Samgyeopsal – Herkullinen Korealainen BBQ liha

Samgyeopsal on suosittu korealainen grillattu porsaanliharuoka, joka on olennainen osa korealaisen ruoan maailmaa. Se on yksi monista herkullisista ruokalajeista, joita voit löytää korealaisesta BBQ- tai kotikeittiöstä. Grillattu porsaanliha tarjoillaan usein raikkaan salaatin, mausteisten kastikkeiden ja erilaisten lisukkeiden kanssa, mikä luo täydellisen harmonian makujen ja tekstuurien välillä.

Valmistaaksesi samgyeopsalia itse, tarvitset vain muutamia ainesosia ja oikeanlaisen grillin. Aloitetaan valitsemalla oikea porsaanliha – laadukas ja ohuesti leikattu porsaan kylkiliha on suosituin valinta tässä ruokalajissa. Voit löytää monia herkullisia reseptejä ja vinkkejä, miten valmistaa tämä ikoninen korealainen ruoka sivustolta makumatkalle Korealaisen ruoan pariin, joka auttaa sinua löytämään täydelliset maut.

Samgyeopsal ei ole vain herkullinen ruoka, se on myös sosiaalinen kokemus. Korealaisessa kulttuurissa tämän BBQ-ruokalajin ympärille rakentuvat pitkät ja lämminhenkiset illalliset ystävien ja perheen kanssa. Joten nauti samgyeopsalin tuomasta ilosta ja kutsu ystäväsi mukaan jakamaan tämä upea korealainen herkku kanssasi.

Samgyeopsalin ainekset

Samgyeopsal on suosittu korealainen ruoka, joka koostuu pääasiassa porsaan vatsasta (pork belly). Voit nauttia samgyeopsalin ystäviesi ja perheen kanssa. Tässä osiossa käydään läpi tärkeimmät ainekset, joita tarvitset herkullisen samgyeopsalin valmistamiseen.

Ensinnäkin tarvitset porsaan vatsaa, joka on samgyeopsalin pääainesosa. Porsaan vatsa on mehukasta ja rasvaista lihaa, joka antaa samgyeopsalle sen tunnetun maun ja rakenteen. Varmista, että käytät tuoretta ja laadukasta lihaa tähän reseptiin.

Seuraavaksi valmistetaan lisukkeet, joita tavallisimmin ovat:

 • Sipuli
 • Valkosipuli
 • Sieni
 • Kurkku
 • Salaatti

Kaikki nämä vihannekset antavat samgyeopsaille lisää makua ja tekstuuria. Vihannekset voi tarvittaessa korvata omilla suosikeilla.

Samgyeopsalin kastikkeiden valmistamiseen tarvitset seuraavat ainekset:

 • Seesamiöljy
 • Sokeri
 • Valkosipuli
 • Soijakastike

Nämä kastikkeiden ainekset antavat samgyeopsale lisää makua ja syvyyttä. Kokeile erilaisia kastikkeita löytääksesi oman suosikkisi.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on ssamjang-kastike, joka on yleinen kastike tarjoiltuna samgyeopsal-guin kanssa. Ssamjang koostuu gochujangista (korealainen chilitahna), doenjangista (korealainen soijapaputahna), seesamiöljystä, valkosipulista ja sokerista. Tämä kastike lisää samgyeopsalle erityisen maun ja kietoo yhteen kaikki ainekset.

Nyt kun tiedät tarvittavat ainekset, voit valmistaa herkullisen samgyeopsalin helposti kotona. Nauti tästä suositusta korealaisesta ruoasta ystäviesi ja perheen kanssa, ja kokeile erilaisia lisukkeita ja kastikkeita löytääksesi oman suosikkisi.

Samgyeopsal gui

Samgyeopsal gui on herkullinen korealainen ruokalaji, joka valmistetaan pääosin porsaan vatsasta eli ns. kolmikerroksisesta lihasta. Tämä ruokalaji tarjoaa täyteläisen ja maukkaan kokemuksen.

Samgyeopsal gui, eli korealainen grillattu porsaan vatsa, on erityisen suosittu Etelä-Koreassa, jossa se on osa paikallista grillikulttuuria. Se valmistetaan tavallisesti paistamalla ohuet siivut porsaan vatsarasvaa erityisessä pöytään upotetussa grillissä. Grillauksen aikana lihaan imeytyy monia herkullisia makuja mausteiden ja muiden ainesosien, kuten valkosipulin ja chilipaprikoiden, ansioista.

Beoljip samgyeopsal on yksi tunnetuimmista samgyeopsal-tyypeistä. Sen erottaa muista siitä, että liha on leikattu hieman paksummiksi suikaleiksi, mikä antaa lihalle enemmän makua ja mehevyyttä. Usein samgyeopsal tarjoillaan lisäkkeiden, kuten kimchin ja erilaisten salaattien kanssa, jotka täydentävät lihan makua ja tarjoavat virkistävän kontrastin lihan rasvaisuudelle.

Samgyeopsal-nautintoa ei pidä unohtaa mainita ilman kastikkeita. Yleisimmin käytetty kastike on ssamjang, joka on tahnamaista ja herkullista sekoitusta soijapavuista valmistettua pastaa, chilipastaa, valkosipulia ja seesamiöljyä. Kastikkeet antavat lisää makua lihalle ja tekevät kokemuksesta vieläkin nautinnollisemman.

Kun valmistat samgyeopsalia kotona, muista käyttää hyvälaatuista porsaan vatsaa ja valita oikeanlaiset mausteet ja lisukkeet.

Kastikkeen valmistus

Aloitetaan kastikkeen valmistus samgyeopsalille. Ensimmäisenä, tarvitset seuraavat ainesosat:

 • 2 rkl soijakastiketta
 • 1 rkl riisiviinietikkaa
 • 1 rkl hunajaa
 • 1 tl seesamiöljyä
 • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
 • 1/2 tl mustapippuria

Kun olet kerännyt kaikki ainesosat, seuraa näitä vaiheita:

 1. Sekoita soijakastike, riisiviinietikka, hunaja, seesamiöljy, murskattu valkosipuli ja mustapippuri yhteen kulhoon.
 2. Vatkaa seos tasaiseksi, jotta kaikki ainesosat sekoittuvat hyvin keskenään.

Käytä sitten kastiketta seuraavalla tavalla:

 • Voitele samgyeopsal-lihat kastikkeella ennen paistamista. Kastike lisää lihaan makua ja kosteutta.
 • Tarjoile kastiketta erikseen dippinä paistetulle lihalle. Dipatut palat voit kääriä salaatinlehtiin lisukkeiden kanssa.

Vinkki: Voit tehdä myös vaihtoehtoisia kastikkeita. Kokeile esimerkiksi seuraavia raaka-aineita:

 • Gochujang (korealainen chilitahna)
 • Gochugaru (korealainen chilijauhe)
 • Mirin (japanilainen makea riisiviini)

Näitä lisäämällä saat vaihtelua samgyeopsal-kastikkeisiin ja pääset nauttimaan monipuolisemmista mauista.

Lihan grillaus

Valmistelun jälkeen kuumenna grilli ja lisää liha sen pinnalle. Voit käyttää sähkögrilliä, hiiligrilliä tai kaasugrilliä, kunhan liha kypsyy tasaisesti. Grillaa porsaanlihaa molemmin puolin, kunnes se on kauniin kullanruskea ja rapea. Älä pelkää, jos lihasta irtoaa rasvaa grillauksen aikana, tämä lisää vain makuelämystä.

Lihan grillaamisen aikana voit valmistella lisukkeet ja kastikkeet. Perinteisiä lisukkeita ovat:

 • Kimchi: Mausteinen ja hapokas säilötyistä vihanneksista, tavallisesti kaalista, valmistettu korealainen ruokalaji.
 • Ssamjang: Mausteinen ja makea kastike, joka perustuu soijapaputahnaan (doenjang) ja chilitahnaan (gochujang).
 • Paistetut valkosipulinkynnet: Yleinen lisäke, joka on helppo valmistaa lieden tai grillin avulla.
 • Salaatinlehdet: Tarjoile salaattia, jotta voit kääriä lihan ja lisukkeet yhteen, kuten korealaisessa ruokakulttuurissa on tapana.

Kun kaikki on valmista, ota grillattu liha ja laita se salaatinlehdelle. Voit lisätä kimchiä, ssamjang-kastiketta ja muita lisukkeita oman makusi mukaan.

Valmistelut ennen grillausta

Ennen kuin aloitat samgyeopsal-juhlat, varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat ainekset ja välineet. Tässä on luettelo asioista, jotka sinun tulee ottaa huomioon ennen korealaisen porsaanvatsan grillaamista:

 • Valitse laadukasta porsaanvatsaa, joka on ohuelti viipaloitu.
 • Pese ja kuivaa salaatinlehdet. Romaine-salaatti tai muu rapea salaatti toimivat tähän hyvin.
 • Valmista lisäkkeet. Yleisimpiä lisäkkeitä ovat erilaiset vihannekset kuten paprika ja kesäkurpitsa. Ne voidaan grillata porsaanvatsan kanssa tai tarjoilla raakana.
 • Tee kevätsipulisalaatti. Se valmistetaan sekoittamalla hienonnettua kevätsipulia, chilijauhetta, valkosipulia, seesamiöljyä, soijakastiketta ja mausteita.
 • Hanki kastikkeet, kuten doenjang (korealainen soijapaputahna) ja gochujang (korealainen chili-tahna). Niitä voidaan käyttää sellaisenaan tai yhdistettynä muihin aineksiin monipuolistamaan makuelämyksiä.

Nyt, kun olet valmistautunut, voit kutsua ystäväsi ja perheesi samgyeopsal-juhliin. Aseta grilli keskelle pöytää, jotta kaikki voivat paistaa lihaa ja vihanneksia omien mieltymystensä mukaan. Tarjoa salaatinlehdet, lisukkeet ja kastikkeet käsien ulottuville, jotta jokainen voi itse koota omat ”täytetyt” salaatinlehtensä. 

Ravitsemustiedot

Yksi annos samgyeopsalia sisältää noin 350-500 kaloria, riippuen lihan ja lisukkeiden määrästä. Pidäthän kuitenkin mielessä, että kalorimäärä voi vaihdella eri ravintoloissa ja valmistusmenetelmistä johtuen.

Proteiinin suhteen samgyeopsal on erinomainen valinta. Yhdessä annoksessa on keskimäärin 20-30 grammaa proteiinia, joka auttaa lihasten kasvua ja ylläpitoa. Lisäksi se tarjoaa tärkeitä ravintoaineita kuten B-vitamiineja, rautaa ja sinkkiä.

Kuitujen saannin kannalta samgyeopsal ei ole yhtä vahva vaihtoehto, sillä itse lihassa ei ole kuitua lainkaan. Voit kuitenkin lisätä kuitupitoisuutta tarjoamalla aterian yhteydessä runsaasti vihanneksia tai täysjyväriisiä.

Ravitsemuksellisesti samgyeopsal-illallisen voi tehdä vieläkin monipuolisemmaksi lisäämällä lautaselle erilaisia korealaistyylisiä fermentoituja lisukkeita. Esimerkiksi kimchi tarjoaa kuitua, C-vitamiinia ja probiootteja, jotka edistävät suoliston hyvinvointia.

Kun valitset samgyeopsal-aterian, muista nauttia kohtuudella ja valita laadukkaita lisukkeita ja kastikkeita monipuolisen ravintosisällön takaamiseksi. Näin saat nauttia herkullisesta korealaisesta illallisesta samalla huolehtien terveellisestä ruokavaliosta.

Lisukkeet

Samgyeopsal-aterian yhteydessä tarjoillaan useita erilaisia lisukkeita, jotka täydentävät pääruoan makua. Yksi näistä lisukkeista on gui, joka voi vaihdella kalasta tai lihasta aina äyriäisiin asti. Myös erilaiset banchan-lisukkeet, kuten kimchi ja maustettu pinaatti ovat olennainen osa ateriaa.

Samgyeopsal-aterian täydentää myös erilaiset kastikkeet, kuten ssamjang. Ssamjang on korealainen kastike, joka koostuu pääasiassa soybean pastesta ja chilipastasta. Lisukkeisiin kuuluu myös keitettyä riisiä. Riisin tilalla voidaan tarjoilla myös kylmiä nuudeleita.

Jälkiruoaksi voit kokeilla korealaisia keittoja, kuten jjigae. Jjigae on monipuolinen korealainen keitto, joka voi sisältää lihaa, vihanneksia, tofua ja muita maukkaita ainesosia. Jjigae voi olla erinomainen päätös samgyeopsal-illalliselle.

Marinointi ja kypsennys

Aloita valitsemalla laadukas porsaan kylkiviipale ja leikkaa se noin 1-1,5 cm paksuisiksi suikaleiksi. Sekoita sitten marinadi, johon tarvitset extra-neitsytoliiviöljyä, puna- tai valkoviiniä, rosmariinia, laakerinlehtiä ja mustapippuria. Laita porsaanlihasuikaleet marinadiin ja anna niiden marinoitua vähintään 2 tuntia.

Porsaanlihan marinointiaikana voit valmistaa kastikkeet. Yksi suosittu kastike on valkosipulilla ja seesamiöljyllä maustettu soijakastike. Toinen kastike on perinteinen korealainen gochujang-kastike, joka on mausteinen ja hieman makea.

Kun porsaanliha on marinoitunut tarpeeksi kauan, kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Grillaa porsaanlihasuikaleet molemmin puolin, kunnes ne ovat rapeita ja kypsiä. Tämä vie noin 3-5 minuuttia per puoli.

Tarjoile grillattu porsaanliha tuoreiden salaatinlehtien, riisin ja valmistamiesi kastikkeiden kera. Voit käyttää salaatinlehtiä “lautasena”, jolle asetat porsaanlihan, riisiä ja kastikkeita, ja sitten kääri lehti rullalle ja nauti.

Samgyeopsal ja alkoholi

Samgyeopsal on korealainen ruokalaji, jota nautitaan usein alkoholin, kuten sojun, oluen tai viinin kera. Tässä osiossa kerrotaan, miten eri alkoholijuomat sopivat samgyeopsalin kanssa ja miten ne vaikuttavat makuelämykseen.

Soju on korealainen riisiviina, joka on suosituin alkoholijuoma samgyeopsalin kanssa. Sen mieto ja kirkas maku tasapainottaa samgyeopsalin rasvaisuutta ja tuo esiin lihan herkullisen maun. Sojun ja samgyeopsalin yhdistäminen luo klassisen korealaisen ateriakokemuksen.

Olut on toinen suosittu alkoholijuoma, joka tarjoillaan usein samgyeopsalin kanssa. Vaalea olut sopii erityisen hyvin samgyeopsalin rasvaisuuteen, sillä sen hapokkuus ja keveys auttavat ruoansulatusta. Voit kokeilla korealaisia oluita, kuten Cass tai Hite, mutta myös muut vaaleat oluet toimivat hyvin tämän ruoan kanssa.

Viini voi myös olla mielenkiintoinen vaihtoehto samgyeopsalin kanssa. Punaviinien tanniinit sopivat hyvin rasvaisten liharuokien kanssa ja se voi lisätä syvyyttä samgyeopsalin makuun. Valkoviini sen sijaan tuo raikkauden ja hapokkuuden, joka voi tasapainottaa lihan rasvaisuutta. Voit koettaa marinoimalla lihaa viinissä ennen grillausta, jolloin saat siihen lisää makua ja mielenkiintoisuutta.

Muista, että alkoholin nauttiminen samgyeopsalin kanssa voi tehdä aterian sosiaalisemmaksi ja hauskemmaksi, mutta on tärkeää juoda vastuullisesti ja nauttia kohtuudella.

Samgyeopsaliin sopivan lihan ostaminen

Korealaisissa ruokakaupoissa on laaja valikoima samgyeopsalia, ja tarjolla on useita eri rotujen lihaa, kuten mustapossuja, berkshire-possuja ja Mujifuji-porsasta. Yksi suosituimmista ja laadukkaimmista sianlihoista on kurobuta-porsaan liha. Kurobuta tunnetaan myös nimellä mustapossu, ja se on peräisin Japanista, jossa se on tunnettu laajasta valikoimastaan eri lihatyyppejä.

Mustapossun liha on tunnetusti pehmeää, mehevää ja makua täynnä. Sen korkean laadun ansiosta mustapossun samgyeopsal on herkullisinta ja suosituin valinta monille ruokailijoille.

Toisaalta, berkshire-possut tarjoavat samgyeopsalin ystäville vähemmän rasvaista ja laadukasta vaihtoehtoa. Berkshire-possujen liha on saanut suosiota maailmanlaajuisesti voimakkaan maun ja erinomaisen tekstuurin vuoksi.

Mujifuji-porsaanliha on toinen hyvä vaihtoehto samgyeopsalille. Se on tunnettu miedosta maustaan, vähärasvaisesta sisällöstään ja tietysti laadusta.

Valikoima ja saatavuus vaihtelevat kaupoittain, joten kysy henkilökunnalta, jos tarvitset apua valinnassa. Älä unohda myös ostaa mausteita ja muita tarvikkeita, joita tarvitset samgyeopsalin valmistukseen.

Lisätietoa Samgyeopsalista

Tätä herkullista liharuokaa voidaan rikastuttaa lisäämällä erilaisia kastikkeita ja mausteita. Yksi suosituista lisäyksistä samgyeopsaliin on vastajauhetun mustapippurin lisääminen, joka tuo esiin lihan murean maun. Perilla-lehdet toimivat paitsi värikkäinä koristeina myös aromikkaina lisukkeina, saaden aikaan yhtenäisen ja tasapainoisen makueelämyksen. Punaista lehtisalaattia käytetään lisukkeena lisäämään ruokalajille tekstuuria ja raikkautta.

Vaikka samgyeopsal ei ole kasvissyöjille sopiva ruokalaji pääraaka-aineensa takia, siitä voi silti nauttia monipuolisen lisäkkeiden valikoiman myötä. Voit esimerkiksi korvata porsaanlihan vihanneksilla tai muilla kasvisproteiineilla, jolloin saat samanlaisen herkullisen ja värikkään annoksen sopivaksi kasvissyöjille ja vegaaneille.

Usein kysytyt kysymykset

Mausteisen porsaan vatsan valmistus on yksinkertaista. Aloita maustamalla porsaan vatsa suolalla, pippurilla ja muilla haluamillasi mausteilla, kuten chilihiutaleilla tai paprikajauheella. Anna maustua noin 30 minuutin ajan jääkaapissa ennen grillausta. Grillaa porsaan vatsa keskilämmöllä, kunnes se on rapea ja kypsä.

Korealaisen BBQ tekeminen kotona on helppoa ja hauskaa. Tarvitset vain sähkö-, kaasugrillin tai hiiligrillin sekä lihaa, kuten porsaan vatsaa, ribsejä tai kanaa. Grillausritilät puhdistetaan ja öljytään ennen lihan lisäämistä. Korealaista BBQ-elämystä täydentävät erilaiset korealaiset lisukkeet, kuten kimchi, paistetut kasvikset, riisi sekä hyvä seura.

Bulgogi-porsas on ohuesti leikattua porsaanlihaa (tavallisesti kassler) marinoituna soijakastikkeella, valkosipulilla, seesamiöljyllä sekä muilla ainesosilla. Se on yleensä paistettua tai grillattua ja yleisesti tarjoiltu riisin tai salaatin kera. Samgyeopsal taas on porsaan vatsalihasta valmistettu lihasuikale, joka on yleensä paistettu tai grillattu. Samgyeopsal on tarjottu ilman marinadia ja sitä on tarkoitus nauttia erilaisten kastikkeiden ja korealaisen yrttien kera.

Korealaiseen BBQ sopii useimmat grillit, kuten kaasu-, hiili- tai sähkögrillit. Tärkeintä on, että grillissä on ritilä, joka voi kestää korkeita lämpötiloja ja jolle on helppo asettaa liha. Sähkögrillit ovat helpoimpia ja turvallisimpia käyttää sisätiloissa, kun taas kaasu- ja hiiligrillit antavat parhaan savuisen maun.

Yksi yksinkertainen resepti porsaan vatsapaloille on valmistaa ne suola-pippuriseoksella. Hiero lihaan suolaa ja pippuria, ja anna maustua noin 30 minuuttia jääkaapissa. Grillaa sitten keskilämmöllä kypsäksi. Voit lisätä muitakin makuja, kuten chilihiutaleita, valkosipulia tai soijakastiketta.

Tyypillinen korealainen lihan marinadi sisältää usein soijakastiketta, valkosipulia, sipulia, seesamiöljyä, sokeria tai hunajaa ja mausteita, kuten mustapippuria, chilihiutaleita tai gochujang-chilikastiketta. Muiden ainesosien, kuten inkiväärin ja päärynän, lisääminen antaa pehmeämpää ja monipuolisempaa makua. Marinointiaika voi vaihdella tunnista yön yli riippuen lihan koosta ja paksuudesta. Muista pestä marinadi pois ennen grillausta, jotta vältät palaneen maun.

Samankaltaiset artikkelit