Korealainen friteerattu kana – Herkullisen rapea ja maistuva ruokatrendi

Korealainen friteerattu kana, jota tunnetaan myös nimellä “yangnyeom”, on noussut nopeasti maailmanlaajuiseksi hitiksi, ja nyt se valloittaa myös Suomea. Tämä herkullinen kana-annos on kehittynyt Etelä-Koreassa viime vuosikymmeninä ja se koostuu paikallisista raaka-aineista sekä ainutlaatuisista mausteista, jotka takaavat taivaallisen makuelämyksen. Lähdetään tutustumaan tähän ihanaan ruokaan.

Korealainen friteerattu kana poikkeaa monen muun maan friteeratuista kanaversioista muun muassa kypsennystekniikan ja mausteiden osalta. Monen muun maan friteerattu kana klassisesti valmistetaan mausteisessa jauho-marinadissa uppopaistamalla, mutta Korean versiossa kana kypsennetään ainakin kahdesti öljyssä, mikä tekee siitä uskomattoman rapean ja maukkaan. Lisäksi korealainen friteerattu kana maustetaan ainutlaatuisella mausteisella kastikkeella, joka antaa sille sen erityisen maun.

Jos olet kiinnostunut korealaisesta ruoasta, kannattaa ehdottomasti tutustua sen monipuoliseen ja värikkääseen ruokakulttuuriin. Löydät paljon erilaisia reseptejä ja inspiraatiota esimerkiksi Makumatkalle Korealaisen ruoan pariin! -sivustolta, jossa on tarjolla laaja valikoima herkullisia korealaisia ruokaohjeita, kuten bibimbap, tteokbokki ja tietenkin korealainen friteerattu kana.

Friteerattua kanaa löydät monesta paikasta ympäri Etele-Koreaa!
Friteerattua kanaa löydät monesta paikasta ympäri Etele-Koreaa!

Korealaisen friteeratun kanan historiaa

Korealainen friteerattu kana on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa sen ainutlaatuisen maun, rapeuden ja erilaisten kastikkeiden vuoksi. Tämän ruoan historia juontaa juurensa Korean niemimaahan.

Korealaisen friteeratun kanan historia alkoi sodan jälkeen, kun amerikkalaiset joukot toivat maahan friteerauksen tekniikan. Korealaiset kehittivät oman version tästä ruoasta, joka hieman erosi amerikkalaisista esikuvistaan. Yksi merkittävimmistä eroista oli, että kana friteerattiin kahdesti. Tämä tekee lopputuloksesta erittäin rapean ja mehukkaan.

Korean sodan aikana ja sen jälkeen maahan tuli vaikutteita eri puolilta maailmaa, minkä ansiosta perinteiseen Korean keittiöön on saatu yhdistettyä uusia makuja ja raaka-aineita. Erilaisia kanaruokia on kehitetty vuosien varrella, ja niitä on tarjolla monipuolisesti eri puolilla maata.

Siipikarjan kasvattaminen on ollut tärkeä osa Korean maataloutta jo pitkään, ja korealainen friteerattu kana on kenties maan tunnetuin ja suosituin siipikarjatuote. Sen suosion ansiosta monet ravintolat ja pienet ruokakojut, jotka ovat erikoistuneet vain paistettuun kanaan, ovat nousseet kukoistukseen eri puolilla Korean niemimaata.

Nykyään korealainen friteerattu kana on levinnyt laajalle ympäri maailmaa, myös Suomeen. Tämä osoittaa sen, kuinka erityinen ja rakastettu tämä ruoka on monien ihmisten keskuudessa. Juuret ovat syvällä historiassa, mutta korealainen paistettu kana on nyt valloittanut paikkansa makuhermoissa maailmanlaajuisesti.

Ainesosat

Korealaisen friteeratun kanan valmistuksessa tarvitaan monenlaisia ainesosia. Tässä osassa kerrotaan tärkeimmistä ainesosista ja niiden käytöstä.

Taikina: friteeraustaikinaan tarvitset seuraavat ainekset:

 • vehnäjauho 
 • perunatärkkelys
 • ruokasooda
 • suola
 • vesi

Sekoita kaikki taikinan ainekset yhteen, kunnes saat tasaisen seoksen. Taikina antaa kanalle herkullisen rapean kuoren paistamisen jälkeen.

Mausteet: Kun kanapalat on paistettu, niitä maustetaan erilaisilla mausteilla, kuten:

 • suola
 • mustapippuri
 • valkosipulijauhe
 • inkivääri

Nämä mausteet antavat kanalle makua ja korealaista tunnelmaa.

Kastike: Korealainen paistettu kana on tunnettu myös runsaasta kastikkeestaan. Kastikkeen valmistukseen tarvitset:

 • öljy
 • sokeri
 • pippuri
 • gochujang (korealainen chilitahna)
 • soijakastike
 • sipulit
 • inkivääri
 • maissitärkkelys
 • seesaminsiemenet
 • fariinisokeri
 • seesamiöljy
 • ketsuppi
 • etikka
 • hunaja

Kastikkeen valmistus: Kuumenna öljy pannussa ja lisää sokeri, pippuri, gochujang, soijakastike, sipulit ja inkivääri. Keitä kastiketta hetken ennen maissitärkkelyksen lisäämistä. Lisää lopuksi seesaminsiemenet, fariinisokeri, seesamiöljy, ketsuppi, etikka ja hunaja. Kastikkeen tulisi olla makea, tulinen ja paksu.

Viimeistely: Kasta paistetut ja maustetut kanapalat kastikkeeseen varovasti, niin että ne peittyvät hyvin kastikkeella. Voit tarjota korean paistetun kanan seesaminsiemenillä ja viipaloidulla vihreällä sipulilla koristeltuna.

Kanan esivalmistelu

Ennen kuin aloitat korealaisen paistetun kanan valmistuksen, on tärkeää tehdä tarvittavat esivalmistelut. Noudata seuraavia vaiheita saadaksesi parhaan lopputuloksen:

Kanan valinta ja leikkaus

Valitse laadukkaita, tuoreita kanan koipireisiä tai siipiä, jotta saat parhaan maun ja rakenteen. Leikkaa koipireidet ja/tai siivet paloiksi, jos ne ovat liian suuria.

Marinadi

Seuraavaksi tee mausteinen marinadi, joka antaa kanalle sen perinteisen korealaisen maun. Yleisesti käytettyjä raaka-aineita ovat soijakastike, perinteinen gochujang-chilikastike, valkosipuli, sokeri ja mausteet. Sekoita marinadiainekset hyvin keskenään ja lisää kana sekaan. Anna kanan maustua jääkaapissa vähintään puolesta tunnista kahteen tuntiin.

Jauhotus

Kun kana on maustunut, nosta se marinadista ja jätä ylimääräinen marinadi pois. Kääri jokainen kappale kevyesti vehnäjauhoissa tai tärkkelyksessä, joka auttaa saamaan aikaan rapean kuoren paistettaessa. Voit tehdä gluteenittoman version käyttämällä esimerkiksi kikhernejauhoja tai tattarijauhoja vehnäjauhojen sijaan. 

Paistoöljyn valinta ja lämmitys

Valitse paistamiseen korkealaatuista, neutraalin makuista öljyä, kuten rypsiöljyä. Valmistele ensin paistamista varten riittävästi öljyä pannussa tai rasvakeittimessä. Pyörittele kanat jauhoissa, kasta ne sitten munanvalkuaisissa ja sitten jauhoissa uudelleen. Paista kanat öljyssä kullanruskeaksi. Lämmitä paistoöljy noin 180 asteeseen, joka on paras lämpötila kanojen paistamiseen.

Näillä esivalmisteluilla varmistat, että korealainen paistettu kana tulee maukkaaksi, rapeaksi ja herkulliseksi.

Kanan valmistus

Korean friteerattua kanaa valmistettaessa on tärkeää käyttää korkealaatuista raaka-ainetta. Aloita valitsemalla tuoretta ja laadukasta kanaa, joko kokonaisena tai paloiteltuna. Tässä ohjeessa käytetään kanan paloja.

 1. Maustaminen: Aseta kanan palat kulhoon ja lisää suolaa, pippuria sekä valkosipulia maun mukaan. Sekoita tasaisesti, jotta mausteet levittyvät kanaan. Anna maustua noin 30 minuuttia.
 2. Taikinan valmistus: Taikinan valmistamiseksi sekoita vehnäjauhoja, maissitärkkelystä, kananmunia ja kylmää vettä kulhossa. Veden sijaan voit myös käyttää kivennäisvettä tai olutta, jos haluat lisätä makeutta ja rapeutta. 
 3. Kuorrutus: Kuorruta kananpalat taikinalla huolellisesti ja varmista, että ne ovat tasaisesti peittyneet.
 4. Paistaminen: Valitse sopiva rasva uppopaistamiseen. Öljyn valinta on tärkeää, sillä se vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi. Käytä esimerkiksi auringonkukkaöljyä tai rypsiöljyä, sillä ne kestävät hyvin korkeita lämpötiloja. Kuumenna öljy paistinpannussa tai rasvakeittimessä (160–180 °C). Aseta taikinalla kuorrutettu kana varovasti kuumaan öljyyn yksi pala kerrallaan ja paista, kunnes se on kullanruskea ja rapea. Kana on valmis, kun sisälämpötila on noin 75 °C. Kanan friteeraus kestää yleensä noin muutaman minuutin. Voit paistaa kanapalat kahdessa erässä, jotta paisto-öljyn lämpö ei laske liikaa. Paistamisen jälkeen nosta kanat talouspaperille valumaan hetkeksi, jotta ylimääräinen rasva valuu pois ja paista uudelleen.
 5. Kastikkeen valmistus: Kastikkeen tekoa varten sekoita pienessä kattilassa seuraavia aineksia: gochujang (korealainen chilipaprikapasta), soijakastiketta, sokeria, valkosipulia ja seesamiöljyä. Kuumenna kastiketta koko ajan sekoittaen, kunnes se on paksu ja tahmea. Tämän jälkeen, lisää hunaja karamellisoimaan kastiketta ja sekoita hyvin.
 6. Kastikkeen lisäys: Kaada kuuma kastike paistettujen kanapalojen päälle ja sekoita, niin että kanapalat peittyvät kastikkeella tasaisesti.

Tarjoile Korean paistettu kana sellaisenaan tai lisää herkullisia lisukkeita, kuten riisiä, vaaleaa kimchiä, rapujen kaltaisia dunngullijuureksia tai pikkelöityä retiisiä. 

Mausteseos

Korealaisen paistetun kanan mausteseos on erottamaton osa tätä herkullista ruokaa. Se koostuu useista eri ainesosista, jotka yhdessä luovat ainutlaatuisen maun ja rakenteen.

Aloitetaan tärkeimmistä ainesosista. Käytä soijakastiketta, seesamiöljyä ja riisiviinietikkaa peruspohjana mausteseokselle. Nämä kolme ainesosaa antavat suolaisen, pähkinäisen ja happaman maun, joka on tyypillistä korealaiselle paistetulle kanalle.

Lisää makua tuovat mausteet kuten valkosipuli, inkivääri ja sokeri. Voit käyttää sekä tuoretta valkosipulia ja inkivääriä että niistä tehtyä jauhetta. Muista, että tuoreet versiot ovat yleensä voimakkaampia.

Mausteseoksen tulisuus saadaan gochujangista, korealaisesta chilitahnasta. Tämän lisäksi seokseen lisätään vielä maissitärkkelystä, joka takaa rapean ja kevyen kuorrutuksen kanalle. Halutessasi voit tietysti säädellä chilitahnan määrää oman maun mukaan.

Yllämainittujen ainesosien lisäksi voit halutessasi lisätä mausteseokseen muita yrttejä ja mausteita makusi mukaan. Esimerkiksi kevätsipulin versoja ja seesaminsiemeniä käytetään usein viimeistelyyn.

Kun kaikki ainesosat on sekoitettu yhteen, laita kanafileet maustumaan seokseen vähintään puoleksi tunniksi, mieluiten pidemmäksi ajaksi. Näin kana imee itseensä kaikki herkulliset maut ennen paistamista.

Korealainen friteerattu kana on parhaimmillaan juuri paistettuna ja rapeana. 

Kastikkeiden valmistus

Korealaisen friteeratun kanan kastikkeet ovat lähes yhtä tärkeitä kuin itse kana. Tässä osiossa keskitytään kahden suositun kastikkeen valmistukseen: Gochujang-kastike ja Hunajamarinadi.

Gochujang-kastike

Korealainen gochujang-kastike on tulinen ja mausteinen, ja sen pääainesosa on gochujang-tahna, joka on korealainen chilitahna. Se on perinteinen kastike korealaiselle friteeratulle kanalle. Kastikkeen valmistukseen tarvitset seuraavat ainesosat:

 • 2 rkl gochujang-tahnaa
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 1 rkl riisiviinietikkaa
 • 1 rkl sokeria
 • 1 tl seesamiöljyä
 • 1 tl valkosipulitahnaa

Valmistus on nopeaa ja helppoa. Sekoita kaikki ainesosat keskenään, ja kastike on valmis. Voit säilyttää kastiketta jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon ajan.

Hunajamarinadi

Toinen suosittu kastike korealaisten friteerattujen kanojen lisukkeeksi on hunajamarinadi. Sen valmistukseen tarvitset seuraavia ainesosia:

 • 3 rkl hunajaa
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 1 rkl omenasiiderietikkaa
 • 1/2 tl inkivääriä
 • 1 rkl seesamiöljyä
 • 1 tl valkosipulitahnaa

Hunajamarinadin valmistus on yhtä helppoa kuin gochujang-kastikkeen. Yhdistä kaikki ainesosat, ja sekoita ne hyvin keskenään. Hunajamarinadi tuo paistetun kanan makuun makeutta ja syvyyttä. Tämäkin kastike säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon ajan.

Valkosipuli-soijakastike

Erilaisen vaihtoehdon tarjoaa valkosipulilla ja soijakastikkeella maustettu kastike. Sen valmistat näin:

 • 1 dl soijakastiketta
 • 3 rkl miriniä (japanilainen makea riisiviini)
 • 2 rkl sokeria
 • 5 kpl silputtua valkosipulinkynsiä

Sekoita kaikki ainekset yhteen kattilassa ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut ja kastike on kiehunut hetken. Jäähdytä kastike.

Erilaiset Korealaisen friteeratun kanan versiot

Korealaisen paistetun kanan suosio on kasvanut viime vuosina, ja se on noussut monen suosikkiruoaksi. Tässä osiossa kerromme sinulle erilaisista korealaisen paistetun kanan versioista.

Yangnyeom-kanalla tarkoitetaan korealaista friteerattua kanaa, joka kuorrutetaan tulisella ja hieman makealla kastikkeella. Tämä versio on yksi suosituimmista ja saatat törmätä siihen usein korealaisissa ravintoloissa. Yangnyeom-kana saa makunsa usein gochujanging eli korealaisen chilipaprikan ansiosta.

Dakgangjeong on pinnalta rapeaksi friteerattu kana, joka on yleensä pienempiä palasia kuin yangnyeom-kana. Tämän kanan mausteena käytetään yleensä sokeria, soijakastiketta ja chilipaprikajauhetta, ja se on suosittu erityisesti juhlatilaisuuksissa.

Bonchon on kuuluisa korealainen ravintolaketju, joka on tehnyt korealaisen paistetun kanan tunnetuksi eri puolilla maailmaa. Bonchonin kana tarjoillaan yleensä kahdessa eri versiossa: mausteisena, jossa on voimakas yangnyeom-kastike, tai kevyesti maustettuna, jossa kanaa ei kuorruteta.

Dak bulgogi on korealainen versio, jossa kanaa marinoidaan bulgogi-kastikkeessa ennen paistamista. Dak bulgogi on maultaan makea ja umami, ja sitä voidaan tarjoilla joko rapeaksi friteerattuna tai pehmeämpänä pannulla paistettuna versiona. Lue lisää bulgogista.

Chimaek

Chimaek on yhdistelmä sanoista “chicken” ja “maekju”, joka tarkoittaa olutta korean kielessä. Tämä suosittu korealainen ruoka– ja juomakulttuurin ilmiö sai alkunsa 1970- ja 1980-lukujen välisenä aikana, ja se on kasvattanut sittemmin suosiotaan laajasti.

Chimaekin filosofia perustuu yksinkertaiseen ajatukseen nauttia rapeista, maukkaista ja mehukkaista korealaisista friteeratuista kananpalasista yhdessä jääkylmän, raikkaan oluen kanssa. Tämä yhdistelmä on täydellinen tapa kohottaa ruokailuelämys aivan uudelle tasolle.

Korealaisessa friteeratussa kanassa käytetään usein ohutta taikinakuorta, joka takaa sen ulkopuolen rapeuden samalla kun sisus pysyy mehukkaana. Kanapalojen maustamiseen käytetään myös erilaisia kastikkeita, kuten soijapohjaisia, makeita ja tulisia kastikkeita. 

Chimaek on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailmaa, ja sen innoittamana perustettuja ravintoloita löytyy monista eri kaupungeista. Chimaek sopii erinomaisesti sekä arjen että juhlan hetkiin, ja sen nauttiminen yhdessä ystävien tai perheen kanssa tekee siitä entistäkin houkuttelevamman.

Ravitsemukselliset tiedot

Tässä osiossa käsitellään tämän ruokalajin ravitsemuksellisia tietoja, jotta voit tietää, mitä saat lautasellesi. Korealaisen friteeratun kanan ravintosisältö voi vaihdella hieman eri reseptien ja valmistustapojen mukaan. Keskimäärin 100 grammaa korealaisen paistetun kanan paloja sisältää seuraavat ravintoaineet:

 • Kalorit: 220-280 kcal
 • Rasvat: 10-15 g
  • Tyydyttyneet rasvat: 2-3 g
  • Trans-rasvat: 0-0,5 g
 • Hiilihydraatit: 15-25 g
  • Ravintokuidut: 1-2 g
 • Proteiinit: 15-20 g
 • Kolesteroli: 45-65 mg
 • Natrium: 450-720 mg
 • Kalsium: 15-25 mg
 • Rauta: 0,8-1,5 mg
 • Kalium: 180-320 mg

Korealaisen paistetun kanan ravintosisältö riippuu myös siitä, valitsetko paneroidun vai paneroimattoman version. Jauhotetut ja friteeratut kanapalat sisältävät enemmän hiilihydraatteja, kaloreita ja rasvaa kuin kuorruttamattomat versiot. Lisäksi ruoan mausteet ja kastikkeet, kuten gochujang-kastike, voivat lisätä huomattavasti natriumpitoisuutta.

Jos haluat nauttia korealaisesta paistetusta kanasta terveellisemmin, voit harkita joitain seuraavista vaihtoehdoista:

 • Valitse paneroimaton kana vähentääksesi kaloreita ja hiilihydraatteja.
 • Käytä vähäsuolaista soijakastiketta tai muita mausteita sisältävää kastiketta.
 • Lisää annokseesi runsaasti vihanneksia ja täysjyväriisiä tarjotaksesi ravitsemuksellisesti laadukkaampaa ateriaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Korealainen friteerattu kana eroaa muista friteeratuista kanaresepteistä, sillä siinä käytetään erilaisia mausteita sekä kastikkeita. Kanassa on erittäin rapeaa kuori ja mehukas sisus kaksi kertaa tehtävän friteerauksen ansiosta.

Korealainen paistettu kana on niin rapea, koska sitä friteerataan kahdesti korkeassa lämpötilassa. Tämä tekniikka poistaa ylimääräisen kosteuden ja tekee pinnasta erittäin rapean.

Korealaisen paistetun kanan valmistus alkaa maustamalla kana soijakastikkeella, valkosipulilla, inkiväärillä ja sokerilla. Sen jälkeen kanapalat pyöritellään perunajauhoissa tai maissitärkkelystä, ja ne uppopaistetaan kuumaan öljyyn kahdesti korkeassa lämpötilassa saavuttaen rapean pinnan.

Korealaisen paistetun kanan nimi on “양념치킨” (yangnyeom chicken) tai “후라이드치킨” (huraideu chicken) riippuen käytetyistä kastikkeista ja mausteista. Yangnyeom chicken tarkoittaa maustettua kanaa, kun taas huraideu chicken tarkoittaa friteerattua kanaa.

Korealaisen paistetun kanan kanssa käytetään usein kahta erilaista kastiketta: mausteinen gochujang-kastike, joka on tehty korealaisesta chilitahnasta, ja makea soijakastike, joka on valmistettu soijakastikkeesta, hunajasta ja omenasiiderietikasta.

Korealaisen paistetun kanan kanssa tarjotaan usein lisukkeita, kuten riisiä, kimchiä tai erilaisia ​​raastesalaatteja. Nämä lisukkeet tasapainottavat kanaa sekä maultaan että rakenteeltaan.

Samankaltaiset artikkelit