Sundubu Jjigae – Korealainen makujuhla tofusta ja chilistä

Sundubu jjigae on herkullinen ja täyteläinen korealainen ruokalaji, joka on saanut nimensä pehmeästä tofusta (sundubu) ja korealaisesta keitto- ja haudutusreseptistä (jjigae). Se on erittäin suosittu Etelä-Koreassa ja maailmanlaajuisesti tunnettu sen ainutlaatuisista aromeista ja lämmittävästä ominaisuudestaan. Sundubu jjigae ei hivele vain makuhermojasi vaan tarjoaa myös monia terveyshyötyjä.

Tämä mausteinen tofukeitto valmistetaan lisäämällä kimchi, erilaisia sieniä, vihanneksia, lihaa tai äyriäisiä sekä kuumaa laavakiveä tai muuta lämpöä kestävää kiveä, joka pitää keiton kuumana ja auttaa hauduttamaan aineksia. Perinteisesti Sundubu jjigae tarjoillaan kuumana, suoraan kuumasta kivikulhosta ja sitä nautitaan yleensä riisin kera.

Etelä-Korean eri alueilta löydät erilaisia variaatioita tästä tofukeittoreseptistä. Esimerkiksi Jeolla-do alueella Sundubu jjigae on tunnettu miedosta mausteisuudesta ja lisätystä kurpitsasta. Ihmisten mieltymykset voivat vaihdella, mutta yksi asia on varma: tämä ruokalaji on taatusti koukuttava niille, jotka rakastavat aitoja korealaisia makuja.

Sundubu Jjigae on saanut nimensä pehmeästä tofusta (sundubu) ja korealaisesta keitto- ja haudutusreseptistä (jjigae)
Sundubu Jjigae on saanut nimensä pehmeästä tofusta (sundubu) ja korealaisesta keitto- ja haudutusreseptistä (jjigae).

Sundubu Jjigae 

Sundubu jjigae on suosittu korealainen ruokalaji, joka kuuluu jjigaen eli pataruokien perheeseen. Tämä lämmin ja mausteinen tofu-pohjainen keitto on erinomainen valinta niin arkeen kuin juhlaan ja se on yksi Etelä-Korean keittiön tunnetuimmista ruoka-annoksista.

Sundubu jjigae valmistetaan silkinpehmeästä tofusta eli sundubusta, joka on yksi tämän annoksen pääraaka-aineista. Tofu antaa keitolle täyteläisen ja kermaisen koostumuksen sekä runsaasti proteiinia, mikä tekee annoksesta ravitsevan ja kylläisyyden tunteen antavan. Tähän keittoon lisätään yleensä myös erilaisia vihanneksia, kuten kimchi, sipuli ja paprika, joiden avulla saadaan lisää makua ja tekstuuria.

Mausteisessa Sundubu jjigaessa käytetään usein gochujang chilitahnaa, joka antaa ruoalle sen tunnusomaisen tulisen maun. Lisäksi mukaan lisätään perinteisiä korealaisia ainesosia, kuten valkosipulia, seesamiöljyä ja soijakastiketta. Näiden ainesosien yhdistelmä takaa täydellisen tasapainon makeuden, suolaisuuden ja tulisuuden välillä.

Jotta annoksesta tulisi entistäkin täyttävämpi, Sundubu jjigae tarjoillaan usein keitetyn riisin ja muiden korealaisen keittiön lisukkeiden, kuten pannukakkujen ja salaattiin kanssa. Näin syntyy kokonainen ateriakokonaisuus, joka sopii monenlaisiin tilanteisiin ja nälkään.

Sundubu jjigae on siis lämmin, maistuva ja monipuolinen keitto, joka kätkee sisäänsä  monenlaisia korealaisen keittiön herkullisia makuja. Se on täydellinen valinta, kun kaipaa vaihtelua perinteisille ruokavaihtoehdoille, mutta haluaa samalla nauttia terveellisestä ja ravinteikkaasta ateriasta.

Ainesosat

Sundubu jjigae on korealainen tulinen pehmeän tofun keitto, joka on tunnettu mausteisesta ja paksusta makuliemestä. Tässä ainesosien luettelossa on mainittu tavallisimmat ainekset, mutta voit aina muokata niitä oman maun mukaan.

 • Pehmeä tofu (sundubu): Tämä on keiton tärkein ainesosa, joka antaa sille ainutlaatuisen koostumuksen ja maun.
 • Valkosipuli: Keitossa käytetään usein murskattua valkosipulia, joka tuo syvyyttä ja potkua makuun.
 • Sipuli: Sekä vihreä sipuli että tavallinen sipuli lisätään keittoon tuomaan kerroksellista makua.
 • Sienet: Erilaiset sienet, kuten herkkusienet, lisäävät keiton tekstuuria ja makua.
 • Liha: Sundubu jjigae voidaan valmistaa erilaisista lihoista, esimerkiksi  porsaan- tai naudanlihasta tai jopa äyriäisistä. Usein käytetään myös kimchiä lihan sijaan tai sen kanssa.
 • Mausteet: Gochugaru (korealainen chilijauhe) antaa keitolle punaisen värin ja tulisen maun, kun taas seesamiöljy lisää pähkinäistä aromia.

Lisäksi Sundubu jjigaessa käytetään muita ainesosia makua täydentämään:

 • Kananmuna: Usein lisätään kananmuna keiton päälle, jolloin se kypsennetään  hitaasti liemen lämmössä.
 • Kurpitsa tai kesäkurpitsa: Lisää kevyttä makeutta ja rakennetta keittoon.
 • Sokeri: Auttaa tasapainottamaan chilijauheen tuomaa tulisuutta.
 • Suola ja pippuri: Mausta keitto oman makusi mukaan.
 • Kuivattu levä (kelp): Käytetään usein pohjana keiton liemelle, mutta voit korvata ne myös muilla kasvis- tai lihaliemillä.

Tarjoile Sundubu jjigae kuumana höyryävän riisin kera nauttien sen moninaisesta mausta. 

Reseptit ja valmistus

Sundubu jjigae on korealainen tulinen ja fermentoitu tofukeitto. Tämä maittava ja mausteinen ruokalaji on ihanteellinen viikonloppuillallinen. Tässä perusreseptissä tarvitset:

 • 200 g silkkistä tofua
 • 1 rkl gochugarua (korealainen chilijauhe)
 • 1 rkl gochujang (korealainen chilitahna)
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 2 dl vettä
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 kevätsipuli

Vaiheet:

 1. Kuumenna öljy kulhossa tai hollantilaisessa uunissa.
 2. Lisää hienonnettu valkosipuli ja gochugaru; hauduta noin 30 sekuntia, kunnes mausteet ovat hyvin sekoittuneet.
 3. Lisää gochujang, soijakastike ja vesi, kuumenna kiehuvaksi.
 4. Lisää tofu ja anna hautua noin 15 minuuttia, kunnes tofu on pehmeää.
 5. Viimeistele kevätsipulilla ja tarjoile kuumana.

Tutustu kaikkiin Korealaisiin resepteihin.

Sundubu Jjigae lihalla

Voit lisätä proteiineja Sundubu jjigaehen käyttämällä lihaa, kuten nautaa tai possua. Seuraa perusreseptin vaiheita yhdellä lisäyksellä:

 • 100 g ohuelti leikattua naudan- tai sianlihaa

Lisää liha pannulle samanaikaisesti tofun kanssa ja anna hautua, kunnes liha on kypsää.

Sundubu Jjigae kasviksilla

Kasvisversion Sundubu jjigaesta voit valmistaa korvaamalla lihan seuraavilla kasviksilla:

 • 1 kesäkurpitsa, leikattu viipaleiksi
 • 1 punainen paprika, leikattu suikaleiksi
 • 100 g siitakesieniä, viipaloitu

Lisää kasvikset pannulle tofun lisäämisen yhteydessä ja anna hautua kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Mausteet ja lisukkeet

Sundubu jjigae on korealainen pehmeä tofupata, jolle ominaista on runsas mausteisuus ja erilaisten lisukkeiden käyttö. Tärkeimmät mausteet tässä herkullisessa ruokalajissa ovat korealaiset chililastut (gochugaru) ja soijakastike. Korealaiset chililastut antavat pataruoalle sen punaisen värin ja tulisen maun, kun taas soijakastike tuo siihen syvyyttä ja suolaisuutta.

Lisää mausteita (esim. mustapippuri ja chiliöljy) oman maun mukaan. On hyvä muistaa, että korean chilijauheella ja chililastuilla on erilainen koostumus ja tulisuusaste, joten tarkista pakkauksesta ohjeet ja kokeile rohkeasti löytääksesi omaan makuusi sopiva määrä.

Sundubu jjigaen lisätään yleensä vihanneksia (esim. sipulia, vihreää sipulia tai pinaattia) ja proteiineja (kananmunia, porsaan- tai naudanlihaa). Voit halutessasi kokeilla myös muita vihanneksia (esim.paprikaa tai tomaattia), jolloin saat keittoosi lisää makua ja väriä. Lisäksi keittoon lisätään runsaasti kevätsipulia. Tämän tyyppisissä keitoissa sipulia ei suositella paistamaan kasviöljyssä, koska se häiritsee keiton oikeaa makua.

Korealaisessa ruoanlaitossa on tapana tarjota erilaisia lisukkeita, kuten kimchi ja paahdettu merilevä pääruoan kanssa. Lisukkeet toimivat hyvänä täydennyksenä Sundubu jjigaen kanssa ja tekevät ateriasta entistä monipuolisemman. Nauti tästä herkullisesta ja värikkäästä ateriasta yhdessä perheen tai ystävien kanssa ja kokeile erilaisia korealaisia reseptejä löytääksesi omat suosikkisi.

Erilaiset Sundubu Jjigaet

Haemul Sundubu Jjigae

Haemul Sundubu Jjigae on mereneläviä sisältävä versio tästä mausteisesta tofukeitosta. Tässä reseptissä yleisesti käytettyjä mereneläviä ovat esimerkiksi katkaravut, simpukat ja kalat. Keitto valmistetaan lisäämällä nämä ainesosat kuumennettuun mausteiseen liemeen, joka koostuu esimerkiksi chilijauheesta, valkosipulista ja soijakastikkeesta. Haemul Sundubu Jjigaessa pehmeä tofu lisätään keittoon koostumuksen ja makuvariaation tuomiseksi.

Kimchi Sundubu Jjigae

Toinen suosittu versio Sundubu jjigaesta on Kimchi Sundubu Jjigae, jossa pääainesosana on fermentoitu kaali eli kimchi. Tämä mausteinen tofukeitto saa kimchistä runsaasti makua ja potkua. Tärkeimmät ainesosat ovat:

 • Kimchi
 • Pehmeä tofu
 • Sipuli
 • Valkosipuli
 • Soijakastike

Kimchi Sundubu Jjigae on erinomainen tapa käyttää ylijäänyttä kimchiä. Keitto valmistetaan aloittamalla mausteisten ainesosien kuullottaminen pannulla, minkä jälkeen lisätään vesi ja annetaan keiton kiehua. Lopuksi lisätään pehmeä tofu, annetaan keiton hautua vielä hetki ja tarjoillaan lämpimänä.

Molemmat näistä Sundubu jjigae -versioista ovat loistavia lämpimiä aterioita kylmälle säälle tai kun kaipaat hieman tulisempaa ruokaa.

Tarjoiluvaihtoehdot 

Sundubu jjigae on eteläkorealainen tulinen tofukeitto, jota tarjotaan usein korealaisissa ravintoloissa. Se sopii erinomaisesti lounaaksi tai kevyeksi illalliseksi. Erilaisten ainesosien, kuten retiisin, hyvin fermentoidun kimchin, kosher-suolan ja raa’an kananmunan ansiosta, se on täynnä makua ja ravinteita.

Halutessasi tämän keiton kasvisruokavalioon sopivaksi, voit käyttää kasvislientä dashin sijasta. Samoin voidaan korvata kalakastike sopivilla kasvisvaihtoehdoilla. Dashiin on monia versioita, ja voit valita sellaisen, joka sopii parhaiten omaan makumaailmaasi. Kuivatut siitake- ja enoki-sienet ovat esimerkkejä sienilajeista, joita voi käyttää sen valmistamisessa.

Sundubu jjigae voidaan tarjoilla monipuolisesti erilaisten lisukkeiden kanssa. Perinteisesti ttukbaeginimisestä keraamisesta kulhosta tarjoiltu keitto, voidaan yhdistää monenlaisiin korealaisiin ruokalajeihin ja lisukkeisiin. Voit ottaa vaikutteita muista herkuista samalla kun lisäät perusainekset: riisi, kimchi sundubu jjigae (eli kimchillä maustettu sundubu-keitto) sekä lisukkeiksi korealaiset keitot ja salaatit.

Korean pataruokien luonteen mukaisesti, tarjoiluvaihtoehtoina esiintyvät useat eri vihannekset, lihan ja kalan eri lajit sekä runsaasti mausteita ja yrttejä. Tarjolla voi olla myös erilaisia nuudeleita tai jopa perinteisiä korealaisia ruokia, jotka sisältävät monenlaisia lihoja ja vihanneksia.

Vaikkakin perinteisesti Sundubu jjigae on mausteinen keitto, on olemassa monia erilaisia variaatioita sen valmistukseen ja tarjoiluun. Riippuen henkilökohtaisista mieltymyksistä ja ruokavaliosta, voit muokata makuprofiilin täysin mieleiseksi. Käyttämällä tuoreita ja laadukkaita ainesosia, saat takuulla upeita makuja pöytään.

Usein kysytyt kysymykset

Jokaisella kokilla on omat suosikkireseptinsä, mutta yleensä Sundubu jjigae valmistetaan pehmeästä tofusta, mausteista chilijauheesta, anjovisliemestä, sienistä ja erilaisista vihanneksista. Monet lisäävät myös lihalientä, kananmunaa tai äyriäisiä. Lopullinen maku riippuu kuitenkin aina käytetyistä ainesosista ja niiden suhteista.

Kyllä, voit valmistaa vegaanisen version Sundubu jjigaesta käyttämällä kasvislientä anjovisliemen sijaan ja jättämällä lihat ja äyriäiset pois. Vegaanisen version rikastamiseksi voit lisätä enemmän sieniä ja vihanneksia sekä mausteita, kuten misoa.

Sundubu jjigae ja Doenjang jjigae ovat molemmat korealaisia keittoja, mutta niillä on eroja. Sundubu jjigae perustuu pehmeään tofuun ja mausteiseen chilijauheeseen, kun taas Doenjang jjigae on tehty fermentoidusta soijapaputahnasta (doenjang) ja se sisältää usein kiinteämpää tofua. Doenjang jjigae on maultaan täyteläisempi ja vähemmän tulinen kuin Sundubu jjigae.

Voit valmistaa Sundubu jjigae keiton kotona seuraavasti:

 1. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota silputtuja kevätsipuleita ja valkosipulia.
 2. Lisää chilijauhe ja anjovisliemi (tai kasvisliemi vegaaniseen versioon).
 3. Lisää sieniä, vihanneksia ja muita haluamiasi ainesosia, kuten lihalientä, äyriäisiä tai kananmunaa.
 4. Anna kiehua noin 15 minuuttia.
 5. Lisää lopuksi pehmeä tofu varovasti, ettei se hajoa. Kuumenna vielä hetki ennen tarjoilua.

Sundubu jjigae keiton tärkeimmät mausteet ovat mausteinen chilijauhe (gochugaru) ja/tai chilitahna (gochujang). Lisäksi siihen voi lisätä misotahnaa, soijakastiketta, kalakastiketta, valkosipulia ja kevätsipulia. Keiton makuun vaikuttavat myös käytetyt liemet, sienet, vihannekset ja proteiinit.

Sundubu jjigae on pääosin gluteeniton, sillä sen pääraaka-aineet, kuten tofu, chilijauhe ja liemet, eivät sisällä gluteenia. Kuitenkin jotkut mausteet (esim. soijakastike) saattavat sisältää gluteenia. Jos haluat valmistaa gluteenittoman version, varmista, että käyttämäsi mausteet ja liemet ovat gluteenittomia.

Samankaltaiset artikkelit