Samgyetang – Korealainen elämän eliksiiri lämpimään kesäpäivään

Korean kuuma kesä on parasta aikaa nauttia virkistävästä ja ravitsevasta Samgyetangista, korealaisesta Ginseng kanakeitosta. Tämä perinteinen korealainen ruoka on ollut vuosisatojen ajan olennainen osa korealaista ruokakulttuuria. Se on täynnä ginsengin, kanan, riisin ja muiden terveellisten ainesosien energiaa ja se antaa keholle ja mielelle virkistävää ja ravitsevaa energiaa kuuman päivän keskellä.

Samgyetang valmistus

Samgyetangin valmistus on ikään kuin matka läpi korealaisen ruokakulttuurin sydämen. Sen juuret juontavat muinaiseen aikaan, jolloin lääkkeellisiä yrttejä ja luonnollisia ainesosia käytettiin ruoanvalmistuksessa niiden terveyshyötyjen vuoksi. Yksinkertaisuudessaan samgyetang koostuu kanasta, joka on täytetty gluteenittomalla riisillä, korealaisella ginsengillä, valkosipulilla ja jujubeilla, keitetty sitten hitaasti, kunnes liemi on rikas ja kana täysin kypsä.

Samgyetangin valmistus alkaa kanasta ja riisistä. Käytämme pientä broileria tai kananpoikaa, joka on sopivan kokoinen yhdelle henkilölle. Kana puhdistetaan ja huuhdellaan sisältä ja ulkoa ennen täyttämistä.

Gluteeniton riisi, jota joskus kutsutaan myös tahmeaksi riisiksi, liotetaan vähintään tunnin ajan, jotta se pehmenee ja kypsyy nopeammin keittäessä. Tämä riisi on tärkeä osa täytettä ja antaa keitolle sen ainutlaatuisen täyteläisen maun.

Yksi samgyetangin ainutlaatuisimmista ainesosista on korealainen ginseng. Tämä voimakas yrtti on tunnettu sen terveyshyödyistä, ja sen uskotaan lisäävän energiaa ja auttavan kehoa sopeutumaan stressiin. Ginseng on kuitenkin melko voimakasta, joten keitossa käytetään yleensä yksi juuri kanaa kohti.

Toinen ainutlaatuinen ainesosa on jujube. Nämä kuivatut hedelmät lisäävät keittoon makeutta ja tasapainottavat ginsengin ja valkosipulin makua.

Varsinainen keittoprosessi kestää useita tunteja. Tänä aikana ainesosat kypsyvät yhdessä, mikä luo syvän ja täyteläisen makuyhdistelmän. Tämän pitkän keittoajan aikana korealaisesta ginsengistä, jujubesta ja valkosipulista vapautuu terveydelle edullisia aineita liemeen.

Kuten monet korealaiset ruoat, myös samgyetang perustuu ajatukseen yin ja yang tasapainosta ja viiden elementin teoriasta. Jokainen ainesosa valitaan huolellisesti paitsi maun, myös sen terveyshyötyjen ja “lämmittävän” tai “viilentävän” vaikutuksen perusteella. Tämän periaatteen mukaan samgyetangin ainesosat tasapainottavat toisiaan täydellisesti.

Samgyetang Resepti

Annokset

4

Annosta
Valmistusaika

1

hour 

30

minutes
Kokkausaika

2

hours 

Ainesosat

 • 4 pientä kokonaista broileria tai kananpoikaa

 • 1 kupillinen glutinous riisiä (myös tunnetaan nimellä tahmea riisi tai jäkäläriisi)

 • 4 pientä korealaisen ginsengin juurta (jos mahdollista, käytä tuoreita)

 • 8 valkosipulinkynttä

 • 8 jujubea

 • 4 kevätsipulia

 • Suolaa ja pippuria maun mukaan

Ohjeet

 • Aloita liottamalla glutinous riisiä kylmässä vedessä vähintään tunnin ajan. Tämä pehmentää riisiä ja nopeuttaa sen kypsymistä keitossa.
 • Käsittele kana huolellisesti. Poista sisälmykset, jos ne ovat yhä sisällä. Huuhtele kanat sisältä ja ulkoa juoksevan kylmän veden alla.
 • Käytä jokainen kana ginsengjuurella, yhdellä jujubella ja kahdella valkosipulinkynnellä. Täytä kanat sen jälkeen liotetulla glutinous riisillä, mutta jätä hieman tilaa, koska riisi paisuu kypsennyksen aikana.
 • Aseta kanat suureen pataan ja kaada vettä niin, että kanat peittyvät kokonaan.
 • Keitä vettä korkealla lämmöllä ja kun vesi kiehuu, vähennä lämpöä ja keitä miedolla lämmöllä noin tunti.
 • Lisää loppu jujubet ja valkosipulit keittoon ja jatka keittämistä toinen tunti, tai kunnes kana on täysin kypsä ja riisi on pehmeää.
 • Mausta keitto suolalla ja pippurilla ja koristele hienonnetulla kevätsipulilla.

Samgyetang historia

Samgyetangin historia on vahvasti kietoutunut korealaiseen kulttuuriin ja perinteisiin. Vaikka tarkkaa ajankohtaa, milloin samgyetang kehitettiin, on vaikea määrittää, tiedetään, että se on ollut osa korealaista ruokavaliota jo useiden vuosisatojen ajan.

Samgyetang tarkoittaa kirjaimellisesti “ginseng-kanakeittoa” ja se on tunnettu sen ravitsevista ominaisuuksista ja terveyshyödyistä. Perinteisesti korealaisessa kulttuurissa on ajateltu, että ruoka ja lääketiede kulkevat käsi kädessä ja samgyetang on erinomainen esimerkki tästä filosofiasta.

Se on suosittu etenkin kuumina kesäkuukausina, jolloin korealaiset noudattavat “yi yeol chi yeol” -filosofiaa, mikä tarkoittaa “käytä lämpöä taistelemaan lämpöä vastaan”. Tämä on periaate, jonka mukaan syömällä kuumia ruokia kuumina päivinä autetaan kehoa säätelemään lämpötilaa ja tasapainottamaan energiaa.

Samgyetangia nautitaan erityisesti “sambok”-päivinä, jotka ovat kesän kolme kuuminta päivää korealaisen kalenterin mukaan. Nämä päivät ovat tärkeitä ajankohtia, jolloin ihmiset pyrkivät vahvistamaan kehoaan syömällä ravitsevia ruokia.

Tämä perinne on edelleen vahva nyky-Koreassa, ja monissa ravintoloissa on erityisiä tarjouksia ja ruokalistoja näille sambok-päiville. Samgyetang on yksi suosituimmista ruokalajeista näinä päivinä, ja sen uskotaan auttavan kehoa selviytymään kuumasta säästä ja antavan tarvittavaa energiaa. Tutustu kaikkiin Korealaisiin resepteihin täältä.

Samgyetang on kanakeitto, jonkalaista makua et ole luultavasti koskaan maistanut aiemmin. Sen liemi on rikas, kanainen ja lihainen. Sen tuoksuun sekoittuu ginseng sekä jujube. Tuoksu on siis aromaattinen.

Sangyetang tunnetusti kuumana ruokana auttaa aukomaan nenän tukkoisuutta sekä helpottaa flunssaisen kurkkua. Siksi ruokaa tarjoillaan monesti talvisin kylminä kuukausina. Lisäksi ateria on ravintorikasta ja maukasta.

Samgyetang annos Koreassa maksaa keskimäärin Soulissa, Etelä-Korean pääkaupungissa 16,000 wonia eli noin 11,41 euroa.

Samgyetangia kutsutaan myös nimellä gingseng kanakeitto. Ruoka koostuu liemestä, kanasta, joka on täytytte valkosipulilla, riisillä, jujubella sekä gingsenillä.

Samankaltaiset artikkelit