Naengmyeon – Korealaiset kylmät nuudelit

Naengmyeon on herkullinen korealainen ruokalaji, joka on erityisen suosittu kuumina kesäkuukausina. Tämä ainutlaatuinen, kylmä nuudelikeitto tarjoaa raikkaan vaihtoehdon perinteisemmille, kuumille aterioille. Tässä artikkelissa kerrotaan naengmyeonin eri tyyleistä, sen valmistusmenetelmistä ja historiasta.

Ensimmäisen kerran jo yli 600 vuotta sitten kehitettyä naengmyeonia pidetään nykyään yhtenä Etelä-Korean kuuluisimmista ruokalajeista. Sen ainutlaatuinen maku syntyy ohuista vehnä- tai tattarijauhoista valmistetuista nuudeleista, jotka yhdistetään liemeen. Annoksen viimeistelyn sopivat kovaksi keitetyt munat, ohuet lihasiivut, vihannekset ja kimchi. Nämä ainesosat luovat täydellisen yhdistelmän erilaisia tekstuureita ja herkullisia aromeita.

Koreassa on kaksi päätyyppiä naengmyeonista, jotka ovat yleensä alueellisia erikoisuuksia. Pyongyangin alueelta kotoisin oleva mul-naengmyeon on miedompi versio, joka koostuu enimmäkseen ohuista nuudeleista ja lihaliemestä. Sen sijaan hamheung-naengmyeon on kotoisin Hamheungin kaupungista ja se sisältää tunnetusti enemmän mausteita, kuten gochujang-chilikastiketta ja vahvaa sinappia. Näiden ja muiden paikallisten naengmyeon-versioiden monimuotoisuus tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja niille, jotka haluavat tutustua tähän ihastuttavaan korealaiseen ruokakulttuurin osaan.

Naengmyeon perustuu kylmiin nuudeleihin.

Naengmyeonin historia

Naengmyeon on kylmä nuudeliruoka, joka on peräisin Korean niemimaalta. Se sai alkunsa Joseon-dynastian aikana, jolloin se oli suosittu keino viilentyä kuumina kesäpäivinä. Naengmyeonin suosio kasvoi vuosien varrella ja levisi myös Pohjois-Koreaan, erityisesti Pyongyangiin ja Hamhungiin, joista tuli naengmyeonin tärkeimmät valmistuspaikat. Myöhemmin tämä ruokalaji levisi Etelä-Koreaan, missä se sai erilaisia paikallisia muunnelmia.

On olemassa kahdenlaisia naengmyeon-ruokia: Pyongyang-naengmyeon ja Hamhung-naengmyeon. Näiden kahden version välillä on monia eroja, esimerkiksi nuudelien, liemien ja lisukkeiden suhteen. Yleisesti ottaen Pyongyang-naengmyeon on maultaan miedompi ja siinä on runsaasti lientä, kun taas Hamhung-naengmyeon on voimakkaamman makuinen ja syödään vähemmän liemen kanssa.

Kuten monissa Korean ruokalajeissa, myös naengmyeonissa on erilaisia paikallisia vivahteita makuun ja valmistustapaan liittyen. Esimerkiksi Pohjois-Koreassa naengmyeon on yleensä maultaan yksinkertaisempi. Sen sijaan Etelä-Koreassa naengmyeon on monipuolisempi, sillä se saatetaan tarjota lihaisampana tai jopa kalalla ja hapankaalilla höystettynä.

Naengmyeon on suosittu ruokalaji sekä natiivien että turistien keskuudessa joka puolella Korean niemimaata. Sen eri versiot antavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua sekä Pohjois- että Etelä-Korean paikallisiin makuihin.

Naengmyeonin ainekset

Naengmyeon koostuu pääasiassa nuudeleista, kylmästä liemestä ja monista herkullisista lisukkeista. Tässä osiossa käsitellään naengmyeonin aineksia ja niiden käyttöä.

Perinteisesti naengmyeon-nuudelit valmistetaan tattarista, joka antaa niille ainutlaatuisen maun ja rakenteen. Ne ovat ohuita ja hieman tahmeita, mutta samalla erittäin maukkaita. Voit ostaa valmiita tattarinuudeleita etnisistä ruokakaupoista tai valmistaa niitä itse.

Liemen pohjana käytetään tavallisesti vettä, riisietikkaa, sokeria, suolaa ja soijakastiketta maun saamiseksi. Voit säätää näiden aineksien määriä oman makusi mukaan ja lisätä tarvittaessa lisää aineksia.

Naengmyeonin lisukkeet tekevät siitä houkuttelevan ja ruokaisan aterian. Yleisimpiä lisukkeita ovat:

 • Keitetty kananmuna: Paloitellaan ja asetellaan nuudelien päälle.
 • Kurkku: Suikaloitu kurkku lisää raikkautta ja rapeutta naengmyeoniin.
 • Päärynä (korealainen päärynä tai Aasian päärynä): Ohut siivutettu päärynä antaa makeutta ja kevyttä happamuutta.
 • Retikka (korealainen retikka tai nauris): Suikaloitu tai raastettu retikka lisää hyvän maun ja rouskuvuuden.
 • Kanan tai naudanliha: Lisää makua ja proteiinia. Voit käyttää erilaisia lihan muotoja ja kypsyysasteita.

Mausteisessa naengmyeonissa, kutsutaan myös Bibim-naengmyeon, käytetään erityistä mausteista kastiketta. Tämä kastike on sekoitus gochujangista, gochugarusta, seesamiöljystä, minced-valkosipulista ja useita muita aineksia. Voit suosia tiettyjä mausteita ja komponentteja.

Muita aineksia ja mausteita, joita voidaan käyttää naengmyeonissa ovat:

 • Inkivääri: Antaa lisää särmää ja terävyyttä liemeen.
 • Salaatti: Lisää väriä ja raikasta makua.
 • Seesaminsiemenet (esimerkiksi paahdettuna): Lisää rikasta makua ja rapeutta.
 • Pikkelöity nauris: Antaa kirpakkuutta ja tekstuuria.

Kokonaisuudessaan naengmyeon on täynnä erilaisia makuja ja tekstuureja, jotka tekevät siitä erittäin nautinnollisen ja virkistävän aterian. Kokeilemalla erilaisia ainesyhdistelmiä löydät juuri ne, jotka sopivat sinun makuhermoillesi parhaiten.

Naengmyeonin valmistus

Tässä osiossa opastamme sinua valmistamaan kaksi suosituinta naengmyeon-tyyppiä: mul-naengmyeon ja bibim-naengmyeon.

Mul-naengmyeon perustuu kylmään liemeen, joka on tehty yleensä häränlihasta ja dongchimista (retiisiveteen tehty kimchi). Päivää ennen mul-naengmyeonin valmistusta keitä häränlihalientä ja lisää kuivattuja sieniä parantaaksesi makua. Säilytä jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä siivilöi kova aines pois.

Kun liemi on kylmää, keitä kuivattuja naengmyeon-nuudeleita ohjeiden mukaan. Ne valmistetaan useimmiten peruna- tai bataattitärkkelyksestä. Kun nuudelit ovat kypsiä, huuhtele ne kylmällä vedellä ja leikkaa keittiösaksilla. Annostele nuudelit lautaselle ja lisää ylimääräiset ainesosat, kuten pikkelöidyt retiisit ja dongchimi-liemi. Tarjoa välittömästi.

Toinen suosittu versio on bibim-naengmyeon, jossa nuudelit sekoitetaan tuliseen, makeaan ja happamaan kastikkeeseen sen sijaan, että ne upotettaisiin liemeen. Valmista nuudelit samaan tapaan kuin mul-naengmyeonille. Kastikkeen valmistamiseksi sekoita mausteista gochujang-tahnaa, soijakastiketta, sokeria, valkosipulia ja etikkaa. Nosta keitetyt nuudelit kulhoon ja lisää kastike ja halutut lisäkkeet, kuten kurkku, kevätsipuli ja keitetty muna. Sekoita hyvin ennen nauttimista.

Naengmyeonin alueellisia eroja ovat esimerkiksi Pyongyang naengmyeon ja Hamhung naengmyeon. Edellinen on tunnettu perinteisestä liemestään, joka valmistetaan yleensä dongchimi-keitosta ja häränlihasta, kun taas jälkimmäinen sisältää enemmän mausteita ja kuuluu bibim-naengmyeon -tyyppiin. Molemmat versiot ovat herkullisia ja sopivat loistavasti lämpimään kesäpäivään.

Naengmyeonin variantteja

Bibim Naengmyeon on yksi naengmyeonin suosituimmista varianteista. Se on tulinen versio, jossa on mausteinen gochujang-pohjainen kastike. Tämä versio tarjoillaan yleensä ilman lientä, ja sen nauttiminen vaatii kevyttä sekoittamista ennen syömistä. Tutustu myös Bibim Nengmyuniin.

Mul-Naengmyeon on toinen yleinen versio naengmyeonista, ja se on maultaan miedompi, ja sopii erinomaisesti kesähelteille. Tämä tyyppi koostuu ohuista nuudeleista, jotka tarjoillaan kylmässä liemessä. Liemi on valmistettu erilaisista aineksista, kuten lihasta ja kalasta, ja maustettu etikan, sokerin, ja soijakastikkeen kaltaisilla aineksilla.

Pyongyang Naengmyeon on peräisin Pohjois-Korean pääkaupungista, ja se on yksi tunnetuimmista versioista naengmyeonista. Tämä variantti tarjoillaan yleensä notkeilla riisinuudeleilla, jotka antavat kevyemmän ja ohuemman rakenteen. Tähän versioon sisältyy usein trendikkäitä mausteita sekä ohuita lihasuikaleita, jotka lisäävät makuja ja rakennetta.

Hamhung Naengmyeon on toinen tunnettu Pohjois-Koreasta kotoisin oleva naengmyeon-tyyli, joka eroaa aiemmista versioista. Tämä versio sisältää tavallisesti perunatärkkelyksestä valmistettuja nuudeleita, mikä antaa niille kimmoisamman tekstuurin. Hamhung Naengmyeon on usein vahvemmin maustettu kuin muut versiot ja voi sisältää lisukkeita, kuten merilevää.

Hoe Naengmyeon on naengmyeonin raaka-aineversio, joka sisältää ohueksi viipaloitua raakakalaa, kuten myeongtae-kalaa. Tätä versiota kutsutaan joskus Myeongtae Hoe Naengmyeoniksi, ja se tarjoillaan pääasiassa kylmän liemen ja bibim-naengmyeonin tunnusomaisen mausteisen kastikkeen kanssa.

Naengmyeon ravintoloissa

Tässä osiossa keskitymme naengmyeonin tarjoiluun ravintoloissa.

Kun vierailet korealaisessa ravintolassa, on todennäköistä, että löydät naengmyeonin ruokalistalta. Tätä herkullista, kylmää nuudeliruokaa tarjotaan yleensä kahdessa päätyyppissä: mul-naengmyeon ja bibim-naengmyeon. Mul-naengmyeon koostuu ohuista riisi- tai vehnänuudeleista, jotka tarjoillaan lihaliemessä. Bibim-naengmyeon puolestaan on sekoitus nuudeleita, kasviksia ja mausteista gochujang-kastiketta, joka saa aikaan hieman tulisen ja makean maun.

Useimmat korealaiset ravintolat, jotka tarjoavat naengmyeonia, valmistavat nuudelit ja liemen alusta alkaen ainutlaatuisilla resepteillään. Voit myös löytää naengmyeonin tarjontaa muissa itämaisissa ravintoloissa, jotka tarjoavat korealaisia ruokia. Nämä ravintolat saattavat tarjota hieman muunnellun version naengmyeonista, jossa on mukautettuja ainesosia ja makuja paikallisten makutottumusten mukaan.

Kun tilaat naengmyeonin ravintolassa, kannattaa muistaa että nuudelit voivat olla pitkiä ja sitkeitä. Tarjoilija saattaa tarjota sinulle saksia leikatakseen nuudelit pienemmiksi, mikä helpottaa syömistä. Lisäksi naengmyeonin kanssa voi tulla myös erilaisia lisukkeita, kuten kimchiä, paistettuja won toneja tai vaikkapa tofua. Näiden lisukkeiden avulla voit räätälöidä naengmyeonisi.

Naengmyeon on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen herkku, jos vierailet korealaisessa ravintolassa. Älä epäröi kysyä tarjoilijalta suosituksia ravintolan erikoisuuksista ja pääset tutustumaan naengmyeoniin uutena kulinaarisena kokemuksena.

Naengmyeon terveyshyödyt ja ravintosisältö

Naengmyeonia pidetään yleensä terveellisenä vaihtoehtona sen alhaisen kalorimäärän vuoksi. Yksi annos Naengmyeonia sisältää noin 400-500 kaloria. Tämä tekee siitä kevyemmän vaihtoehdon verrattuna muihin nuudeliruokiin ja auttaa pitämään energiansaannin hallinnassa.

Naengmyeon sisältää lisäksi monia terveellisiä ainesosia kuten:

 • Vihannesliemi: Usein valmistettu esimerkiksi retiiseistä, jotka ovat hyviä antioksidanttien ja kuitujen lähteitä.
 • Nuudelit: Valmistettu usein tattarijauhoista, jotka sisältävät kuituja, proteiineja, B-vitamiineja ja mineraaleja.
 • Kylmäsavustettu liha: Tarjoaa proteiineja ja rautaa.
 • Korealainen päärynä: Hyvä C-vitamiinin lähde ja sisältää kuituja.
 • Korealainen sinappi: Lisää makua ja sisältää flavonoideja, jotka voivat auttaa vähentämään tulehduksia.

Näiden ravitsemuksellisten etujen lisäksi Naengmyeon tarjoaa myös nesteytystä runsaan liemensa ansiosta. On kuitenkin tärkeää huomata, että Naengmyeonin ravintosisältö voi vaihdella suuresti eri reseptien ja valmistajien välillä. Esimerkiksi, jos liemi on valmistettu suolaisesta soijakastikkeesta tai korealaisesta kanadalaisesta päärynäsiirapista, se voi lisätä reilusti natriumin ja sokerin määrää ruoassa. Näin ollen kannattaa aina tarkistaa annoksen ravintosisältö.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Naengmyeon on terveellinen ja maukas vaihtoehto, kunhan otetaan huomioon sen ravintosisällön vaihtelut. Sopivasti valittuna se voi tarjota monipuolisen ravintokirjon ja auttaa pitämään energiansaanti- ja kalorimäärän kurissa.

Naengmyeonin kulttuurinen merkitys

Naengmyeon on kylmä nuudeliruoka, joka on keskeinen osa korealaista keittiötä. Se on erityisen suosittu kesäkuukausina, mutta siitä voi nauttia ympäri vuoden. Korealainen keittiö tunnetaan mausteisuudestaan ja monipuolisuudestaan, ja naengmyeon on tästä erinomainen esimerkki.

Tässä ruokalajissa yhdistyvät korealaisen keittiön eri osa-alueet. Etelä-Jeollan provinssi on erityisesti vaikuttanut naengmyeonin kehitykseen, tarjoten alueen perinteisiä makuja ja raaka-aineita. Alue tunnetaan herkullisista ruoka-annoksistaan, jotka yleensä sisältävät runsaasti vihanneksia ja mereneläviä.

Naengmyeonin valmistuksessa käytetään erilaisia nuudeleita, kuten perunatärkkelyksestä tai bataatista valmistettuja nuudeleita. Nuudelikeiton viileä liemi valmistetaan yleensä lihaliemestä tai kalasta.

Korealaisessa kulttuurissa naengmyeonilla on erityinen merkitys, koska se edustaa kansakunnan historiaa ja perinteitä. Ruokalaji juontaa juurensa Korean niemimaan pohjoisosista, mistä se levisi Etelä-Koreaan ja sen jälkeen koko maailmaan. Nykyään naengmyeon on yksi Koreassa vierailevien turistien suosikkiruoista.

Usein kysytyt kysymykset

Naengmyeonin maku voi vaihdella eri versioista riippuen, mutta yleensä se on yhdistelmä raikasta, kirpeää ja umamista. Liemi on tavallisesti ohutta ja kevyttä, johon voi sisältyä kalaa, kasviksia ja etikkaa. Myös kimchi, kurkku ja muut lisukkeet antavat sille oman makunsa.

Naengmyeon, kuten nimestäkin voi päätellä, on kylmä nuudeliruoka. Se tarjoillaan yleensä jääkylmänä, ja sen liemi voi olla jopa jäinen.

Naengmyeonin juuret ovat Pohjois-Korean alueella, jossa se kehitettiin saamaan virkistystä kuumaan kesäsäähän. Kylmänä tarjoiltava naengmyeon tarjoaa viilentävän aterian, joka tuo mukavaa helpotusta korkeisiin lämpötiloihin.

Naengmyeonin valmistaminen vaatii useita työvaiheita. Ensin keitetään liemi, joka voi olla peräisin kalasta, lihasta tai kasvipohjaisista aineksista. Liemen on annettava maustua ja jäähtyä ennen tarjoilua. Itse nuudelit keitetään erikseen ja huuhdellaan kylmällä vedellä, ennen kuin ne asetetaan kulhoon. Lopuksi lisätään liemi sekä halutut lisukkeet, kuten vihanneksia, lihaa ja kananmunaa.

Naengmyeonin pääraaka-aine on ohuet nuudelit, jotka on valmistettu tattarijauhosta, bataatista tai perunatärkkelyksestä. Liemi voi koostua erilaisista aineksista, kuten kalasta, lihasta, kasviksista, voimakkaasta liemestä ja etikasta. Lisukkeisiin voi kuulua vihanneksia, kimchiä, keitettyä kananmunaa ja/tai ohueksi viipaloitua lihaa.

Naengmyeon eroaa muista kylmistä nuudeliruoista monin tavoin, mm. keittotavan, ainesosien ja alkuperänsä puolesta. Naengmyeon on peräisin Pohjois-Koreasta, ja sen nuudelit ovat usein ohuempia ja sitkeämpiä kuin muissa kylmissä nuudeliruoissa. Naengmyeonin liemi on usein ohut ja kevyt, kun taas joillakin muilla kylmillä nuudeliruoilla voi olla paksumpi ja mausteisempi liemi.

Samankaltaiset artikkelit