Seolleongtang – Korealaisen keittiön hiljainen mestariteos

Seolleongtang on perinteinen korealainen keitto, joka on varmasti yksi maan tunnetuimmista ja rakastetuimmista ruokalajeista. Tämä herkullinen keitto valmistetaan pitkään haudutetuista naudanluista, lihasta, riisistä ja vihanneksista. Seolleongtang on paitsi maukas ja täyttävä ruoka, se on myös erittäin ravitseva. Keitossa on runsaasti proteiinia, kivennäisaineita ja vitamiineja, joten se sopii loistavasti terveelliseen ruokavalioon.

Keiton valmistus aloitetaan liottamalla ja keittämällä naudanluut huolellisesti, jotta niistä irtoaa maku ja ravinteet. Tämän jälkeen lihat ja vihannekset lisätään keittoon. Jotta saat oikean, autenttisen seolleongtang-maun, on tärkeää käyttää tuoreita ainesosia ja antaa keiton hautua miedolla lämmöllä useita tunteja.

Seolleongtangin nauttiminen on oma rituaalinsa. Keiton kanssa tarjotaan usein erilaisia lisukkeita, kuten kimchiä, riisiä ja erilaisia paahdettuja vihanneksia. Lisäksi keittoa voi maustaa oman maun mukaan suolalla, pippurilla ja seesaminsiemenöljyllä. Seolleongtang on täydellinen ruoka niin kylminä talvipäivinä kuin lämpiminä kesäiltoinakin. Se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen makuelämys niille, jotka haluavat nauttia korealaisesta ruokakulttuurista.

Seolleongtang on varmasti yksi maan tunnetuimmista ja rakastetuimmista ruokalajeista
Seolleongtang on varmasti yksi maan tunnetuimmista ja rakastetuimmista ruokalajeista.

Seolleongtangin historia

Seolleongtang on korealainen keitto, joka on valmistettu pitkään haudutetusta härän luuytimestä ja lihasta. Sen alkuperä juontaa juurensa yli tuhannen vuoden taakse, Korean Joseon-dynastian ajoille.

Tämän keiton erityispiirteenä on sen kirkas ja valkoinen liemi, joka saadaan aikaan keittämällä härän luita ja lihaa miedolla lämmöllä useiden tuntien ajan. Keitto on perinteisesti tarjoiltu riisin ja kimchin kanssa ja sitä on pidetty terveellisenä vaihtoehtona monille muille korealaisille ruokalajeille.

Useista muinaisista kirjoituksista löytyy merkkejä varhaisimmista Seolleongtang keitoista. Niissä mainitaan erityisesti keiton valmistaminen juhlien ja seremonioiden aikana. Näihin aikoihin Seolleongtangia pidettiin myös hienostuneena ruokana, jota tarjoilivat pääasiassa ylimystön keittiöt.

Korealaisessa kulttuurissa keitot ja padat ovat olleet vaihtoehto päivittäisessä ruokavalikoimassa. Seolleongtangin sukulaiskeittoresepti on 곰탕 (Gomtang), joka on samankaltainen liemi, mutta valmistettu kypsennetyistä naudan osista. Seolleongtangia, että Gomtangia arvostetaan niiden hienovaraisen ja monivivahteisen  maun sekä niiden terveyttä edistävien vaikutusten takia.

Suomesta löytyy myös korealaisia ravintoloita, joiden tarjonnassa ovat Seolleongtang ja muut korealaiset suosikkiruoat. Korealainen keittiö on ymmärrettävästi suosittua maailmanlaajuisesti niin hyvän maun kuin monipuolisuutensakin takia.

Ainekset ja valmistus

Seolleongtang on korealainen keitto, joka valmistetaan pitkään haudutetuista naudan luista ja sen maku on kermainen ja täyteläinen. Tässä osiossa käydään läpi ainekset ja valmistusohjeet Seolleongtangin valmistamiseen.

Ainekset

 • Naudan luut (esimerkiksi sääriluut)
 • Naudanliha (kuten kuve tai rintaliha)
 • Vettä
 • Sipulia, valkosipulia ja vihreitä sipuleita
 • Riisiä (mieluiten korealainen hyvin valkoinen riisi)
 • Suolaa ja pippuria

Valmistusohje

 1. Valmistele luut: Puhdista luut huolellisesti juoksevan veden alla ja jätä ne likoamaan kylmään veteen noin tunniksi. Tämä auttaa poistamaan ylimääräisen veren ja rasvan.
 2. Keitä luut: Täytä suuri kattila vedellä ja laita luut siihen. Kiehauta ne suurella lämmöllä ja vähennä sitten lieden tehoa. Kuori pinnalle kertyvä vaahto pois.
 3. Lisää ainekset: Lisää kuutioitu sipuli, murskattu valkosipuli ja korealaista retiisiä (jos haluat). Jatka keittämistä matalalla lämmöllä noin 6-10 tuntia. Mitä pidempään keität, sitä kermaisempi ja täyteläisempi lopputulos on.
 4. Valmistele liha: Laita valitsemaasi naudanlihaa kattilaan noin 2 tuntia ennen keiton valmistumista. Tässä vaiheessa voit myös lisätä suolan ja pippurin maun mukaan.
 5. Siivilöi liemi: Kun liemi on valmis, siivilöi se ja käytä rasvanerotinta poistaaksesi ylimääräisen rasvan.
 6. Paloittele liha: Nosta liha pois kattilasta ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi.
 7. Valmista riisi: Keitä valkoinen riisi erikseen ohjeiden mukaan.
 8. Kokoa annokset: Laita riisiä isoon kulhoon ja lisää keitettyä lihaa päälle. Kaada lientä kulhoihin ja koristele viipaloiduilla vihreillä sipuleilla.

Seolleongtang tarjoillaan usein kimchin kanssa. Voit nauttia keiton sellaisenaan tai sekoittaa riisin liemen joukkoon. Huomaathan, että keiton valmistuminen vaatii pitkän keittoajan, joten aloita ajoissa!

Korealainen ruoka ja erilaiset tyylit

Korealainen ruoka on monipuolista ja täynnä erilaisia herkullisia makuja. Yksi suosituimmista ja perinteisimmistä korealaisista ruoista on Seolleongtang eli korealainen häränluuliemi.

Seolleongtang on pitkään ja matalalla lämmöllä valmistettu luuliemikeitto. Liemi saa kermaisen ja maitomaisen rakenteen luista. Keitto maustetaan vain kevyesti, koska keitto perustuu liemeen ja täyteläiseen lihaan. Usein kevätsipulia tai mustapippuria lisätään keittoon korostamaan sen herkkää makuprofiilia.

Korealaisessa keittiössä kimchi on ehdoton suosikki ja sitä tarjotaan melkein jokaisella aterialla. Tämä fermentoitu kaalisalaatti maustetaan mm. chilin, valkosipulin ja kalakastikkeen avulla. Kimchi voi olla monessa eri muodossa, esimerkiksi tuore, fermentoitu tai paistettu. Seolleongtangin kanssa raikas kimchi tasapainottaa keiton kermaisen rakenteen ja tuo mukanaan tulisen maun.

Valmistettaessa Seolleongtangia luut esikeitetään, mikä auttaa saavuttamaan täydellisen rakenteen ja ulkonäön. Tämän jälkeen luut siirretään varsinaiseen liemeen ja keitetään matalalla lämmöllä pitkään. Kun keitto on valmis, siitä suodatetaan ylimääräiset ainesosat pois.

Korealaiset reseptit ovat usein monipuolisia, mutta yhteistä niille on niiden yksinkertaiset ainesosat ja voimakkaat maut. Seolleongtang on mainio esimerkki tästä filosofiasta: yksinkertaiset ainesosat kuten häränluut, vesi ja sipulit kootaan taidokkaasti ja valmistetaan huolellisesti, jotta voidaan nauttia herkullisesta mausta. Tutustu kaikkiin Korealaisiin resepteihin täältä.

Ravintosisältö ja terveellisyys

Seolleongtang on korealainen lihakeitto, joka tarjoaa terveellisen ravintosisällön. Katsotaan nyt tarkemmin Seolleongtangin ravitsemuksellisia etuja.

Seolleongtangissa on kohtuullinen määrä kaloreita. Keskimääräinen annos sisältää noin 200-400 kaloria riippuen käytetyistä lihalajeista ja siihen lisätyistä aineksista.

Proteiinin määrä on merkittävä tässä keitossa. Lihan ja luuytimen ansiosta seolleongtang sisältää runsaasti proteiinia, jonka määrä voi nousta jopa 20-30 grammaan annosta kohden.

Seolleongtang on useimmiten merkittävä raudan lähde. Raudan saanti riippuu tosin valituista lihalajeista, mutta suurimmasta osasta löytyy runsaasti rautaa.

Ohessa muutama fakta Seolleongtangista:

 • Kaloreita: 200-400 kaloria/annos
 • Proteiinia: 20-30 grammaa/annos
 • Rautaa: Saanti vaihtelee lihan mukaan

Kaiken kaikkiaan Seolleongtang on oiva valinta, kun ravitsemukselliset edut ja raaka-aineiden käsittely huomioidaan. Keitto sopii loistavasti niin arkeen kuin juhlaan ja sen rento tunnelma tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon ruokailuhetkiin.

Tarjoiluehdotukset

Seolleongtang on perinteinen korealainen keitto, joka tarjoillaan yleensä kylminä talvikuukausina. Tähän maistuvaan ja ravitsevaan ruokalajiin kuuluu monia tunnusomaisia ainesosia ja tarjoiluehdotuksia.

Seolleongtang tarjoillaan usein kauniisti esille laitetulta lautaselta, jossa on keiton lisäksi esimerkiksi riisiä ja kimchiä. Keitto itsessään sisältää pitkään haudutettua luulientä, jonka ansiosta se on täyteläisen makuista. Keiton viimeistely tapahtuu maustamalla se yleensä soijakastikkeella tai suolalla, jolloin maku saa sopivasti syvyyttä.

Tähän herkulliseen ateriaan kuuluu usein myös erilaisia lisukkeita. Yksi niistä on soy sauce, joka antaa keitolle hieman umamia ja makeutta. Tämä runsas ateria on ihanteellinen nautittavaksi kylmän sään aikana tai esimerkiksi ulkoilun jälkeen, koska se tarjoaa lämpöä ja energiaa.

Jotta saisit parhaan mahdollisen nautinnon Seolleongtangista, suositellaan sen tarjoilemista kuumana, mieluiten isoista kulhoista. Näin ateriasta tulee entistä maittavampi ja nautinnollisempi. Voit myös käyttää erilaisia kattausvälineitä, jotta saat aikaan tyylikkään ja houkuttelevan tarjoilun.

Kun tarjoat Seolleongtangin ystävillesi tai perheellesi, älä unohda jakaa kokemusta ja tunnelmaa. Mukava lämmin keitto kylminä talvi-iltoina yhdessä nauttien ja kenellekään ei jää epäselväksi, miksi Seolleongtang on niin suosittu ateria korealaisessa kulttuurissa.

Usein Kysytyt Kysymykset

Seolleongtang on valkoista, koska se valmistetaan pitkään haudutetuista naudanluista. Hauduttamisen aikana luista irtoaa kollageenia, joka antaa liemelle sen valkoisen värin ja täyteläisen koostumuksen.

Kyllä, Seolleongtang on terveellistä. Se sisältää runsaasti proteiinia, kivennäisaineita ja aminohappoja, jotka ovat hyödyllisiä keholle. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii monille ruokavalioille.

Seolleongtangin maku voi vaihdella sen valmistustavan mukaan, mutta yleensä se on mieto ja täyteläinen. Lihan, luun ja vihannesten maut korostuvat pitkän hauduttamisen ansiosta.

Seolleongtang sopii erinomaisesti kylminä päivinä lämmittävänä ja ravitsevana ateriana. Se on myös hyvä vaihtoehto, kun haluat valmistaa helposti ison määrän ruokaa.

Seolleongtangilla on pitkä historia Etelä-Koreassa ja se on perinteisesti tarjottu lounaaksi tai päivälliseksi. Se liittyy myös eri juhliin, kuten Chuseok-juhlaan, jolloin koko perhe kokoontuu yhteen syömään.

Samankaltaiset artikkelit