Hodugwaja – Korealaiset saksanpähkinäleivonnaiset

Hodugwaja, joka tunnetaan myös nimellä hodo kwaja, tai suomen kielellä saksanpähkinäleivonnainen, on herkullinen ja suosittu jälkiruoka Etelä-Koreassa. Se on pieni, pähkinänmuotoinen makea leivonnainen, joka on useimmiten täytetty saksanpähkinän ja punapaputahnan sekoituksella. Hodugwaja on erityisen suosittu lahja ja välipala, jota tarjotaan usein erityistilaisuuksissa ja juhlien aikana.

Tämän leivonnaisen historia ulottuu 1930-luvulle asti Etelä-Koreassa, jossa ensimmäinen hodugwaja valmistettiin Jo Gwigeumin johdolla. Myöhemmin 1970-luvulla Sim Boksun loi uuden version hodugwajasta, josta tuli nykyinen perinteinen herkku. Siitä lähtien hodugwaja on kasvattanut suosiotaan paitsi Koreassa, myös ulkomailla sen ainutlaatuisen maun ja viehättävän ulkonäön ansiosta.

Hodugwajan valmistusprosessi vaatii huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Ensimmäinen askel on luoda ohut ja rapea kuori, joka leivotaan muotoiltuun muottiin. Sitten täyte valmistetaan sekoittamalla hienonnetut saksanpähkinät ja makeutettu punapaputahna. Lopuksi kuori ja täyte yhdistetään, ja näin syntyy täydellinen hodugwaja, joka hivelee niin silmää kuin makuaistia.

Hodugwajan valmistus

Hodugwaja tarjoaa herkullisen yhdistelmän rapeaa kuorta ja täyteläistä sisältöä. Tässä osiossa opastamme sinua valmistamaan tämän herkullisen korealaisen leivonnaisen.

Aloita sekoittamalla taikinan ainekset: 150 g jauhoja (esimerkiksi vehnäjauhoja), 30 g sokeria, 60 g voita, ripaus suolaa, 1 kananmuna, 0,3 dl maitoa, 1/2 dl vaaleaa siirappia ja 5 g leivinjauhetta. Sekoita ainekset yhteen kunnes saat sileän taikinan.

Valmista sitten täyte. Saksanpähkinätäytteen lisäksi voit käyttää punaista adzuki-paputahnaa, johon tarvitset 300 g kuivattuja adzuki-papuja, 300 g sokeria ja 120 ml vettä. Keitä papuja vedessä noin tunnin ajan, kunnes ne ovat pehmeitä. Valuta ylimääräinen vesi, lisää sokeri ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Voit myös kokeilla muita täytevaihtoehtoja kuten mung-paputahnaa, nutellaa, tuorejuustoa tai vaniljakreemiä.

Jaa taikina pieniksi palloiksi (noin 4 cm halkaisijaltaan). Laita jokaiseen pallon keskelle hieman täytettä. Lisää saksanpähkinät täytteen päälle. Tämän jälkeen taita taikinan ympärillä oleva osa täytteen päälle ja muotoile pallot painamalla kevyesti.

Nostele täytepalat varovasti kuumennetulle öljylle paistinpannussa. Älä käännä liian tiheästi, jottei taikina halkeile. Kypsennä molemmilta puolilta kullanruskeiksi. Nosta valmiit hodugwajat reikäkauhalla pois pannulta ja aseta ne talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.

Valmiit hodugwajat voit tarjoilla heti, tai jäähdyttää ne ja säilyttää jääkaapissa.

Taikina

Taikina on leivonnaisen tärkein osa. Tässä osiossa käsitellään taikinan valmistusta käyttäen erilaisia jauhoja ja ainesosia. Aloitetaan taikinan perusainesosista, joihin kuuluvat jauhot, vesi, maito, kananmuna, voi ja leivinjauhe. Näitä ainesosia yhdistelemällä saadaan aikaan herkullinen ja rapea taikina Hodugwaja-leivonnaiseen.

Voit valita jauhot Hodugwaja-taikinaan sen mukaan, millaista rakennetta ja makua haluat leivonnaisen pohjassa. Voit käyttää esimerkiksi erikois-, puolikarkeita tai tavallisia vehnäjauhoja. Kaikki nämä jauhot sopivat hyvin Hodugwaja-taikinan valmistukseen, mutta jokainen jauholaatu antaa hieman erilaisen lopputuloksen.

Erikoisvehnäjauho on hienojakoista ja kevyttä, joten se sopii hyvin Hodugwaja-taikinaan, jos haluat leivonnaisen pohjan olevan ilmava ja kuohkea. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vehnäjauhoja, jotka antavat leipomukselle hieman tiiviimmän rakenteen, joka sopii hyvin yhteen pähkinäisen täytteen kanssa. Puolikarkeat vehnäjauhot ovat näiden kahden välimuoto ja niillä onnistuu Hodugwaja-taikinan teko molempien jauhojen parhaiden ominaisuuksien säilyttäen.

Taikinaan lisättävät kosteuttavat aineet – vesi, maito, siirappi ja kananmuna – vaikuttavat taikinan koostumukseen ja makuun. Veteen pohjautuva taikina saa kuivemman ja rapeamman rakenteen, kun taas maitoon pohjautuva taikina tulee pehmeämmäksi ja makeammaksi. Kananmunan lisääminen taikinaan antaa sille runsaamman maun ja koostumuksen. Siirappi puolestaan tuo makeutta ja täyteläisyyttä taikinaan.

Voi ja leivinjauhe ovat Hodugwaja-taikinan viimeiset olennaiset ainesosat. Voi auttaa saavuttamaan sopivan rapeuden ja lisää makua, kun taas leivinjauhe saa taikinan kohoamaan ja muuttumaan hieman kuohkeammaksi. Käyttämällä näitä ainesosia oikeassa suhteessa saavutetaan ihanteellisen rapea ja maukas Hodugwaja-taikina, joka sopii täydellisesti pähkinäisen täytteen pariksi.

Täyte

Hodugwajan täytteet ovat herkullisia ja monipuolisia. Tässä muutamia yleisimpiä täytteitä, joita voit kokeilla:

 • Saksanpähkinätäyte: Perinteisin hodgwajan täyte valmistetaan sekoittamalla keskenään 100g saksanpähkinärouhetta, 1 dl sokeria ja 1 tl kanelia.
 • Punapaputahna: Punapaputahna tehdään keittämällä adzuki-papuja sokerin ja veden kanssa, kunnes ne ovat pehmeitä ja soseutuvat helposti. Tämä täyte on makea ja kermainen, täydellinen yhdistelmä saksanpähkinän kanssa.
 • Vihreä paputahna: Toinen suosittu täyte on vihreä paputahna, joka on valmistettu mungpavuista. Tämä täyte on samankaltainen punapaputahnan kanssa, mutta siinä on miedompi maku ja pehmeämpi rakenne.
 • Sokeri ja saksanpähkinät: Voit myös valita yksinkertaisemman täytteen, jossa on vain sokeria ja rouhittuja saksanpähkinöitä. Tämä antaa leivonnaiselle kevyemmän ja rapeamman rakenteen.
 • Nutella: Jos haluat kokeilla jotain vähän erilaista ja makeampaa, nutella-täyte on herkullinen hasselpähkinäinen vaihtoehto.
 • Tuorejuusto: Tuorejuuston voi yhdistää hodugwajan perinteisiin täytteisiin, kuten puna- tai vihreäpaputahnaan tai sitä voi käyttää sellaisenaan. Tuorejuusto lisää täyteläisyyttä ja tasapainottaa hodugwajan makeutta.
 • Vaniljakreemi: Vaniljakreemi on kevyt ja makea täyte, joka sopii hyvin yhteen saksanpähkinöiden kanssa.

Välineet

Hodugwaja-leivonnaisten valmistukseen tarvitset muutamia erityisiä välineitä, jotka tekevät prosessista sujuvamman ja lopputuloksesta ammattimaisemman. Tässä on luettelo välineistä, joita saatat tarvita:

 • Pähkinäkakkumuotti: Hodugwaja-leivosten tunnusomainen ulkonäkö saadaan aikaan käyttämällä erityistä pähkinäkakkumuottia. Tämä muotti mahdollistaa leivonnaisten pähkinän muotoisen ulkonäön ja niihin tulevien urien muodostamisen.
 • Hodugwaja-pannu: Hodugwajan valmistamiseen voit käyttää erikoispannua, joka on suunniteltu erityisesti näiden herkkujen paistamiseen. Tällainen pannu muistuttaa muodoltaan ja rakenteeltaan vohvelipannua, mutta siinä on kaksi puoliskoa, jotka yhdistetään paistamisen aikana.
 • Paistinpannu: Jos et löydä erityistä hodugwaja-pannua, voit käyttää myös perinteistä paistinpannua. Tärkeintä on valita pannu, joka jakaa lämmön tasaisesti ja jossa leivonnaiset eivät tartu kiinni.
 • Pursotinpussi: Hodugwaja-leivosten täyttämiseen tarvitset pursotinpussin, joka mahdollistaa tarkan ja siistin taikinan ja täytteen laittamisen muottiin. Voit käyttää joko kertakäyttöistä tai kestävää, pestävää pursotinpussia.

Hodugwajan tarjoilu ja nauttiminen

Hodugwajaa tarjotaan usein teetä tai kahvia juodessa, joten valitse mieleisesi juoma ja tarjoile tämä herkullinen pähkinäleivos sen seurana. On yleistä nähdä hodugwaja sekä kahviloiden että katukeittiöidenkin valikoimassa. Tutustu kaikkiin Korealaisiin ruokiin sivuillamme.

Kotona tarjoilu

 • Teen kanssa: Tarjoa hodugwajaa vihreän teen, kuten kimun- tai jasmiiniteen, kanssa. Nämä teet ovat miedompia ja korostavat hodugwajan makua.
 • Kahvin kanssa: Musta kahvi tai espresso sopii erinomaisesti hodugwajan seuraksi. Kahvin voimakas maku ja paahdetut sävyt tasapainottavat hodugwajan makeutta.
 • Kylmän juoman kanssa: Kokeile tarjota hodugwajaa jääveden tai kylmän teen kanssa kuumana päivänä. Virkistävä juoma viilentää suutuntumaa ja täydentää hodugwajan makuelämystä.

Vaikka hodugwaja on yksinkertainen ja nopea välipala, sen voi yhdistää myös muihin herkullisiin ainesosiin lisäämällä asetelmalle esimerkiksi hunajaa, hedelmiä, juustoa tai suklaata.

Katutarjoilu ja leipomot

Korealaisilla kaduilla hodugwajan myyjiä näkee usein, ja heidän tuotteensa on helppo napata mukaan ohi kävellessä. Nämä herkulliset leivokset ovat suosittu välipala Etelä-Koreassa. Lisäksi hodugwajaa löytyy monista paikallisista leipomoista, jotka valmistavat niitä tuoreina päivittäin.

Lahjaksi antaminen

Hodugwaja on myös oiva lahjaidea, kun haluat muistaa ystävää tai perheenjäsentä. Voit ostaa hodugwajaa valmiina lahjapakkauksissa tai itse pakata ne tyylikkäisiin rasioihin. Leivokset säilyvät hyvin useita päiviä, joten ne voi ostaa etukäteen ja antaa lahjaksi juuri sopivassa ajankohdassa.

Ravitsemukselliset tiedot

Hodugwajan kalorit

Yksi hodugwaja-annos (noin 40 grammaa) sisältää keskimäärin 180-200 kaloria.

Hodugwajan hiilihydraatit

Hodugwaja sisältää noin 20-25 grammaa hiilihydraatteja annosta kohti. Nämä hiilihydraatit tulevat pääasiassa taikinasta ja sokerista, joka antaa leivonnaiselle sen makean maun.

Hodugwajan proteiini

Vaikka hodugwaja ei ole merkittävä proteiininlähde, se sisältää noin 2-4 grammaa proteiinia annosta kohti.

Hodugwajan rasva

Hodugwajassa on noin 8-10 grammaa rasvaa annosta kohti. Tämä rasva tulee pääasiassa pähkinöistä ja paistoöljystä. On hyvä huomata, että pähkinöistä saatu rasva on pääasiassa terveellistä tyydyttymätöntä rasvaa.

Hodugwajan kaliumi

Hodugwaja sisältää hieman kaliumia, suurin osa siitä tulee pähkinöistä. Kalium on tärkeä mineraali, joka auttaa säätelemään nesteen tasapainoa kehossasi.

Hodugwajan natriumi

Hodugwaja sisältää kohtuullisen määrän natriumia (50-100 mg annosta kohti) johtuen sen aineksista, kuten leivinjauheesta.

Hodugwajan jäljitelmät ja muunnelmat

Bunggeoppang on toinen suosittu korealainen leivonnainen, joka muistuttaa ulkonäöltään hodugwajaa. Se on kuitenkin hieman erilainen, sillä bunggeoppangissa taikinan sisällä on makeaa paputäytettä, kun taas hodugwajassa on pääosassa on pähkinätäyte. Molemmat leivonnaiset ovat kuitenkin erittäin suosittuja ja niitä löytyy usein torikojuista ja kahviloista.

On olemassa myös korealaisia pähkinäkakkuja ja pähkinäkeksejä, jotka eivät ole täydellisiä kopioita hodugwajasta, mutta mukailevat silti sen makumaailmaa. Näissä leivonnaisissa saatetaan käyttää hodugwajasta tuttuja ainesosia. Usein myös hodugwajan kuuluisa pähkinätäyte löytyy näistäkin leivonnaisista, mutta esimerkiksi ulkonäkö saattaa vaihdella.

Hodugwajan muunnelmissa saatetaan käyttää erilaisia täytteitä, kuten vaniljakreemi tai kermavaahto. Tällöin ne eivät enää ole aivan perinteisiä hodugwajaleivonnaisia, mutta ne tarjoavat uusia ja mielenkiintoisia makuyhdistelmiä pähkinäisten kuorien kanssa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hodugwaja-leivonnaisen suosio on inspiroinut monia erilaisia jäljitelmiä ja muunnelmia, jotka tarjoavat monipuolisia herkkuja makeannälkään. Kokeilemalla erilaisia hodo kwaja -tyyppisiä leivonnaisia, löydät varmasti mieleisesi pähkinäiset herkut. Tutustu kaikkiin Korealaisiin jälkiruokiin ja välipaloihin blogissamme.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Hodugwajan valmistaminen kotona ei ole vaikeaa. Tarvitset vain muutamia perusraaka-aineita, kuten vehnäjauhoa, sokeria, kananmunia, hunajaa, soodaa ja suolaa. Taikinan valmistamiseen sekoita vehnäjauho, sokeri, kananmunat, hunaja, sooda ja suola kulhossa. Tämän jälkeen valmista täyte hienontamalla pähkinät ja sekoittamalla ne sokerin ja kanelin kanssa. Lopuksi, muotoile taikina haluttuun muotoon ja täytä se pähkinätäytteellä.

Internetistä löydät monia hyviä hodugwaja-reseptejä. Voit esimerkiksi etsiä reseptejä erilaisista ruokaan ja leivontaan keskittyvistä blogeista tai verkkosivuilta. Myös sosiaalisen median alustoilta, kuten Pinterest tai Instagram, löydät runsaasti inspiraatiota sekä ohjeita hodugwajan valmistamiseen.

Perinteinen hodugwaja-täyte koostuu hienonnetuista saksanpähkinöistä, sokerista ja kanelista. Pähkinöiden määrä ja hienojakoisuus sekä sokerin ja kanelin suhde voi vaihdella resepteittäin, joten löydät varmasti juuri omaan makuusi sopivan yhdistelmän kokeilemalla erilaisia reseptejä.

Vaikka perinteinen saksanpähkinätäyte on edelleen suosittu Koreassa, hodugwajan makumaailma on laajentunut monipuolisemmaksi. Esimerkiksi punapaputäyte ja kastanjatäyte ovat erittäin suosittuja Hodugwaja-mauissa. Jotkut valmistajat tarjoavat myös esimerkiksi suklaalla, karamellilla tai hedelmillä maustettuja täytteitä.

Hodugwajan valmistamiseen käytetään erityisiä paistokoneita, jotka muistuttavat vohvelirautoja. Näitä koneita on saatavilla myös kuluttajatason laitteina, joten voit hankkia oman hodugwaja-koneen kotiisi. Koneiden avulla voit tehdä tasalaatuisia ja rapeakuorisia hodugwajoja vaivatta. Kone ei kuitenkaan ole pakollinen valmistuksessa, ja voit paistaa hodugwajat tavallisella paistinpannullakin.

Hodugwajaa saatat löytää paikallisista aasialaisista kaupoista tai markkinoilta. Voit myös kokeilla kysyä lähimmältä korealaiselta ravintolalta, tarjoavatko he hodugwajaa jälkiruoaksi tai voivatko he suositella paikkaa, josta sitä voisi ostaa. Lisäksi voit tutustua verkkokauppoihin, jotka tarjoavat hodugwajaa ja muita korealaisia herkkuja.

Samankaltaiset artikkelit