Top View of a Variety of Korean Food

Soju – Korealaisen alkoholijuoman historia, valmistus ja nauttiminen

Soju on eteläkorealainen alkoholijuoma, joka on valmistettu riisistä, vehnästä tai ohrajauhoista. Se on yksi suosituimmista juomista Aasiassa, jolla on syvät juuret Korean historiassa ja kulttuurissa. Soju on miedon ja kevyen makuinen ja näiden ominaisuuksiensa ansioista saavuttanut laajan suosion ympäri maailmaa.

Tämä kirkas ja väritön juoma on maultaan mieto ja hieman makea, ja siinä on tyypillisesti 16-25 % alkoholia. Soju nautitaan yleensä jäähdytettynä ja jaetaan usein pienten lasien kesken seurueessa. Koreassa juomalla on vahva yhteisöllinen merkitys, ja sitä nautitaan erityisesti ystävien ja perheen kanssa aterioiden yhteydessä.

Sojun valmistusprosessi vaatii tarkan sekoituksen viljaa (yleensä riisiä), hiivaa ja vettä, ja sen käyminen tapahtuu ajan kuluessa. Fermentaation jälkeen seos tislataan korkeassa lämpötilassa, ja lopputuloksena saadaan kirkasta ja kevyttä juomaa. Erilaisia soju-merkkejä löytyy monenlaisilla mausteilla ja alkoholipitoisuuksilla, joten jokaiselle löytyy varmasti mieleinen vaihtoehto.

Sojusta voi tehdä myös erilaisia sekoituksia. Soju sekoittuu hyvin myös olueen!
Sojusta voi tehdä myös erilaisia sekoituksia. Soju sekoittuu hyvin myös olueen!

Sojun historia

Soju on eteläkorealainen, yleensä riisistä valmistettu alkoholijuoma. Se on yksi maailman suosituimmista viinoista ja sen juuret ulottuvat yli tuhannen vuoden taakse.

Sojun alkuperä voidaan jäljittää Goryeon aikaan (918–1392), jolloin korealaiset oppivat tislaustekniikoita Mongolin valloitusten aikana. Tuolloin Mongolit toivat mukanaan persialaisen Arakin tislausmenetelmän, josta kehittyi aikojen saatossa soju.

Tärkeimmät kehitysvaiheet sojun historiassa ovat:

 1. Goryeon aika: Tislaustekniikoiden saapuminen Koreaan ja sojun alkuperä.
 2. Joseon-dynastia: Sojun valmistuksessa siirryttiin käyttämään riisiä ja muita viljoja
 3. Korean sota: Japanin siirtomaavallan aikana ja Korean sodan aikana riisin käyttö kiellettiin, joten sojun valmistukseen alettiin käyttää muita halvempia ainesosia, kuten bataattia ja maniokkia
 4. 1980–1990-luku: Riisikieltojen poistumisen jälkeen alettiin jälleen käyttää riisiä sojun valmistuksessa, mutta halvemmat ainesosat säilyivät myös prosessissa
 5. 2000-luku: Käsityöläissojureiden nousu, jossa korostetaan laadukkaampia raaka-aineita ja perinteisiä valmistusmenetelmiä

Sojun tuotanto jatkoi kasvuaan 1900-luvulla, ja sen suosio eri puolilla maailmaa alkoi nousta. Erityisesti 2000-luvulla soju on saavuttanut suuren suosion, ja se on yksi maailman eniten nautituista alkoholijuomista. Nykyään löytyy monenlaisia soju merkkejä ja makuja, kuten maustettuja sojuja.

Vaikka sojun menetelmät ovat muuttuneet historiansa aikana, se on edelleen perinteikäs ja suosittu juoma Koreassa sekä ulkomailla.

Sojun valmistus

Sojun valmistus koostuu useista vaiheista, joihin kuuluvat riisin valmistelufermentointi ja tislaus.

Riisin valmistelu

Valmistusprosessi alkaa riisin valmistelulla. Tässä vaiheessa tärkeää on huolellisesti valittu riisilaatu. Valkoinen riisi on suosituinta sojun valmistuksessa. Riisi puhdistetaan, huuhdellaan ja liotetaan vedessä useita tunteja, ennen kuin se höyrytetään.

Fermentointi

Kun riisi on höyrytetty, sekoitetaan se nuruk-nimisen homesienen kanssa. Nuruk-sieni auttaa muuttamaan riisin tärkkelyksen sokeriksi, joka sitten muuttuu alkoholiksi. Tätä seosta kutsutaan danyangjiksi, ja se fermentoidaan 10-15 päivän ajan, minkä jälkeen se suodatetaan.

Tislaus

Lopuksi suodatettu soju tislataan useita kertoja tarkkaan valvotuissa olosuhteissa. Yleensä soju tislataan kaksi kertaa, mutta jotkut merkit, kuten premium-soju, saatetaan tislata useampia kertoja.

Tislausprosessin aikana alkoholin vahvuutta säädetään, ja tällä on merkitystä sojun lopulliselle alkoholipitoisuudelle, joka yleensä vaihtelee 16,8 prosentin ja 45 prosentin välimaastossa.

Yhteenvetona: sojun valmistus on taidokas ja perinteikäs prosessi, jossa on tärkeää yhdistää oikeat tekniikat ja raaka-aineet. Näin syntyy herkullinen ja nautinnollinen juoma, joka on saavuttanut suuren suosion Korean lisäksi myös kansainvälisesti.

Riisin käyttö

Sojun valmistuksessa riisi on keskeinen ainesosa, ja sen laatu vaikuttaa merkittävästi lopputuotteen makuun ja laatuun. Tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee tietää riisin käytöstä sojun valmistuksessa ovat:

 1. Riisin valinta: Sojun valmistuksessa käytetään usein jasmiini- tai japonicariisiä, mutta myös muita lajikkeita voidaan käyttää. Tärkeintä on valita laadukas riisi, jolla on neutraali maku ja sopiva tärkkelyspitoisuus.
 2. Riisin käsittely: Ennen käyttöä riisi pestään huolellisesti lian ja ylimääräisen tärkkelyksen poistamiseksi. Tämän jälkeen riisi kypsennetään höyryttämällä, jotta saadaan haluttu rakenne ja maku.
 3. Riisin fermentointi: Riisi yhdistetään mallasuutteeseen ja veteen, ja seoksen annetaan käydä useiden päivien ajan. Fermentoinnin aikana tärkkelys muuttuu sokeriksi, joka sitten muuttuu alkoholiksi.

Riisilajikkeet

Eri riisilajikkeilla on erilaisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat sojun valmistukseen ja lopputuotteen ominaisuuksiin. Tässä on muutama esimerkki riisilajikkeista:

 • Jasmiiniriisi: Tämä aromikas riisi on yleinen Aasiassa ja erityisesti Etelä-Koreassa, missä suurin osa sojusta valmistetaan. Jasmiiniriisiä arvostetaan sen miedon maun ja hyvän tärkkelyspitoisuuden takia.
 • Japonicariisi: Tämän lajikkeen tunnuspiirteitä ovat lyhyet, pyöreät jyvät ja kookas tärkkelysjyvänen. Japonicariisi on erinomainen sojun valmistukseen sen neutraalin maun ja sopivan tärkkelyspitoisuuden takia.

Toisinaan sojun valmistuksessa voidaan käyttää myös muita riisilajikkeita tai jopa muita viljoja, kuten ohraa tai maissia, mutta tällöin lopputuotteen maku ja ominaisuudet saattavat poiketa perinteisestä sojusta.

Fementointi

Sojun valmistus alkaa fementoinnilla, joka on olennainen osa koko prosessia. Tässä vaiheessa käytät viljaa, yleensä riisiä, ja sokeria sojun pohjana.

Aloita mittaamalla sokerimäärä ja riisi, joka vaihtelee eri soju-reseptien mukaan. Yleensä tarvitset seuraavat määrät:

 • 1 kg riisiä
 • 300 g sokeria

Ensin riisi keitetään perinteisellä tavalla. Kiehauta vesi ja lisää huuhdeltu riisi kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.

Vaiheen aikana voit valmistella hiivan, joka auttaa fementointiprosessissa. Hiiva on tärkeä osa fementointiprosessia ja se koostuu nurukista, joka on kuivattu sieni-itiö, sekä aktiivisesta leivinhiivasta

On aika yhdistää kaikki valmistetut osat ja luoda soju-seos fementointia varten. Prosessi sujuu seuraavasti:

 1. Laita keitetty riisi suureen astiaan
 2. Lisää sokeri riisin päälle
 3. Sekoita varovasti, kunnes sokeri on liuennut riisiin
 4. Lisää hiiva ja nuruk seokseen
 5. Yhdistä ainekset kattauksellisesti

Nyt fementointiprosessi voi alkaa. Sulje astia tiiviisti ja jätä se huoneenlämpöön, noin 20-22 asteeseen 10-14 päiväksi. Tänä aikana sokeri muuttuu alkoholiksi, ja seos saa sojun ominaisen maun ja aromin.

Noin kymmenen päivän kuluttua fementoitunut sojuseos on valmis seuraavaan vaiheeseen, joka on tislattu soju.

Tislaus

Tislaus tapahtuu kahdessa vaiheessa:

 1. Käyminen: Soju valmistetaan ensin käyttämällä fermentoitua viljaa, joka on sekoitettu veteen. Käymisen aikana mikro-organismit tuottavat alkoholia. Käyminen kestää tyypillisesti noin kaksi viikkoa.
 2. Höyrytislaus: Käyneen liemen muuttamiseksi sojuksi, se tulee tislata. Tämä saavutetaan höyryttämällä liemi korkeassa lämpötilassa irrottamaan alkoholin ja veden toisistaan. Alkoholi muuttuu kaasuksi, joka johdetaan putkien kautta viileämpään osaan, missä se tiivistyy takaisin nestemäiseen muotoon.

Tislausprosessiin liittyvä tärkeä tekijä on asteikko. Asteikko mittaa juoman alkoholipitoisuutta, ja soju on yleensä 16-25% vahvuista. Tässä on joitakin yleisiä asteikkoluokituksia:

MatalaKeskitasoKorkea
16-18%18-22%22-25%

Tislausprosessi on tärkeä sojun laadun ja makuprofiilin kannalta, joten valmistajat keksivät usein oman tislauksen ominaismenetelmiään. Suosittuja menetelmiä ovat kuitenkin yksinkertainen tislaus ja kaksoistislaus.

Yksinkertaisessa tislauksessa soju tislataan vain kerran, mikä jättää siihen enemmän viljan makua ja antaa sille pehmeämmän maun. Kaksoistislaus taas tarkoittaa, että soju tislataan kahdesti, jolloin lopputulos on korkeamman alkoholipitoisuuden omaava ja puhtaampi juoma.

Nyt kun ymmärrät sojun tislausprosessin perusteet, voit arvostaa tätä suosittua korealaisen kulttuurin osaa entistä enemmän.

Soju ja korealainen kulttuuri

Soju on erittäin suosittu korealainen alkoholijuoma, joka on noussut suureen suosioon osana korealaista ruoka- ja juomakulttuuria. Se on vähän samanlainen kuin vodka, sillä molemmat ovat kirkkaita ja neutraaleja alkoholijuomia. Alkuperäisesti soju valmistettiin riisistä, mutta sitä voidaan valmistaa myös muista viljoista, kuten ohrasta ja tattarista.

Yksi sojun ominaispiirre on sen miedompi alkoholipitoisuus verrattuna useimpiin länsimaisiin väkeviin alkoholijuomiin. Tyypillisesti sojun alkoholipitoisuus on noin 17-20%. Tämän vuoksi se sopii erinomaisesti moniin erilaisiin tilanteisiin, kuten illanistujaisiin tai erilaisten korealaisten ruokien kanssa nautittavaksi.

Korealainen ruokakulttuuri tarjoaa useita herkullisia ruokia, jotka sopivat hyvin yhteen soju-juoman kanssa. Esimerkiksi kimchi, perinteinen korealainen fermentoitu vihannesruoka, on monen soju-nauttijan suosikki. Myös pajeon, korealainen pannukakku, on erinomainen vaihtoehto sojun kumppaniksi.

Sojun kanssa tarjotaan usein myös lihaa ja muita proteiinipitoisia ruokia, kuten samgyeopsal, korealainen BBQ-liha. Liharuokien kanssa tarjoiltavat kastikkeet ja mausteet täydentävät sojun makua. Kaiken kaikkiaan soju on merkittävä osa korealaisen kulttuurin ruoka- ja juomaelämyksiä. Löydät siitä monia sopivia kumppaneita korealaisesta keittiöstä, olipa makusi sitten tulinen, suolainen tai makea.

Juomisetiketti

Koreassa on tärkeää noudattaa juomisetikettiä. Se sisältää:

 1. Vanhempien tai aseman huomioonottaminen: Nuoremman henkilön tulee laskea katseensa ja kääntää kasvonsa pois vanhemmasta henkilöstä siemaillessaan sojua.
 2. Lasien uudelleentäyttäminen: Odotetaan, että lasi on täysin tyhjä ennen kuin kaadetaan lisää juomaa.
 3. Käytä kahta kättä, kun tarjoat sojua: Toinen käsi pitäisi olla käsivarressa merkkinä nöyryydestä ja kunnioituksesta juomiseuraa kohtaan.
VaiheKuvausEsimerkki
KippisNostetaan yhdessä lasit ja toivotetaan “kippis!””Geonbae!” ”Kanpai!”
Ensimmäinen kulautusNautitaan juoma kunnioittaen muita juomakumppaneitaLasin kippaaminen nopeasti
AnjuPikkupurtavat juoman kanssaPähkinät, kimchi, kala

Suositeltavat soju-ruokayhdistelmät

RuokaSoju-tyyppiSelitys
KimchiKevyt sojuHapokas kimchi tasapainottaa miedon sojun makua.
Paistettua kanaaPuolimakea sojuPuolimakea soju kompensoi suolaisten ja rasvaisten ruokien makua.
BulgogiVoimakas sojuVoimakas soju säilyttää makunsa kastikkeiden ja mausteiden kanssa.

Sojun miedon ja monipuolisen maun vuoksi se sopii hyvin monien erilaisten ruokien kanssa. Esimerkkejä ruoista, jotka sopivat sojun kanssa ovat kimchi, paistettu kana ja bulgogi – maustettu grillattu liha. Näiden ruokien mausteet ja makuprofiilit täydentävät eri soju-tyylejä. Voit lukea lisää näistä yhdistelmistä taulukosta yllä.

Erilaiset soju-merkit

Chamisul on yksi suosituimmista soju-merkeistä. Sen maku on tasapainoinen ja kevyt, ja se on erityisen suosittu niiden keskuudessa, jotka eivät pidä väkevien alkoholijuomien mausta. Chamisul valmistetaan käyttäen hiili-suodatusmenetelmää, joka poistaa epäpuhtauksia ja tekee lopputuotteesta värittömän ja kirkkaan. Se sopii erinomaisesti nautittavaksi sellaisenaan tai erilaisten ruokien kanssa.

Chum Churum on toinen tunnettu soju-merkki. Se valmistetaan pääasiassa riisistä, ja siinä on pehmeämpi maku kuin muissa merkeissä. Chum Churum on alhaisemman alkoholipitoisuuden ansiosta helposti lähestyttävä ja monien mieleen. Tämä merkki on myös alkanut käyttää erilaisia makuja, kuten persikkaa, vihreää omenaa ja sitruunaa, tuodakseen lisää vaihtoehtoja sojun ystäville.

Muita suosittuja merkkejä ovat myös:

 • Cheoeum Cheoreom: Alkoholipitoisuudeltaan 16,9 % ja maultaan kevyt soju, joka valmistetaan riisistä, bataatista ja maniokista. Se on raikas vaihtoehto.
 • Joeunday: Tämä premium-soju sisältää himpun verran korkeamman alkoholipitoisuuden (n. 20%). Sen ainutlaatuinen luonne tulee 100 päivän kypsytysmenetelmästä ja erinomaisesta soijapavusta. Joeundayn on samettinen koostumus ja rikas maku.

Jinro

Jinro on eteläkorealainen soju-tuotemerkki, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti sen erinomaisesta laadusta ja mausta. Se on ollut perustamisestaan lähtien, vuodesta 1924, yksi merkittävistä osatekijöistä kansallisen soju-kulttuurin kehityksessä. Jinro tarjoaa valikoiman soju-tuotteita, jotka sopivat monenlaisiin makumieltymyksiin ja tilanteisiin.

 • Chamisul Fresh: Tämä on Jinron suosituin variantti, joka on miedosti makea, raikas ja tasapainoinen. Se on helposti juotava ja keveä. Alkoholipitoisuus on n. 17 %.
 • Chamisul Classic: Vanhempi ja hieman voimakkaampi Jinron perinteinen vaihtoehto, joka säilyttää tasapainoisen maun ja viileän jälkimaun. Se on suunnattu kuluttajille, jotka etsivät perinteisempää soju-kokemusta. Alkoholipitoisuus on n. 20 %.

Toisaalta, Jinro tarjoaa myös erikoismakuja sojuvalikoimassaan:

 1. Jinro Strawberry: Makea ja miedosti hapan mansikka-aromi tekee tästä sojusta erinomaisen juhlatunnelman nostattajan.
 2. Jinro Plum: Sisältää kypsien luumujen aromaattisen maun, sekä tasapainoisen makeuden ja happamuuden, ja sopii erinomaisesti ruoan kanssa nautittavaksi.

Jinron soju-tuotteet ovat erittäin monipuolisia juomia, jotka sopivat monenlaisiin tilanteisiin ja erilaisten ruokalajien kanssa. Sen lisäksi, että juoma on nautittavaa sellaisenaan, Jinro tarjoaa myös muutamia cocktail-ideoita, kuten:

 • Seoul Mule: Jinro-soju, inkivääriolut, tuorepuristettu lime ja jäätä.
 • Somaek: Jinro-sojun ja oluen yhdistäminen on yleinen valinta Etelä-Koreassa.

Sojun kulutus maailmalla

Etelä-Korea on ylivoimaisesti sojun suurin kuluttaja ja siellä sojua kuluu enemmän kuin Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa yhteensä. Etelä-korealaiset tarjoavat sojua mielellään lahjaksi ja se on tärkeä osa perinteistä kulttuuria. Maailmanlaajuisesti sojun suosio kasvaa nopeasti.

 • Yhdysvalloissa sojun kysyntä kasvaa nopeasti, varsinkin Koreatowneissa ja erilaisissa korealaisissa ravintoloissa. Etenkin nuorempi sukupolvi on kiinnostunut kokeilemaan uusia makuja ja ainesosia, mikä lisää sojun suosiota.
 • Japani on ottanut sojun omakseen ja on nykyään yksi suurimmista sojun tuojista ja kuluttajista. Poikkeukselliset ja laadukkaat soju-merkit ovat erityisen suosittuja.
 • Vaikka baijiu on yhä Kiinan oma suosikkialkoholi, sojun suosio kasvaa sielläkin etenkin nuorten keskuudessa. He kokeilevat mielellään uusia juomia ja soju tarjoaa kiinnostavan vaihtoehdon.

Usein Kysytyt Kysymykset

Shochu ja soju ovat molemmat Aasialaisia alkoholijuomia, mutta niillä on joitakin eroja. Shochu on peräisin Japanista ja valmistetaan yleensä riisistä, ohrasta, bataatista tai muista viljelykasveista. Sen alkoholipitoisuus on 20-45%. Soju on korealainen juoma, joka valmistetaan yleensä riisistä, vehnästä tai ohrasta, ja sen alkoholipitoisuus on 16-45%. Soju on yleensä miedompi ja makeampi kuin shochu.

Jinro on yksi tunnetuimmista soju-brändeistä, ja se tarjoaa useita eri makuja. Suosittuja makuja ovat esimerkiksi vihreä omena, persikka, mustikka ja greippi. Nämä eri maut lisäävät vaihtelua soju-kokemukseen ja tekevät siitä sopivan erilaisten ruokien ja tilaisuuksien kanssa.

Soju valmistetaan tavallisesti fermentoimalla tärkkelystä sisältäviä kasveja, kuten riisiä, vehnää tai ohraa. Fermentoinnin jälkeen seos tislataan, ja saatu tuote laimennetaan vedellä haluttuun alkoholipitoisuuteen. Joitain soju-tyyppejä voidaan myös tislata vain kerran, mikä antaa sojulle erilaisia makuominaisuuksia ja alkoholipitoisuuksia.

Soju on peräisin Koreasta, ja sitä on valmistettu siellä yli 700 vuoden ajan. Nykyään sojua valmistetaan eri puolilla Etelä-Koreaa, mutta se on levinnyt myös muihin maihin. Maailmanlaajuisesti soju-juomien kysyntä ja kiinnostus kasvavat, ja erilaiset valmistajat etsivät uusia tapoja erottua markkinoilla omilla soju-tuotteillaan.

Soju on monipuolinen juoma, jota voi nauttia monella eri tavalla. Suosittuja soju-cocktaileja ovat esimerkiksi:

 1. Soju-tonic: sekoita sojua tonic-veden tai soodaveden ja jään kanssa.
 2. Soju mojito: sekoita sojua, limetin mehua, sokeria, mintunlehtiä ja jäämurskaa.
 3. Soju mule: sekoita sojua inkiväärilimonadin, limetin mehun ja jään kanssa.

Soju nautitaan yleensä pienistä shottilaseista. Korealaisessa kulttuurissa on tapana, että toinen henkilö kaataa sojua sinulle, ja sinun tulee kääntyä pois tarjoilijasta kun juot. On myös kohteliasta käyttää molempia käsiä lasia ottaessa ja tarjoillessa. Voit lämmittää sojun 20-27 asteen lämpötilaan tai tarjoilla sen kylmänä jääpalan kanssa.

Samankaltaiset artikkelit