Ginseng – Maagisen juuren salaisuudet ja vaikutukset terveyteen

Ginseng kanakeitto on Aasian perinteinen terveysruoka, jota on arvostettu erityisesti sen terveysvaikutusten vuoksi. Keiton pääraaka-aineita ovat ginseng, joka on tunnettu yrtti ja jolla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia, sekä kana. Ruoat, kuten tämä keitto, ovat yleisiä Itä-Aasiassa ja tarjoavat hyviä vaihtoehtoja niille, jotka pyrkivät terveelliseen ja ravitsevaan ruokavalioon.

Ginseng kanakeitto voi olla ratkaisu moniin terveysongelmiin esimerkiksi väsymykseen ja heikentyneeseen immuunijärjestelmän toimintaan. Tätä keittoa valmistetaan usein ateriaksi ystävien ja perheen kanssa nautittavaksi ja siitä tulee helposti rakastettu ja usein toistuva  ateria ruokavaliossa. Keittoon lisätään monia ravintoaineita, mukaan lukien vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja aminohappoja, mikä tekee siitä erinomaisen lisän terveelliseen ruokavalioon.

Valmistaessasi Ginseng kanakeittoa, on tärkeää käyttää hyvälaatuisia ainesosia. Useimmat reseptit vaativat tuoreen kanan sekä tuoreen tai kuivatun ginseng juuren käyttöä. Valmistusprosessi voi olla yksinkertainen tai haastavampi riippuen perinteistä ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Tämä keitto on ehdottomasti yksi kokeilemisen arvoinen, kun haluat lisätä terveellisiä ja ravitsevia aterioita ruokavalioosi.

Ginseng-kanakeitto on Aasian perinteinen terveysruoka
Ginseng-kanakeitto on Aasian perinteinen terveysruoka

Ginseng kanaliemen resepti

Ainekset

 • 1 kokonainen kana (noin 1 kg)
 • 50 g Korean ginsengjuuri
 • 7 dl vettä
 • 0.5 dl gluteenitonta riisiä
 • 4 jujube hedelmää (kuivattu)
 • 1 rkl suolaa
 • 1 rkl valkosipulinkynttä, murskattuna

Valmistusohjeet

 1. Kanan puhdistaminen: Poista ylimääräinen rasva kanasta ja huuhtele se hyvin kylmällä vedellä. Aseta kana uunivuokaan tai syvälle lautaselle ja sekoita tasainen suola-vesiseos. Kaada seos kanan päälle ja anna vaikuttaa noin 10 minuuttia. Huuhtele kana vielä kerran kylmällä vedellä.
 2. Kanaliemen keittäminen: Laita kana suureen kattilaan ja kaada noin 7 dl vettä päälle. Kuumenna vesi keskilämmöllä ja anna liemen kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia. Poista pinnalle muodostunut vaahto aika ajoin.
 3. Ginsengin ja muiden ainesosien lisääminen: Pese ginsengjuuri ja jujube hedelmät huolellisesti. Laita gluteeniton riisi likoamaan noin 20 minuutiksi. Lisää ginsengjuuri, jujube hedelmät, riisi ja valkosipuli liemeen. Lisää tarvittaessa vettä, jotta ainekset peittyvät.
 4. Keittoajan loppuvaihe: Kun kana on kypsää ja liemi on saanut värin ginsengistä, lisää suolaa keittoon maun mukaan. Anna keiton kypsyä vielä noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Ginseng kanaliemi on nyt valmista nautittavaksi! Tutustu kaikkiin Korealaisiin resepteihin täältä.

Perinteisten ainesosien merkitys

Ginseng kanakeitto, tunnetaan myös nimellä Samgyetang, joka on perinteinen korealainen ruokalaji. Se on valmistettu sekoittamalla erilaisia ainesosia, kuten ginseng, inkivääri, goji-marjat ja korealainen maissikana (Cornish hen). Tämä keitto on yleinen korealaisen ja kiinalaisen kokin valmistama ateria. Lisäksi sitä pidetään erittäin terveellisenä ruokana, koska siinä on runsaasti rautaa ja muita ravintoaineita.

Keiton pääraaka-aine on Koreassa ja Kiinassa viljelty ginseng, joka tunnetaan sen terveyshyödyistä. Ginseng auttaa lisäämään energiaa, parantamaan vastustuskykyä ja alentamaan stressiä. Inkivääri toimii samalla tavalla kuin ginseng, mikä lisää keiton terveellisiä vaikutuksia.

Goji marjat ja punaiset taatelit eli jujubet tuovat keittoon makean ja erityisen maun, samalla kun niillä on myös terveyshyötyä. Goji marjat sisältävät runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja, kun taas punaiset taatelit voivat auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmän toimintaa ja parantamaan unen laatua.

Keiton valmistamiseksi käytettävä maissikana on pienempi ja mureampi kuin tavallinen kana, mikä tekee keitosta herkullisemman. Lisäksi maissikana on rikas raudan ja muiden hivenaineiden lähde, mikä tukee kehon hyvinvointia.

Samgyetang on yleensä tarjoiltu makean riisin kanssa, joka on keitetty kanan sisällä, mikä antaa sille ainutlaatuisen maun ja koostumuksen. Tarjoiluun voi sisältyä myös kastike, joka koostuu soijakastikkeesta, valkosipulista ja mausteista täydentäen makujen kirjoa.

Korealainen Ginseng kanakeitto on paitsi herkullinen myös terveellinen ruokalaji, koska se sisältää runsaasti rautaa ja monia terveellisiä ainesosia, kuten ginsengiä, inkivääriä ja goji marjoja. Se soveltuu erinomaisesti sekä arkeen että juhlaan nautittavaksi.

Terveyshyödyt ja ravitsemus

Ginseng kanakeitolla on monia terveysvaikutuksia ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Se on erinomainen ateria ylläpitämään kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tämä keitto on matalakalorinen, mutta siinä on runsaasti proteiinia ja hiilihydraatteja. Lisäksi se sisältää kuituja, jotka auttavat ruoansulatuksessa. Keitossa on myös alhainen kolesterolipitoisuus, mikä on erityisen hyvä sydämelle. Natriumia on kohtuullisesti, mutta sen saanti on tärkeää lihasten ja hermoston toiminnalle.

Ginseng kanakeittossa on useita tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia, joka edistää hampaiden ja luuston hyvinvointia. Se sisältää myös muita mineraaleja, kuten kaliumia, magnesiumia ja fosforia, joiden kaikkien tiedetään edistävän kehon eri toimintoja.

Keskeiset terveyshyödyt:

 • Immuunijärjestelmän tuki: Ginseng auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmän toimintaa, mikä on erityisen hyödyllistä flunssakauden aikana.
 • Aivojen toiminnan parantaminen: Ginsengin sisältämät yhdisteet saattavat parantaa aivojen toimintaa ja muistia, mikä tekee siitä loistavan ainesosan herättelemään mieltä.
 • Fyysisen heikkouden torjunta: Ginseng kanakeiton ravitsevat ainesosat voivat auttaa lievittämään väsymystä ja parantamaan energiatasoa.
 • Sairauksien ehkäisy: Keiton sisältämät vitamiinit ja mineraalit voivat auttaa ehkäisemään erilaisia sairauksia elämän aikana.

Ginseng kanakeitto on erittäin ravitseva ateria, joka tarjoaa monia terveysvaikutuksia niille, jotka nauttivat sitä. Tämä keitto on täydellinen valinta, kun haluat lisätä hieman elinvoimaa arkiaterioihisi.

Perinteinen kiinalainen lääketiede

Perinteinen kiinalainen lääketiede on vanha lääketieteen oppi, joka perustuu luonnon yrtteihin ja elintarvikkeisiin, kuten ginseng ja ginseng tee. Se on osa laajempaa kiinalaista ruokaterapiaa, joka käyttää ruokaa lääkkeenä ja tasapainottamaan ihmiskehon energiaa ja veren puutosta.

Ginseng kanakeitto on suosittu kiinalainen ruoka, joka valmistetaan käyttämällä ginsengnin viipaleita ja kuivattua longania. Se tunnetaan myös nimellä Sam Gae Tang ja sitä on perinteisesti nautittu Korean niemimaalla sambok-, chobok- ja jungbok-päivinä. Keiton lämmittävä vaikutus auttaa lisäämään kehon qi ja parantamaan yleistä terveyttä.

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen (PKL) mukaan ginsengin sanotaan olevan lämmin luonteeltaan, mikä tekee siitä sopivan ainesosan lämmitettäviin ruokiin. Ginseng kanakeiton  uskotaan olevan erityisen tehokas niille, joiden kehonsa on epätasapainossa.

Koska ginsengillä on ainutlaatuiset lääkinnälliset ominaisuudet, se on arvostettu ainesosa perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. PKL-uskomusten mukaan ginseng voi auttaa lievittämään väsymystä, lisäämään energiatasoa ja vahvistamaan immuunijärjestelmän toimintaa.

Tässä on joitakin ginseng kanakeiton sisältämiä ainesosia:

 • Ginseng viipaleet
 • Kuivattu longan
 • Kana
 • Korealainen jujube
 • Valitut yrtit

Ginsengin eri lajikkeet

Ginseng on monikäyttöinen yrtti, jota on käytetty vuosisatojen ajan terveys- ja hyvinvointituotteissa. On olemassa kolme yleisintä ginseng lajiketta: amerikkalainen ginseng, korealainen ginseng ja kiinalainen ginseng. Näissä lajikkeissa on kuitenkin erilaisia ominaisuuksia, jotka vaihtelevat niiden alkuperän mukaan.

Ginseng lajikkeiden erot

Amerikkalainen ginseng (Panax quinquefolius) on kotoisin Pohjois-Amerikasta, ja sitä pidetään yleisesti hieman vähemmän voimakkaana kuin muita lajikkeita. Sen vaikutukset ovat enemmän rentouttavia ja stressiä lievittäviä.

Korealainen ginseng (Panax ginseng), toisinaan kutsuttu myös Aasian- tai aito ginseng, on tunnettu sen energisoivista ja stimuloivista vaikutuksista. Se on kotoisin Koreasta ja Kiinan koillisosista. Korealaisen ginsengin vaikutukset ovat voimakkaampia kuin amerikkalaisen ginsengin.

Kiinalainen ginseng (Panax notoginseng) on kotoisin Kiinasta ja sen uskotaan olevan lähempänä korealaisen ginsengin vaikutuksia, koska molemmat lajit kuuluvat samaan Panax-sukuun. Se on kuitenkin muita lajikkeita harvinaisempi ja kalliimpi.

Ginsengin ominaisuudet

Eri ginsengin lajikkeilla on erilaiset ginsenosidiprofiilit, mikä tekee niistä erilaisia vaikutuksiltaan. Näistä piirteistä riippuen ginsengin eri lajikkeita voidaan käyttää erilaisten terveysvaikutusten saavuttamiseksi.

Amerikkalaisen ginsengin tiedetään olevan rentouttava ja stressiä lievittävä, joten se sopii hyvin esimerkiksi rentoutumista ja unen laadun parantamista tavoitteleville. Korealainen ginseng puolestaan energisoi ja stimuloi, joten sen käyttö sopii paremmin jaksamista ja suorituskykyä parantaviin tarkoituksiin. Kiinalainen ginseng käytetään usein samankaltaisiin tarkoituksiin kuin korealainen ginseng, mutta sen saatavuus on rajoitetumpi.

Aasialainen Ginseng kananliemikulttuuri

Aasialaiset maat, kuten Kiina, Korea ja Malesia, ovat tunnettuja herkullisista ruoistaan, ja yksi niiden suosituimmista ruokalajeista on Ginseng kanaliemi. Tämä herkullinen ja terveellinen ruoka on peräisin Aasiasta ja on erityisen suosittu Koreassa, jossa sitä kutsutaan nimellä “Korean Ginseng Chicken Soup”.

Ginseng kanaliemi on yhdistelmä kanaa ja ginsengiä, joka on arvostettu yrtti monissa Aasian maissa sen lukuisten lääkinnällisten hyötyjen vuoksi. Liemen valmistuksessa yleensä käytetään pitkään haudutettua kanaa ja annoksen täydentää lisäämällä ginsengiä, joka antaa ruoalle lisää makua ja terveysvaikutuksia.

Joissakin Aasian maissa, kuten Malesiassa, ginseng kanaliemi on suosittu erilaisten terveysongelmien hoitamisessa tai ehkäisemisessä. On uskottu, että tämä liemi auttaa flunssaan ja yskään, parantaa energiatasoa ja vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa. Lisäksi sen tiedetään edistävän hyvää ruoansulatusta ja auttavan unettomuudessa.

Perinteisesti liemi valmistetaan hauduttamalla kanaa miedolla lämmöllä useita tunteja, jotta liemi tulee maukkaaksi ja kana pehmeäksi. Joissakin resepteissä käytetään muita ainesosia, kuten sipulia, valkosipulia ja inkivääriä, parantamaan liemen makua entisestään.

Kaiken kaikkiaan ginseng kanaliemen kulttuuri on rikas ja monipuolinen Aasian maissa. Sen suosion voidaan katsoa johtuvan sen herkullisista mauista ja sen tarjoamista terveyshyödyistä. Aasiassa tämä ruokalaji on erinomainen esimerkki siksi, että perinteiset ainesosat yhdistetään innovatiivisilla tavoilla tarjoamaan uusia makuelämyksiä samalla, kun pidetään huolta ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista.

Psykologiset vaikutukset

Ginseng kanakeitto on tunnettu sen myönteisistä vaikutuksista mieleen ja kehoon. Se auttaa parantamaan muistia ja aivotoimintaa. Ginseng sisältää aktiivisia yhdisteitä, jotka ovat osoittaneet stimuloivan aivojen hermosoluja ja lisäävän kognitiivista suorituskykyä.

Tämän lisäksi keitto tarjoaa hyötyjä hermostolle. Ginseng on osoittautunut tehokkaaksi lieventämään ahdistusta ja stressiä. Se vaikuttaa positiivisesti välittäjäaineisiin, kuten serotoniiniin ja dopamiiniin, jotka säätelevät mielialaa ja tunteita.

Ginseng kanakeitto auttaa myös elimistöä taistelemaan väsymystä vastaan. Se sisältää adaptogeenejä, jotka auttavat kehoa sopeutumaan stressaaviin tilanteisiin ja vähentämään väsymyksen tunnetta. Jos koet olevasi uupunut, tämä keitto voi auttaa palauttamaan energiatasosi.

Lisäksi ginsengillä on tulehdusta estäviä ominaisuuksia, jotka voivat olla hyödyllisiä vammojen hoidossa. Se auttaa vähentämään turvotusta, nopeuttamaan paranemista ja lievittämään kipua.

Kaiken kaikkiaan ginseng kanakeiton vaikutukset mieleen ja kehoon tekevät siitä ihanteellisen ruoan niille, jotka haluavat parantaa hyvinvointiaan ja elinvoimaisuuttaan rennon ja välittömän tunnelman kautta.

Lisävaihtoehdot ja ainesosat

Ginseng kanakeitto on herkullinen ja ravitseva ateria, joka voidaan valmistaa monin eri tavoin. Tässä osiossa käymme läpi joitain lisävaihtoehtoja ja ainesosia, joita voit lisätä keittoosi tuodaksesi siihen uusia makuja ja ravintoaineita.

Voit kokeilla keittoon erilaisia kanavaihtoehtoja. Tässä ehdotuksia myös muita raaka-aineista, joita voit vaihtoehtoisesti käyttää ruoan valmistuksessa.

Kokeile lisätä keittoon lisäainesosia, kuten:

 • Kastanjat: Nämä pähkinämäiset hedelmät ovat makeita ja mehukkaita, ja ne sopivat hyvin ginseng kanakeiton lisukkeeksi.
 • Ginkgo-pähkinät: Nämä pähkinät ovat miedon makuisia ja niiden koostumus on sopivan pehmeä. Ne lisäävät keittoon ravitsevia aineita.
 • Huai shan: Tämä juures on tunnettu terveysvaikutuksistaan ja lisää keittoon hieman makeutta.
 • Cordyceps: Tämä sienilaji on arvostettu rohdos, ja se antaa keitolle mukavan mausteisen vivahteen.

Kun keität ginseng kanakeiton, käytä hienoa siivilää siivilöidäksesi liemen mahdollisen lian ja epäpuhtauksien poistamiseksi. Tämä varmistaa, että lopputulos on kirkas, maukas ja houkutteleva.

Jos haluat maistaa erilaista ginseng kanakeiton versiota, kokeile korealaista versiota. Tämä versio sisältää usein muita aromaattisia aineksia, kuten valkosipulia ja inkivääriä, jotka antavat keitolle mausteisen vivahteen.

Muista, että voit käyttää luovuuttasi ja lisätä ginseng kanakeittoon omia suosikkiainesosiasi. Kokeile erilaisia yhdistelmiä löytääksesi oman, ainutlaatuisen ja herkullisen ginseng kanakeittoreseptisi.

Usein kysytyt kysymykset

Ginseng kanakeitto eli Samgyetang on korealainen ruokalaji, johon kuuluu kokonainen kana, joka on täytetty glutinous riisillä (tahmariisi), korealaista ginsengiä, jujube hedelmiä ja muita yrttejä. Valmistus tapahtuu seuraavasti:

 1. Pese kana ja anna sen kuivua.
 2. Laita ginseng, riisi ja jujube hedelmät kanaan.
 3. Aseta kana kattilaan ja kaada vettä niin, että se peittää kanan.
 4. Keitä kanaa miedolla lämmöllä noin 1-2 tuntia.
 5. Tarjoile keitto kuumana ja nauti!

Ginseng kanakeitto on tunnettu terveysvaikutuksistaan. Ginseng tunnetaan adaptogeenina, joka voi auttaa kehoa sopeutumaan stressiin ja edistää immuunijärjestelmää. Kanakeitto on monille yhdistetty helpotukseen flunssan oireista, ja ginsengin lisääminen voi lisätä tätä vaikutusta.

Ginseng kanakeiton pääainesosat ovat kana, korealainen ginseng, glutinous riisi ja jujube hedelmät. Voit lisätä muita yrttejä ja mausteita, kuten inkivääriä, valkosipulia ja kevätsipulia, maun mukaan.

Ginseng kanakeitto on peräisin Koreasta, ja sen alkuperä juontaa juurensa kauas historiaan. Sitä on käytetty perinteisessä korealaisessa lääketieteessä, jossa uskottiin ginsengin ja muiden yrttien parantavan kehoa ja mieltä.

Ginseng-kanakeitto lausutaan koreaksi: “삼계탕” ( Samgyetang).

Parhaita reseptejä löydät esimerkiksi korealaisista ruokablogeista ja keittokirjoista. Voit myös kysyä neuvoa korealaisilta ystäviltä tai tutuilta. Muista, että reseptejä kannattaa soveltaa omien makumieltymysten mukaan!

Samankaltaiset artikkelit