Songpyeon – Perinteinen korealainen riisikakku

Songpyeon on perinteinen korealainen ruoka, jota yleisesti valmistetaan Chuseok-juhlaan, korealaisen sadonkorjuujuhlan aikaan. Se on tehty höyrytetyistä riisikakuista, jotka on täytetty makeilla tai suolaisilla aineksilla, kuten seesaminsiemenillä, hunajalla, pavuilla tai pähkinöillä. Songpyeonin ulkonäkö ja maku vaihtelevat alueittain, ja se tarjoaa herkullisen kuvan korealaisen kulttuurin monimuotoisuudesta ja vivahteikkuudesta.

Parhaat songpyeon-reseptit sisältävät paitsi perinteisiä ainesosia, myös uusia ja innovatiivisia makuyhdistelmiä. Makumatkalle Korealaisen ruoan pariin! löydät inspiroivia reseptejä, jotka vievät sinut Aasialaiseen keittiöön ja auttavat sinua valmistamaan bibimbapin, tteokbokkin ja muut Etelä-Korean herkulliset maut kotona.

Vaikka songpyeon on tunnettu erityisesti Chuseokin yhteydessä, sitä voidaan nauttia myös läpi vuoden. Korealaiset pitävät songpyeonin valmistamista perheen yhdessäolona ja rakkautena, joten se on ihanteellinen tapa kutsua ystävät ja perhe nauttimaan korealaisesta ruoasta ja kulttuurista.

Songpyeonin perusteet

Songpyeon on korealainen riisikakku, joka muistuttaa ulkonäöltään puolikuuta. Se on perinteinen herkku, jota valmistetaan erityisesti Chuseok-juhlan aikaan. Tässä osiossa kerromme sinulle perinteisiä songpyeon-malleja.

Värilliset songpyeonit: Riisijauhojen joukkoon lisätään luonnollisia värejä, kuten indigokasvia siniselle, jauhettua punajuurta punaiselle ja vihreitä papuja vihreälle. Näin saat kauniita, värikkäitä songpyeon-riisikakkuja.

Täytetyt songpyeonit: Yleisimpiä täytteitä ovat sokeri, seesaminsiemenet ja hunaja. Voit kuitenkin kokeilla myös muita täytteitä, kuten pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai jopa makeaa pastaa.

Eri muotoisia songpyeoneja:

 • Puolikuun muotoinen songpyeon: Tämä on yleisin ja perinteisin songpyeonin muoto, joka muistuttaa puolikuuta. Se valmistetaan kaulitsemalla riisitaikina ohueksi ja täyttämällä se halutulla täytteellä.
 • Kasvien ja kukkien muotoiset songpyeonit: Yhä suositumpaa on valmistaa kauniita ja koristeellisia songpyeon-riisikakkuja, jotka on muotoiltu muunmuassa erilaisten kasvien ja kukkien muotoon. Tähän tarkoitukseen on saatavilla monenlaisia muotteja.

Songpyeonin perinteisiä valmistusmenetelmiä ovat höyryttäminen ja paistaminen. Höyrytetyt songpyeonit ovat pehmeitä ja kosteita, kun taas paistetut songpyeonit ovat hiukan rapeampia. Kummassakin tapauksessa riisikakut valmistetaan yleensä riisijauhoista ja maustetaan kevyesti suolalla.

Resepti ja ostoslista

Sonpyeonilla on helppo ja selkeä resepti, jolla voit valmistaa songpyeonia kotona. Tässä on tietoa myös siitä, mistä löydät tarvittavat ainekset.

Ainekset:

 • Riisijauho (200g)
 • Hanaru-riisi (glutinoitu riisijauho) (5g)
 • Vesi (110ml)
 • Mungpaputahna (120g)
 • Sokeri (40g)
 • Maapähkinävoi (20g)
 • Ripaus suolaa

Valmistus:

 1. Tee taikina: Sekoita riisijauho ja hanaru-riisijauho keskenään, lisää vesi vähitellen ja sekoita, kunnes saat tasaisen taikinan. Peitä taikina kostealla pyyhkeellä ja anna levätä noin 30 minuuttia.
 2. Valmista täyte: Sekoita mungpaputahna, sokeri, maapähkinävoi ja suola keskenään tasaiseksi massaksi.
 3. Muotoile songpyeonit: Jaa taikina neljään osaan. Ota yksi neljännes kerrallaan käteesi ja paina sormilla siihen onkalo. Täytä onkalo täytteellä ja sulje taikina ympärille. Muotoile songpyeon puolikuun muotoiseksi.
 4. Kuumenna vesi keittimeen ja höyrytä songpyeonit höyrykorissa noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja kiiltävän näköisiä.

Korealaiset ainekset, kuten riisijauho ja hanaru-riisijauho, sekä muut tarvittavat raaka-aineet löytyvät useimmiten Aasialaisten ruokien erikoisliikkeistä tai isommista marketeista, joissa on kansainvälisiä ruokaosastoja. Voit kysyä henkilökunnalta apua, jos et ole varma mistä löytäisit juuri oikeita aineksia.

Erilaiset ainesosat

Mugwort-yrtti on yksi tärkeimmistä ainesosista. Mugwort antaa songpyeonille sen tunnusomaisen vihertävän värin ja ainutlaatuisen maun. Voit ostaa kuivattua mugwortia aasialaisista ruokakaupoista tai kasvattaa sitä itse puutarhassasi.

Toinen olennainen ainesosa on täytteet. Yleisiä täytteitä ovat esimerkiksi hunaja, seesaminsiemenet ja pavut. Koska songpyeon on makea jälkiruoka, hunajalla makeutetut täytteet ovat erittäin suosittuja. Voit käyttää hunajaa myös sellaisenaan tai yhdistää sen muihin ainesosiin, kuten seesaminsiemeniin.

Seesaminsiemenet lisäävät mukavan tekstuurin songpyeoniin, ja ne voidaan joko jättää kokonaisiksi tai jauhaa hienoksi jauheeksi, joka sekoitetaan muihin ainesosiin. Jotkut ihmiset käyttävät myös paahteisia seesaminsiemeniä, sillä ne antavat songpyeonille herkullisen pähkinäisen säväyksen.

Tärkeää on muistaa, että songpyeonin valmistuksessa on paljon tilaa luovuudelle, joten voit kokeilla erilaisia täyteyhdistelmiä joista voit löytää oman suosikkisi. Tarvittaessa voit myös käyttää hienonnettua sokeria hunajan sijaan tai kokeilla muita täytevaihtoehtoja, kuten kookosta tai erilaisia jauhettuja pähkinöitä.

Valmistelu ja leipominen

Songpyeonin valmistaminen alkaa taikinan vaivaamisella. Käytä riisijauhoja ja kuumaa vettä, jotta saat pehmeän ja notkean taikinan. Muista lisätä vettä vähitellen, jotta taikina ei tule liian löysäksi tai kovaksi. Käytä käsissäsi öljyä, jotta taikina ei tartu.

Sen jälkeen valmistetaan täytteet, kuten paputahna, seesaminsiemenet ja sokeri. Voit kokeilla erilaisia yhdistelmiä oman maun mukaan. Tässä vaiheessa on hyvä varautua myös jonkinlaisella työskentelyvälineellä, jotta voit työstää täytteet helposti taikinan sisälle.

Muotoile pieniä palloja taikinasta ja tee litteämäisiä kiekkoja sormillasi. Laita sitten täyte kiekon keskelle ja sulje se huolellisesti. Halutessasi voit tehdä songpyeonista myös erimuotoisia, kuten kuunsirppiä tai muita kuvioita.

Höyrytä valmiita songpyeoneja höyryttimessä noin 20-30 minuuttia. Tässä vaiheessa varmista, ettei höyryvesi koske leivonnaisiin, jotta ne eivät kostu liikaa. Voitele höyryttimen pohja öljyllä estääksesi songpyeonien tarttumista siihen. Höyryttämisen jälkeen anna songpyeonien jäähtyä.

Värit ja maut

Songpyeonille löytyy monia eri väri- ja makuvaihtoehtoja. Luonnolliset raaka-aineet tuovat niille kauniit värit. Yleisimmät värit ovat vihreä, violetti ja valkoinen.

Vihreä taikina saadaan lisäämällä luonnollista ruokaväriä kuten klorella-jauhetta tai piparmintun lehtiä. Tämä tekee vihreästä taikinasta paitsi kauniin värisen, myös tuoreen ja ilmavan makuista.

Violetti taikina saa värinsä mustajuurista, punakaalista tai jopa luumuista. Nämä luonnolliset väriaineet eivät ainoastaan luo houkuttelevaa ulkonäköä, vaan myös lisäävät maukkautta ja monimuotoisuutta songpyeonin kokonaisuuteen.

Valkoisen taikinan salaisuus on sen yksinkertaisuus. Tämä variantti tarvitsee vain riisijauhoja ja vettä, eikä siinä käytetä mitään väriaineita. Tämä tekee valkoisesta songpyeonista helposti lähestyttävän annoksen.

Eri värisiin taikinoihin voi lisätä monenlaisia täytteitä, kuten:

 • Soijapaputahnaa
 • Mausteista seesaminsiemen-rouhetta
 • Kuivattuja hedelmiä

Valitsemalla niin värillisiä taikinoita kuin erilaisia täytteitäkin, voit rakentaa erilaisia houkuttelevia songpyeon-annoksia. Näin ollen voit olla varma, että maistuu yhtä hyvältä kuin miltä se näyttääkin.

Korealaiset juhlat ja perinteet

Songpyeon on perinteinen korealainen riisikakku, jota syödään erityisesti Chuseok-juhlan aikana. Chuseokia, jota kutsutaan myös sadonkorjuufestivaaliksi, vietetään syyskuun täysikuun aikaan. Se on yksi Korean tärkeimmistä perinteisistä juhlista ja perhejuhla, johon sisältyy useita seremonioita sekä yhdessäoloa, ruokailua ja kiitollisuutta.

Festivaalin aikana tehdään runsaasti valmisteluja. Yksi merkittävimmistä on Songpyeonin valmistus. Herkullinen riisikakku valmistetaan hitaasti ja huolella. Riisijauhoista tehdään pieniä palleroita, joihin lisätään erilaisia täytteitä, kuten seesaminsiemeniä, soijapapuja tai pähkinöitä. Sen jälkeen täytetyt pallot päällystetään riisijauholla ja muotoillaan pyöreitä kakkupaloja. Lopuksi riisikakut keitetään höyryssä ja tarjoillaan perinteisissä korealaisissa astioissa.

Chuseok-juhlaan liittyy monia erilaisia perinteitä. Yksi niistä on Ganggangsullae, joka on yöllä pidettävä tanssi ja jolla pyritään houkuttelemaan hyvinvointia ja onnea. Toinen juhlan aikainen tapahtuma on Haedong Kongsoo, joka on merellä pidettävä seremonia, jolla pyydetään kalastuksen menestystä tulevan vuoden aikana.

Kuun merkitys Chuseok-juhlan aikana on huomattava, sillä kirkkaana loistava kuunvalo symboloi yltäkylläisyyttä ja sadonkorjuun menestystä.

Valmistusvinkkejä

Tässä on muutamia vinkkejä täydellisen Songpyeonin valmistamiseksi:

 • Käytä laadukasta makeaa riisijauhoa ja lyhytjyväistä riisiä, jotta saat parhaan mahdollisen maun ja rakenteen.
 • Valitse täytteet huolella. Voit kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä, kuten suolaista ja makeaa tai eri aineksia, kuten papuja, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä.
 • Höyrytä songpyeon männyn neulasilla saadaksesi ainutlaatuisen ja herkullisen tuoksun.
 • Älä unohda seesamiöljyn tärkeää roolia. Se lisää makua ja antaa Songpyeonille joustavan ja pehmeän rakenteen.

Tarjoilutapoja

 • Perinteinen: Aseta songpyeon symmetrisesti laakealle levylle. Käytä värejä ja muotoja hyväksesi tehdäksesi esityksestä visuaalisesti houkuttelevan. Songpyeon on yleensä puolikuu tai pallojen muotoinen ja tarjolla eri väreissä.
 • Moderni: Kokeile songpyeonin asettelua erilaisilla alustoilla, kuten puisilla tarjottimilla tai lasikulhoissa. Voit myös käyttää erilaisia kuvioita, kuten kukkia tai geometrisia muotoja.
 • Lisukkeita: Voit esitellä songpyeonin lisukkeiden, kuten erilaisten ​​korealaisten ​​salaattien ja pikkelssihillokkeiden kanssa. Tämä korostaa ruokalajia ja antaa sille lisää makua ja tekstuureja.
 • Pareittain: Yhdistä songpyeon jonkin toisen korealaisen ruoan kanssa, kuten kimchi tai bulgogi. Voit myös tarjoilla sen jonkin korealaisen juoman, kuten makgeoli (riisiviini) tai sojun kanssa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Songpyeon valmistetaan yleensä Chuseok-juhlan, korealaisen sadonkorjuujuhlan, aikana. Juhla sijoittuu syyskuun loppuun tai lokakuun alkuun.

Songpyeonin valmistukseen tarvitaan riisijauhoja, vettä ja suolaa taikinaan. Täytteisiin voit käyttää esimerkiksi seesaminsiemeniä, sokeria, pähkinöitä ja paputahnaa.

Perinteinen täyte songpyeonille on seesaminsiemenistä, sokerista ja jauhetusta soijapavusta valmistettu tahna. Myös hunaja ja pähkinät voivat olla osa perinteistä täytettä.

Songpyeonin keittäminen vie yleensä noin 20–30 minuuttia. Keittoaika riippuu kuitenkin koon, muodon ja täytteen määrästä.

Songpyeonin nimi tulee korealaisista sanoista “song” (kuohkea, vihannes) ja “pyeon” (leivonnainen), mikä viittaa songpyeonin ohueen taikinakuoreen ja täyteläiseen sisään.

Kyllä, songpyeonin lisäksi Koreassa on muitakin jälkiruokia, jotka ovat samankaltaisia. Esimerkkejä ovat tteok, jeonggwa, yakgwa ja hangwa. Näissä kaikissa käytetään riisijauhoja ja makeita täytteitä, mutta niiden muoto, koostumus ja valmistusmenetelmät vaihtelevat.

Samankaltaiset artikkelit