Tteokguk – Uuden vuoden juhlintaa ja riisikakkuja Koreassa

Tteokguk on perinteinen korealainen ruokalaji, joka on erityisen suosittu uudenvuoden aikaan. Se on maukas riisikakkukeitto, joka symboloi pidempää ja onnellisempaa elämää yhdessä. Tämän herkullisen ruoan historia ulottuu yli tuhannen vuoden taakse ja sen alkuperä on yhteydessä Korean kulttuuriin ja perinteisiin.

Tteokgukiin kuuluu erilaisia ​​aineosia, kuten makeita ja suolaisia ​​riisikakkuja, sekä liemi, joka on yleensä tehty anjoviksesta tai naudanlihasta ja vihanneksia. Riisikakuille on tunnusomaista niiden pehmeä rakenne sekä niiden nauttiminen keittomaisessa muodossa, mikä tekee ruoasta täyttävän ja lämmittävän.

Monet korealaiset juhlistavat uuttavuotta tteokgukin parissa, viettäen aikaa perheen ja ystävien kanssa. Tteokguk ei ole vain herkullinen tapa toivottaa uusi vuosi tervetulleeksi, vaan sen valmistaminen yhdessä lähimmäisten kanssa auttaa myös vahvistamaan suhteita ja osallistumaan kulttuurin perinteisiin.

Monet korealaiset juhlistavat uuttavuotta tteokgukin parissa
Monet korealaiset juhlistavat uuttavuotta tteokgukin parissa

Tteokgukin historia

Tteokguk on perinteinen korealainen ruokalaji, joka on olennainen osa Korean uudenvuoden juhlaa, jota kutsutaan myös nimellä Seollal. Seollal on Korean uudenvuodenpäivä, jota vietetään kuukalenterin mukaan uuden vuoden vaihtuessa. Tämä juhla on yksi tärkeimmistä kulttuuritapahtumista Korean niemimaalla ja sen juuret yltävät yli tuhansien vuosien taakse.

Tteokguk on keitto, joka on valmistettu ohuista riisikakkuviipaleista, liemestä sekä erilaisista lihoista ja vihanneksista. Se on erityisen suosittu Korean uudenvuodenpäivän ateriana, sillä sen uskotaan symboloivan onnea ja pitkää ikää. Riisikakkuviipaleiden valkoinen väri edustaa puhtautta ja uuden alkua, sekä niiden pyöreä muoto symboloi yhtenäisyyttä ja harmoniaa.

On epäselvää, milloin tteokguk-ruoan historia alkoi, mutta monet historioitsijat uskovat, että se sai alkunsa jo Gojoseonin kuninkaallisen ajanjakson aikana. Tämä on aikakausi, joka ulottuu noin 2333 eKr.- 108 eKr. Riisikakut, josta tteokguk valmistetaan, olivat jo yleisiä myöhäisen pronssikauden aikana Korean niemimaalla, mikä viittaa siihen, että myös itse ruokalajin historia on hyvin vanha.

Korean uuden vuoden aikaan tteokgukin valmistamisessa on omat perinteensä ja keitto syödään usein heti keskiyön jälkeen uuden vuoden alkaessa. Tämä tapahtuma merkitsee symbolisesti uuden vuoden alkua ja vanhoista ajoista eroon pääsemistä. Perinteisesti uskottiin myös, että juhlien aikana syöty tteokguk lisää henkilön ikää yhdellä vuodella.

Nykyään tteokguk on säilyttänyt asemansa tärkeänä kulttuurisena ja perinteisenä ruokana, sekä uudenvuoden juhlien aikana, että muinakin ajankohtina. Se on edelleen suosittu ruokalaji niin perinteisissä korealaisissa juhlissa kuin kotona valmistettuna ateriana.

Ainekset

Tteokguk on perinteinen korealainen riisikakkukeitto (guk), joka on erittäin suosittu Etelä-Korean uudenvuodenjuhlissa. Tässä osiossa käydään läpi tteokgukin pääainesosat.

Riisikakut: Keiton perusta on riisikakut, joiden valmistukseen käytetään garaetteok-riisikakkuja. Ne ovat pitkiä, valkoisia ja sylinterin muotoisia riisikakkuja, jotka leikataan ohuiksi viipaleiksi.

Liha: Voit käyttää pääraaka-aineena naudanlihaa, kuten flank-steakia tai tarvittaessa myös muuta lihaa. Sen tulee olla ohuesti viipaloitua ja kevyesti paistettua.

Kasvikset ja mausteet: Perusaineksina tähän keittoon lisätään yleensä vettä, sipulia, pippuria, valkosipulia ja suolaa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää keittoon soijakastiketta ja seesamiöljyä lisäämään makua.

Kananmunat: Kananmunat ovat tavallinen lisä tteokgukiin. Ne vispataan kevyesti ja paistetaan ohuina kerroksina. Valmis munakas leikataan ohuiksi nauhoiksi.

Gim: Gim (nori) on paahdettua merilevää, joka lisätään usein koristeeksi ja antamaan lisämakua tteokgukiin.

Tässä on lyhyt luettelo sopivista aineksista:

 • Riisikakut (garaetteok)
 • Naudanliha (esim. flank steak) tai muu liha
 • Vesi
 • Sipuli
 • Pippuri
 • Valkosipuli
 • Suola
 • Soijakastike (esim. keittoon tarkoitettu)
 • Seesamiöljy
 • Munat
 • Gim (nori)

Nyt kun tiedät tteokgukin perusainekset, voit kokeilla valmistaa tätä maukasta korealaista riisikakkukeittoa itse!

Lisukkeet

Tteokguk on korealainen perinteinen ruokalaji, jolle on tyypillistä lisukkeiden käyttö. Yleisimpiä lisukkeita ovat koristeluun käytetyt ainekset, kimchi, mandu eli korealaiset dumplingsit ja kananmunan jidan. Tässä osiossa käsitellään näitä lisukkeita ja niiden merkitystä tteokgukille.

Tteokgukin koristelu antaa ruokalajille esteettisen ulkonäön ja lisämakua. Erilaisia koristeita voivat olla esimerkiksi kevätsipuli, seesaminsiemenet tai merilevä. Nämä koristeet lisäävät ruoan visuaalista houkuttelevuutta ja tuovat siihen monipuolisuutta.

Toinen tärkeä lisäaine tteokgukissa on kimchi. Kimchi on fermentoitu korealainen kasvisruoka, joka antaa tteokgukille lisää makua ja tekstuuria. Se on valmistettu kaalista, retiisistä, chilijauheesta ja monista mausteista. Kimchiä voidaan käyttää sekä ruoanvalmistuksessa, että tarjoiltaessa.

Mandu eli korealaiset dumplingsit ovat myös suosittu lisuke tteokgukissa. Ne ovat ohuita pastataikinakuoressa olevia nyyttejä, jotka on täytetty erilaisilla täytteillä, kuten lihalla, vihanneksilla tai tofulla. Mandut voidaan keittää, höyryttää tai paistaa ja ne antavat tteokgukille lisää proteiinia, makua ja rakennetta.

Tteokgukissa käytetään usein myös kananmunaa eli jidania, ohuita munakasviipaleita. Ne valmistetaan paistamalla ja leikkaamalla ohuiksi suikaleiksi. Jidan antaa ruokaan lisää väriä ja pehmeää tekstuuria, joka sopii hyvin riisikakkujen ja muiden ainesosien kanssa.

Kaiken kaikkiaan tteokgukin lisäaineilla on tärkeä rooli sen makujen ja rakenteen luomisessa. Ne rikastuttavat ruokalajia ja tekevät siitä monipuolisemman ja nautinnollisemman.

Valmistusvaiheet

Aloita valmistamalla tteokguk ruskeasta riisistä. Pese riisi huolellisesti ja paahda sitä pannulla, kunnes se on saanut kauniin kullanruskean värin. Paahtaminen antaa mukavan maun ja rakenteen keitolle. Tämän jälkeen murskaa paahdettu riisi karkeaksi jauhoksi käyttäen esimerkiksi morttelia ja survinta.

Seuraavaksi erota kananmunan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Voit tehdä tämän rikkomalla munat kulhon reunaan ja käyttämällä munankuoripuoliskoa apuna valkuaisen ja keltuaisen erottamiseen.

Kuumenna keittokattilassa vesi, johon olet lisännyt ripauksen suolaa (käytä esimerkiksi kosher-suolaa, joka on hieman miedompi kuin tavallinen suola). Kun vesi kiehuu, lisää murskattu riisi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes riisi on kypsynyt.

Käytä kauhaa lisätäksesi kananmunan valkuaiset ja keltuaiset keittoon. Anna niiden kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan.

Viimeistele tteokguk sekoittamalla joukkoon hieman suolaa makusi mukaan ja halutessasi voit lisätä keittoon esimerkiksi vihreää sipulia tai seesaminsiemeniä tuomaan lisää makua ja koostumusta.

Nyt tteokguk on valmis tarjoiltavaksi. Muista, että tämä maukas keitto maistuu vieläkin paremmalta, jos annat sen maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua. Hyvää ruokahalua! Tutustu kaikkiin Korealaisiin resepteihin täältä.

Muunnelmia

Tteokguk on korealainen riisikakkukeitto, joka tehdään erilaisilla liemillä (esim.naudanliha tai merenelävät), mausteilla ja öljyillä (esim. kasvisöljy tai paahdettu seesamiöljy). Tässä osiossa käymme läpi muutamia yleisiä muunnelmia tästä herkullisesta ruoasta.

Yhdessä suosituimmista tteokgukinmuunnelmissa käytetään naudanlihalientä pohjaliemenä. Naudanlihaliemi valmistetaan usein naudanlihasta, kuten lavasta tai rintalihasta. Tämä antaa runsaasti täyteläisyyttä ja makua keittoon. Liemen valmistuksessa on tärkeää antaa lihan hautua hitaasti, että liemi saa tarpeeksi makua.

Merenelävien lisääminen tteokguk keittoon antaa sille raikasta ja merellistä makua. Mereneläviä voidaan käyttää pääraaka-aineena tai niitä voidaan lisätä muiden lihalajien, kuten naudanlihan kanssa. Joitakin suosittuja mereneläviä, joita käytetään tteokguk keitossa, ovat kalat, kalmari, katkaravut ja simpukat.

Kasviöljy ja paahdettu seesamiöljy ovat myös tärkeitä ainesosia tteokguk keitossa. Kasviöljyä käytetään usein naudanlihan tai muiden ainesosien kuullottamiseen ennen liemen lisäämistä keittoon, mikä tehostaa makua. Paahdettu seesamiöljy lisätään tavallisesti lopussa, mikä antaa keitolle herkullisen pähkinäisen vivahteen.

On olemassa monia muita tteokguk-muunnelmia, jotka sisältävät erilaisia ainesosia ja mausteita. Riippumatta valitusta reseptistä, tämä korealainen riisikakkukeitto on aina herkullinen, lämmin ja täyttävä ateria, joka sopii moneen eri tilanteeseen.

Symboliikka

Tteokguk on täynnä symboliikkaa, joka kietoutuu erilaisten ainesosien ja ruokailutottumusten ympärille. Yksi keskeinen osa tässä eteläkorealaisessa keitossa on pyöreät riisikakut, joiden uskotaan edustavan vaurautta ja menestystä. Riisikakut muistuttavat ulkonäöltään kolikoita ja niiden pyöreä muoto on pitkäikäisyyden ja hyvän onnen merkki.

Munakas tuo mukanaan tteokgukin symboliikkaan puhtauden. Kananmunasta tehty omeletti edustaa uuden alun ja puhdistautumisen mahdollisuutta sekä onnea ja menestystä tulevalle vuodelle. Sen tasainen, suorakulmainen muoto ja kirkkaan keltainen väri viittaavat puhtauteen ja raikkauteen.

Symbolisesti keitto kuvastaa elämän jatkuvaa kulkua, vanhan ajan väistymistä uuden tieltä sekä perinteiden ja menestystä tuovan kiertokulun merkitystä. Tteokgukin syöminen uutena vuotena symboloi siten uuden alkua ja toiveita paremmasta tulevaisuudesta.

Tteokgukin näiden ainesosien muodostama vahva symboliikka heijastelee perinteitä, uskomuksia ja kulttuurisia arvoja. Keitto onkin ainutlaatuinen tapa juhlia uuden vuoden aloitusta ja tuoda perheenjäsenet yhteen nauttimaan yhteisestä ateriasta, joka toivottaa heille kaikille onnea, menestystä ja vaurautta tulevana vuonna.

Vinkkejä ja säilytys

Tässä osiossa käsitellään tteokgukin valmistukseen liittyviä vinkkejä ja säilytystapoja.

Pakastaminen: Voit käyttää jäädytettyä tteokguk-riisiä, joka voidaan säilyttää pakastimessa jopa muutaman kuukauden ajan. Tämä tekee siitä erinomaisen ratkaisun, kun tarvitset nopean ja helpon aterian. Sulata riisikakut ennen käyttöä, mutta älä sulata uudelleen pakastettuja riisikakkuja, sillä ne menettävät koostumuksensa.

Lihan valinta: Tteokgukin perusta on maukas naudanluuliemi. Voit käyttää esimerkiksi naudan häntää, joka antaa liemelle täyteläisen maun. Jotta saat parhaan mahdollisen liemen, keitä lihat hitaasti matalalla lämmöllä useita tunteja. Voit säilyttää valmiin liemen jääkaapissa tai pakastimessa myöhempää käyttöä varten.

Kuivatut ainekset: Kuivattu merilevä tarjoaa tteokguk keittoon lisää makua ja ravinteita. Lisää kuivattua merilevää liemeen keittämisen aikana, jolloin se imee liemen makuja ja pehmenee.

Vihreät sipulit: Vihreät sipulit ovat tärkeä ainesosa tteokgukissa, sillä ne antavat keitolle raikkautta ja terävyyttä. Voit leikata vihreät sipulit ohuiksi renkaiksi tai käyttää vain vihreän osan. Säilytä ne jääkaapissa tiiviissä astiassa, että ne pysyvät tuoreina.

Korealainen keitto-soijakastike: Korealainen keitto-soijakastike on suositeltavaa käyttää, sillä se antaa tteokgukille syvempää makua verrattuna tavalliseen soijakastikkeeseen. Voit säilyttää avatun soijakastikepullon jääkaapissa useita kuukausia.

Kuivattujen aineosien säilytys: Muista säilyttää kuivattu kelp eli merileä ja riisikakut kuivassa ja viileässä paikassa, esimerkiksi keittiön kaapissa. Näin voit säilyttää niitä pidempään ja käyttää tarvittaessa tteokgukin valmistukseen.

Korealainen keittiö

Korealainen keittiö on tunnettu monipuolisesta ja kiehtovasta makuvalikoimastaan. Korealaisessa ruoanvalmistuksessa käytetään paljon kalakastiketta ganjangia (korealainen soijakastike) ja muita ainutlaatuisia ainesosia, jotka antavat ruoalle sen ominaispiirteen.

Yksi tunnettu korealainen ruoka on tteokguk, joka on perinteinen riisikakkusoppa. Tteokguk valmistetaan riisikakuista, liemestä, kasviksista ja lihasta. Erilaiset liemet tehdään usein kuivatusta kalasta, kuten ansjoviksesta tai katkaravusta tai jätetään pois proteiinin lisäämiseksi (naudanliha). Kalakastiketta käytetään antamaan erityistä makua ja syvyyttä. Korean keittiön proteiinin lähteet ovat monipuolisia. Niitä ovat esimerkiksi erilaiset äyriäiset, kala, liha ja tofu.

Korealaisen keittiön perusravintoon kuuluvat kimchi (hapankaali), derujeon (paistettu kasvis- ja lihalätyt), japchae (makean perunan lasinuudelit) ja erilaiset salaatit. Niitä tarjoillaan usein pääruokien (tteokgukin) kanssa.

Kalakastikkeen ja ganjangin lisäksi korealaisessa ruoanlaitossa käytetään muita tyypillisiä ainesosia, kuten gochujang (fermentoitu chilitahna), doenjang (fermentoitu soijatahna) ja tuoretta tulista chiliä. Nämä ainekset antavat korealaisille ruoille niiden tunnusomaisen tulisen ja umamisen maun.

Kielialueiden erilaiset reseptit

Tteokguk on korealainen perinneruoka, joka on levinnyt myös muihin Aasian maihin. Siitä on olemassa monia erilaisia reseptejä sekä englanninkielisissä, kiinalaisissa, japanilaisissa, thaimaalaisissa että korealaisissa keittiöissä. Jokainen versio tuo mukanaan oman mausteisen tunnelmansa.

Englanninkielisissä resepteissä tteokguk on usein saanut vaikutteita länsimaisista raaka-aineista ja mausteista. Esimerkiksi soijakastikkeen tilalla käytetään vähemmän vahvaa tamari-kastiketta.

Kiinalaisissa resepteissä voi mahdollisesti löytää erilaisia mausteisia yhdistelmiä, kuten erilaisia chilitahnoja sekä seesaminsiemenöljyä. Eri alueiden tteokguk eroaa toisistaan myös siinä, millä täytteillä riisikakkuja nautitaan.

Japanilaiset reseptit tteokgukista ovat läheisesti sukua korealaiselle esikuvalleen, mutta eroavat kuitenkin hiukan muotoilultaan. Niissä riisikakut voivat olla esimerkiksi pyöreitä tai soikeita.

Thaimaalaisissa resepteissä on yleensä mielenkiintoisia makukombinaatioita, jotka johtuvat usein paikallisten chililajikkeiden käytöstä. Täällä riisikakut voidaan yhdistää myös muihin paikallisiin ainesosiin, kuten sitruunaruohoon ja kalakastikkeeseen.

Korealaiset alkuperäiset versiot taas tunnetaan ennen kaikkea riisikakun ohuista viipaleista, tteokista sekä kevyestä, kirkkaasta liemestä. Täällä se nautitaan yleensä uuden vuoden juhlan yhteydessä symboloimaan elämän pitkää jatkumoa.

Eri kieliversioiden vaihtelut tekevät tteokgukista monipuolisen ja kiehtovan ruokalajin, joka kutsuu tutustumaan eri maiden keittiöihin ja kulttuureihin.

Usein kysytyt kysymykset

Vegaanisen tteokgukin valmistus on melko yksinkertaista. Korvaa lihaliemi kasvis- tai sieniliemellä ja jätä pois lihakomponentit, kuten porsaanliha. Voit lisätä enemmän vihanneksia, kuten sieniä, ruskistettua tofua ja/tai erilaisia papuja antamaan ruokalajille proteiinia ja makua.

Tteokbokki on korealainen riisikakku-pohjainen ruokalaji, joka on maustettu makealla ja tulisella gochujang-kastikkeella. Tässä on helppo tteokbokki-resepti:

 1. Keitä 200 g riisikakkuja ohjeiden mukaan ja valuta.
 2. Kuumenna 1 rkl öljyä pannulla keskilämmöllä. Lisää 2 pilkottua valkosipulinkynttä ja paista noin minuutin ajan.
 3. Lisää 2 rkl gochujang, 1 rkl soijakastiketta ja 1 rkl sokeria. Sekoita hyvin.
 4. Lisää riisikakut pannulle ja sekoita kastikkeeseen. Paista pari minuuttia.
 5. Lisää 200 ml vettä ja keitä muutama minuutti, kunnes kastike sakenee.
 6. Tarjoile tteokbokki ripotellen päälle seesaminsiemeniä ja kevätsipulia.

 • Tteokguk: perinteinen korealainen riisikakku-keitto, joka yleensä tarjoillaan uudenvuoden päivänä.
 • Tteokbokki: tulinen ja makea riisikakku-korealainen ruokalaji, joka on maustettu gochujang-kastikkeella.
 • Garaetteok: pitkät valkoiset riisikakut, jotka voidaan leikata palasiksi ja käyttää monissa ruokalajeissa.
 • Jeolpyeon: jauhoista ja tärkkelyksestä valmistetut riisikakut, jotka ovat hieman samettisia ja pehmeitä.

Riisikakut valmistetaan yleensä jauhamalla glutinoosariisi jauhoksi, lisäämällä vettä ja keittämällä seos tasaiseksi, elastiseksi massaksi. Tämän jälkeen massa leikataan tai muotoillaan eri kokoisiin ja muotoisiin kakkuihin, jotka voidaan kuivata tai höyryttää ennen käyttöä.

Miyeok guk on korealainen leväkeitto, joka yleensä tarjoillaan syntymäpäivillä. Tässä on helppo resepti:

 1. Liota 30 g kuivattua miyeok-levää 20 minuuttia pehmeäksi ja huuhtele vedellä.
 2. Kuumenna 1 rkl seesamiöljyä kasarissa keskilämmöllä. Lisää 1 pilkottu valkosipulinkynsi ja paista 1 minuutti.
 3. Lisää pehmentynyt miyeok-levä ja paista 3-4 minuuttia.
 4. Lisää 700 ml vettä tai kasvislientä ja keitä 10-15 minuuttia.
 5. Mausta soijakastikkeella, suolalla ja pippurilla maun mukaan.
 6. Tarjoile miyeok guk höystettynä silputulla kevätsipulilla.

Kuivatut riisikakut tulee liottaa noin 30 minuuttia vedessä, jotta ne pehmenevät. Sen jälkeen voit keittää ne kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Valuta ylimääräinen vesi pois ja käytä riisikakkuja haluamassasi reseptissä.

Samankaltaiset artikkelit