Gimbap – Korealainen sushirulla

Gimbap on yksi Etelä-Korean suosituista välipaloista, joka on levinnyt laajalti maailmalle. Se on korealainen versio sushirullista, mutta ero piilee siinä, että gimbapin täytteissä on yleensä kypsennettyä lihaa tai kasviksia ja riisiin ei käytetä etikkaa, vaan mausteena ovat seesamiöljy ja suola. Gimbap on helppo valmistaa ja ottaa mukaan piknikille tai evääksi.

Korealainen keittiö on monipuolinen ja täynnä erilaisia makuja. Gimbap on yksi esimerkki, joita voit kokeilla kotona. Gimbapin suosio ulottuu laajalle ympäri maailmaa, ja sen helppo valmistus sopii kiireisiinkin arkielämän hetkiin. Tutustumalla Koreaan sekä sen ruokakulttuuriin opit monista perinteistä ja reseptejä herkkuihin, joilla voit ilahduttaa ystäviäsi ja perhettäsi.

Gimbap on Korealainen sushirullaa muistuttava ruoka.
Gimbap on Korealainen sushirullaa muistuttava ruoka.

Gimbapin resepti

Gimbap on korealainen ruokalaji, joka koostuu erilaisista täytteistä, kuten vihanneksista ja lihasta, rullattuna ohuisiin levitteisiin.

Aloitetaan valmistelemaan riisiä seuraavalla tavalla: Keitä lyhytjyväistä, valkoista tai ruskeaa riisiä ja anna jäähtyä. Mausta sitten riisi suolalla, sokerilla ja etikalla. Varaa tämä sivuun odottamaan.

Seuraavaksi, pilko vihannekset ja liha ohuiksi suikaleiksi. Keitä pinaatti ja porkkanat kevyesti, paista liha pannulla ja paista myös kananmunasta ohuita munanauhoja. Vihannesten, lihan ja munanauhojen tulisi olla noin samankokoisia.

Kun kaikki täytteet ovat valmiita, on aika rakentaa gimbap. Levitä merileväarkilla (gim/ seaweed paper) päällystetty bambumatto pöydällesi niin, että levän kiiltävä puoli on alaspäin. Ota sitten riisiä ja levitä sitä tasaisesti levän päälle. Vältä levittämistä reunoihin asti, jotta rullaaminen on helpompaa.

Aseta täytteet (vihannekset, liha ja munanauha) riisin päälle. Aseta täytteet kevyesti keskelle levää. Aloita sitten rullaamaan gimbapia bambumatolla mahdollisimman tiukasti mutta varovasti, ettei levä repeä.

Sitten, voitele valmis rulla seesamiöljyllä lisätäksesi makua ja saadaksesi sen kiiltäväksi. Leikkaa rulla tasaisiksi paloiksi terävällä veitsellä ja tarjoile gimbap kastikkeen, kuten seesamiöljyn tai soijakastikkeen, kanssa. Tutustu kaikkiin riisiruokiimme sivuiltamme.

Perinteiset ainekset

Gimbapin valmistamiseen tarvitset seuraavia perusainesosia:

 • Riisi: Käytä kypsennettyä ja maustettua sushiriisiä. Riisin tulisi olla hieman tahmeaa, jotta se pysyy koossa rullissa. Voit lisätä riisiin hieman riisiviinietikkaa, sokeria ja suolaa maun mukaan.
 • Kimbap-nori: Nori-levät auttavat pitämään gimbapin ainesosat tiiviisti yhdessä. Nori on yleensä valmistettu paahdetuista merilevälevyistä ja se antaa gimbapille sille ominaisen maun ja rakenteen.
 • Täytteet: Useimpien Gimbap-täytteiden perustana ovat seuraavat ainesosat:
  • Kananmunia: Keitä ne haudutetun munakkaan muodossa ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  • Porkkanoita: Kuori ja leikkaa pitkiksi, ohuiksi suikaleiksi. Paista suikaleet kevyesti öljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä.
  • Pikkelöity äyriäiskaali: Razakaalit ovat yleinen lisä gimbapin, ja ne tarjoavat kirpeän ja rapsakan komponentin gimbap-rullaan.
  • Kastikkeet: Gochujang-kastike, kalakastike tai soijakastike voi lisätä lisämakua gimbapisi täytteisiin.

Tarjoile gimbap-soijakastikkeen ja wasabin kanssa mausteisen umamikokemuksen saamiseksi. Voit lisätä myös kimchiä gimbapiin. Noudattamalla yllä mainittuja ohjeita voit valmistaa herkullisen gimbap-aterian kotona!

Valmistelu

Gimbapin valmistelu on yksinkertaista ja antoisaa. Ensimmäiseksi hanki kaikki tarvittavat ainekset:

 • Riisi (esim. sushi-riisi)
 • Nori-levät
 • Täytteet (esim. kani, kurkku, porkkana, avokado, surimi)

Toiseksi, keitä riisi ohjeiden mukaan, jotta siitä tulee tahmeaa. Tämän jälkeen, levitä riisi ohuelti nori-levälle, jättäen noin 2 cm tyhjää tilaa levän yläreunaan.

Kolmanneksi, asettele täytteet riisin päälle. Käytä luovuuttasi ja valitse juuri sinulle mieluisat yhdistelmät! Muista, että vaikka haluat lisätä paljon täytteitä, yritä pitää ne ohuina kerroksina, jotta gimbap on helpompi rullata.

Neljänneksi, rullaa nori-levy tiiviisti riisin ja täytteiden ympärille, kunnes saat tiukan, tasaisen rullan. Käytä gimbap-mattoa tai leivinpaperia apuna rullauksessa. Lopuksi, leikkaa rulla noin 2 cm paksuisiksi paloiksi terävällä veitsellä..

Nyt sinulla on valmis gimbap, joka on täydellinen välipala, eväs tai ateria. Voit tarjoilla sen heti, tai voit säilyttää sen jääkaapissa ja nauttia myöhemmin.

Muunnelmia

Gimbap on korealainen merileväriisirulla, joka muistuttaa japanilaista sushia. Tässä osiossa käsitellään erilaisia muunnelmia, joita voit kokeilla, jotta saat gimbapista juuri sinun makuusi sopivan herkun.

Vegaaninen versio: Jos haluat vegaanisen annoksen, vaihda perinteiset täytteet kuten tonnikala tai liha, vegaanisiin vaihtoehtoihin. Tofu on tässä loistava valinta, joten tofu-gimbap on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Muista lisätä mukaan myös terveellisiä kasviksia, kuten avokadoa!

Tonnikala-gimbap: Monet tonnikalaa rakastavat ihastuvat tonnikala-gimbapiin. Tässä versiossa tonnikala korvaa yleisimmän lihatäytteen. Voit käyttää säilyketonnikalaa tai valmistaa tonnikalasalaatin täytteeksi.

Mini-gimbap: Jos sinulla on vain vähän aikaa tai liikaa täytteitä, mini-gimbap on ratkaisusi. Nämä pikkuruiset herkut muistuttavat japanilaista makisushi-rullaa. Ihan niin kuin makisushissa, voit käyttää täytteenä käytännössä mitä tahansa.

Proteiinipitoinen versio: Jos haluat lisätä gimbapiin proteiinia, kokeile sisällyttää täytteisiin esimerkiksi surimia tai säilykelihaa. Voit myös panostaa kasviproteiineihin.

Voit myös kokeilla lisätä majoneesia, joka tuo mielenkiintoisen lisän annoksiin. Nyt kun tiedät erilaisista muunnelmista, voit kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja tehdä gimbapista juuri sinun makusi mukaisen herkun!

Vegaaniversio

Gimbap on helppo muokata vegaaniseksi. Tässä osiossa käymme läpi, kuinka voit valmistaa vegaanista gimbapia.

Aloita valitsemalla kasvispohjainen täyte. Esimerkiksi voit käyttää:

 • Tofua
 • Seitania
 • Kauravalmisteita

Paista valitsemasi proteiinilähde kevyesti pannulla esimerkiksi soijakastikkeessa, seesamiöljyssä ja mausta esimerkiksi valkosipulilla ja inkiväärillä.

Seuraavaksi valitse kasvikset. Yleisimpiä gimbap-kasviksia ovat:

 • Porkkana
 • Kurkku
 • Pinaatti
 • Avokado

Pilko kasvikset ohuiksi suikaleiksi ja paista pinaatti kevyesti seesamiöljyssä.

Vegaanisessa gimbapissa voi myös käyttää riisiviinietikalla maustettua riisiä. Tämä antaa ruoalle mukavan hapokkuuden. Keitä riisiä pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta se kunnolla riisiviinietikalla, sokerilla ja suolalla sekoittaen hyvin.

Kun kaikki ainekset ovat valmiina, ota yksi merileväarkki ja aseta se bambumatolle. Levitä riisiä ohut kerros arkille jättäen tyhjää tilaa yläreunaan. Aseta täytteet riisin päälle ja kääri rulla tiiviiksi bambumaton avulla. Muista kostuttaa merileväarkin yläreuna, jotta se tarttuu kiinni ja pitää rullan koossa.

Leikkaa valmis gimbap-rulla terävällä veitsellä noin sentin paksuisiksi paloiksi. Nauti vegaaninen gimbap korealaisen chilikastikkeen, kuten gochujangin tai soijakastikkeen kera.

Kalaversio

Kun valmistat kala-gimbapia, tarvitset seuraavat ainesosat:

 • Riisiä
 • Nori-levät eli merileväarkit
 • Kala (esim. lohi tai tonnikala)
 • Kasviksia (esim. porkkana, kurkku, avokado)
 1. Valmista riisi: Keitä riisi ohjeiden mukaisesti ja mausta se etikalla, sokerilla ja suolalla. Anna riisin jäähtyä.
 2. Viipaloi muut ainekset: Leikkaa kala ja kasvikset pitkiksi ja ohuiksi suikaleiksi.
 3. Kokoa gimbap: Aseta nori-levy tasaiselle alustalle ja levitä sen päälle ohut kerros riisiä. Aseta kala- ja kasvissuikaleet riisin päälle. Kääri nori-levy tiukaksi rullaksi käyttäen apuna kätevää bambumattoa.
 4. Leikkaa paloiksi: Leikkaa valmis gimbap-rulla noin 2 cm paksuisiksi paloiksi terävällä veitsellä.

Kala-gimbap on erinomainen vaihtoehto perinteisille liha- tai kasvisversioille gimbapista. Se on terveellistä, helppoa valmistaa ja sopii niin arkeen kuin juhlaan. Kokeile rohkeasti erilaisia kala- ja kasvisyhdistelmiä löytääksesi oman suosikkisi!

Variaatioita

Eomuk Gimbap sisältää korealaisia kalakakkuja, jotka antavat erikoiselle Gimbap’ille mukavan umamimaun. Jos haluat taas lisää väriä ja makua, suosittelemme lisäämään Danmuji eli keltaista etikkasalaatissa säilöttyä retiisiä. Ueong Jorim, maustettu kypsennetty vesikrassi, on myös suosittu lisäke tämän tyyppiselle Gimbap’ille.

Toinen mielenkiintoinen gimbap on Myulchu Gimbap, jossa käytetään pieniä korealaisia anjoviksia, jotka tuovat ärhäkän maun. Voit kokeilla maustaa riisirullia gochujangilla, eli korealaisella paprikatahnalla, joka antaa tulisen vivahteen. Jos pidät voimakkaista mauista, voit myös lisätä ylimääräistä tulista kastiketta.

Voit myös yhdistää gimbapin perinteisten lisukkeiden, kuten braised burdock root (kypsennetyn takiaisen) ja danmuji (keltaisen etikkasalaatissa säilötyn retiisin) kanssa. Nämä lisukevaihtoehdot täydentävät erinomaisesti minkä tahansa riisirullan ja tekevät siitä täydellisen korealaisen aterian.

Paistettu tofu-gimbap

Tässä ohjeessa valmistetaan paistettu tofu-gimbap, joka sopii erinomaisesti kasvissyöjille ja vegaaneille. Seuraa näitä ohjeita, niin valmistat täydellisen paistettu tofu-gimbapin.

Aloita kokoamalla tarvikkeet:

 • Riisi: Käytä kypsennettyä korealaista lyhytjyväistä riisiä, joka on hieman paksua ja tahmeaa rakenteeltaan.
 • Tofu: Valitse kiinteä tofu ja paista se kullanruskeaksi pannulla.
 • Nori-levät: Tarvitset laadukkaita ja tuoreita nori-levyjä gimbapin käärimistä varten.
 • Vihannekset: Voit lisätä kurkkua, porkkanaa, retiisiä tai muita vihanneksia, jotka antavat rullan väriä ja antavat lisää ravintoaineita.

Valmistele ainekset seuraavasti:

 1. Kypsennä riisi pakkauksen ohjeiden mukaan ja anna sen jäähtyä hieman.
 2. Leikkaa tofu noin 1 cm kokoisiksi paloiksi, ja paista ne pannulla öljyssä kullanruskeiksi molemmilta puolilta.
 3. Kuori ja leikkaa valitsemasi vihannekset ohuiksi suikaleiksi.

Kun ainekset ovat valmiita, voit kääriä gimbapin:

 • Aseta nori-levy bambumatolle ja levitä noin 2 dl kypsennettyä riisiä levylle.
 • Aseta paistettu tofu ja vihannekset rullalle keskiosaan ja kääri rulla tiukasti bambumaton avulla.
 • Leikkaa valmis gimbap terävällä veitsellä noin 2 cm paksuisiksi viipaleiksi.

Nauti paistettu tofu-gimbap heti valmistumisen jälkeen kastikkeen, kuten soijakastikkeen tai gochujangin, kanssa.

Spam-gimbap

Spam Gimbap on herkullinen ja helppo valmistaa. Se on erinomainen vaihtoehto perinteiselle korealaiselle gimbapille, joka tunnetaan myös nimellä kimbap. Tässä reseptissä käytät spamia pääproteiinina, joka tarjoaa ainutlaatuisen ja maukkaan maun.

Aloita keräämällä tarvittavat ainekset:

 • Riisi
 • Nori-levät
 • Spam
 • Porkkana
 • Kurkku
 • Seesamiöljy
 • Suola ja pippuri

Valmistelu:

 1. Keitä riisiä pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja anna sen jäähtyä.
 2. Leikkaa spam, porkkana ja kurkku ohuiksi suikaleiksi.
 3. Paista spam kevyesti pannulla pehmeäksi.

Kokoaminen:

Aseta nori-levä pöydälle tai bamburullalle ja levitä riisi tasaisesti levälle. Aseta spam, porkkana ja kurkku riisin päälle ja rullaa tiukasti. Voitele gimbapin ulkopuoli seesamiöljyllä ja ripottele ripaus suolaa ja pippuria.

Leikkaa rullattu gimbap terävällä veitsellä paloiksi ja tarjoile. Spam-gimbap voidaan tarjoilla välipalana tai pääruokana, ja se sopii erinomaisesti piknikeille tai evääksi kiireisenä päivänä.

Gimbapin säilytys ja kuljetus

Gimbap on erinomainen valinta piknikille, koska se on helppo kuljettaa ja säilyttää. Tässä muutamia vinkkejä siitä, miten voit parhaiten varastoida ja kuljettaa gimbapin mukanasi seuraavalle piknikille tai tapahtumaan.

Tarvitset riittävän suuren, kannellisen astian, joka pitää gimbapin tuoreena ja estää sen murskaantumisen matkan aikana.

Kun pakkaat gimbapin, varmista, että se on täysin jäähtynyt, jotta se ei höyrystyisi säiliöön. Aseta gimbap kerroksittain astiaan, käyttämällä leivinpaperia tai muovikelmu välissä niiden tarttumisen estämiseksi.

Jos suunnittelet muita ruokia mukaan piknikille, valitse kevyitä ja helposti mukana kuljetettavia vaihtoehtoja, kuten salaattia, hedelmiä tai keksejä. Voit myös tuoda leikkuulaudan ja veitsen, jolla voit tarvittaessa leikata gimbapin pienemmiksi paloiksi.

Piknikillä ollessasi, aseta gimbap lautaselle tai tarjottimelle, jolla tarjoat sen helposti ja siististi. Varmista, että tarjotin on riittävän suuri, jotta gimbapit eivät putoa maahan.

Säilyttäessäsi gimbapin jäljellä olevia paloja, voit asettaa ne takaisin kuljetussäiliöön tai ilmatiiviiseen säiliöön ja laittaa jääkaappiin. Gimbap säilyy jääkaapissa 1-2 päivää, mutta sen maku ja rakenne on parhaimmillaan tuoreena nautittuna. Gimbapin lisäksi voit tehdä mukaan myös erilaisia Korealaisia jälkiruokia tai välipaloja.

Usein kysytyt kysymykset

Aloita keittämällä riisiä. Sekoita riisiin hieman suolaa ja seesamiöljyä. Pilko kanafileet ja paista pienessä määrässä öljyä. Lisää mausteita oman maun mukaan, kuten soijakastiketta, valkosipulia ja seesaminsiemeniä. Levitä riisi nori-levylle, lisää kana ja muita haluamiasi täytteitä, kuten kasviksia. Kääri tiiviiksi rulliksi ja leikkaa paloiksi.

Gimbap on korealainen ruoka, joka sisältää riisiä, täytteitä ja nori-levyä. Onigiri on japanilainen riisipallo, joka on usein kolmion muotoinen ja sisältää täytteen, kuten kalaa. Onigirissä riisi ei ole yhtä maustettu kuin gimbapissa ja nori-levyä käytetään vain joissakin versioissa.

Valmis gimbap säilyy jääkaapissa noin yhden päivän. On parempi syödä se tuoreena, jotta maku, rakenne ja täytteiden laatu pysyvät parhaina.

Kimbapissa voi käyttää monenlaisia täytteitä, kuten raakoja tai kypsennettyjä vihanneksia, munaa, tofua, kanaa, kalaa tai äyriäisiä. Tyypillisiä täytteitä ovat muun muassa porkkana, kurkku, pinaatti, kampasimpukka ja kinkku.

Kolmionmuotoiset kgmbapit valmistetaan samalla tavalla kuin onigirit. Keitä riisi ja mausta se suolalla ja seesamiöljyllä. Levitä riisi nori-levylle tai -palalle, lisää täyte keskelle ja taita nori kolmion muotoon. Muovaa kolmiota käsin tai käytä erityistä onigiri-muottia.

Samankaltaiset artikkelit