Budae Jjigae – Sotahistoriaa ja ruoanlaittoa samassa paketissa

Budae jjigae on korealainen ruokalaji, joka syntyi Korean sodan aikana. Sitä kutsutaan myös armeijan keitoksi tai armeijan tukikohtakeitoksi, koska se sai alkunsa Yhdysvaltain sotilastukikohdista. Merkittävänä fuusioateriana ja lohturuokana se on täydellinen nautittavaksi kylminä päivinä ja kokoontumisissa perheen ja ystävien kanssa.

Ruoanlaitossa käytettiin hyväksi niukkoja ainesosia, joita oli tarjolla Yhdysvaltain armeijan tukikohdissa, kuten makkaroita ja kinkkua. Ajan mittaan tämä yhdistelmä kehittyi herkulliseksi korealaiseksi padaksi, joka pitää sisällään kimchiä, gochujangia (korealainen chilipasta) ja tofua. Budae jjigae on sittemmin jalostunut edelleen huomioiden  monimuotoiset maut ja paikallisten korealaisten keittiöiden suosikit.

Budae jjigae on edelleen suosittu Etelä-Koreassa ja  korealaisissa ravintoloissa ympäri maailmaa. Se on myös helppo valmistaa kotona ja sen maku muistuttaa monia Korean historiasta sekä sen sekoittumisesta amerikkalaisen kulttuurin kanssa.

Budae Jjigae syntyi Korean sodan aikana
Budae Jjigae syntyi Korean sodan aikana.

Ainesosat

Budae jjigae on eteläkorealainen ruoka, joka koostuu monista erilaisista raaka-aineista. Tässä osiossa keskitymme pääasiassa erilaisiin liha- ja makkaravariaatioihin, jotka ovat tärkeä osa tätä herkullista ruokaa.

Lihat ja makkarat

Budae jjigae sisältää usein erilaisia lihoja ja makkaroita. Yleisimpiä lihoja ovat kinkku, pekoni ja possu. Makkaroista suosituimpia ovat nakit, makkarat ja spam. Tässä on lista yleisimpiä lihoja ja makkaroita, joita löytyy Budae jjigaesta:

 • Spam: Tämä on säilötty lihajaloste, joka lisätään usein Budae jjigaeen.
 • Nakit: Nakit ovat toinen suosittu lisäke, joka sopii hyvin tämän ruoan makuun.
 • Makkarat: Erilaiset makkaratyypit, kuten braatwursti ja kabanossi, ovat myös suosittuja tässä ruoassa.
 • Kinkku: Kinkku on maukas lisäys, joka antaa Budae jjigaelle sen herkullisen lihaisan maun.
 • Pekoni: Pekoni on toinen suosittu liha-ainesosa, jota käytetään usein tässä ruoassa.
 • Possu: Possunliha on yleinen ainesosa eteläkorealaisessa keittiössä ja sitä käytetään myös Budae jjigaessa.

Kun valmistat Budae jjigae -keittoa, voit kokeilla erilaisia liha- ja makkara-ainesosia löytääksesi oman suosikkisi. Muista kuitenkin pitää annoskoot kohtuullisina, sillä lihat ja makkarat sisältävät runsaasti rasvaa ja kaloreita.

Kasvikset ja sienet

Budae jjigaeen käytetään runsaasti erilaisia kasviksia ja vihanneksia, jotka antavat ruoalle  sen tunnusomaisen maun ja ravitsemuksellisen arvon. Yleisimpiä kasviksia ovat:

 • Kimchi: Fermentoitu (hapatettu) kaali, joka on yksi korealaisen keittiön kulmakivistä.
 • Valkosipuli: Antaa ruokaan voimakkaan maun ja on tärkeä osa korealaisessa ruoanlaitossa.
 • Sipuli: Aromikas perusvihannes, jota käytetään monien ruokien perustana, kuten  myös Budae jjigaessa.
 • Vihreät sipulit: Viimeistele ruoka vihreällä sipulilla tuomaan raikkautta ja makua.
 • Kaali: Tuore kaali voi olla mukava lisä keittoon, etenkin jos haluat lisätä siihen hieman enemmän vihreitä.

Sienet

Sienet ovat toinen tärkeä ainesosa Budae jjigaessa. Ne tuovat umamisen maun ja antavat keitolle täyteläisemmän koostumuksen. 

 • Sienet (esimerkiksi herkkusienet tai siitake): valitse rapeita ja tuoreita sieniä, joiden maku sopii hyvin yhteen muiden ainesosien kanssa.

Voit myös lisätä punaisen paprikan viipaleita tuomaan lisää väriä ja makeutta Budae jjigae -keittoon. Älä kuitenkaan unohda pitää ainesosia yksinkertaisina ja herkullisina.  Tämä on loppujen lopuksi rento ja helppo ruoka, josta koko perhe nauttii.

Välipalat ja viljat

Budae jjigae on korealainen ruokalaji, joka tunnetaan myös “armeija-aikaisena keitoksena”. Se sisältää useita ainesosia, kuten nuudeleita, pastaa ja riisikakkuja. Nuudelit ovat yleensä ramyeon tyyppisiä, mikä tarkoittaa, että ne ovat ohuita, pehmeitä ja helposti valmistettavia. Ne ovat suosittuja korealaisessa keittiössä.

On olemassa monenlaisia ramyeon nuudeleita, ja ne vaihtelevat runsaasti koostumukseltaan ja paksuudeltaan. Budae jjigae voidaan valmistaa ramyeon nuudeleilla tai instant ramyeon nuudeleilla, jotka ovat nopeita ja käteviä vaihtoehtoja tälle perinteiselle ruokalajille.

Riisi

Budae jjigae keitossa voidaan käyttää myös muita viljatuotteita, esimerkiksi riisiä. Usein keitto tarjoillaan höyrytetyn riisin kanssa, joka antaa lisää tekstuuria ja täyteläisyyttä ateriaan. Riisin käyttäminen keitossa voi tehdä siitä täyttävämmän ja samalla säilyttää sen perinteisen korealaisen maun.

Korealaisissa ravintoloissa tarjoillaan Budae jjigaen kera usein ohuita ja pyöreitä  riisikakkuja, joissa on ainutlaatuinen koostumus ja maku. Ne sopivat hyvin Budae jjigae keiton luonteen kanssa, koska ne imevät lientä ja lisäävät omalaatuista tekstuuria.

Budae jjigae on monipuolinen välipala, johon voi lisätä erilaisia viljoja, ramyeon nuudeleita, riisikakkuja, macaronia tai jopa höyrytettyä riisiä, jotka antavat sille oman ainutlaatuisen luonteensa.

Kastikkeet ja mausteet Nudae jjigaessä

Budae jjigaessa, joka tunnetaan myös nimellä Korean armeijan pata, käytetään monia tyypillisiä korealaisia mausteita ja kastikkeita. Näitä ovat:

 • Gochugaru: Korean punainen chilijauhe, joka antaa ruoalle sen tulisuuden.
 • Gochujang: Korean chilitahna, joka lisää makeutta ja mausteisuutta.
 • Anchovy-liemi: Suolainen liemi, joka toimii pohjaraaka-aineena padalle.
 • Doenjang: Korean soijapaputahna, joka antaa maistuvan umamin maun.

Muut mausteet

Budae jjigae sisältää myös muita mausteita ja ainesosia, jotka täydentävät siitä monipuolisen ja herkullisen ruoan. Näitä ovat:

 • Kalakastike: Lisää syvyyttä ja mausteisuutta ruokaan.
 • Soijakastike: Suolaa ja umamin makua parantava, täydentää annoksen kokonaismakua.
 • Sokeri: Tasapainottaa tulisuuden ja antaa ruoalle sopivan makeuden.
 • Mustapippuri: Lisää hieman mausteisuutta ja täyteläisyyttä.
 • Seesamiöljy: Aromaattinen öljy, joka lisää rikkaan pähkinäisen maun.
 • Mirin: Makea riisiviini tasapainottaa makuja ja antaa lisää makeutta.

Jokaisen version ainesosat vaihtelevat hieman, mutta useimmat sisältävät:

 • Pavut: Esimerkiksi valkoiset pavut tai paahdetut pavut antavat ruoalle rakennetta ja täyteläisyyttä.
 • Juusto: Sulatettu juusto tai queso sopii erityisesti pataruokiin tehden siitä kermaisemman.

Nutritionaalinen analyysi ei ole yleisesti saatavilla reseptien vaihtelevuuden takia, mutta Budae jjigae on hyvä proteiinien ja kuitujen lähde sen ainesosien ansiosta. Tutustu kaikkiin Korealaisiin resepteihin täältä.

Usein Kysyttyjä Kysymyksiä

Budae jjigae on korealainen ruokalaji, joka sai alkunsa Korean sodan jälkeen, kun amerikkalaiset sotilaat toivat maahan lännen elintarvikkeita, kuten säilykkeitä ja makkaroita. Korealaiset kehittivät tästä omaperäisen keiton, joka tunnetaan nimellä Budae jjigae.

Budae jjigaen valmistaminen ei ole vaikeaa. Tarvitset vain seuraavat ainesosat: kimchi, gochujang (korealainen chilitahna), gochugaru (korealainen chilijauhe), sokeri, valkosipuli, lihaliemi, kalaliemi ja tietenkin amerikkalaisia sotilasmakkaroita, kuten SPAMia ja/tai hot dog -tyyppisiä makkaroita. Aluksi valmistetaan liemipohja, jota keitetään liedellä noin 25 minuutin ajan. Tämän jälkeen lisätään lihavalmisteet, joita keitetään noin 10 minuuttia. Tämän jälkeen keitokseen lisätään mausteet ja kasvikset. Nuudelit lisätään vasta keiton loppuvaiheessa sekä voit tarjoilla aterian suuressa kattilassa, jonka voi laittaa kiehumaan siirrettävän lieden päälle keittiön pöydälle, josta kaikki voivat nauttia yhtä aikaa ruoan kiehuessa kaikkien saatavilla.

Budae jjigae vaatii useita ainesosia, kuten kimchi, gochujang, gochugaru, sokeri, valkosipuli, lihaliemi ja kalaliemi. Lisäksi tarvitset makkaroita ja muita lisukkeita kuten ramen-nuudeleita, tofu, riisi- tai lasinuudeleita.

Voit korvata tai lisätä ainesosia Budae jjigaehen oman makumieltymyksen mukaan. Erilaisia makkaroita, kuten kanaa tai kalaa sisältäviä makkaroita, voidaan käyttää. Myös muita vihanneksia, kuten paprikaa tai kesäkurpitsaa, voi lisätä keittoon.

Budae jjigae keitetään yleensä noin 20-30 minuuttia. Lihan ja makkaroiden leikkaaminen pienemmiksi osiksi voi lyhentää keittoaikaa. Tarkista keiton maku säännöllisesti ja mausta makusi mukaan.

Budae jjigae on itsessään jo täyttävä ruoka, mutta voit tarjota sen kanssa myös lisukkeita, kuten riisiä, paistettua kimchiä, korelaista merilevää tai jopa paistettuja kananmunia lisämakua ja tekstuuria tuomaan.

Samankaltaiset artikkelit