Bibim Nengmyun – Herkulliset kylmät nuudelit

Bibim nengmyun on korealainen ruokalaji, joka tarjoaa raikkaan ja virkistävän vaihtoehdon vaikkapa kuumaan kesäpäivään. Tämä herkullinen kylmä nuudeliruoka saa makunsa monipuolisista aineksista, kuten liemestä, vihanneksista, kastikkeista ja proteiineista, jotka yhdistyvät täydelliseksi harmoniaksi lautasellasi. Se on erinomainen valinta, kun kaipaat jotain kevyttä ja terveellistä, mutta samalla täyttävää ateriaa.

Korealaisessa keittiössä kylmät nuudelit ovat suosittuja, ja Bibim nengmyun on tästä erinomainen esimerkki. Sen avulla voit tutustua Korean ainutlaatuisiin ja herkullisiin ruokaperinteisiin, jotka edustavat rikkaita ja monipuolisia makuja. Erinomaisten raaka-aineiden ja valmistustekniikoiden ansiosta tämä ruokalaji on raikas ja maistuva gourmet-elämys.

Kuten monissa muissa korealaisissa ruokalajeissa, myös Bibim nengmyun tarjoaa mahdollisuuden soveltaa ja kokeilla ainesosien valinnassa ja yhdistelyssä. Tämä antaa sinulle vapauden löytää juuri ne maut ja rakenteet, jotka vievät sinut Korean ruokakulttuurin maukkaaseen maailmaan.

Bibim Nengmyunissa nuudelit tarjoillaan kylmänä.
Bibim Nengmyunissa nuudelit tarjoillaan kylmänä.

Bibim nengmyunin valmistus nuudeleilla

Bibim Nengmyun on kylmä nuudeliruoka, jossa yhdistyvät mausteinen ja raikas maku. Tässä ohjeessa opastamme sinua valmistamaan itse tämän ihanan ruokalajin.

Perusainekset:

 • Naengmyeon-nuudelit
 • Kovaksi keitetty kananmuna
 • Mausteinen kastike
 • Lisukkeeksi esimerkiksi vihanneksia ja lihaa

Aloita keittämällä naengmyeon-nuudelit pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Nuudelit ovat usein valmistettu tattarista, ja niiden keittoaika on noin 5 minuuttia. Kun nuudelit ovat kypsiä, valuta ne siivilän läpi ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä, jotta saat niistä mahdollisimman viileitä.

Seuraavaksi valmista mausteinen kastike. Yleensä siihen kuuluu gochujang-tahna (korealainen chili-tahna), soijakastike, valkosipuli, etikka, sokeri sekä seesamiöljy. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja maista, että kastike on makuusi sopivaa.

Pilko täytteisiin tulevat vihannekset ja lihat pieniksi ja ohuiksi suikaleiksi. Voit käyttää esimerkiksi kurkkua, porkkanaa, retiisiä tai paistettua naudanlihaa. Huuhtele ja paloittele myös kovaksi keitetty kananmuna puoliksi tai neljään osaan.

Nyt on aika yhdistää kaikki ainekset. Aseta nuudelit lautaselle tai kulhoon, ja lisää sen päälle kastiketta, vihanneksia, lihaa sekä kananmuna. Sekoita kaikki keskenään hyvin ennen syömistä. Nauti raikkaasta ja maukkaasta Bibim Nengmyunista!

Bibim nengmyunin valmistaminen riisillä

Aloita keittämällä riisinjyvät. Kuumenna vesi kattilassa, lisää riisinjyvät ja keitä niitä ohjeiden mukaan. Tyypillisesti riisinjyvien keittäminen vaatii noin 6-8 minuuttia, mutta se voi vaihdella riippuen käytetystä riisistä. Kun riisi on kypsää, valuta ja huuhtele se kylmällä vedellä, jotta se jäähtyy välittömästi.

Seuraavaksi valmista kylmä liemi. Sekoita etikan, soijakastikkeen, sokerin ja gochugarun keskenään kulhossa. Lisää sitten kylmää vettä ja sekoita. Jäädytä liemi jääkaapissa, jotta se pysyy kylmänä ennen tarjoilua.

Leikkaa kimchi ohuiksi suikaleiksi, kurkku kuutioiksi, ja päärynä ohuiksi siivuiksi. Keitä muna ja puolita se.

Nyt olet valmis rakentamaan annoksen. Laita riisinjyvät syvälle lautaselle, asettele kimchi, kurkku, päärynä ja keitetty muna riisin päälle. Ripottele päälle hienonnettua nori-levää lisämakua varten.

Kaada kylmä liemi annoksen päälle ja tarjoile heti. Bibim nengmyun on parhaimmillaan, kun se tarjotaan kylmänä kesäisenä päivänä. Tutustu myös kaikkiin riisiruokaresepteihin.

Ainekset ja mausteet

Bibim nengmyun valmistamiseen tarvitset esimerkiksi seuraavia aineksia ja mausteita:

 • Ohuita tattarinuudeleita
 • 100 g naudanlihaa
 • 2 kpl jäävuorisalaattia
 • 1 kpl kurpitsa
 • 1 kpl kurkku
 • 1 kpl porkkana
 • 1 kpl omena
 • 50 g kimchiä
 • 2 rkl gochujang-tahnaa
 • 1 rkl sokeria
 • 2 rkl soijakastiketta
 • 1 rkl riisiviinietikkaa
 • 1 rkl seesamiöljyä

Kastikkeen valmistus

Bibim Nengmyunin kastikkeen valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Seuraavassa on muutama ohje kastikkeen tekemiseen:

Ensimmäiseksi sinun tulee kerätä tarvittavat ainesosat:

 • 1/4 cup gochujang (korealainen chilitahna)
 • 6 ruokalusikallista soijakastiketta
 • 4 ruokalusikallista riisiviinietikkaa
 • 2 ruokalusikallista sokeria
 • 2 ruokalusikallista seesamiöljyä
 • 1 pieni puristettu valkosipulin kynsi

Sekoita kaikki ainesosat kulhossa keskenään kunnes kastike on tasainen ja sokeri on liuennut. Muista maistaa kastiketta ja säädä sen maku tarvittaessa lisäämällä soijakastiketta, sokeria, etikkaa tai seesamiöljyä.

Kun kastike on valmis, voit tarjoilla sen Nengmyunin kanssa. Lisää kastike jäähtyneen nuudelin päälle ja sekoita hyvin.

Säilyvyys

Bibim nengmyunin säilyvyydestä on tärkeää huolehtia, jotta voit nauttia herkullisesta ateriasta huoletta. Tässä osiossa kerrotaan, miten säilytät Bibim nengmyun -annoksesi parhaiten ja kuinka kauan se säilyy jääkaapissa.

Kun olet valmistanut Bibim nengmyunin, on suositeltavaa laittaa annokset jääkaappiin heti. Laita annokset kannelliseen astiaan tai peitä ne tiiviisti kelmulla, jotta ne eivät pääse kuivumaan tai tuoksu imeytymään muihin ruokiin jääkaapissa.

Jääkaappisäilytys: Bibim nengmyun säilyy jääkaapissa noin 3-4 päivää, kunhan säilytät sitä oikein. Kylmässä säilytetyssä annoksessa maku ja rakenne pysyvät hyvinä, ja voit nauttia siitä myöhemmin uudelleen.

Jos haluat säilyttää Bibim nengmyunia pidemmäksi aikaa, voit harkita myös pakastamista. Pakasta annokset erikseen sopivissa astioissa ja sulata ne sitten jääkaapissa ennen tarjoilua. Huomaa kuitenkin, että pakastaminen saattaa vaikuttaa hieman aterian rakenteeseen ja makuun.

Muista aina tarkistaa annoksen tuoreus ennen syömistä. Jos Bibim nengmyunista on kulunut useita päiviä tai se on säilytetty epäasianmukaisesti, on parempi olla ottamatta riskejä ja heittää se pois. Näin voit nauttia Bibim nengmyunista turvallisesti ja herkullisena.

Erilaiset Bibim nengmyun-reseptit

Bibim nengmyun on herkullinen kylmä nuudeliruoka, joka sopii erinomaisesti kesäiseksi ateriaksi tai kevyeksi lounaaksi. Tässä osiossa esitellään erilaisia Bibim Nengmyun -reseptejä, jotka voivat olla vegaanisia tai sisältää lihaa, kuten naudanlihaa, kimchiä tai retiisipikkelsiä.

Vegaaninen Bibim nengmyun: Vegaaninen versio Bibim nengmyunista voidaan valmistaa korvaamalla perinteiset lihapohjaiset ainesosat kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla. Esimerkiksi ohuet naudanlihasuikaleet voidaan korvata marinoimalla ja paistamalla tofua samalla tavalla kuin liha. Lisäksi voit käyttää soijakastiketta ja riisiviinietikkaa mausteena ja lisätä annokseen runsaasti tuoreita vihanneksia, kuten kurkkua, kaalia, porkkanaa ja kevätsipulia.

Lihaisa Bibim nengmyun: Perinteisessä Bibim nengmyun -reseptissä käytetään yleensä naudanlihaa. Voit valmistaa naudanlihan keittämällä sitä haudutusliemessä ja maustamalla sen jälkeen soijakastikkeella, seesamiöljyllä ja valkosipulilla. Voit myös käyttää muita lihoja, kuten kanaa tai possua.

Bibim nengmyun kimchillä: Kimchi lisää Bibim nengmyuniin upeaa makua ja tekstuuria. Voit lisätä kimchiä annokseen joko kokonaisten palojen tai silputtujen kimchiviipaleiden muodossa. Shiian kimchi, joka on eräänlaista retiisikimchiä, sopii erityisen hyvin tähän ruokaan. Varmista, että kimchi on riittävän kypsää, jotta sen maku pääsee oikeuksiinsa.

Bibim nengmyun retiisipikkelsien kanssa: Retiisipikkelsit eli danmujit ovat toinen suosittu lisuke Bibim nengmyunille. Ne tuovat raikkautta ja rapeutta annokseen. Danmuji voidaan valmistaa itse tai ostaa valmiina kaupasta. Voit lisätä retiisipikkelsit annokseen viipaleina tai kuutioina.

Vegaaninen Bibim nengmyun

Bibim Nengmyunin vegaaninen versio sisältää jäähdytettyjä soba-nuudeleita, joiden avulla säilytetään tuoreus ja rapeus. Vegaanisessa Bibim nengmyunissa käytetään soijapohjaisia kastikkeita sekä gochujangia (korealainen paprikatahna), joka antaa tulisen maun, mutta ilman eläinperäisiä ainesosia.

Tässä on helppo tapa valmistaa vegaaninen Bibim nengmyun:

 1. Keitä soba-nuudeleita pakkauksen ohjeiden mukaisesti.
 2. Kaada kylmä vesi nuudeleiden päälle heti keittämisen jälkeen.
 3. Sekoita vegaaniseen gochujang-kastikkeeseen seuraavat ainesosat:
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl gochujang-tahnaa
  • 1 rkl chilikastiketta (valinnainen)
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl vegaanista margariinia
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
 4. Yhdistä nuudelit ja kastike suuressa kulhossa.
 5. Lisää mieleisiä vihanneksia, kuten porkkanoita, retiisiä ja kurkkua.
 6. Koristele seesaminsiemenillä.

Voit lisätä lisää mausteita, kuten silputtua kevätsipulia makusi mukaan.

Lihaisa Bibim nengmyun

 • Voit käyttää erilaisia lihoja oman maun mukaan. Myös esimerkiksi paistettu kala tai kananliha ovat myös hyviä vaihtoehtoja.
 • Jos haluat annoksestasi tulisemman, lisää enemmän gochujang-chilitahnaa.
 • Tarjoa ruoka kylmänä.
 • Lisää annokseen paahdettuja seesaminsiemeniä.
 • Voit käyttää myös bulgogia.

Korealainen ruokakulttuuri

Bibim nengmyun on erittäin suosittu korealainen ruoka, joka on saavuttanut suuren suosion niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Sen ainutlaatuinen maku ja tekstuurit tekevät siitä ihastuttavan lisän korealaiseen ruokakulttuuriin ja sen monipuolisiin aterioihin.

Tämä herkullinen ja virkistävä kylmä nuudeliruoka koostuu useista eri ainesosista. Bibim nengmyunin suosio perustuu sen ainutlaatuiseen yhdistelmään makeita, suolaisia, happamia ja tulisia makuja, jotka saavat aikaan tasapainoisen ja herkullisen aterian. Tämä ruoka sopii erinomaisesti sekä kesä- että talviateriaksi ja on täydellinen täydennys moniin muihin korealaisiin ruokiin.

Voit esimerkiksi nauttia bibim nengmyunia yhdessä suositun korealaisen ruoan, bibimbapin, kanssa. Bibimbap on korealainen riisiruoka, joka sisältää sekä vihanneksia että lihaa, ja sitä voidaan tarjota monipuolisena ateriana yhdessä nengmyunin kanssa.

Nauttiminen

Bibim nengmyun onnistuu parhaiten, kun valitset sopivan astian siitä nauttimiseen. Tämä kylmä nuudeliruoka tarjoillaan yleensä isoissa kulhoissa. Sen erityinen maku tulee parhaiten esille oikeissa olosuhteissa.

Kun nautit Bibim nengmyun -annoksesi, kiinnitä huomiota tarjoilukulhojen muotoon ja materiaaliin. Yleensä nämä kulhot ovat tehty posliinista tai keramiikasta, ja niissä on usein kaunis koristelu. Nämä kulhot on suunniteltu erityisesti tähän ruokaan, joten ne tekevät siitä entistä nautinnollisemman ja perinteisemmän kokemuksen.

Bibim nengmyunin maku

Bibim Nengmyun on makea, mausteinen ja myös hieman kirpeä, ja se tarjoaa monipuolisen yhdistelmän eri makuja ja aromeja. Tämä ruokalaji sopii täydellisesti kesäpiknikille tai lämpimälle päivälle sen keveyden ja raikkauden takia.

Bibim nengmyunin mausteinen kastike valmistetaan usein useista aineksista, kuten sokerista, soijakastikkeesta, etikasta ja tulisesta gochujang-tahnasta. Kastike antaa ruokalajille sen tunnusomaisen mausteisen ja makean maun, joka on tasapainotettu etikan kirpeydellä.

Sekoituksessa käytettävät vihannekset, kuten retiisi, kesäkurpitsa ja kurkku, antavat ruokalajille keveyttä ja rapeutta, samalla kun ne tuovat oman osansa makujen ja rakenteiden palettiin. Voit myös lisätä kastikkeeseen mukaan hieman inkivääriä ja valkosipulia.

Sesaminsiemenet ja seesamiöljy ovat usein merkittävässä osassa Bibim nengmyunia. Ne lisäävät mukavan pähkinäisen vivahteen sekä annoksen ulkonäköön että makuun. Ripottele sesaminsiemeniä annoksen päälle ja lopuksi viimeistele annos lautasellasi seesamiöljyllä saadaksesi täydellisen makukokonaisuuden.

Suolaripaus voi auttaa korostamaan Bibim nengmyunin muita makuja. Ole kuitenkin varovainen, ettet lisää suolaa liikaa, jotta etikassa, soijakastikkeessa ja mausteisessa gochujang-tahnassa jo olevat suolat eivät tule liian hallitseviksi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Voit ostaa bibim-naengmyeon-kastiketta useimmista korealaisista tai aasialaisista ruokakaupoista. Jos et löydä sitä lähikaupoistasi, voit tilata kastiketta myös verkosta esimerkiksi Amazonin tai aasialaisen elintarvikkeita myyvän verkkokaupan kautta.

Yleensä yhdessä annoksessa bibim naengmyeon -ruokaa on noin 400-500 kaloria. Kalorimäärä kuitenkin vaihtelee riippuen käytetyistä aineksista ja annoksen koosta.

Bibim naengmyeon äännetään suunnilleen seuraavasti: [bi-bim-neng-mjon]. Jokainen äänne lausutaan lyhyesti ja selkeästi.

Bibim naengmyeon ja Bibim guksu ovat molemmat korealaisia kylmiä nuudeliruokia, mutta niillä on joitakin eroja. Bibim naengmyeonissa käytetään ohuita, tärkkelyspohjaisia nuudeleita, kun taas bibim guksu käyttää tavallisesti vehnäpohjaisia nuudeleita. Lisäksi Bibim naengmyeonin kastike on yleensä hieman mausteisempi ja Bibim guksun kastike hieman makeampi.

Perinteinen bibim naengmyeon -resepti sisältää yleensä lihaa tai kalaa, mutta voit helposti valmistaa kasvisversion jättämällä eläinperäiset ainesosat pois tai korvaamalla ne kasvisproteiinilla, kuten tofulla.

Bibim naengmyeon on yhdistelmä monenlaisia makuja: se on kirpeä, makea, mausteinen ja umaminen. Se on erittäin virkistävä kesäruoka, jossa yhdistyvät kylmät nuudelit, runsaasti vihanneksia ja mausteista kastiketta.

Samankaltaiset artikkelit