeammaksi valmistettuna. Voit ripotella päälle hieman sokeria tai käyttää sitä osana erilaisia jälkiruokareseptejä. Korean perinteinen jälkiruokajuoma sungnyung valmistetaan keittämällä nurungji vedessä, mikä luo makeaa riisiteetä, jota voi nauttia kylmänä tai lämpimänä.

Terveyshyödyt

Nurungji tarjoaa useita terveyshyötyjä. Kuitupitoisuutensa ansiosta nurungji voi edistää ruoansulatuksesi toimintaa ja auttaa pitämään suolistosi terveenä. Kuitu auttaa myös ylläpitämään kylläisyyden tunnetta, mikä voi olla hyödyllistä painonhallinnassa.

Nurungji sisältää rautaa, joka on olennainen mineraali veren hemoglobiinin muodostumisessa ja auttaa kuljettamaan happea kehossasi. Säännöllinen nurungjin kulutus voi auttaa ehkäisemään raudanpuutteesta johtuvaa anemiaa.

Lisäksi nurungji sisältää magnesiumia, joka edistää lihasten ja hermoston normaalia toimintaa sekä tukee luustosi terveyttä.

Nurungji sisältää myös muita hivenaineita ja vitamiineja. On suositeltavaa sisällyttää nurungji osaksi tasapainoista ruokavaliota, joka tukee monipuolista ravintoaineiden saantia.

Vinkkejä ja niksejä

Nurungjin valmistamisessa on tärkeää käyttää oikeanlaista riisiä. Ylijäämäriisi soveltuu tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Tässä joitakin vinkkejä nurungjin valmistukseen:

 • Kun käytät ylijäämäriisiä, varmista, että se on jäähtynyt kunnolla. Pilko riisikokkareet pienemmiksi paloiksi, jotta se jäähtyy nopeammin.
 • Kuumenna pannu keskilämmölle ja lisää riisi ilman öljyä. Anna riisin paistua hitaasti niin, että se muodostaa rapean pohjan.
 • Käytä laakeaa ja jäykkää lastaa riisin kääntämiseen, jotta saat tasaisen paistopinnan.
 • Jos riisi alkaa palaa, pienennä lämpöä ja käytä lastaa varovasti paakkuja hajottaessasi.
 • Nurungji vaatii kärsivällisyyttä. Odota, kunnes riisi on kullankeltaista, äläkä sekoittele liian usein.

Usein kysytyt kysymykset

Nurungji-pohjaisen keiton valmistus alkaa keittämällä nurungji-paloja vedessä kunnes ne pehmenevät. Lisää sitten valitsemasi keiton ainekset, kuten vihannekset, liha tai äyriäiset ja keitä kunnes ne ovat valmiita.

Perinteinen tapa nauttia nurungji-teetä on lisätä nurungji-paloja kuumaa vettä sisältävään teekannuun tai -mukiin, jätetään hautumaan muutaman minuutin ajan ja nautitaan.

Nurungji-välipala valmistetaan yksinkertaisesti paahdetuista nurungji-paloista, jotka voi maustaa haluamallaan tavalla, esimerkiksi hunajalla tai seesaminsiemenillä.

Nurungji-puuron valmistus tapahtuu hauduttamalla nurungji-paloja vedessä tai liemessä, kunnes seos muuttuu puuromaiseksi koostumukseltaan. Voit lisätä lisämausteita makusi mukaan.

Nurungji-juomaa voi käyttää osana ruokavaliota kevyenä välipalana tai ruoansulatusta edistävänä juomana.

Nurungji voidaan yhdistää muihin ainesosiin, kuten vihanneksiin, palkokasveihin ja pähkinöihin luomaan ravitsevia ja tasapainoisia ruokia. Esimerkiksi nurungji-salaatti tai nurungji-hummus ovat terveellisiä vaihtoehtoja.

Samankaltaiset artikkelit