Kalbi – Marinoitu liha grillihetkiin

Kalbi on suosittu korealainen ateria, joka tuo yhteen herkullisen yhdistelmän makeita, suolaisia ​​ja mausteisia makuja. Tämä perinteinen korealainen ruoka kypsennetään usein erityisessä korealaisessa pöytägrillissä, joka tekee ruoalle sen ainutlaatuisen maun ja tekstuurin.

Lihan pohjalla on kalbi-marinadi, joka koostuu ainesosista, kuten soijakastikkeesta, valkosipulista, sokerista ja inarista. Marinadin ansiosta lihasta tulee erityisen mureaa ja mehukasta. Reseptit erilaisten kalbi-marinadien valmistamiseen vaihtelevat, mutta ne kaikki luovat täyteläisen maun, joka tekee tästä ruoasta ikimuistoisen.

On korostettava, kuinka helppo kalbi on valmistaa ja tarjota. Voit valita sen lisäksi tarjottavaksi esimerkiksi riisin, salaatin tai tuoreet vihannekset. Riippumatta siitä, valmistetaanko kalbi kotona tai ravintolassa, sen mehevä ja maittava liha tekee vaikutuksen nauttijaansa.

Kalbin valmistus

Käytännössä kalbi voidaan valmistaa sekä naudan- että possunlihasta. Halutessasi voit myös käyttää kanan rintafileitä. Lihan paksuus ja laatu vaikuttavat kypsennyksen optimaaliseen aikaan ja lämpötilaan. Parhaiten toimii vähärasvainen liha.

Naudan kylkiliha on tyypillinen liha kalbille. Liha leikataan ohuiksi viipaleiksi valmiiksi grillausta varten. Voit myös käyttää muita naudanlihan osia, kuten ulko- tai sisäfilettä, jos kylkiliha ei ole saatavilla. Lihanvalinnassa kannattaa huomioida, että rasvaisempi liha antaa mehukkaamman lopputuloksen.

Ainesosat

 • Kylkiribsit (n. 1 kg) – valitse laadukasta lihaa parhaan lopputuloksen saamiseksi
 • Soijakastike (n. ½ dl) – tämä on marinadin pohja ja antaa umamia ruokaan
 • Pakastettu tai tuore inkivääri (n. 1 rkl) – hienonnettu ikivääri lisää makua ja terävyyttä
 • Valkosipuli (n. 4-6 kynttä) – murskattu valkosipuli on yksi kalbin avainmauista
 • Hunaja (n. 2-3 rkl) – hunaja antaa hieman makeutta marinadiin ja auttaa karamellisoimaan lihan pinnan
 • Riisiviinietikka (n. 2 rkl) – etikka tuo tarvittavaa happamuutta ja tasapainottaa makuja
 • Sesamiöljy (n. 1 rkl) – sesamiöljy antaa lisää aasialaista makua ja syvyyttä
 • Mustapippuri – mausta mielellään tuoreella jauhetulla pippurilla

Valmisteluvaiheet

Marinadin valmistus on helppoa – ota vain kulho tai syvä lautanen, ja sekoita kaikki ainesosat (paitsi kylkiribsit) keskenään. Kannattaa maistaa valmista marinadia ja säätää makua tarpeen mukaan.

Ota 1 kg naudan kylkiviipaleita ja tee niiden pintaan ristiviillot molemmille puolille, jotta marinadi imeytyy tehokkaasti lihaan.

Kun marinadi on valmis, aseta valmistellut kylkiribsit astiaan ja varmista, että kaikki liha on hyvin peitossa marinadilla. Peitä astia ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kun liha on marinoitunut, ota se pois marinadista ja pyyhi ylimääräinen neste pois. Lämmitä hiiligrilli tai kaasugrilli keskilämmöksi. Voit myös käyttää parilaa tai paistinpannua. Kypsennä kylkiviipaleita noin 3-5 minuuttia per puoli, kunnes ne saavat kauniin paistopinnan. Kypsennysvaiheessa on tärkeää seurata tarkasti lihan kypsymistä. Varmista, että annat lihan karamellisoitua pinnalta, mutta ole varovainen, ettei se pala. Kypsymisen aikana gochujang– ja hunajamarinadi muodostaa upean paistopinnan kylkiribsille. Kypsennä liha haluttuun kypsyyteen; jos pidät medium-asteisesta lihasta, jätä sisus hieman punertavaksi. Anna lihojen levätä hetki ennen tarjoilua.

Leikkaa kypsät kylkiviipaleet pienemmiksi paloiksi ja tarjoile ne perinteisten korealaisen pöydän lisukkeiden, kuten kimchi, ssamjang-kastikkeen ja tuoreiden vihannesten kanssa. Voit nauttia kalbin joko sellaisenaan tai kääriä sen salaatinlehteen yhdessä lisukkeiden kanssa. Lue artikkelimme ja ota Korealaiset grillatut ruoat haltuun!

Tarjoiluehdotuksia

Parhaan kokemuksen saat, kun tarjoilet kalbin erilaisten lisukkeiden ja kastikkeiden kera. Tässä muutamia suosituksia:

 • Kimchi: Hapankaaliin pohjautuva mausteinen ja hapokas lisuke, joka tarjoaa erinomaisen kontrastin grillatulle lihalle.
 • Perilla-lehdet: Vihreät ja aromaattiset lehdet, jotka voit käyttää vihannesten ja lihan yhdistelemiseen sekä flyysissä että korealaisissa lehtisalaattirullissa.
 • Riisi: Valmistettu yleensä puuroutumiseen asti, antaa täyttävän ja tasapainottavan lisän paahteisen lihan ja mausteisten lisukkeiden kanssa. Voit myös tarjoilla kalbia nuudelien kanssa.

Voit tarjoilla kalbia ssamjang-kastikkeen kanssa, joka on sekoitus gochujangia (korealaista chilipastaa) ja doenjangia (korealaista soijapapupastaa). Voit myös tarjota lisää korealaisia kastikkeita, kuten gochujangia tai bulgogikastiketta.

Viimeistele kalbi-annokset kauniilla koristeilla. Ripottele päälle esimerkiksi kevätsipulia ja seesaminsiemeniä.

Juomasuositus: Kalbin kanssa sopii hyvin korealainen riisiviini, kuten makgeolli tai soju. Jos et halua tarjota alkoholia, tarjoa esimerkiksi kylmää teetä tai limonadia.

Erilaiset leikkaustyylit

Valmistuksessa käytetään usein flanken-leikkausta, joka on yksi tapa käsitellä naudan kylkiluut. Flanken-leikkaus sisältää kolme tai neljä ohutta naudan kylkiluuta, jotka on leikattu vinosti läpi luun. Tässä leikkaustyypissä naudanlihaa luineen leikataan ohuiksi suikaleiksi, jolloin valmistusaika lyhenee ja liha kypsyy tasaisesti.

Toinen yleinen leikkaustyyli kalbin valmistuksessa on englantilainen leikkaus. Siinä naudan kylkiluut leikataan pystysuunnassa yksittäisiksi paloiksi, erottaen lihapalat toisistaan. Tämä leikkaustyyli on kotoisin länsimaista ja sen avulla saadaan esiin mehevä lihapala, joka on yhdistetty yhteen kylkiluuhun. Englantilaisessa leikkauksessa valmistettu kalbi on helpompi kääntää ja käsitellä grillissä, koska jokaisella palalla on vain yksi luu. Se voi myös helpottaa syömistä, koska lihaa on helpompi irrottaa yksittäisestä luusta kuin useista pienistä luunpätkistä.

Koska englantilainen leikkaus sisältää paksumman lihakerroksen luun ympärillä, se mahdollistaa lihan kypsymisen tasaisemmin ja mehukkaammin, kun sitä grillataan. Nämä kaksi leikkaustyyliä ovat yleisimmin käytössä kalbin valmistuksessa riippuen siitä minkälaisen grillauskokemuksen haluat tarjota.

Kalbin liha voidaan leikata myös chuck-end-leikkauksella. Tämä tarkoittaa sitä, että liha leikataan naudan etuselän osasta, joka on kiinteämpää ja vähemmän rasvaista kuin flanken-leikkaus. Chuck-end on kuitenkin hyvin mehukas ja maukas valinta myös kalbin valmistukseen.

Lihan väri tulisi olla tasainen ja kirkkaan punainen, mikä osoittaa tuoreutta. On myös hyvä tarkistaa, että lihassa ei ole sinertäviä tai harmahtavia sävyjä, jotka voivat viitata vanhenevaan lihaan.

Luun muotoon ja luun laatuun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä tämä vaikuttaa sekä lihan kypsytysaikaan että annoksen visuaaliseen ilmeeseen. Kylkiluut tulisi olla suorat ja siistit, eikä luissa saisi olla halkeamia tai sirpaleita.

Tässä lyhyt vertailu eri luutyypeistä:

LuutyyppiOminaisuudetKypsytystapa
Paksut kylkiluutTuuheampi lihamäärä, enemmän rasvaaGrillataan pidempään matalammalla lämmöllä
Ohuet kylkiluutOhuempi lihamäärä, vähemmän rasvaaGrillataan lyhyemmän aikaa korkeammalla lämmöllä

Kalbin ravintoaineet

Kalorit: Kalbi sisältää kohtalaisen määrän kaloreita. Yhdessä annoksessa on noin 500-600 kcal, riippuen käytetystä lihasta ja mausteista. Kalorien määrä saattaa vaihdella riippuen siitä, kuinka paljon rasvaa lihassa on ja miten se on valmistettu.

Rasvat: Kalbi sisältää sekä tyydyttyneitä että tyydyttymättömiä rasvoja. Tyydyttyneiden rasvojen määrä vaihtelee, mutta arvioiden mukaan se on noin 10-12 grammaa per annos. Rasvan tyyppiin ja määrään vaikuttaa käytetty liha.

Hiilihydraatit: Kalbi ei sisällä suurta määrää hiilihydraatteja, yleensä alle 10 grammaa per annos. Kuitenkin lisukkeet, kuten riisi ja vihannekset, nostavat hiilihydraattien määrää ateriassa.

Proteiinit: Kalbi on hyvä proteiininlähde. Yhdessä annoksessa voi olla noin 30-40 grammaa proteiinia, riippuen lihan koosta ja laadusta. Proteiini on tärkeä ravintoaine lihasten rakentamiselle ja kunnossapitämiselle sekä yleisen terveyden ylläpitämiselle.

Kolesterolit: Kalbin sisältämä kolesteroli määrä vaihtelee riippuen käytetystä lihasta. Yleisesti ottaen yhden annoksen kolesterolin määrä on noin 70-100 milligrammaa. Tämä arvo on tärkeä tarkastella erityisesti niille, joilla on korkea kolesteroli tai riski sydän- ja verisuonitaudeille.

Natrium: Kalbi voit sisältää kohtuullisen määrän natriumia, erityisesti marinadista. Natriumin määrä voi vaihdella suuresti eri resepteissä ja valmistustavoissa, mutta tavallisesti yksi annos sisältää noin 400-800 milligrammaa. Natriumin saantia on hyvä tarkkailla erityisesti, jos kärsit korkeasta verenpaineesta tai natriumrajoitteisesta ruokavaliosta.

Kalorit

Kalbin kalorimäärä riippuu siitä, miten se on valmistettu ja minkälaisia raaka-aineita on käytetty.

Yleisesti ottaen, 100 grammassa kalbia voi odottaa löytävänsä noin 250–300 kcal. Tämä määrä voi vaihdella pienemmästä suurempaan riippuen siitä, kuinka paljon rasvaa lihassa on ja mitä marinaadissa käytetään.

Jos haluat pitää kalorit kurissa, voit tehdä joitain valintoja ruoanlaiton aikana. On suositeltavaa käyttää vähärasvaista lihaa ja kevyempää marinadia, joka ei sisällä suuria määriä sokeria tai öljyä. Voit myös lisätä kalbin rinnalle runsaasti vihanneksia, kuten paprikaa, sipulia, sieniä ja kesäkurpitsaa, jotka ovat matalakalorisia ja ravintorikkaita.

Kalbin rasva on erittäin tärkeä osa korealaisen grillatun naudanlihan makua ja suutuntumaa. Rasvan sulaminen paistettaessa saa aikaan herkullisen maun, joka tekee tästä ruoasta niin erityisen. Tässä Rasva -osiossa käsitellään, mitä sinun tulisi tietää kalbin rasvan merkityksestä ja miten voit varmistaa sen oikeanlaisen käsittelyn.

Ensinnäkin on tärkeää valita oikea naudanlihan pala. Parhaimmat kalbiruoat valmistetaan ylikypsistä naudan kylkilihoista, joiden rasva on runsasta ja sopivasti marmoroitunutta. Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi valita pala, jossa on liikaa rasvaa, mutta kannattaa etsiä lihaa, jossa rasva jakautuu tasaisesti. Tasaisesti marmoroituneen lihan ansiosta saat tasaisemman ja mehevämmän lopputuloksen.

Proteiini

Naudan kylkiliha sisältää korkealaatuista proteiinia, joka auttaa rakentamaan ja ylläpitämään kehon kudoksia. Kalbi on täydellinen proteiinin lähde, koska se sisältää kaikki yhdeksän elimistön tarvitsemaa aminohappoa.

Proteiinin saannin tarve vaihtelee ihmisestä toiseen, mutta keskimäärin riittävä proteiinin saanti on noin 0,8 grammaa kehon painokiloa kohti. Naudan kylkilihasta saat proteiinimäärä vastaa noin 25 % proteiinin päivittäisestä saantisuosituksesta, kun syöt 100 grammaa Kalbia. Tämän lisäksi proteiinin imeytymiskyky naudanlihasta on erinomainen verrattuna kasviproteiineihin.

Kalbi ei tarjoa ainoastaan runsaasti proteiinia, vaan myös monia muita ravintoaineita, kuten:

 • Rautaa. Naudan kylkiliha on erinomainen raudan lähde. Rauta on välttämätön ravintoaine, joka auttaa hapen kuljetuksessa elimistössä.
 • B12-vitamiinia. B12-vitamiini on tärkeä hermoston toiminnalle ja DNA tuotannolle. Sitä saa parhaiten eläinperäisistä ruoista, kuten naudanlihasta.
 • Sinkkiä. Sinkki on tärkeä immuunijärjestelmän ja solujen uusimisen kannalta.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että myös valmistusmenetelmä voi vaikuttaa proteiinin ja muiden ravintoaineiden määrään.

Kalbin säilytys ja uudelleen lämmitys

Kalbin oikeanlainen säilyttäminen ja jälleenlämmittäminen on tärkeää, jotta liha säilyy mehevänä ja maukkaana. Noudata näitä ohjeita parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Säilytys: Siirrä ylimääräiset kalbit jääkaappiin mahdollisimman pian. Laita kalbit ilmatiiviiseen astiaan tai pakastepussiin. Liian paljon ilmaa säilytysastiassa voi kuivattaa lihaa, joten poista ylimääräinen ilma ennen astian tai pussin sulkemista. Jääkaapissa kalbit säilyvät 3-4 päivää.

Pakastaminen: Jos et aio nauttia kalbeista muutaman päivän kuluessa, voit myös pakastaa ne. Käytä pakastamiseen ilmaa tiiviitä pakasterasioita tai pakastepusseja. Ennen pakastamista, merkitse pakkaukseen pakkaspäivämäärä, jotta tiedät milloin ne on pakastettu.

Sulatus: Sulata pakastettu kalbi jääkaapissa 24 tuntia ennen ruoanvalmistusta. Tämä auttaa ylläpitämään lihan rakennetta ja estää liiallisen kosteuden muodostumisen. Älä sulata kalbia huoneenlämmössä tai lämpimässä vesikylvyssä.

Jälleenlämmitys: Kun olet valmis nauttimaan säilytettyjä kalbeja, on aika jälleenlämmittää ne. Jos olet säilyttänyt ne jääkaapissa, ota ne ensin huoneenlämpöön noin 20-30 minuuttia ennen grillausta. Jos kalbit ovat pakastettu, sulata ne ensin jääkaapissa.

Grillaa kalbit keskilämmöllä, noin 3-4 minuuttia per puoli. Lämmitä liha keskikorkealla lämmöllä niin, että pinta saa kauniin värin ja sisäpuoli lämpiää sopivasti. Muista kääntää kalbit kerran grillaamisen aikana. Näin voit varmistaa, että liha on kauttaaltaan lämmintä ja valmista uudelleen nautittavaksi.

Usein kysytyt kysymykset

Paras Kalbi-marinadi koostuu perinteisistä korealaisista aineksista, kuten soijakastike, seesamiöljy, valkosipuli, pippuri, inkivääri, sipuli ja päärynä. Päärynä auttaa mureuttamaan lihaa samalla kun antaa makuun hieman makeutta.

Grillaa Kalbi-ribsejä keskilämmöllä noin 3-5 minuuttia per puoli. Tarkka grillausaika riippuu lihan paksuudesta ja grillin lämmöstä. Varo ylikypsennyksestä, jotta liha pysyy mehevänä.

 1. Poista ylimääräinen rasva kylkiluista ja leikkaa kylkiluut pienemmiksi paloiksi.
 2. Keitä lihapaloja runsaassa vedessä noin 10 minuuttia, kunnes pinta on valkoinen.
 3. Valuta keitetty liha ja huuhdo se kylmällä vedellä päästäksesi eroon ylimääräisistä rasvoista ja liemestä.
 4. Lisää liha Kalbi-keittoon ja keitä, kunnes liha on täysin kypsää ja murenevaa.

Leikkaa kylkiluut ohuiksi viipaleiksi poikkisyin luuta vasten, jättäen hieman luuta jokaiseen viipaleeseen. Tämä mahdollistaa nopeamman ja tasaisemman kypsentämisen. Ota Korealainen bbq haltuun ja lue artikkelimme!

Kalbi viittaa yleensä koko palaan kylkiluuta, kun taas La Kalbi viittaa ohuesti leikattuun kylkiluunpalaan, joka on helpompi kypsentää ja syödä.

Kyllä, voit valmistaa Kalbi-lihan myös uunissa. Laita kylkiluut uunivuokaan ja esikuumenna uuni 175°C. Paista kylkiä noin 40-45 minuuttia, kaataen marinadia päälle puolessa välissä paistoa. Valvo lihan kypsymistä ja tarvittaessa käännä kylkiä paiston aikana.

Samankaltaiset artikkelit