Kimchi – Mestariteos hapattamalla

Kimchi on perinteinen korealainen ruokalaji, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa sen ainutlaatuisen maun, terveysvaikutusten ja monipuolisten käyttömahdollisuuksien ansiosta. Se on fermentoitu eli hapatettu vihannesruoka, johon yleisimmin käytetään kiinankaalta tai retiisiä. Se maustetaan monenlaisten ainesosien, kuten chilipaprikajauheen, valkosipulin, inkiväärin ja kalakastikkeen avulla. Fermentointiprosessin aikana kimchiin kehittyy runsaasti maitohappobakteereja, jotka ovat tunnetusti hyviä suolistomme terveydelle.

Kimchin historia ulottuu yli kaksituhatta vuotta taaksepäin, joka on osa Korean ruokakulttuurin ydintä. Alun perin kimchi valmistettiin säilömällä vihanneksia suolalla, mutta 1600-luvulta lähtien erilaiset mausteet ja chili ovat olleet tärkeä osa kimchin ainutlaatuista makumaailmaa. Kimchille on tyypillistä sen happaman, tulisen, suolaisen ja umamin yhdistelmä, joka sopii erinomaisesti niin lisukkeeksi kuin pääraaka-aineena erilaisiin ruokiin.

Kimchin valmistuksessa on lukuisia eri versioita ja reseptejä, joista osa voi vaatia jopa kuukausien fermentointia eli hapattamista. Nykypäivän kimchi ei kuitenkaan välttämättä tarvitse pitkää fermentointiaikaa ja nopean kimchin voi valmistaa jopa muutamassa tunnissa. Tärkeintä on löytää oma suosikkiresepti ja nauttia kimchin tarjoamasta terveellisestä ja herkullisesta maailmasta.

Kimchin historia ulottuu yli kaksituhatta vuotta taaksepäin
Kimchin historia ulottuu yli kaksituhatta vuotta taaksepäin

Kimchin historia

Kimchi on perinteinen korealainen ruoka, joka on erottamaton osa Korean ruokakulttuuria. Se on ollut olemassa yli 2000 vuotta ja se on muuttunut ajan myötä. Alkuperäinen kimchi oli yksinkertainen hapankaali ilman mausteita, mutta myöhemmin siihen lisättiin monia ainesosia, kuten chiliä, valkosipulia ja inkivääriä.

Goguryeon aikakaudella (37 eKr – 668 jKr) kimchi valmistettiin säilyttämällä vihanneksia suolavedessä. Tämä oli ensimmäinen askel kohti nykyistä kimchiä. Sen jälkeen Koryon dynastian (918–1392) aikana kimchi alkoi muuttumisen monimutkaisemmaksi ruokalajiksi ja valmistuksessa alettiin  lisäämään valkosipulia, sipulia ja muita mausteita.

Choson dynastian (1392-1897) aikana kimchiin lisättiin ensimmäistä kertaa chiliä, joka tuli Koreaan Meksikosta. Tämä loi ikonisen punaisen värin ja tulisuuden, jonka me tunnemme modernissa kimchissä. Chosonaikakausi toi myös mukanaan kimjang nimisen tradition, eli yhteisöllisen kimchin valmistamisen.

Kimjang on vuotuinen kimchin valmistusjuhla, joka tapahtuu yleensä alkutalvesta. Perheet ja yhteisöt kokoontuvat yhteen valmistamaan suuria määriä kimchiä, jota säilytetään sitten maahan kaivetuissa saviruukuissa koko talven ajan. Kimjang on yhä yksi Korean merkittävimmistä kulttuurillisista perinteistä.

Nykyään on olemassa lukuisia eri kimchin tyyppejä ja sen valmistustavat, sekä maut vaihtelevat alueittain. Yhteistä kaikille kimchille kuitenkin on, että se tehdään fermentoimalla eri vihanneksia mausteiden kanssa. Kimchi sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja probiootteja, mikä tekee siitä erittäin terveellisen ruoan.

Niin kuin näette, kimchin historia on hyvin kiehtova ja se on kehittynyt vuosituhansien aikana monimuotoiseksi ruoaksi. Koska kimchi on niin tärkeä osa Korean ruokakulttuuria, sen tarina jatkuu varmasti tulevien sukupolvien ajan.

Kimchin valmistuksen raaka-aineet

Kimchin valmistuksessa käytetään yleensä seuraavia raaka-aineita:

 • Kaali: Napakaali on yleisemmin käytetty kaalilajike kimchin valmistuksessa.
 • Retiisi: Korean retiisi on suosittu vaihtoehto kimchin valmistukseen, mutta voit käyttää muitakin retiisilajikkeita.
 • Inkivääri: Tuore inkivääri antaa kimchille vahvan maun.
 • Valkosipuli: Valkosipulia käytetään yleensä runsaasti ja murskattuna mausteena kimchissä.
 • Ruohosipuli: Ruohosipulia lisätään kimchiin antamaan makua sekä rakennetta viimeisenä raaka-aineena valmistusprosessissa.
 • Gochugaru: Korean punainen chilihiutale, joka antaa kimchille sen tunnusomaisen värin ja maun.
 • Kala- tai soijakastike: Näitä lisätään maun ja suolaisuuden vuoksi.
 • Suola: Merisuola on tärkeä osa kimchin valmistusta.
 • Sokeri: Sokeria voidaan lisätä makeuden tuomiseksi, sekä tasapainottamaan suolaisuutta.
 • Vesi: Vettä tarvitaan raaka-aineiden puhdistamiseen ja suolaliemen valmistamiseen.

Kimchi-vaihtoehdot

Kimchin valmistuksessa voi kokeilla erilaisia raaka-aineita oman maun mukaan. Näin voit löytää oman suosikkisi. Tässä on muutamia esimerkkejä:

 • Punainen paprika: Jos et löydä Gochugarua, voit käyttää myös muita chilihiutaleita kimchin maustamisessa.
 • Sipuli: Lisää sipulia antamaan lisää makua.
 • Porkkana: Raastettua porkkanaa voidaan käyttää lisäämään tekstuuria ja väriä.
 • Vihannekset: Voit lisätä muitakin vihanneksia, kuten kurkkua, paprikaa tai kesäkurpitsaa.

Kimchin maku

Kimchin makuelämys riippuu paljon siitä, mitä mausteita ja vihanneksia valmistuksessa on käytetty. Lisäksi kimchin makuun vaikuttaa, kuinka kauan kimchiä on hapatettu. Tunnetusti on olemassa yli 180 erilaista kimchin muotoa. Pohjimmiltaan kimchi maistuu hieman tuliselle, happamalle sekä hieman ehkä kirpeälle.

Umamin ominaispiirteet

Kimchin maku on monimuotoinen ja rikas, johon kuuluu umamin maku. Umami on viides perusmaku, joka tunnetaan myös lihaisana. Se antaa kimchille sen täyteläisen maun.

Happamuus

Happamuus on olennainen osa kimchin makua. Tämä piirre syntyy luonnollisen maitohappokäymisen seurauksena, joka tapahtuu kimchin säilytysprosessin aikana. Happamuus antaa kimchille sen kirpeän ja hieman happaman maun. Se myös korostaa kasvisten luonnollista makeutta ja parantaa niiden tekstuuria.

Korealainen keittiö

Kimchi on Koreassa yksi tunnetuimmista ruoista, sekä se on olennainen osa korealaisen keittiön makua. Kimchin ominaismaku yhdistää täyteläisyyttä, happamuutta ja mausteisuutta. Kimchi sisältää usein fermentoitua chiliä, ylimääräistä voimaa antavan pikantin maun.

Vaikka jokaisella kimchilaadulla voi olla tietenkin omia makujaan, edellä mainitut asiat koskevat enimmäkseen kaikkia niitä. Kimchin maku on moninainen ja sen takia jokainen voi löytää oman suosikkinsa eri vaihtoehtojen joukosta.

Fermentointiprosessi

Fermentointi on bakteerien aikaansaama prosessi, jossa käytetään luonnon raaka-aineita, kuten kasviksia ja niiden sokereita. Käymisen kestoaika vaihtelee. Kimchin käyminen vaatii noin kolmesta viiteen päivään huoneenlämmössä tai yhdestä kolmeen viikkoon jääkaapissa. Lämpötilan ollessa noin 15-25 °C, kimchi fermentoituu nopeammin. Kun lämpötila laskee alle 10 °C, prosessi hidastuu ja saattaa muuttua epäsäännölliseksi. Lämpötilan vaihtelut voivat myös vaikuttaa makuun, ja siksi on tärkeää pitää lämpötila tasaisena.

Suolaliuos ja happotuotanto

Kimchin valmistuksessa käytetään suolaliuosta, joka on tärkeä osa fermentointiprosessia. Suolaliuos auttaa säilyttämään kimchin raikkaana pidempään ja estää haitallisia bakteereita kasvamasta. Samalla se mahdollistaa hyödyllisten maitohappobakteerien kasvun, jotka tuottavat maitohappoa. Tämä happo auttaa hapattamaan ja säilömään kimchin, samalla antaen sille ominaisen hapokkaan maun.

 • Suola: Tyypillisesti kimchin valmistuksessa käytettävä suola on merisuolaa tai joditonta suolaa. Suolan määrä vaihtelee reseptistä toiseen ja voi olla noin 2-10 % raaka-aineiden painosta.
 • Vesi: Suolaliuos valmistetaan yhdistämällä suola ja vesi. Veden laadulla on väliä, joten suositus on käyttää mahdollisimman puhdasta vettä.

Fermentoituneet raaka-aineet ruoanlaitossa

Kimchin valmistukseen voi käyttää monenlaisia raaka-aineita, kuten kiinankaalia, retiisiä, kurkkua ja inkivääriä. Ruoanlaitossa suosittuja fermentoituja raaka-aineita ovat esimerkiksi:

 • Fermentoitu kiinankaali: Tämä on yleisin kimchin muoto ja sitä voidaan käyttää monipuolisesti lisukkeena tai ainesosana ruoissa.
 • Fermentoitu retiisi: Se on hieman rapeampaa kuin kiinankaali, mutta soveltuu myös käytettäväksi lisukkeena tai ruoanlaitossa.
 • Fermentoitu kurkku: Tämä versio on toivottu lisäke, joka tuo raikkautta ja rapeutta ruokavalioon.

Lopputulos riippuu paljolti käytetyistä raaka-aineista, mausteista, suolaliuoksen määrästä ja fermentoinnin ajasta ja lämpötilasta. Jokaisella valmistajalla on omat mieltymyksensä, joten kokeilemalla voi löytää itselleen sopivan version.

Kimchin hyödyt ja ravintoaineet

Kimchissä on monia terveysvaikutuksia, kuten probioottien lisääntyminen, jotka edistävät suoliston ja immuunijärjestelmän terveyttä. Ne auttavat myös alentamaan kolesterolia ja torjumaan syöpää. Lisäksi kimchi on hyvä C-vitamiinin lähde, mikä on tärkeää immuunijärjestelmän toiminnalle.

Välttämättömät ravintoaineet

Kimchissä on useita välttämättömiä ravintoaineita, kuten:

 • Vitamiinit: C-vitamiini, K-vitamiini ja folaatti.
 • Kivennäisaineet: Kalsium, rauta ja natrium.
 • Makroravinteet: Proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat.
RavintoaineMäärä (100g)
Kalorit50
Rasvat1g
Hiilihydraatit9g
Kuidut2g
Proteiinit2g

Vegetarismi ja kimchi

Kimchi sisältää monia hyödyllisiä ravintoaineita, kuten kuituja, probiootteja ja vitamiineja, jotka ovat erityisen tärkeitä vegetaristeille. Se on myös vähäkalorista ja sisältää vähän rasvaa, mikä tekee siitä sopivan osaksi kasvissyöjän ruokavaliota. Lactobacillus- ja maitohappobakteerit auttavat myös parantamaan ruoansulatusta.

Erilaiset kimchin reseptit

Perinteisen kimchin lisäksi on olemassa monia erilaisia maustettuja vaihtoehtoja. Yksi suosittu ruoka on nimeltään kimchi jjigae, joka on korealainen kimchi keitto. Tässä reseptissä voit käyttää erilaisia vihanneksia esimerkiksi kaalia, retiisiä ja porkkanoita. Opi lisää Jigaesta sivuiltamme

Toinen maustettu vaihtoehto on kimchi fried rice, joka on maukas ja helppo valmistaa. Tämä ruokalaji sisältää paistettua riisiä, kimchiä, vihanneksia ja kananmunaa. Mausteina ruoassa käytetään chiliä, valkosipulia ja inkivääriä. Tutustu kaikkiin Korealaisiin resepteihin.

Naapurimaan kimchi-reseptit

Kimchiä on valmistettu eri tavoin myös Korean naapurimaissa Kiinassa ja Japanissa. Kiinalainen kimchi-tyyppi, sauerkraut, sisältää hapatettua kaalia ja muita vihanneksia esimerkiksi porkkanoita ja retiisiä. Sauerkrautin maku on hieman erilainen kuin korealaisen kimchin, mutta se on yhtä terveellinen ja maukas vaihtoehto. Japanissa kimchi on myös laajasti käytössä, esimerkiksi osana nuudeliruokaa.

Näitä erilaisia kimchi-reseptejä voi kokeilla kotona, jotta saat erilaisia makuja ja koostumuksia. Muista, että voit aina muokata reseptejä oman maun mukaan lisäämällä tai vähentämällä mausteita ja vihanneksia.

Kimchin säilytys ja käyttö

Kimchi on suosittu korealainen fermentoitu vihanneslisuke useilla aterioilla. Se sopii hyvin  esimerkiksi nuudelien, riisin, salaattien ja keittojen kanssa. Kimchiä voi käyttää myös guacamole-tyyppisenä levitteenä leivän päälle lisäämällä joukkoon avokadoa.

Säilöntämenetelmät

Kimchi säilyy parhaiten jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Oikeissa säilytysolosuhteissa kimchi kehittää makuun ja tekstuuriin liittyviä ominaisuuksia.

 • Valitse kimchin säilytysastia harkiten: kannattaa käyttää lasista tai muovista valmistettua astiaa, jossa on ilmatiivis kansi.
 • Aseta kimchiä sisältävä astia jääkaapin keskelle, missä lämpötila on tasainen.
 • Vältä altistamasta avattua kimchia lämmölle tai auringonvalolle, jotta sen maku säilyy optimaalisena.

Yleensä valmis kimchi säilyy avattuna jääkaapissa hyvin useita kuukausia, kunhan käsittelet ja säilytät sitä oikein.

Kimchin hankinta

Kimchiä voi hankkia useista eri lähteistä. Perinteisesti sitä on saatavilla etnisistä ruokakaupoista, mutta nykyään myös monet tavalliset ruokakaupat myyvät kimchiä. Voit löytää kimchiä sekä säilyke- että tuorehyllyiltä.

Voit myös ostaa kimchiä verkkokaupoista, jotka tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja sekä mausteisuuden että raaka-aineiden suhteen. Esimerkiksi kasvisruokavalioon sopiva kimchi on yleensä saatavilla.

Maahantuojat

Kimchin maahantuonnista vastaavat useat toimijat, jotka tuovat Etelä-Korean maut Suomeen. Maahantuojat hankkivat kimchiä eri alueilta Etelä-Koreasta, joten saatavilla on erilaisia makuja ja tyylejä.

Alueelliset erot

Kimchin resepti vaihtelee alueittain Etelä-Koreassa. Alueelliset erot voivat olla mausteisuusasteen vaihtelut ja erilaisten lisäaineiden käyttö. Laktofermentaatio on yleinen säilöntämenetelmä kimchin valmistuksessa, mutta on olemassa myös kasvissyöjille soveltuvaa kimchiä, jossa ei käytetä esimerkiksi kalakastiketta.

Eri alueiden kimchit voivat sisältää erityyppisiä vihanneksia tai mausteita, mikä tekee niistä erityisen mielenkiintoisia korealaisessa keittiössä. On suositeltavaa kokeilla eri alueiden kimchejä löytääksesi oman suosikkisi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kimchi valmistetaan yleensä kiinankaalista, joka suolataan ja maustetaan chilijauheella, valkosipulilla, inkiväärillä ja kalakastikkeella. Lisäksi kimchiin voi lisätä esimerkiksi retiisiä, sipulia ja kevätsipulia.

Nopea kimchi voi sisältää esimerkiksi valkokaalin tai retiisin, joka maustetaan chilijauheella, valkosipulilla, inkiväärillä ja soijakastikkeella. Sekoita ainekset huolellisesti ja anna maustua noin tunti ennen tarjoilua.

Kimchi on erittäin monipuolinen lisuke ja sopii hyvin yhteen monenlaisten ruokien kanssa. Voit esimerkiksi lisätä sitä risottoon, paistoksiin, salaatteihin tai burgereihin. Kimchi toimii myös hyvin etikkasilliin.

Vaikka kimchi ja hapankaali ovat molemmat fermentoituja kaalituotteita, niiden maku ja valmistusmenetelmä eroavat toisistaan. Kimchi on korealainen tuote, joka on yleensä mausteisempi ja tulisempi kuin suomalainen tai saksalainen hapankaali.

Valmista kimchiä voi ostaa useimmista hyvinvarustetuista ruokakaupoista, aasialaisista erikoisliikkeistä tai verkkokaupoista. Myös monet etniset ravintolat tarjoavat kimchiä ruokalistallaan.

Suomalaisessa kimchissä käytetään usein kotimaisia raaka-aineita, kuten valkokaalia tai lanttua perinteisen kiinankaalin sijaan. Mausteet ja fermentointiprosessi saattavat olla samankaltaisia kuin perinteisessä korealaisessa kimchissä, mutta suomalaisen version maku voi olla miedompi ja vähemmän tulinen.

Samankaltaiset artikkelit