Kimchi Jjigae – Mausteinen matka kimchikeiton sydämeen

Kimchi Jjigae on korealainen ruokalaji, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa. Tämä lämmin ja mausteinen keitto tarjoaa täydellisen yhdistelmän makuja ja tekstuureja, joten se onkin erinomainen ruoka kylmien talvi-iltojen lämmikkeeksi. Perinteisesti Kimchi Jjigae tehdään hapankaalista, joka on fermentoitu mausteisen chilin ja muiden ainesosien kanssa, ja keittoon lisätään usein myös lihaa tai mereneläviä.

Kimchi Jjigae keiton valmistus on yksinkertaista ja nopeaa. Se alkaa kimchin, lihan ja mausteiden paistamisella pannulla, minkä jälkeen seosta keitetään kuumassa liemessä. Tuloksena on herkullinen ja mausteinen keitto, joka on paitsi maukas myös terveellinen, sillä fermentoitujen ainesosien tiedetään edistävän ruoansulatusta ja vahvistavan immuunijärjestelmää.

Tässä artikkelissa esittelemme Kimchi Jjigae keiton perusreseptin sekä muutaman erilaisen version tästä suositusta korealaisesta ruokalajista. Onko suosikkisi lihaisa versio vai maistuisiko ehkä kalalla ja äyriäisillä kevennetty Kimchi Jjigae? Tutustu ohjeisiin ja löydä oma lempparisi!

Kimchi Jjigae on saatavilla monissa korealaisissa ravintoloissa
Kimchi Jjigae on saatavilla monissa korealaisissa ravintoloissa.

Kimchi Jjigaen esittely

Kimchi Jjigae on suosittu korealainen pataruoka, joka on lähtöisin korealaisesta kotiruoasta. Se koostuu pääasiassa hapankaalista valmistetusta kimchistä, joka antaa ruoalle sen ainutlaatuisen maun ja aromin. Tämä herkullinen ja mausteinen keitto on erottamaton osa Korean keittiötä.

Ensimmäisessä kappaleessa mainittujen ainesosien lisäksi Kimchi Jjigae voidaan keittää erilaisilla lihoilla, kuten porsaalla, naudalla tai jopa tofulla. Näillä raaka-aineilla lisätään keittoon makua ja proteiinia, mikä tekee siitä entistä täyttävämmän. Tofu sopii hyvin myös kasvissyöjille, joten tämä monipuolinen keitto sopii kaikenlaisille ruokavalioille.

Koska kimchi on käymistuote, se sisältää probiootteja, jotka ovat hyödyllisiä suoliston terveydelle. Tämän vuoksi monet ihmiset nauttivat Kimchi Jjigaeta paitsi maun myös terveysvaikutusten vuoksi. Usein keittoon lisätään riisiä tai nuudeleita, jolloin siitä tulee täyttävä ja kylläinen ateria, joka sopii erityisen hyvin kylmiin päiviin.

Kimchi Jjigae on saatavilla monissa korealaisissa ravintoloissa, mutta se on myös yksinkertainen valmistaa kotona. Tarvitset vain muutaman ainesosan ja kattilan, jossa haudutat keiton miedolla lämmöllä parin tunnin ajan. Näin voit nauttia tästä herkullisesta korealaisesta kotiruoasta omassa keittiössäsi.

On erittäin helppo löytää reseptejä Kimchi Jjigae korealaisesta keittiöstä, ja voit kokeilla erilaisia versioita tästä maukkaasta pataruoasta saadaksesi juuri omaan makuusi sopivan vaihtoehdon.

Ainekset

Kimchi Jjigae on korealainen keitto, joka koostuu pääasiassa seuraavista aineksista:

 • Kimchi: Hapankaali kimchi on tämän keiton tärkein ainesosa. Vanhempi, käynyt kimchi on suositeltavaa, koska se antaa keitolle enemmän makua.
 • Liha: Yleisimmin käytetty liha on porsaan vatsa tai pekoni. Voit myös käyttää naudanlihaa tai kanaa.
 • Tofu: Kimchi Jjigaessa käytetään yleensä kiinteää tofua, joka kestää kuumuutta paremmin.
 • Sipulit: Vihreät ja pienet sipulit lisäävät makua ja tekstuuria keittoon.

Mausteet

Tässä on luettelo mausteista, joista Kimchi Jjigaen erityinen maku muodostuu:

 • Gochugaru (korealaiset chililastut): Tämä antaa keitolle sen tulisen maun.
 • Gochujang (korealainen chilitahna): Tämä lisää yhtä lailla tulisuutta ja makeutta keittoon.
 • Valkosipuli: Silputtu valkosipuli lisää umamia ja syvempää makua.
 • Soijakastike: Soijakastike lisää suolaisuutta.
 • Sokeri (tai riisiviini, jos haluat): Tämä tasapainottaa keiton happamuuden.
 • Ankka: Jos haluat lisätä syvempää makua keittoon, voit käyttää ankkaa.

Liemi

Perinteisesti Kimchi Jjigae keittoon käytettävä liemi on korealaista ankasta tehtyä lientä. Voit kuitenkin käyttää muita liemiä esimerkiksi naudanlihalientä, kanalientä tai kasvislientä. Liemiin lisätään vettä, joka on suunnilleen sama määrä kuin kimchin ja muiden aineksien määrä keitossa.

Seuraavia elintarvikkeita ei ole otettu huomioon Kimchi Jjigae reseptissä: riisi, kala, levä, rapu, katkarapu, sinappi, makkara, muna, spaghetti, pinaatti ja turska. Tämä ei tarkoita, että et voi lisätä niitä omiin versioihin – kokeile rohkeasti ja nauti keitosta!

Valmistusvaiheet

Valmistelujakso koostuu seuraavista vaiheista:

 • Pese ja pilko 1 kg kimchiä pienemmiksi kappaleiksi.
 • Pilko 300 g tofua kuutioiksi ja varaa se sivuun.
 • Hienonna 3 isoa valkosipulinkynttä.
 • Kiehauta vesi ja liota siinä 10 g kuivattuja anjoviksia noin 20 minuuttia. Siivilöi ja säilytä liemi.

Nämä valmistelutoimet vievät noin 10 minuuttia.

Valmistaminen

Keiton valmistaminen vie noin 35 minuuttia ja siihen kuuluu seuraavat vaiheet:

 1. Kuumenna suuri pannu tai pata keskilämmöllä. Lisää 2 rkl ruokaöljyä ja hienonnettu valkosipuli. Paista noin 1 minuutti, kunnes valkosipuli on pehmeää.
 2. Lisää pannulle pilkottu kimchi ja paista noin 5 minuuttia, kunnes kimchi saa hieman väriä.
 3. Lisää 1 rkl gochujang tahnaa ja 1 rkl gochugaru jauhetta pannulle ja sekoita hyvin.
 4. Lisää anjovisliemi ja 1 l vettä. Anna keiton kiehua noin 20 minuuttia.
 5. Lisää tofu ja 2 rkl kalakastiketta (säädä maun mukaan). Hauduta vielä 5-10 minuuttia.

Viimeistely

Viimeistele Kimchi Jjigae seuraavasti:

 • Ripottele pinnalle 2-3 kevätsipulia, hienonnettuna.
 • Tarjoa Kimchi Jjigae kuumana välittömästi valmistuksen jälkeen. Voit tarjoilla sen riisin tai lisukkeiden kanssa.

Valmisteluun menee noin 10 minuuttia, keittämiseen 35 minuuttia, joten Kimchi Jjigaen valmistukseen kokonaisuudessaan kuluu noin 45 minuuttia.

 Erilaiset vaihtoehdot

Voit kokeilla erilaisia mausteita Kimchi Jjigae reseptiin. Lisää esimerkiksi maustamiseen rouhittua mustapippuria. Se antaa mukavan potkun keittoon ja tuo lisää makua.

Liha ja kala

Kimchi Jjigae voidaan valmistaa eri proteiinilähteillä. Perinteisesti käytetään porsaanlapaa, mutta voit vaihtaa sen muuhun lihaan tai kalaan, kuten makkaraan, spamiin tai makrilliin. Budae Jjigae on toinen suosittu korealainen keitto, joka sisältää usein spamia ja muita säilykelihoja.

Kun keität Kimchi Jjigaea, muista, että eri lihojen ja kalojen kypsennysajat saattavat vaihdella.  Tarkista kypsennysajat ja anna ruokien hautua riittävän kauan, jotta liha tai kala kypsyy täydellisesti.

Liemen valitseminen

Perinteiseen Kimchi Jjigaeen käytetään usein pohjaliemenä vettä. Kuitenkin, voit kokeilla vaihtoehtoisia nesteitä, kuten kanalientä tai Doenjang Jjigae lientä, joka perustuu fermentoidun soijapavun tahnaan, tehdäksesi keitosta vielä maukkaamman.

Yksi tapa lisätä keiton makua on käyttää makkaraa tai spamia eli säilykelihaa. Veden sijaan voit käyttää kanalientä, joka lisää enemmän makua keittoon. Tässä on yksi ehdotus:

 • Lapapaisti, sianliha
 • Makkara
 • Spam
 • Kanaliemi
 • Kimchi

Tässä on toinen esimerkki, joka sisältää fermentoidusta soijapavusta valmistetun Doenjang Jjigae pohjan:

 • Lapapaisti, sianliha
 • Kanaliemi
 • Doenjang Jjigae -liemi
 • Kimchi

Säilytys ja lämmitys: Jos sinulla on ylimääräistä keittoa, voit säilyttää sen jääkaapissa tai pakastimessa ja lämmittää sen uudelleen yksittäisissä kulhoissa. Muista, että kuumennettaessa keitto voi menettää osan alkuperäisestä rakenteesta ja mausta, joten sekoita kevyesti ja lämmitä vain tarvittava määrä kerrallaan. Tutustu kaikkiin Korealaisiin resepteihin täältä.

Nauttiminen

Kimchi Jjigae on herkullinen ruoka, joka sopii hyvin monenlaisille lisukkeille. Älä pelkää kokeilla tämän ruoan parina erilaisia lisukkeita. Esimerkkejä suositelluista lisukkeista ovat:

 • Riisi: Yksinkertainen keitetty riisi on täydellinen lisuke Kimchi Jjigaen kanssa, koska se tasapainottaa ruoan voimakasta makua..
 • Makaroni: Nuudelit sopivat myös hyvin Kimchi Jjigaen kanssa. Voit valita esimerkiksi ramyeon nuudeleita tai muita aasialaisia nuudeleita.
 • Vihannekset: Voit lisätä vihanneksia Kimchi Jjigaen päälle. Esimerkiksi salaattia, kurkkua tai tomaattia.

Säilytys ja uudelleen lämmittäminen

Kimchi Jjigae säilyy jääkaapissa noin 3-4 päivää. Voit myös pakastaa sen, jolloin se säilyy pidempään, jopa kuukausia. Uudelleen lämmittämisen yhteydessä on kuitenkin huomioitava, että pakastaminen voi muuttaa ruoan rakennetta. Käytä mielellään kattilaa tai mikroaaltouunia ruoan uudelleen lämmittämiseen.

Huomioitavat asiat

Vaikka Kimchi Jjigae on erittäin maukas ja monipuolinen ateria, on tärkeää huomioida eräitä seikkoja:

 • Mausteisuus: Kimchi Jjigae on usein mausteinen ruoka. Muista maustaa oman makusi mukaan valmistaessasi ruokaa.
 • Kimchi: Laadukas kimchi on avain herkulliseen Kimchi Jjigaeen. Käytä tuoretta ja maitohappokäytettyä kimchiä parhaan maun saavuttamiseksii.
 • Liha: Liha on yleinen ainesosa Kimchi Jjigaessa, mutta voit käyttää myös muita proteiinin lähteitä, kuten kanaa, kalaa tai soijan paloja.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kimchi Jjigaen valmistus on melko yksinkertaista. Tarvitset kimchiä, lihalientä, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, kalaa ja pehmeää tofua. Laita ainekset suureen pataan ja anna niiden kiehua alhaisella lämmöllä noin 30 minuuttia. Vältä ylikypsentämistä, jotta keitto säilyttää herkullisen maun ja rakenteen.

Kyllä, Kimchi Jjigae on terveellinen ruokavalinta. Se sisältää runsaasti proteiinia tofusta ja kalasta, C-vitamiinia kimchistä sekä kuitua ja antioksidantteja vihanneksista. Se on myös matalakalorista, joten Kimchi Jjigae sopii hyvin laihduttajille.

Pehmeän tofun Jjigae on toinen korealainen keitto, jossa on pehmeää tofua. Pehmeän tofu Jjigae sisältää usein samoja ainesosia kuin Kimchi Jjigae, mutta sillä on vähemmän kimchiä ja enemmän tofua. Kimchi Jjigae on yleensä mausteisempi ja hapokkaampi kuin pehmeän tofu Jjigae.

Kimchi Jjigae maistuu kimchille, joka on mausteinen, hieman tulinen ja hapan. Keittoon lisätyt vihannekset, kala ja tofu antavat keitolle täyteläisen maun. Kimchi Jjigae voi olla  tulinen, mutta ei liian voimakas, joten se sopii myös niille, jotka eivät ole tottuneet tulisiin ruokiin.

Suosituin Kimchi Jjigae resepti sisältää kimchiä, pehmeää tofua, sipulia, porkkanaa, valkosipulia, kalaa ja lientä. Jos haluat keittoon lihaa, voit lisätä siihen esimerkiksi possunlihaa tai naudanlihaa. Se sopii erinomaisesti tarjottavaksi riisin, nuudelien tai paistettujen perunasuikaleiden kanssa. Voit löytää monia erilaisia Kimchi Jjigae reseptejä verkosta ja niitä voi muokata oman maun mukaan.

Jjigae on korealainen termi keitoille, jotka ovat ruokaisempia ja enemmän pataruokien kaltaisia kuin tavalliset keitot. Jjigae keitot tarjoavat monipuolisen ja maittavan aterian, joka sisältää nestettä, proteiinia ja vihanneksia. Kimchi Jjigae on yksi tunnetuimmista Jjigae ruoista, ja se sisältää runsaasti vitamiineja, kuitua ja proteiinia.

Samankaltaiset artikkelit