Yukgaejang – Tulinen vaihtoehto mausteisten keittojen ystäville

Yukgaejang on herkullinen ja mausteinen korealainen keitto, joka on saanut suosiota ympäri maailmaa. Tämä perinteinen ruokalaji valmistetaan naudanlihasta, vihanneksista ja korealaisista mausteista. Se on myös tunnettu terveellisenä ja ravitsevana vaihtoehtona, sillä se sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua.

Korealainen keittiö on tunnettu mausteisista mauistaan ja Yukgaejang on tästä erinomainen esimerkki. Keiton juuret ulottuvat aina Goryeon dynastian aikaan, jolloin se oli suosittu ateria armeijalle. Nykyään Yukgaejang on erittäin suosittu Etelä-Koreassa niin paikallisten, kuin turistienkin keskuudessa ja sen valmistamiseen on erilaisia alueellisia reseptejä.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Yukgaejangia on perinteisesti tarjoiltu korealaisissa hautajaisissa, koska uskottiin, että mausteinen keitto auttaa karkottamaan pahoja henkiä. Tästä syystä Yukgaejang on yhä vakiintunut osa korealaista hautajaisseremoniaa, mutta se on yhtä lailla suosittu arkiruokana ja ravintoloiden ruokalistoilla ympäri Koreaa.

Korealainen keittiö on tunnettu mausteisista mauistaan ja Yukgaejang on tästä erinomainen esimerkki
Korealainen keittiö on tunnettu mausteisista mauistaan ja Yukgaejang on tästä erinomainen esimerkki

Yukgaejangin ainesosat

Yukgaejang on mausteinen korealainen naudanlihakeitto, joka sisältää monia erilaisia ainesosia. Ensinnäkin, pohjana on yleensä naudanrinta, joka on keitetty vedessä yhdessä gosarin (korealaisen saniaisen) kanssa. Yukgaejangissa käytetään erilaisia vihanneksia esimerkiksi pavunituja, vihreitä sipuleita ja inkivääriä.

Liemi maustetaan käyttämällä soijakastiketta, valkosipulia, gochugarua (korealaista chilijauhetta) ja mustapippuria. Jotkut reseptit saattavat myös sisältää chilillä maustettua öljyä, joka antaa keitolle lisämakua.

Riisi on tyypillinen lisä Yukgaejangiin ja se voidaan joko keittää erikseen ja tarjota liemen rinnalla tai sekoittaa suoraan keittoon. Riisiin lisätään usein paahdettua seesamiöljyä, joka antaa keitolle syvemmän ja pehmeämmän maun.

Tässä on lyhyt luettelo keskeisistä ainesosista:

 • Naudanrinta
 • Gosari (korealainen saniainen)
 • Vihreät sipulit
 • Pavunidut
 • Inkivääri
 • Soijakastike
 • Valkosipuli
 • Gochugaru (korealainen chilijauhe)
 • Mustapippuri
 • Chiliöljy (valinnainen)
 • Riisi
 • Seesamiöljy
 • Suola

Jokainen resepti on hieman erilainen, mutta nämä ainesosat muodostavat yleensä Yukgaejangin perustan. Tärkeää on kokeilla ja löytää omat suosikkiainesosat, jotta voit nauttia tästä herkullisesta ja mausteisesta keitosta täysin siemauksin!

Ruoanvalmistus

Perusohjeet

Yukgaejang on korealainen keitto, joka sisältää riisiä, shredded beef (hienonnettua nautaa) ja useita vihanneksia. Tässä on perusohje Yukgaejangin valmistamiseen:

 1. Aloita keittämällä hienonnettu naudanliha ja kylmä vesi isossa kattilassa noin tunnin ajan. Veden haihtuessa voit lisätä kylmää vettä tarpeen mukaan.
 2. Nosta liha kattilasta, anna sen jäähtyä hetken ja revi se sitten käsillä hienommiksi säikeiksi.
 3. Pese kattila ja kaada liemi takaisin kattilaan. Lisää riisi joukkoon.
 4. Mausta keitto fernbrake-sienillä, joka on yleinen ainesosa Yukgaejangissa.

Kasvisten lisääminen

Kun peruskeitto on valmista, on aika lisätä kasvikset joukkoon. Näitä voivat olla esimerkiksi:

 • Kimchi: Lisää hienonnettua kimchiä keiton joukkoon tuomaan makua ja väriä.
 • Kananunat: Vatkaa kananmunat ja kaada seos ohuena nauhana keiton joukkoon muodostaen kiehuvan keiton pintaan pyöriviä raitoja.
 • Nuudelit: Lisää esikeitetyt nuudelit keiton joukkoon antamaan lisää rakennetta ja täyteläisyyttä.

Tässä taulukossa on selvennetty eri komponenttien lisäämisen vaiheet:

KomponenttiVaiheOhjeet
KimchiLisää kimchi, kun peruskeitto on valmista.Lisää hienonnettu kimchi joukkoon.
KananmunatEnnen nuudeleiden lisäämistä.Vatkaa kananmunat erikseen ja kaada joukkoon.
NuudelitLopuksi, ennen tarjoilua.Lisää esikeitetyt nuudelit joukkoon.

Tämän jälkeen keitä Yukgaejangia vielä noin 20-30 minuuttia, jotta maut tasaantuvat ja keitto saa täyteläisen koostumuksen. Tutustu täältä kaikkiin Korealaisiin resepteihin.

Yukgaejang-tyyppiset ruokalajit

Dakgaejang

Dakgaejang on korealainen kanapohjainen keitto, joka on samankaltainen kuin tunnetumpi Yukgaejang. Tämä keitto sisältää kanaa, sieniä (kuten siitakesieniä), dangmyeon-lasinuudeleita ja vihersipulia. Kanaliemi antaa maukkaan pohjan, johon muut ainesosat yhdistyvät harmonisesti. Kokeile tätä herkullista ja täyttävää keittoa, kun haluat vaihtelua perinteiselle Yukgaejangille.

Gochujang

Gochujang-tyylinen Yukgaejang sisältää gochujang nimistä chilitahnaa, joka antaa keitolle voimakkaan ja tulisen maun. Gochujang on perinteinen korealainen mauste, joka tekee tästä keitosta erittäin autenttisen korealaisen ruokailuelämyksen. Tämä versio keitosta on erinomainen valinta tulisen ruoan ystäville.

Ppalkae Ganjang

Ppalkae Ganjang on toinen suosittu Yukgaejangin muunnos, jossa käytetään soijakastiketta  antamaan keitolle syvempi ja vivahteikkaampi maku. Vaikka tämä keitto hieman eroaa perinteisestä Yukgaejangista, se on silti herkullinen vaihtoehto, joka sopii erinomaisesti kylmille ilmoille.

Kaikki nämä erilaiset Yukgaejangin variaatiot tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja erilaisten makujen ja koostumusten ystäville. Korealainen ruoka on todella monipuolista ja Yukgaejangin sukulaiskeitot tarjoavat vain pienen osan sen rikkaasta ja monipuolisesta keittiöstä. Kokeile näitä vaihtoehtoja, kun haluat tutustua korealaisen keittiön herkkuihin.

Lisävinkkejä ja variaatioita 

Yukgaejang on korealainen tulinen keitto, joka sisältää yleensä naudanlihaa, mungpavun ituja, chiliä ja kasviksia. Tässä osiossa annamme joitakin vinkkejä ja variaatioita tämän herkullisen ruoan valmistamiseen.

Yksi tapa muuttaa Yukgaejangin makua on käyttää eri chilijauheita. Kokeile rohkeasti erilaisia chilijauheita löytääksesi oman suosikkisi. Lisäksi voit korvata osan chilijauheesta paprikajauheella, jos haluat miedomman maun.

Mungpavun iduissa on runsaasti kuitua, mikä tekee tästä annoksesta ravintorikkaan. Voit käyttää mungpavun ituja reilulla kädellä tai lisätä annokseen lisää kuitua esimerkiksi ohuiksi leikattujen kesäkurpitsa- tai porkkanasuikaleiden avulla.

Yukgaejang saa usein makeutta sokerista. Voit kuitenkin vähentää sokerin määrää tai vaihtaa sen hunajaan tai vaahterasiirappiin, jos haluat kokeilla erilaista makuyhdistelmää.

Siitakesienet tuovat keittoon miellyttävän umamin maun sekä silkkisen rakenteen. Voit lisätä siitakesieniä tuoreina tai kuivattuina tai korvata ne muilla sienillä, kuten herkkusienillä tai suppilovahveroilla.

Kesähelteillä Yukgaejang on erityisen maukas ja virkistävä, kun tarjoat sen kylmänä. Tämä keitto sopii erinomaisesti ateriaksi kuumina kesäpäivinä.

Perinteisesti Yukgaejangiin käytetään kuivattua gosaria, joka on korealaista saniainen. Voit käyttää kuivattua tai tuoretta gosaria tai korvata sen toisella kasviksella, kuten pinaatilla tai lehtikaalilla.

Keiton valmistuksessa voidaan käyttää myös yangjimeoria, joka on korealainen murea ja maistuva lihatyyppi. Yangjimeori valmistetaan pääasiassa naudanlihasta ja siinä on runsaasti sidekudosta, joka keittämisen aikana muuttuu pehmeäksi ja meheväksi.

Lopuksi, älä unohda mausteita! Tärkein mauste Yukgaejangissa on valkosipuli. Käytä runsaasti hienonnettua valkosipulia, joka antaa keitolle sen tunnusomaisen ja täyteläisen maun. Voit myös lisätä esimerkiksi soijakastiketta, seesamiöljyä tai riisiviinietikkaa, jos haluat muuttaa keiton makuprofiilia entisestään.

Lisäainesosaehdotuksia

Yukgaejang on korealainen mausteinen naudanlihakeitto, joka sisältää monia maukkaita aineksia. Tässä osiossa esittelemme joitakin vaihtoehtoisia ainesosia, joita voi lisätä tai korvata jonkin toisen ainesosan Yukgaejang-keitossa paremman maun saavuttamiseksi.

Torandae: Torandae on yrtti, joka on yleinen korealaisessa keittiössä. Sen lisääminen Yukgaejangiin voi antaa sille herkullisen raikkaan lisämaun.

Guk ganjang: Guk ganjang on korealainen soijakastiketyyppi, joka antaa syvän umamin maun. Kokeile, miltä Yukgaejang maistuu guk ganjangilla maustettuna.

Bracken: Sana bracken tarkoittaa saniaista. Tämä herkullinen vihannes on lisätty usein Yukgaejangiin, mikä antaa sille mukavan tekstuurin ja maun. Voit lisätä tätä vihannesta halutessasi enemmän kasvista keittoon.

Korealainen punainen chilipaprika: Monet ihmiset haluavat lisätä tulisuutta Yukgaejangiin lisäämällä ylimääräistä korealaista punaista chilipaprikaa. Ole varovainen, koska ne voivat olla erittäin tulisia!

Kaniini: Vaikka Yukgaejang on yleensä naudanlihasoppa, voit kokeilla sitä myös kaniinilla. Kaniinin miedon maun vuoksi suositellaan lisäämään mausteita ja umamia tuovia aineksia (esim. guk ganjang) saadaksesi enemmän makua.

Muista, että voit aina muokata Yukgaejangia oman makusi mukaan ja lisätä tai vähentää ainesosia tarpeen mukaan. Älä pelkää kokeilla ja löytää uusia yhdistelmiä, jotka tekevät keitosta täydellisen niin sinulle kuin perheellesi.

Tarjoilu ja säilytys

Yukgaejang on korealainen tulinen keitto, joka tarjoillaan usein erilaisten lisukkeiden kanssa. Tässä osiossa käsitellään tarjoilua, säilytystä ja joitakin suosittuja lisukkeita.

Yukgaejangin perinteiseen tarjoiluun kuuluvat usein lisäainesosat esim. pähkinäiset seesaminsiemenet, jotka toimivat erinomaisesti keiton tulisten makujen vastapainona. Lisää ripaus merisuolaa tuomaan lisää makua ja syvyyttä.

Keitto maustetaan usein lasinuudeleilla, jotka lisäävät kevyttä, pehmeää rakennetta annokseen. Nämä nuudelit ovat erityisen suosittuja Koreassa ja muissa Itä-Aasian maissa.

Toinen suosittu lisuke on taaro, joka lisää raikkautta ja rapeutta keittoon. Se on eräänlainen vehkakasvi. Sen ainutlaatuinen rakenne ja mahtava maku tekevät siitä täydellisen lisäyksen tähän herkulliseen keittoon.

Kuivattu saniainen tarjoaa parannettua suutuntumaa ja mukavan, maanläheisen lisän. Se on suosittu lisuke Koreassa ja muissa itämaissa, sekä sitä on helppo löytää valmistettuna useimmista aasialaisista elintarvikeliikkeistä.

Tofu on erinomainen proteiinipitoinen lisä, joka sopii loistavasti tähän keittoon. Se lisää mukavaa, pehmeää suutuntumaa ja täyteläistä umami-makua.

Yukgaejangin säilyttäminen on yksinkertaista. Jääkaappisäilytyksessä keitto säilyy jopa kolme päivää, mutta pidempään säilytykseen suositellaan pakastamista. Laita keitto pakastimeen sopivaan astiaan ja pakasta jopa kolmeksi kuukaudeksi, vain lämmitys ja voit nauttia keittoa kuumana sitten kun haluat.

Vaihtoehtoisia valmistusmenetelmiä

Instant Pot eli painekattila

Painekattilassa valmistus on kätevä tapa valmistaa kotitekoista Yukgaejangia. Ensinnäkin, voit käyttää nauriita (muistuttavat korealaista retiisiä) ja pilkkoa ne ohuiksi paloiksi. Lisää 4-6 valkosipulinkynttä, 1-2 rkl korealaista chilijauhetta ja 1 tl kalakastiketta. Lisää keittimeen 400-500 g naudanlihaa, mieluiten ohutta ja tasalaatuista, 1 l naudanlientä tai lihalientä ja 1 rkl korealaista pippuritahnaa.

Aseta painekattila korkeaan paineeseen ja anna kypsyä 35-40 minuuttia. Kun aika on kulunut, anna paineen vapautua luonnollisesti 10-15 minuuttia. Lopuksi lisää 1 rkl paahdettua seesamiöljyä juuri ennen tarjoilua.

Yukgaejangin valmistus liedellä

Jos sinulla ei ole painekattilaa, voit valmistaa Yukgaejangia suoraan liedellä kattilassa. Lisää suureen kattilaan tai pataan 1-2 rkl korealaista chilijauhetta, 4-6 valkosipulinkynttä viipaloituna tai murskattuna, 1 tl kalakastiketta ja naurista. Ruskista naudanlihaa (400-500 g, mieluiten ohutta ja tasalaatuista) pannulla ja lisää ne sitten kattilaan.

Lisää 1 l naudanlientä tai lihalientä ja 1 rkl korealaista pippuritahnaa. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 40-50 minuuttia, kunnes liha on täysin kypsää ja nauris pehmentyy. Lisää viimeisenä 1 rkl paahdettua seesamiöljyä.

Lihan leikkaus

Poikkisyin leikkaus on naudanlihan leikkaustyyli, joka sopii erinomaisesti Yukgaejangiin. Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi poikkisyin, koska näin lihassyy jää mahdollisimman lyhyeksi ja lopputulos on murea. Tämä antaa lihalle pehmeämmän rakenteen muihin leikkaustapoihin verrattuna.

Usein kysytyt kysymykset

Yukgaejangin tärkeimmät ainesosat ovat naudanliha, gochugaru (korealainen chilijauhe), soijakastike, valkosipuli, seesamiöljy, vihreät sipulit, dangmyeon (kylmäverkkonuudelit) ja tarvittaessa muut vihannekset, kuten kimchi. Tavallisia lisäaineita ovat myös muun muassa gochujang (korealainen chilipaste), mirin (makea riisiviini) ja dashi (japanilainen kalaliemi).

 1. Keitä naudanlihaa noin 30 minuuttia, kunnes se on riittävän pehmeä.
 2. Poista liha vedestä ja anna sen jäähtyä. Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi.
 3. Survo valkosipuli ja yhdistä se gochugarun, soijakastikkeen, seesamiöljyyn ja mausteisiin.
 4. Lämmitä öljy pannulla ja paista maustettu naudanliha nopeasti.
 5. Lisää lihaliemi pannulle ja kiehauta.
 6. Lisää vihreät sipulit, kimchi ja muut vihannekset. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä.
 7. Lisää lopuksi dangmyeon-nuudelit keittoon ja kypsennä ne pehmeiksi.
 8. Tarjoile kuumana riisin tai lisukkeiden kanssa.

Kyllä, Yukgaejang on tunnettu sen mausteisesta ja tulisesta mausta. Voit säätää tulisuusasteen omaan makuusi sopivaksi lisäämällä tai vähentämällä gochugarun ja gochujangin määrää reseptissä.

Kyllä, voit tehdä kasvisversion Yukgaejangista korvaamalla naudanlihan esimerkiksi tofun paloilla. Voit myös lisätä keittoon enemmän vihanneksia, jotta annos on sinulle mieluinen.

Yukgaejang eroaa muista korealaisista keitoista sen tulisuuden, liha- ja kasvisyhdistelmän sekä nuudelien käytön ansiosta. Se on myös tummempi ja voimakkaampi maultaan, kuin monet muut keitot.

Yukgaejangin valmistaminen vie yleensä noin 1-2 tuntia alusta loppuun. Tähän sisältyy lihan keittäminen, ainesosien pilkkominen, paistaminen ja keiton hauduttaminen. Kuitenkin, voit lyhentää aikaa valmistelemalla ainesosat etukäteen ja keittämällä lihan nopeammin esimerkiksi painekattilassa.

Samankaltaiset artikkelit