Haejangguk – Illanistujaisten jälkeinen korealainen resepti

Haejangguk on perinteinen korealainen ruoka, joka tunnetaan myös nimellä hangover soup eli “krapulakeitto”. Tämä herkullinen ja ravitseva ateria on saanut maineensa, koska sen uskotaan auttavan ihmisiä toipumaan illanistujaisten jälkeisestä pahasta olosta. Haejangguk on monipuolinen keitto ja sen valmistus voi vaihdella alueittain ja perheittäin Korean niemimaalla.

Haejanggukin perusraaka-aineet ovat yleensä lihaliemi, johon lisätään erilaisia lihoja, vihanneksia ja mausteita. Joissakin versioissa haejanggukin pääraaka-aineena käytetään esimerkiksi kuivattuja neilikkoja, sian verta tai nautojen luuydintä. Näiden lisäksi keittoon saatetaan lisätä myös kimchiä, soijakastiketta, misotahnaa, merilevää ja muita herkullisia ainesosia.

Korealaisissa ravintoloissa haejangguk on usein listan suosituimpia annoksia, sillä sen katsotaan parantavan oloa etenkin juhlinnan jälkeisenä aamuna. Tällöin keittoon lisätään usein myös erilaisia lisukkeita, jolloin ateria muuttuu vieläkin runsaammaksi. Vaikka haejanggukin alkuperäinen tarkoitus on krapulan hoito, voit nauttia tästä maukkaasta ateriasta milloin vain!

Korealaisissa ravintoloissa haejangguk on usein listan suosituimpia annoksia
Korealaisissa ravintoloissa haejangguk on usein listan suosituimpia annoksia

Historia ja alkuperä

Haejangguk on yleinen ateria Korean niemimaalla ja sitä tarjoillaan usein aamiaiseksi raskaan illanvieton jälkeen. Tämä ruoka on ollut osa korealaista kulttuuria jo muinaisista ajoista lähtien ja sen alkuperä on kiinnostava tutkimuskohde.

Haejanggukin juuret ovat Goryeon dynastian ajoilta (918–1392), jolloin se oli tärkeä osa hovielämää. Dynastian aikana keitto valmistettiin monista erilaisista aineksista, kuten sianlihasta, silavasta, vihanneksista ja mausteista. Keittoa arvostettiin sen monipuolisten makujen, ravinteiden ja terveysvaikutusten vuoksi.

Nykyisin Haejangguk tunnetaan erityisesti krapulasta palautumista helpottavana ruokana ja se on yleisesti hyväksytty osa korealaisen keittiön kulttuuria. Keitto on kehittynyt vuosien saatossa monenlaisiin makuihin ja muotoihin.

Haejangguk on hieman erilainen eri puolella Koreaa. Esimerkiksi Gyeongsangin provinssissa tarjottava Haejanggukin versio sisältää runsaasti vihanneksia ja mausteita, kun taas Jeollan provinssissa suosittu versio koostuu lähinnä muhennetusta kalasta ja kimchistä. Näiden alueellisten erojen ansiosta matkailija voi löytää oman suosikkinsa tästä herkullisesta korealaisesta keitosta.

Korea on tunnettu rikkaasta ja monipuolisesta kulinaarisesta perinteestään ja Haejangguk on yksi tämän perinteen herkullisimpia hedelmiä. Sen historia ja alkuperä ovat vahvasti yhteydessä korealaiseen kulttuuriin ja keittiöön, joten tämän keiton maistaminen on ehdoton kokemus kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Korean niemimaan ainutlaatuisesta ruokaperinteestä.

Ainesosat ja valmistus

Haejangguk on maukas keitto, joka sisältää monia erilaisia ainesosia. Tässä osiossa käsitellään pää- ja lisäraaka-aineita sekä sen valmistusprosessia.

Pääainesosat

 • Guk: Keittopohja, joka voi olla liha- tai kasvislientä. Usein annoksessa käytetään naudanlihalientä tai seolleongtangia, joka on korealainen naudanluuliemi, jossa on runsaasti proteiineja ja kivennäisaineita.
 • Napakaali: Rapea ja mehevä kaali, joka antaa keitolle tekstuuria, sekä lisää vitamiineja ja kivennäisaineita.
 • Kongnamul (soijapavun idut): Lisäävät keittoon rapeutta ja makua. Sisältävät runsaasti kuituja ja proteiineja.
 • Doenjang (soijapaputahna): Tumma ja mausteinen tahna, joka antaa keitolle syvän ja umamisen maun.
 • Valkosipuli: Antaa keitolle voimakkaan ja mausteisen maun, joka on tyypillinen korealaiselle ruoalle.

Sivuainesosat

 • Riisi: Tarjoillaan keiton kanssa lisäämään ruokaisuutta ja energiaa.
 • Kimchi: Kimchi on fermentoitu korealainen raaka-aine, joka koostuu napakaalista ja mausteista. Lisää makua ja tuoksua annokseen.
 • Gochugaru (korealainen chilijauhe): Antaa keitolle lisää potkua ja mausteisuutta.
 • Seesamiöljy: Lisätään keiton valmistuksen loppuvaiheessa antamaan aromaattista makua.
 • Ruohosipuli: Lisätään keiton päälle koristeeksi ja tuomaan väriä, samalla tuoden raikkautta ja makua.

Valmistusprosessi alkaa keittopohjan valmistuksella, minkä jälkeen lisätään valkosipuli, Doenjangia, Gochugarua ja muita mausteita. Tätä keitetään hetki ennen kuin lisätään pääainesosat, kuten napakaali, soijapapuidut, ja sienet. Ruokaa keitetään hitaasti, kunnes kaikki ainesosat ovat kypsiä ja maut ovat sekoittuneet. Lisäraaka-aineet, kuten riisi ja kimchi, tarjoillaan keiton kanssa erillisinä annoksina. Haejangguk tarjoillaan usein ttukbaegi-nimisessä korealaisessa kulhossa, joka säilyttää keiton lämpötilan pidempään kuin perinteinen keraaminen astia. Tutustu kaikkiin Korealaisiin resepteihin.

Erilaiset Haejangguk reseptit

Haejangguk on korealainen ruoka ja sen eri versiot saavat oman paikallisen vivahteensa eri puolilta Koreaa. Tässä muutama yleisimmin käytetty resepti.

1. Kongnamul Gukbap

Kongnamul Gukbap on ehkä suosituin haejangguk ja sen perustana toimii lihaliemi ja soijapapukastike. Sen sisältää yleensä soijapapujen ituja, paistettua possunlihaa, riisinuudelia , sekä kevät- ja vihersipulia. Se on suhteellisen helppo valmistaa ja maistuu erinomaiselta kylminä talvi-iltoina.

2. Jeonju Haejangguk

Jeonjun versio Haejanggukista on yksi monipuolisimmista muodoista, sisältäen korealaisen kastikkeen Gochujangin ja kalaliemen. Jeonjun Haejanggukin lisukkeina voi olla esimerkiksi taogia (fermentoituja soijapapuja), sipulia, valkosipulia, kurkkua, tofua ja kasviksia.

3. Sundaeguk

Sundaeguk on hieman erilainen versio Haejanggukista, sillä sen pääainesosa on suolattu verimakkara. Verimakkaran lisäksi keittoon lisätään esimerkiksi porkkanaa, sipulia, valkosipulia, viinisuolaheinää ja tattarijauhoja, mikä tekee siitä rikkaan ja maittavan aterian. Lue lisää sundaesta, korealaisesta verimakkarasta!

Haejangguk ravintoloissa

Haejangguk on suosittu keitto korealaisissa ravintoloissa ympäri maailmaa. Tämä maukas ja täyttävä keitto on loistava valinta korealaisen ruoan ystäville ja se tarjoaa ainutlaatuisen maun ja monipuolisia ainesosia, kuten naudanlihaa, kaalia, soijapapuja ja mausteita. Korealaiset ravintolat tarjoavat usein Haejanggukia aamu- tai lounasruokana. Näissä ravintoloissa voit nauttia Haejanggukin lisäksi myös muita korealaisen keittiön herkkuja ja ne tarjoavat usein miellyttävän ja viihtyisän ympäristön sekä ystävällisen palvelun.

Myung Ga Haejangguk

Myung Ga Haejangguk on tunnettu ravintola Soulissa, joka tarjoaa herkullista Haejanggukia. Ravintola sijaitsee vilkkaalla alueella, joka on helppo löytää ja tarjoaa mukavat tilat asiakkailleen. Yhteisö on ottanut Myung Ga Haejanggukin hyvin vastaan ja ravintola on saanut paljon positiivista palautetta sekä paikallisilta, että turisteilta. Ravintola ottaa myös vastaan varauksia, joten asiakkaat voivat tehdä pöytävarauksen etukäteen ja nauttia ateriastaan ilman turhaa odottelua.

 • Sijainti: Sijaitsee aivan Etelä-Korean pääkaupungin Soulin ytimessä.
 • Mukavuudet: Tilava ravintola, jossa asiakkaille on mukavat istumapaikat.
 • Yhteisö: Suosittu ravintola paikallisten ja turistien keskuudessa.
 • Varaukset: Pöytävaraukset mahdollisia ja suositeltavaa ennen ravintolassa vierailua.

Haejangguk

Tämä keitto valmistetaan tyypillisesti liemessä, jossa on runsaasti ravintorikkaita ainesosia, kuten luuliemi, ankka ja erilaiset vihannekset. Haejanggukin teho perustuu sen kykyyn auttaa kehoa palautumaan. Sen sisältämät ainesosat toimivat nesteen ja elektrolyyttien palauttajina, sekä yleisenä energianlähteenä. Haejanggukilla perinteisesti helpotetaan pahoinvointia, päänsärkyä ja väsymystä, jotka ovat yleisiä kuivumisen oireita.

Haejangguk keittoon liittyvät rituaalit ovat myös osa sen hyvää mainetta. Monet menevät syömään keiton yhdessä ystäviensä kanssa ja pitävät tätä osana yhdessäoloa. Keiton nauttimisen sosiaalinen puoli auttaa myös ihmisiä rentoutumaan ja tuntemaan olonsa paremmaksi. Keitto on yleensä helposti saatavilla katukuppiloissa ja ympäri vuorokauden auki olevissa ravintoloissa.

Lyhyesti: Haejangguk keitto auttaa palauttamaan nesteen ja energian tasapainon kehossa, mikä helpottaa illanvietosta kärsivän oloa. Haejangguk auttaa sinut takaisin jaloillesi valmiina uuteen päivään!

Haejangguk osana korealaista kulttuuria

Haejangguk on perinteinen korealainen aamupala. Sen nimi tarkoittaa “aterian jälkeen” ja se on tarkoitettu palauttamaan elimistö alkoholin nauttimisen jälkeen. Etelä-Koreassa on monia erilaisia Haejangguk-reseptejä ja ne eroavat alueittain.

Perhe on Etelä-Korean kulttuurin keskeinen osa. Useimmat korealaiset perheet viettävät aikaa yhdessä aterioiden ympärillä ja perinteiset ruoat, kuten Haejangguk, ovat erottamaton osa tätä kokemusta. Perheen kanssa syöty Haejangguk voi olla tapa nauttia yhdessä illanistujaisista ja jakaa kokemuksia juhlista ja tapahtumista, joihin perhe on osallistunut. Etelä-Koreassa korealainen aamiainen ei ole vain ateria, vaan myös sosiaalinen tapahtuma.

Hyödyllisiä vinkkejä ja videot

Haejanggukin valmistaminen on melko yksinkertaista ja jo muutamalla vinkillä pääset hyvään alkuun. Ensin liemen valmistus on tärkeää ja sitä varten tarvitset hyvän lihaliemen. Voit valmistaa lihaliemen itse tai käyttää kaupasta ostettavaa vaihtoehtoa.

Haejanggukin toinen olennainen ainesosa on korealainen kimchi. Kimchi antaa ruoalle sen ainutlaatuisen maun ja hapokkuuden. Voit ostaa kimchiä valmiina tai tehdä sitä itse haluamallasi reseptillä.

Yksi hauskimmista osista Haejanggukin valmistusprosessissa on aterian personointi. Voit lisätä mieluisia ainesosia, kuten kevätsipulia, tofua, kananmunia tai lihaa. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä löytääksesi juuri sinulle sopivan version.

Älä pelkää kokeilla uusia asioita ja tehdä omia muunnelmia tästä perinteisestä korealaisesta ruoasta. Haejangguk on joustava ja monipuolinen ateria, joten ota ilo irti kokeiluista ja nauti valmistusprosessista!

Usein Kysytyt Kysymykset

Haejanggukin yleisiä ainesosia ovat lihat, vihannekset, kuten kimchi ja kaali ja mausteet kuten Gochugaru, korealainen chilihiutale. Annos voi sisältää myös kananmunaa ja muita lisäkkeitä.

Haejangguk on korealainen keittoateria, kun taas gamjatang on erityinen ruokalaji, joka sisältää esimerkiksi perunoita (gamja) ja lihatuotteita. Molemmat ruokalajit vaativat pitkän haudutuksen, mutta niillä on hieman erilainen maku ja ainesosaluettelo.

Haejangguk on tunnetusti todettu auttavan pahoinvointiin, koska se sisältää runsaasti elektrolyyttejä ja ravinteita, jotka täydentävät kehon tarpeita alkoholin nauttimisen jälkeen.

Haejanggukin valmistaminen kotona on melko yksinkertaista, vaikkakin aikaa vievää. Tarvitset luut, vihannekset, mausteet ja runsaasti vettä. Liota luut vedessä pari tuntia ja keitä ne sitten suuressa kattilassa noin kaksi tuntia. Lisää vihannekset, sekä mausteet ja keitä vielä tunnin ajan. Nauti lämpimänä.

Samankaltaiset artikkelit