Tteokbokki – Seoulin katukeittiön kruununjalokivi

Jos olet kokeillut eteläkorealaista ruokaa, olet ehkä törmännyt herkulliseen ruokaan nimeltä Tteokbokki. Tämä mausteinen riisinuudeliruoan pikkuveli on täynnä makua ja se on katuruokaklassikko ympäri Korean niemimaata. Tässä reseptissä paljastetaan kuinka voit tuoda hieman Soulin tunnelmaa omaan keittiöösi.

Tteokbokki valmistus

Tteokbokkin valmistus on kiehtova prosessi, joka kutsuu meidät sukeltamaan syvälle eteläkorealaiseen ruokakulttuuriin. Korealaisessa keittiössä ja erityisesti tteokbokkin valmistuksessa -korostuu tietynlainen yksinkertaisuuden ja monimutkaisuuden harmonia. Toisaalta käytämme vain muutamia perusraaka-aineita, mutta toisaalta niiden yhdistelmä luo makuja, jotka ovat kaikkea muuta kuin yksinkertaisia.

Ennen kuin sukellamme itse reseptiin, on tärkeää ymmärtää jokaisen ainesosan merkitys ja sen tuoma ainutlaatuinen maku ja tekstuurikoostumus. Kuten monissa ruoissa, myös tteokbokissa on olemassa joitakin avainainesosia, joita ilman ruokalaji ei ole täydellinen. Tässä tapauksessa ne ovat riisikakut (tteok) ja korealainen chilitahna (gochujang).

Riisikakut muistuttavat italialaisia gnoccheja, mutta ovat rakenteeltaan sitkeämpiä ja ne on valmistettu riisijauhosta. Ne ovat tämän ruokalajin sydän. Riisikakut ovat myös antaneet nimensä tälle ruokalajille – ‘tteok’ tarkoittaa riisikakkua ja ‘bokki’ viittaa paistamiseen tai kääntelemiseen. Riisikakkuja on saatavana eri muodoissa ja kokoisina, mutta tteokbokkiin käytetään yleensä pitkänomaisia, sylinterin muotoisia riisikakkuja.

Gochujang, toinen avainainesosa, on mausteinen chilipasta, joka antaa tteokbokille sen tunnusomaisen maun. Sen maku on syvä ja moniulotteinen – se on makea, savuinen ja mausteinen samaan aikaan. Gochujang on korealaisen keittiön kulmakivi ja sitä käytetään monissa muissakin ruokalajeissa kuin tteokbokissa.

Tteokbokki Resepti

Annokset

4

Annosta
Valmistusaika

15

minutes
Kokkausaika

20

minutes

Ingredients

 • 500 g tteokbokki-riisikakkuja (saatavilla aasialaisissa ruokakaupoissa)

 • 200 g kala- tai soijakakkua

 • 1 kuppi (250 ml) dashi-lientä tai kalalientä

 • 3 rkl gochujangia (korealaista chilipastaa)

 • 1 rkl gochugarua (korealaista chilijauhetta, vaihtoehtoisesti cayennenpippuria)

 • 1 rkl sokeria

 • 2 tl soijakastiketta

 • 3 kevätsipulin vartta

 • 1 kovaksi keitetty muna (valinnainen)

 • 2 tl seesamiöljyä

 • 1 tl paahdettua seesaminsiementä

Directions

 • Valmista ensin liemi. Voit käyttää valmiita dashi- tai kalaliemikuutioita tai tehdä liemen itse. Laita vesi ja liemikuutio kattilaan ja anna kiehua.
 • Lisää kiehuvaan liemeen gochujang-chilipasta, gochugaru-chilijauhe, sokeri ja soijakastike. Sekoita hyvin, kunnes ainekset ovat liuenneet liemeen.
 • Lisää liemeen tteokbokki-riisikakut. Riisikakut ovat yleensä jäässä, joten anna niiden lämmetä liemessä miedolla lämmöllä. Riisikakkujen on tarkoitus jäädä hieman sitkeiksi, joten älä keitä niitä liian kauan.
 • Kun riisikakut ovat lämmenneet, lisää mukaan silputtu kevätsipuli ja kala- tai soijakakku. Kala- tai soijakakku antaa ruoalle mukavaa suutuntumaa ja rikkoo mausteisen ja sitkeän riisikakun makua.
 • Anna ruoan hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, tai kunnes riisikakut ovat täysin kypsiä ja liemi on paksuuntunut hieman.
 • Kun ruoka on valmis, siirrä se tarjoiluastiaan. Koristele ruoka seesamiöljyllä, paahdetulla seesaminsiemenellä ja halutessasi kovaksi keitetyllä munalla.

Valmistusprosessi on suoraviivainen, mutta se vaatii hieman taitoa ja kärsivällisyyttä, jotta saavutetaan tasapainoinen maku ja oikea tekstuurikoostumus. Nyt kun olemme tutustuneet tteokbokkin pääainesosiin ja niiden merkitykseen, on aika sukeltaa itse valmistusprosessiin. Toivottavasti nautit tästä mausteisesta, mutta herkullisesta korealaisesta klassikosta!

Tämä ruoka on täydellinen sellaisenaan, mutta voit myös yhdistää sen muihin korealaisten suosimien lisukkeiden kanssa, kuten kimchiin tai gimbapiin (korealainen versio sushirullasta).

Muista, että ruoanlaitossa mikään ei ole oikein tai väärin. Kokeile rohkeasti erilaisia ainesosia ja mausteita. Kuten korealaisten sananlasku kuuluu: “Rakkaus tulee vatsan kautta”. Joten rakasta ruokaa ja ruoka rakastaa sinua takaisin!

Tteokbokkin historia

Tteokbokki on peräisin Joseon-dynastian ajalta (1392–1897) ja se esiteltiin ensimmäisen kerran korealaisten kuninkaallisten pöydässä. Tuo varhainen versio oli kuitenkin hyvin erilainen kuin nykyinen mausteinen katuruokaversio. Alkuperäinen tteokbokki oli nimeltään “gungjung tteokbokki”, ja se oli mieto ja soijapohjainen ruoka, johon sisältyi riisikakkuja, soijakastiketta, naudanlihaa, vihanneksia ja sieniä.

Nykyinen mausteinen versio tteokbokista sai alkunsa 1950-luvulla Korean sodan jälkeen. Tuohon aikaan, kun ruoasta oli pulaa, ihmiset alkoivat luovasti yhdistellä saatavilla olevia ainesosia ja kehittivät uudenlaisen tteokbokin. Tämä versio tteokbokista hyödynsi Yhdysvalloista peräisin olevia mausteita ja säilykkeitä, kuten chilipastaa ja kinkkua, jotka oli tarkoitettu Yhdysvaltain armeijalle. Mausteinen tteokbokki sai pian suosiota korealaisten  keskuudessa ja se on nyt yksi suosituimmista ja tunnistettavimmista korealaisista ruoista.

Vaikka tteokbokki on muuttunut historian saatossa, sen ydinainesosat ovat pysyneet samoina: riisikakut (tteok) ja kastike (bokkeum). Nykyään löydät tteokbokin eri variaatioita Koreasta ja kaikkialta maailmasta, jotkut sisältävät kastikkeenaan jopa juustoa tai kermaa.

Tteokbokki on siis matka läpi Korean historian ja se tarjoaa aina uudenlaisen kulinaarisen kokemuksen, olipa se sitten mieto, mausteinen, makea tai suolainen. Tutustu kaikkiin Korealaisiin resepteihin.

Tteokbokki on valmistettu korealaisia riisikakuista nimeltä garaetteok. Annokseen kuuluu maukas kastike, sekä annokseen voidaan lisätä myös kalakakkuja sekä kananmunia keitettyinä.

Tteokbokki maistuu makealta ja tuliselta. Lisäksi annoksessa on hieman valkosipulin makua sekä tekstuuri on riisikakkujen osalta hieman sitkeää, juustoa muistuttava rakenne.

Tteokbokkissa käytetyt korealaiset riisikakut sisältävät rautaa ja proteiineja. Tämä tekee annoksesta suhteellisen terveellisen.

Yleensä tteokbokkia syödään pelkästään sellaisenaan. Halutessasi voit kuitenkin tarjoilla tteokbokkin kanssa sivussa esimerkiksi etikkakurkkuja tai maustettua pinaattia.

Samankaltaiset artikkelit